Σάββατο, Ιουνίου 20, 2009

Aκρόπολης Mουσείο

Mας υποδέχονται οι κόρες και οι κούροι, στο ρόλο των αυθεντικών οικοδεσποτών στο νέο χώρο τουΜουσείου της Ακρόπολης. Μια εξαιρετική ιστοσελίδα μας βοηθά στην περιήγηση και τις πληροφορίες

Eπιτέλους, σήμερα 20 Ιουνίου 2009, γίνονται τα εγκαίνια του οράματος όλων των σημαντικών Ελλήνων που σφράγισαν την μεταπολεμική αλλά και μεταχουντική Ελλάδα.
Ό
λων των Ελλήνων τελικά, που θεωρούν την έκθεση των δειγμάτων του αρχαίου μας πολιτισμού, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης τη γέφυρα ανάμεσα στο "υπήρξαμε, είμαστε και μπορούμε καλύτεροι να γίνουμε". Όλων εκείνων των Ελλήνων που αθόρυβα, ίσως και ανώνυμα εργάστηκαν, ώστε να απολαύσουμε αισθητικά, σαν απτή γνώση,εκπαιδευτικά λοιπόν και ουσιαστικά τα εκθέματα, τους θησαυρούς του Μουσείου.
Της Μελίνας Μερκούρη που δεν δικαιώθηκε ακόμα, ζητώντας πίσω τα περίφημα Γλυπτά,γνωστά ως Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Η σκέψη η δημιουργική φαντασία η εφευρετικότητα και η επιστημονική τεκμηρίωση, είναι στα κύτταρά μας, έστω και αν η συστηματική απαξίωση της παιδείας μας και τα ξεπερασμένα μοντέλα κοινωνικής κλπ συμπεριφοράς και μίμησης υπολειπόμενων πολιτιστικά κοινωνιών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας επιβλήθηκαν.

Μερίδιο φέρει και η τηλεοπτική διείσδυση, με πάσης φύσεως πνευματικά σκουπίδια και τη δύναμη της εικόνας...Όμως το ίδιο μέσον μπορεί να γίνει αγωγός, ψυχαγωγός και πέρασμα σε ανώτερη σφαίρα πνευματικής αναζήτησης. Καταγράφεται για παράδειγμα, σαν τέτοιο το ποιο κάτω- Konstantinos Vita - Transformations,OMIROS2- βίντεο:


(Σημ. Το διαχρονικό τραγούδι στο κλικ του λινκ, "δεν είμαστε Ζουλού,δεν είμαστε Παπούα", από το "Εδώ Λιλλυπούπολη" της Λένας Πλάτωνος. Αλλά και το Μεσ το ..Μουσείο! Με τον Σπύρο Σακκά.)

Ύστερον: Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησα τα εγκαίνια στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και γοητευμένη για το τι μπορούμε πολιτιστικά και τεχνολογικά να πετύχουμε. Θέλω ειλικρινά να συγχαρώ τον παραμικρό Έλληνα που συνέβαλε σε αυτό, από τον σύμβουλο Καραμανλή που έδωσε πρώτος την ιδέα του Μουσείου, τους αρχαιολόγους,τους αρχιτέκτονες και χτίστες, έως την τελευταία καθαρίστρια. Εύγε Έλληνες (χμ..είναι και ο Ελβετός Τσουμί)!

Ετικέτες

12 Comments:

Anonymous Ιωάννης said...

Το οτι γράφετε καταπληκτικά σημαίνει οτι εχετε μια ΠΑΙΔΕΙΑ ετών, μια ανωτάτη μόρφωση και οτι σκέφτεσθε ανώτερα και πολύπλοκα..(ο,τι εκλαϊκεύεται και υπεραπλουστεύται, ευτελίζεται!)
Γι αυτό, αν θα ηταν στις επιλογές μου, θα σας ηθελα καθηγήτρια Πανεπιστημίου η Υουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Υπουργό Πολιτισμού !

Καλό μεσημέρι ΚΥΡΙΑ μου !!!

2:25 μ.μ., Ιουνίου 20, 2009  
Blogger Marina said...

Επιτέλους έγινε το περίφημο μουσείο της Ακροπόλεως..35 χρόνια τίκτεται..Και απο τη σελίδα του φαίνεται να είναι σκέτο όνειρο..Θα πάω..ίσως όχι αμέσως τώρα που θα γίνεται χαμός, αλλά σίγουρα θα πάω πολλές φορές για περιήγηση, για μελέτη, για ευχαρίστηση.
Επιτέλους, να και κάτι καλό!
Με γειά μας!

6:19 μ.μ., Ιουνίου 20, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Αγαπητέ Iωάννη, μόλις προσγειώθηκα! Με τέτοιο ζεστό και επαινετικό σχόλιο απογειώθηκα ώρες! LOL
Οι Υπουργοί φοβάμαι ότι δεν πετυχαίνουν λόγω μόρφωσης και διάθεσης. Ίδε και καθηγητές πανεπιστημίου Υπουργούς κατάντιας..
Θέλει Τερτίπηδες μια τέτοια θέση, οργανωτικούς,αποτελεσματικούς και έμπειρους στην κοινή απλή ζωή ώστε να μη χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα και να ξέρουν τον πόνο του κοσμάκη. Επίσης, να μπορεί να ισορροπούν ανάμεσα στην κοινή λογική, στα αναπόφευκτα λαμόγια και τις αρχές τους.
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου εε; Κάποτε που το αντιμετώπισα ως επιλογή, φοβήθηκα τη "μοναξιά" της επιστημονικής έρευνας και προτίμησα να δημιουργήσω οικογένεια! :)

Πάντως σας ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση! :)

6:35 μ.μ., Ιουνίου 20, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Κάλλιο αργά Marina μου παρά ποτέ!
Έτσι σκέφτομαι και εγώ, να μην πάω αμέσως! Αλλά όχι και πολύ αργά, γιατί ποτέ δεν ξέρεις!
Τώρα κοντά που υπάρχει ο ενθουσιασμός!
Ανυπομονώ να το επισκεφθώ!
Πράγματι, με γειά μας!!

(Γιατί λέμε μάρμαρα του Παρθενώνα μεταφράζοντας το αγγλικόν και όχι γλυπτά που είναι το σωστότερο;)

6:37 μ.μ., Ιουνίου 20, 2009  
Blogger Juanita La Quejica said...

Πάλι καλά που σταματήσαμε να τα λέμε Ελγίνεια, λες και τα είχε φτιάξει ο Ελγιν στο χωριουδάκι του (χαριτωμένο, μια σταλιά σήμερα) στην Σκωτία.
Να κανονίσουμε να πάμε παρέα.
Να το χαιρόμαστε.

1:01 π.μ., Ιουνίου 21, 2009  
Anonymous Μουσειο-μανής said...

Ξετρελάθηκα και εγώ! Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί οι κρυοκώλ δεν ηρθαν από Αγγλία, παρά τις προσκλήσεις, γιατί όλα θα τους έδειχναν ένοχους. Αλλά και ο κουμπάρος Οθωμανός, που χρεώνεται τότε την επιχείρηση ΄Ελγιν, έτσι εξηγείται πως αρρώστησε..

2:46 μ.μ., Ιουνίου 21, 2009  
Blogger habilis said...

Ομορφο post!

11:57 μ.μ., Ιουνίου 21, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Σωστά Juanita μου! Αυτό που με πειράζει είναι ότι τα αφαίρεσε και τα πήρε σαν λεοντή από σαφάρι, σε τόπο άγριων. Εκτός και αν θεωρούσε τους τούρκους έτσι..

-Να το χαιρόμαστε βέβαια!!

12:23 π.μ., Ιουνίου 22, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Μουσειο-μανή, πράγματι, ακόμα και η κάλυψη ήταν πολύ καλή. Όπως σήμερα και ένα σχετικό αφιέρωμα των θησαυρών ΤΟΥ Μουσείου, γνωστής εφημερίδας.
Βέβαια στο bbc μιλούν για φανφάρες αλλά όμως δείχνουν φωτογραφίες, οπότε η εικόνα μιλάει μόνη της.

(Έλα! κρυοκώλ οι πιστοί φίλοι και πιστότεροι σύμμαχοι; Μα ο κουμπάρος έδωσε εξήγησε, δεν τον πίστεψες; Τσ,τσ,τσ..)

12:27 π.μ., Ιουνίου 22, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Ευχαριστώ πολύ habilis.
Παρομοίως βλέποντας το blog σου

12:28 π.μ., Ιουνίου 22, 2009  
Blogger Juanita La Quejica said...

Και τους Τούρκους και εμάς... τότε και τώρα.

11:07 π.μ., Ιουνίου 22, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Έλγιν είναι αυτός! ;)
Δεν είδες τα bbcworldnews που θεωρούν ότι χτίστηκε το Μουσείο για να καταισχύνει το 'βρεττανικό!

Όλος ο κόσμος δεν κινείται γύρω τους πιά..

Εξάλλου αυτοί δεν προκάλεσαν παλιά, επί Μερκούρη, ότι δεν τα επιστρέφουν λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, ότι θα δώσουν τα "μάρμαρα" τα γλυπτά δηλαδή, αν το μουσείο της Ακρόπολης είναι κατάλληλο;
Τώρα δεν μπορούν να το καταπιούν..]
Μοντέρνο, εμπνευσμένο,με απόλυτη επικοινωνία με το μνημείο..
(ουκ εά με καθεύδειν το ..των Ελλήνων Μουσείο!)

1:39 μ.μ., Ιουνίου 22, 2009  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.