Τρίτη, Ιουνίου 30, 2009

Tων Αγίων Αποστόλων σύναξη

Χρόνια σας πολλά οι εορτάζοντες! Είναι άλλωστε πολλοί, όσους απαριθμεί το ίδιο το απολυτίκιο της ημέρας της σύναξης των τιμώμενων αγίων:

Απολυτίκιον. Ήχος γ'. Την ωραιότητα.
Ως δωδεκάπυρσος, λυχνία έλαμψαν, οι Δωδεκάριθμοι, Χριστού Απόστολοι, Πέτρος και Παύλος συν Λουκά, Ανδρέας και Ιωάννης, Βαρθολομαίος Φίλιππος, συν Ματθαίω και Σίμωνι, Μάρκος και Ιάκωβος, και Θωμάς ο μακάριος, και ηύγασαν τους πίστει βοώντας χαίρετε Λόγου οι αυτόπται.


Βέβαια στους απαριθμημένους δώδεκα, δεν περιλαμβάνεται ο Ιούδας ο Ισκαριώτης*, "όστις έγινε και προδότης", όπως αναφέρεται στο κατά Λουκά ευαγγέλιο.

Η αντικατάστασή του έγινε χαριτωμένα, όπως μας δίνεται στις Πράξεις των Αποστόλων. Προσευχήθηκαν οι πιστοί ένδεκα ώστε ο "ο Κύριος ο καρδιογνώστης" να βοηθήσει να εκλέξουν έναν από τους δύο υποψήφιους , είτε τον Ιούστο, άλλως Ιωσήφ τον καλούμενο Βαρσαββά, είτε τον Ματθία, "στον κλήρο της διακονίας και αποστολής εξ ής παρέβη Ιούδας".
Όπως δε αναφέρεται στη συνέχεια, "έδωκαν κλήρους αυτών και έπεσεν ο κλήρος επί Ματθίαν και συγκατεψηφίσθη μετά των ένδεκα αποστόλων".

Είναι δε το Ματθίας σύντμηση του Ματθαίος το όνομα που πήρε ο τελώνης « Λευΐς», που ακολούθησε τον Κύριο, όταν τον κάλεσε, αφήνοντας πλούτη και αξιώματα και το όνομά του πλέον σημαίνει "Θεόδωρος" ή "Θεοδώρητος", δώρο Θεού δηλαδή.

Σήμερα, μόνο μια φορά δυστυχώς το χρόνο, λειτουργείται το γνωστό ιστορικό Βυζαντινό μνημείο εντός της αρχαίας αγοράς,Αγ.Απόστολοι, Σολάκη. Πάλι καλά. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν ότι τότε μόνο ολοκληρώνεται μουσειακά το μνημείο, όταν επιτρέπεται η καθιερωμένη Λατρεία εντός του.

* το επίθετό του Ισκαριώτης όχι από κάποια πόλη καταγωγής του (πιθανώς το Κεριώθ-Εζρών) αλλά από το sicarius (: ο ζηλωτής που φέρει τη sica, το ξιφίδιο, ..).
Αναφορά, άρθρο Ι.Δ.Καραβιδόπουλου, από το ΒΗΜΑ2001


Aκούμε ρουμπίτσα, JOE CUBA la palomilla

2 Comments:

Blogger Juanita La Quejica said...

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες λοιπόν!
Την Κυριακή κάναμε μια μεγάλη βόλτα στα μέρη που βρίσκονται οι Αγιοι Απόστολοι. Αν σου πω ότι πρώτη φορά βρεθήκαμε στον Αρειο Πάγο, θα με πιστέψεις;
Sicario στα ισπανικά σημαίνει πληρωμένος δολοφόνος και από ό,τι είδα τώρα έχει την ίδια ρίζα.

1:13 μ.μ., Ιουνίου 30, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Πράγματι ωραία βόλτα Juanita μου!
Ναι μάλλον από την ίδια ρίζα. Sica μικρό ξιφίδιο, που κρατούσαν οι ζηλωτές τότε, έτοιμοι να ξιφουλκήσουν!

1:28 μ.μ., Ιουνίου 30, 2009  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.