Τρίτη, Μαΐου 06, 2008

HUNGRY-Κόκκινα αυγά και πράσσειν άλογα

...πλην όμως ορθολογιστικά!


Ωραία τηρήσαμε τα έθιμα και βάψαμε τα αυγά μας, κανονικά ή οικολογικά! Τα τσουγκρίσαμε, τα φάγαμε σχέτα με το αλατάκι και το πιπεράκι τους, τα φάγαμε με λάδι και ξύδι και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τα τρώμε ως ενδιάμεσο σνακ ή μετά από έντονη γλυκοφαγία,να βοηθήσουμε τις καύσεις, τα κεράσαμε ως είθισται μετά κουλουρακίου..Μετά, μετά όμως, τι γίνονται τα υπόλοιπα;
Μα συστατικά άλλων γνωστών συνταγών ή νέων ευρημάτων! Για παράδειγμα:

-Μια κρεατόπιττα με κιμά, φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπεριά κόκκινη, κουκουνάρι και ψιλοκομμένα αυγά, σε σφολιάτα, δίνει την αίσθηση του πιροσκί! Φυσικά ο κιμάς τσιγαρίζεται, εκτός αν σας έχει μείνει από τίποτα μακαρόνια.. Με ένα ψιλοκομμένο κανονικό κρεμμύδι ροδίζεται, σβήνεται με κρασάκι και δέχεται αλάτι-πιπέρι, μοσχοκάρυδο λίγο νεράκι για να βράσει λίγο και τα προαναφερθέντα υλικά. Τα αυγά προστίθενται, αφού τραβήξουμε τον κιμά από την φωτιά. Αλείφεται το φύλλο με αυγό και παίρνει πασπάλισμα σουσαμιού και μαυροκούκι. Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο,με αέρα, στους 170 για μισή ώρα, ή ως να ροδίσει το φύλλο.

-΄Ενα ρολό κιμά, το μίγμα του οποίου ακολουθεί τη δική σας συνταγή μπιφτεκιών. Με την προσθήκη μιάς αλεσμένης στο multi ντομάτας, γιαουρτιού ή γάλακτος, άφθονου μαϊντανού και δυόσμου (και μάραθο να βάλετε όπως εγώ καλό είναι!), φρέσκου κρεμμυδιού (πράσινο μέρος) και ενίσχυση των αρωμάτων του κύμινου με μοσχοκάρυδο, μπαχάρι,(και λίγο φρεσκοτριμμένο τζίντερ που έβαλα εγώ).Οπωσδήποτε η ζύμη είναι αφράτη (όχι σφικτή όπως στα μπιφτέκια), από τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέστε γάλα ή νερό. Χρησιμοποιήθηκε μια κόλλα ζαχαροπλαστικής να απλωθεί ο κιμάς σε παραλληλόγραμμο, (καλή ώρα,όπως στην πίτα που βλέπετε). Τα αυγά -καθαρισμένα- ολόκληρα μπαίνουν στη μέση και κομμάτια κεφαλογραβιέρα ανάμεσα. Με τη βοήθεια της κόλλας ανασηκώνεται το μίγμα του κιμά και ρολάρεται. Με την ίδια λαδόκολλα, μπαίνε σε μακρόστενη φόρμα του καίηκ, σκεπάζεται με τις άκρες της σα μωρό, (κολλείστε το άνοιγμα αλείφοντας με το πινέλλο λίγο λάδι). Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 (1 κιλό κιμάς, θέλει ψήσιμο περίπου 1 και 1/2 ώρα). Κόβεται σε μερακλίδικες φέτες αφού αφήνεται λίγο να "κάτσει", να κρυώσει δηλαδή ώστε να τεμαχίζεται ευκολώτερα.

-Μιά Ρυζοσαλάτα. Βράζετε 1-2 φλυτζάνια ρύζι(προστιμώ καρολίνα, αλλά αν έχετε βρασμένο για πιλάφι αξιοποιείστε το), για 4-ή για περισσότερα άτομα. Ψιλοκόβετε 4-5 αυγά σφικτά(ένα για κάθε άτομο), αγγουράκια τουρσί, ντομάτα, βρασμένα καρόττα, πιπεριά πράσινη-κόκκινη, άφθονο μαϊντανό, 1 κρεμμύδι ξερό σε κυβάκια, δυό πράσινα κρεμμυδάκια και ότι άλλο θέλετε να αξιοποιήσετε από τα περισσεύματα (π.χ. ζαμπόν, βραστό κοτόπουλο). Προσαρμόζετε την ποσότητα υλικών κατά το δοκούν, αλλά μην παραλείψετε τα χρώματα. Χτυπάτε ένα λαδόξυδο με σκόνη μουστάρδα και περιχύνετε τα υλικά. Αυτό για να προλάβει να απορροφήσει το ρύζι λίγο και να μη στέκεται μπάστακας στη σαλάτα. Αλάτι-πιπέρι( η κόρη Lilly πρόσθεσε ένα φακελλάκι για σαλάτα γνωστής εταιρίας) και αναμείξατε τα υλικά. Θα χρειαστείτε στη συνέχεια της ανάμιξης, έως μισό κιλό μαγιονέζα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο γιαούρτι μειώνοντας την ποσότητα.Ή να κάνετε τη σπιτικήτης α.Αγγελικής! Οπωσδήποτε κρατείστε μαγιονέζα ατόφια για το σερβίρισμα και το στόλισμα. (Εγώ είχα κάνει "μανιταράκια" ντομάτας αλλά δεν πρόλαβα την αξιοπρεπή φωτογράφιση, κατεφαγώθη η μία άκρη..)
-Aκούμε το συγκρότημα πράσσειν άλογα εδώ.



(πρώτη δημοσίευση Η.f.L.)

Ετικέτες ,

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.