Δευτέρα, Απριλίου 29, 2013

Στα σαγόνια του Μινώταυρου σήμερα,πάλι..

Ο Θησέας, γιος του Αιγέα και της Αίθρας είναι το καταλυτικό πρόσωπο της κατάργησης του αιματηρού φόρου, που επέβαλλε η Μινωϊκή Κρήτη, στους τότε Αθηναίους, περι το 1300 π.Χ.
 Είναι ολόκληρη ιστορία, μάλλον θέμα της Μυθολογίας, το πως και γιατί ο Μίνως ζητούσε την ανθρωποθυσία,δηλαδή την υποχρέωση των Αθηναίων, να στέλνουν κάθε ένατο χρόνο εφτά νέους κι εφτά νέες στην Κρήτη ως τροφή του Μινώταυρου. Φταίει και ο γυιός του, ο Ανδρόγεω που ως πρωταθλητής των Παναθηναίων,ανέλαβε αποστολή να σκοτώσει τον Ταύρο της Κρήτης. Αλλά απέτυχε, δεν σκότωσε, δεν άρπαξε απ τα κέρατα τον Ταύρο , αυτόν που κουβάλησε ο Ηρακλής στην Τίρυνθα, ως ο μύθος δηλοί, απο την Κρήτη..Αυτόν που άφησε ελεύθερο,μετά τον άθλο του Ηρακλή ο Ευρυσθέας  και έφθασε να κάνει  καταστροφές στον κάμπο της Αττικής και το Μαραθώνα.. Ο βασιλιάς της Αθήνας, ο Αιγέας θανάτωσε τότε τον Ανδρόγεω,γυιό του Μίνωα. Ο Μίνωας πολιόρκησε την Αττική, καταστρέφοντας τα Μέγαρα..Οπότε ενέσκηψε η Κρίση στην Αθήνα. Θανατικό και πείνα σου λέει.. Καλή ώρα σαν και τώρα.. 

Αν προσαρμόσουμε το Μύθο στην σημερινή πραγματικότητα τι θα έχουμε;
Βάλτε στη θέση του Ταύρου τη δύσκολη οικονομική συγκυρία,  το Σημίτη και τον ΓΑΠ στη θέση των Αθηναίων, τα ελληνικά ομόλογα, σουάπς κλπ στη θέση του Ανδρόγεω, τη Μέρκελ και το Σόϊμπλε στη θέση του Μίνωα και το αδηφάγο ΔΝΤ,την ευρωπαϊκή στήριξη-τρομάρα μας-και την ανακεφαλοποίηση των Τραπεζών, στη θέση του Μινώταυρου.. Δεν χρειάζεται να προσδιορίσω ποιός είναι ο εσμός των ανθρωποθυσιών.Εμείς όλοι  οι βαθιά χαρατσωμένοι, οι άνεργοι, οι αυτόχειρες  μοιραίοι,αμίλητοι,τραγικά θλιμμένοι σημερινοί πολίτες.. Στη θέση του ανίσχυρου Αιγέα, η τριανδρία  της σημερινής καρικατούρας της κυβέρνησης..
Σύμφωνα με το Μύθο, η πίεση και η διαρκής ταπείνωση ανέδειξε έναν περήφανο, ένα φιλόπατρι Θησέα. Που οικειοθελώς μετείχε στην αποστολή των μελλοθάνατων νέων και βρήκε τον τρόπο να σκοτώσει το θηρίο, να ξεμπλέξει με το Λαβύρινθο  και να κερδίσει  τη σοφή Αριάδνη και το μίτο της! 
Μένει να βρούμε λοιπόν και εμείς, ένα νέο, Έλληνα Θησέα, αρκετά περήφανο,αρκετά φιλόπατρι να ανεχθεί άλλο  τις ταπεινώσεις  των Γερμανών και των αμερικάνων λογιστών. Ένα Θησέα  που θα δανειστεί κάτι από τον άλλο μύθο, τη λύση του Γόρδιου Δεσμού απ τον Αλέξανδρο  και θα μας οδηγήσει  στην Ελευθερία.. Όσο για την τριανδρία, πολλή μεγάλη χάρη θα κάνει στο Ελληνικό,πέρα ως πέρα, να ακολουθήσει τον Αιγέα, να "αυτοκτονήσει", να "πάει να πνιγεί",  πριν  οι Έλληνες  αναλάβουν μισθαποδοτική  δράση..
 *Η φωτογραφία: Theseus & the Minotaur, Athenian red figure kylix C6th B.C., Musée du Louvre, Paris

Ετικέτες , ,

7 Comments:

Anonymous Antonis said...

Καλησπέρα σας, γράψατε πάλι! Μυθολογία; Τι είναι αυτό; Οι υποσχέσεις των πολιτικών αρχηγών; :))

9:47 μ.μ., Απριλίου 29, 2013  
Blogger Katerina ante portas said...

Χαίρε Antonis! Ναι,γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, δεν είχα λόγο,αφορμή να σερφάρω. Πολλά τα απροσδόκητα και τα δύσκολα, αλλά δεν θα μας γονατίσουν τελικά.-

(όχι αυτή είναι άλλη Μυθολογία μάλλον Μυθοπλασία! ;)χεχε)

10:57 μ.μ., Απριλίου 29, 2013  
Anonymous Ανώνυμος said...

καιρό είχαμε να σας διαβάσουμε... καλως ήρθατε πίσω λοιπόν :):):)

11:43 μ.μ., Απριλίου 29, 2013  
Blogger Katerina ante portas said...

Ευχαριστώ Μαίρη..oops Ανώνυμε! :)
(Ελπίζω να μην κάνω λάθος!)
-Καλώς σας βρίσκω! Εεε αυτό το τερατοΝομοσχέδιο είναι η αιτία.. Άκου 400 ευρώ ο βασικός μισθός!

11:58 μ.μ., Απριλίου 29, 2013  
Anonymous Ανώνυμος said...

Όχι δεν είμαι η Μαίρη! Ανώνυμη όπως Αναστασία! Καλή Ανάσταση με την ευκαιρία!

12:10 μ.μ., Απριλίου 30, 2013  
Blogger Katerina ante portas said...

Ωχ.. Συγνώμη, βιάστηκα!! Ευχαριστώ Αναστασία, Καλή Ανάσταση με κάθε έννοια..

1:57 μ.μ., Απριλίου 30, 2013  
Blogger Katerina ante portas said...

Ευχαριστώ τον φίλο απ το blip.fm @Bytera (http://blip.fm/bytera), που παινεύει το ποστ μου:
❏ I just read “Into the jaws of the Minotaur today again...”, http://j.mp/12xQf9T ..a truly eloquent post from @katerinas_diary blog | #Greece

12:54 π.μ., Ιουνίου 30, 2013  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.