Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2007

Τέρμα το παρά πέντε..



Ε όχι βέβαια, δεν έχει να κάνει με τη συμπαθή σειρά ο τίτλος μας! Έχει να κάνει με την είδηση -λίγο παλιά βέβαια, από τις 17 Ιανουαρίου- ότι το περίφημο "Doomsday Clock" έδειξε τα μεσάνυχτα παρά τρία..
Το ρολόι της Ημέρας της κρίσης, επινοήθηκε σαν έννοια,το 1947 -σχεδόν 60 χρόνια πρίν- από το επιστημονικό περιοδικό της κοινότητας των Επιστημόνων Ατομικής Ενέργειας (Bulletin of the Atomic Scientists), λίγο μετά της πτώση των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία.

H Ναυτεμπορική στις 18 Ιανουαρίου, αναφέρει, "Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ αλλαγή είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη απ' ό,τι η τρομοκρατία τονίζει ο διακεκριμένος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Η απειλή αυτή καθώς και η προοπτική πυρηνικής καταστροφής αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα, προειδοποιεί ο κ. Χόκινς αλλά και πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες, και μετακινεί δύο λεπτά πιο κοντά στα μεσάνυχτα το δείκτη του συμβολικού «Ρολογιού της Καταστροφής»."

Στο BBC όμως δίνεται και η αισιόδοξη άποψη για το θέμα, από τον δρα Michael Oppenheimer, geoscientist από το Princeton University, US. Έτσι και αλλοιώς, όταν ο κόσμος πήρε στα σοβαρά την πυρηνική απειλή και την καταστροφή, έβαλε μυαλό και συμφώνησε να μειωθούν αριθμητικά τα όπλα.

"I'm optimistic that we can address climate change," he said. "We've dealt with such problems before, and we can do it again."

Παρ’ όλο που οι εκπομπές αερίων που σχετίζονται με τα οξείδια του άνθρακα έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον, μια πυρηνική έκρηξη θα είχε πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, αναφέρεται στην contra.gr_News.

Έτσι, δράττομαι της ευκαιρίας και επανέρχομαι στο γνωστό μου θέμα, πως μπορεί ένας κήπος, ένα πάρκο -π.χ. ο κήπος της Ριζάρη, αν διασωθεί και αναβαθμιστεί-να βοηθήσει πολλαπλά τον άνθρωπο της πόλης. Σύμφωνα με τη θεματική στρατηγική για το αστικό περιβάλλον {SEC (2006) 16} της Λισσαβώνας:

«οι αστικές περιοχές διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ΕΕ. Στις αστικές περιοχές οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις απαντώνται με τον πιο έντονο τρόπο.
...
Τέσσερις στους πέντε ευρωπαίους πολίτες ζουν στις αστικές περιοχές, και η ποιότητα ζωής τους επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση του αστικού περιβάλλοντος...».


Από το γραφείο του επιτρόπου κ.Δήμα ας θυμηθούμε τις οδηγίες " Ρύθμισε, Κλείσε, Ανακύκλωσε, Περπάτα - Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου" της europa.
Αξίζει επίσης να εντρυφήσουμε στις συμβουλές της
wwf.ΕΛΛΑΣ.

Είναι υπόθεση όλων, πολιτών και πολιτικών, είναι υπόθεση κρίσιμη, του παρά τρία και βάλε..

H φωτογραφία είναι από τη σελίδα του BBC.

Ύστερον: Είχα ένα πρόσφατο σχόλιο στο πρώτο πρώτο άρθρο για τη Ριζάρη,
zaratoustras said...
Το 1989 γνώρισα τον κο Καλλίστρατο που ήταν - αν δεν κάνω λάθος - καθηγητής στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και ο οποίος μαζί με την ερευνητική του ομάδα είχαν "φτιάξει" το χώμα Καλλίδενδρο και είχαν ήδη προτείνει στον τότε Δήμαρχο της Αθήνας Αντώνη Τρίτση τη δενδροφύτευση των ταρατσών της Αθήνας! Ηταν μια πολύ προχωρημένη ιδέα για την εποχή της - μήπως και για σήμερα - αλλά ο Τρίτσης θυμάμαι πως μου έλεγε ο κος Καλλίστρατος που όλο τον μπέρδευα και τον αποκαλούσα κο Καλλίδενρο κι όλο του ζητούσα συγνώμη κι όλο με συγχωρούσε με χαμόγελο, ο Τρίτσης λοιπόν μου έλεγε ο καθηγητής πως έβλεπε την πρόταση με πάρα πολύ καλό μάτι και είχε ξεκινήσει προσπάθειες. Με το χώμα καλλίδενδρο είχαν ήδη φυτευτεί τεράστιες εκτάσεις σε άγονόυς αφρικανικούς τόπους με καταπληκτικά αποτελέσματα.Ο Τρίτσης δεν πρόλαβε να κάνει κάτι παραπάνω, ο καθηγητής δεν ξέρω τι ανταπόκριση βρήκε και αν τη ζήτησε απο τους επόμενους, πέρασαν τα χρόνια, ποτέ δεν έμαθα νέα του, το καλλίδενδρο πουλιέται σε ορισμένα μεγάλα φυτώρια σε μεγάλες πράσινες σακούλες, είναι λίγο πιο ακριβό από τα άλλα χώματα και είναι πάαρα πολύ πλούσιο και θρεπτικό χώμα για δέντρα και φυτά που τους ζητιέται να αναπτυχθούν σε δύσκολες συνθήκες.Ισως αυτά να τα ξέρετε ήδη,σας ευχαριστώ

Φαντάζεστε την Αθήνα πράσινη από..ψηλά; Μήπως αυτή είναι η λύση τελικά;

Ακούμε People are strange, Doors και πάλι.

Ετικέτες

11 Comments:

Blogger CHIC-HANDSOME said...

good year

10:01 μ.μ., Ιανουαρίου 24, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Πως μετράνε τον χρόνο; Εδώ έχουμε πάει τρεις μήνες μπροστά!!

10:40 μ.μ., Ιανουαρίου 24, 2007  
Blogger ΦΑΝΤΙ said...

Κάποιοι όλα αυτά τα θεωρούν καταστροφολογία και Οικολογική Θεολογία ...

Η απάντησή μου εδω

11:24 μ.μ., Ιανουαρίου 24, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

-hallo handsome, a very good year to you!
-Klearchos, αν διαβάσεις στο λινκ, στη wicki , "It uses the analogy of the human race being at a time that is "minutes to midnight" where midnight represents destruction by nuclear war."
-Eνδιαφέρον mirage, δεν είχα υπόψη μου την άποψη Μανδραβέλη.

1:16 π.μ., Ιανουαρίου 25, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Το πρόβλημα του περιβάλλοντος θα είναι- άρχισε να είναι - το μεγάλο πρόβλημα των παιδιών μας.
Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο καλύτερα για όλους μας.

1:59 π.μ., Ιανουαρίου 25, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

Δυστυχώς έτσι είναι. Σκέφτομαι τα παιδιά που δεν γνώρισαν τόπους όπως τους είδαμε εμείς αγαπητέ Τάσο..

11:47 π.μ., Ιανουαρίου 25, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Στο παρά ένα είμαστε Κατερίνα μου . Να δούμε αν θα ξυπνήσουν οι συνειδήσεις , έστω και τώρα .
φιλιά

6:45 μ.μ., Ιανουαρίου 25, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Για μένα Κατερίνα μου αυτό το ρολόι δείχνει ακριβώς πόσο επιφανειακά - υποκριτικά αντιμετωπίζεται το θέμα.
Μελέτες υπεύθυνες υπάρχουν από χρόνια, από επιστήμονες ειδικούς, οι οποίοι συνήθως είναι αρκετά απασχολημένοι να μελετούν ώστε να μην τους περισσεύει ώρα για καταστροφολογίες (αυτό μετά το σχόλιο που διάβασα μέσω λινκ και ομολογώ με άφησε άναυδη..).

Η ουσία είναι ότι και το προβλημα ήταν γνωστό, και τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, και το αποτέλεσμα που (θα) έχουμε εφόσον δε γίνεται τίποτα.
Και αντί να γίνει το ελάχιστο, μετακινούμε τους δείκτες σε ένα ρολόι.. Ωραία, τώρα μένει ένας σκηνοθέτης του Χόλλυγουντ να γυρίσει ταινία:)

Καλό βράδυ, πράγματι είμαστε τυχεροί που προλάβαμε και είδαμε πιο όμορφες εποχές.

8:34 μ.μ., Ιανουαρίου 25, 2007  
Blogger mindstripper said...

Καλλίδεντρο;
Ούτε που το γνώριζα, ούτε που το έχω δει ποτέ όταν αγοράζω χώμα για τα λουλούδια μου. Αλλά πώς να δεις κάτι αν δεν έχεις μάθει να το ψάχνεις πρώτα;

Μακάρι να γινόταν έστω κι αυτό. Μία ολόκληρη Αθήνα με καταπράσινες ταράτσες...

Την καλησπέρα μου σου αφήνω Κατερίνα (και σημειώνω ότι μου άρεσε πολύ ο τίτλος ετούτου του ποστ σου!) ;-)

4:29 μ.μ., Ιανουαρίου 26, 2007  
Blogger Epicuros said...

Η Αθήνα, δηλαδή το κέντρο της, με την πυκνότατη τσιμεντιακή κάλυψη έχει, ουσιαστικά, πεθάνει. Η δενδροφύτευση των ταρατσών σίγουρα δενε είναι απλή υπόθεση, μιά και υπάρχουν προβήματα στατικής αντοχής (από το χώμα και τις γλάστρες), υγρασίας από το συγκρατούμενο από το χώμα νερό, κλπ. Δεν νομίζω ότι οι περισσότερες από τις πολυκατοικίες, με τον (φτηνιάρικο) τρόπο που είναι κατασκευασμένες θα μπορούσαν να δεχτούν σοβαρή δενδροφύτευση. 'Αντε μερικές ψωρογλάστρες, το πολύ-πολύ! Αν η δεντροφύτευση ήταν επιβεβλημένη και η μελέτη την προέβλεπε, τότε αλλάζει. Αλλά βλέπετε ότι αυτό δεν απασχολεί το ΥΠΕΧΟΔΕ, όπως δεν το απασχολεί και η κοπή άπειρων δένδρων στα (τέως) προάστια προκειμένου να σηκωθούν "πολυτελείς μαιζονέτες"! Και φυσικά, αυξάνει ο πληθυσμός των περιαστικών περιοχών, χωρίς συγκοινωνιακή και κυκλοφοριακή υποδομή, χωρίς χώρους στάθμευσης, κλπ. Το πρόβλημα απαιτεί πολύ πιό ριζοσπαστικές λύσεις. Π.χ. Σταδιακή κατεδάφιση παλαιότερων (και κακής ποιότητας) πολυκατοικιών με αποζημίωση των ιδιοκτητών και μετατροπή των οικοπέδων σε πάρκα. Κίνητρα για μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα και αντικίνητρα για την κίνηση προς αυτά. Απαγόρευση ανέγερσης πολυόροφων κτηρίων στα προάστια, απαγόρευση εγκατάστασης εμπορικών κέντρων ΜΕΣΑ σε περιοχές κατοικίας. Υποχρεωτική δενδροφύτευση ΚΑΘΕ τετραγωνικού εκατοστού εδάφους (δημόσιου ή ιδιωτικού) ακόμη κι αν χρειάζεται ενίσχυση του εδάφους με χώμα ή άλλα υλικά (όπως επβάλλεται στα κλεισμένα λατομεία). Αν καθένας μας φυτεύαμε δύο ή τρία δέντρα κάθε χρόνο, φαντάζεστε πόσα νέα δάση θα αποκτούσαμε σε μιά δεκαετία; Δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει υποχρέωση κάθε πολίτη; (έξω τα πολύ μωρά και οι πολύ γέροι).

8:25 π.μ., Ιανουαρίου 27, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλημέρα σας!

-αχ Εllinida μου, τραγικό.. Άκουσα σήμερα σε μια ραδιοφωνική εκπομπή ότι εμείς η Ιταλία και η Ισπανία είμαστε οι χώρες που θα δοκιμαστούμε πρώτες με την άνοδο της θερμοκρασίας και ό,τι αυτό συνεπάγεται..

- Σκέψου Citronella μου τι θα γίνει με την έλλειψη π.χ. νερού, τώρα που κάψαμε και τα δάση και ξεπατώνουμε κήπους και άλση..

- Μindstripper μου, είχα καλή δασκάλα για..τίτλους! ;)
Δεν το έχω ψάξει και εγώ, αλλά ακούγεται πάραπολύ ενδιαφέρον το καλλίδενδρο.

-Αγαπητέ μου Εpicoure τι ωραία το θέτετε: Υποχρεωτική δενδροφύτευση ΚΑΘΕ τετραγωνικού εκατοστού εδάφους (δημόσιου ή ιδιωτικού) ακόμη κι αν χρειάζεται ενίσχυση του εδάφους με χώμα ή άλλα υλικά (όπως επβάλλεται στα κλεισμένα λατομεία)
Θυμάστε όμως μετά από μια εθελοντική δενδροφύτευση κάπου, στον Υμηττό ή στον Διόνυσο, που την έκαναν με χαρά ακόμα και παιδιά, που κάποιοι πήγαν και ξερρίζωσαν τα δενδράκια; Κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν ότι πριονίζουν το κλαδί που κάθονται...

Τώρα ως αναφορά τις ταράτσες των πολυκατοικιών, νομίζω ότι εφόσον υπάρχει η προοπτική προσθήκης ορόφου, θα αντέχουν στατικά. Ως προς δε΄ την πρόληψη για υγρασίες και τέτοια, πάλι θα υπάρχει τρόπος. Αρκεί να ασχοληθεί και να ψάξει κάποιος.
Μου αρέσει που με τον τρόπο σας, τις ωραίες φωτογραφίες σας, απαθανατίζετε φύση και πάσης φύσεως περιβάλλον, στην καλύτερή τους ώρα. Είναι και αυτό διδακτικό κάπως, στα περιβαντολλογικά.

5:31 μ.μ., Ιανουαρίου 29, 2007  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.