Πέμπτη, Απριλίου 24, 2008

Του Δείπνου σου του Μυστικού..


O Mυστικός Δείπνος ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους, διάσημους και λιγώτερο γνωστούς. O πίνακας Last supper(1542μ.χ.) , αφορά τον αναγεννησιακό Jacobo Bassano, γνωστό και ως da Ponte, από το Bassano της β.Ιταλίας. Eνώ στο προσωπικό μου ημερολόγιο, ο πίνακας είναι ενός αναγεννησιακού Γάλλου του Valentin de Boulogne.
Τι θα μπορούσε να είναι πάνω στο τραπέζι των συνδαιτημόνων του Ιησού Χριστού στο τελευταίο του Πάσχα επί της γής; Φαντάζομαι ό,τι από παράδοση και εις ανάμνηση της φυγής τους από την Αίγυπτο, θα περιελάμβανε το πιάτο Seder, σε οποιοδήποτε εβραϊκό τραπέζι:

* Beitzah-Σφικτά βρασμένο αυγό - σύμβολο των βασάνων και της καταπίεσης στην Αίγυπτο. Οτιδήποτε άλλο σε βραστό νερό γίνεται μαλακό ή αποσαθρώνεται. Αλλά το αυγό γίνεται σκληρό, όπως και οι Ισραηλίτες στο ζυγό των Αιγυπτίων. Οσο περισσότερο βράζεται, τόσο πιο σκληρό γίνεται. Ένα αυγό συμβολίζει επίσης τη Νέα Ζωή.
*Z'roa-Ένα Shankbone ένα κομμάτι ψητό αρνί,από τον ώμο ή το λαιμό, αντί του αρνίου της θυσίας στον Ναό στην Ιερουσαλήμ. Υπενθυμίζει ότι εκεί έπρεπε να θυσιαστούν στο αίμα τους για να σώσουν τις ζωές τους.
-Στον πίνακα υπάρχει το κεφαλάκι του αρνίου απεικονισμένο,προτύπωση της θυσίας Του ως αμνού υπέρ των αμαρτημάτων των ανθρώπων.
* Maror and chazeret-Πικρά βότανα -π.χ. ραπανάκι- να τους θυμίζει ότι ήταν σκλάβοιτης πικρής δουλείας...
* Karpas-Πράσινα -π.χ μαϊντανός, σέλινο- σύμβολο του ερχομού της άνοιξης και της ελπίδας.
* Αλμυρό νερό - να τους υπενθυμίζει τα δάκρυα που έχυσαν στη σκλαβιά,στην Αίγυπτο.
* Haroset - Καρύδια, μήλο, κανέλα, μείγμα από κρασί- το οποίο έχει τη μορφή του άχυρου, εις ανάμνηση των κονιαμάτων που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή του Θησαυρών των Πόλεων για τους Φαραώ. Είναι συμβολική η ελπίδα της ελευθερίας που επέτρεψαν τους προγόνους τους, να αντέχουν την πίκρα της σκλαβιάς.
* Matzah -άζυμο ψωμί-να τους θυμίζει τη βιασύνη, με την οποία εγκατέλειψαν την Αίγυπτο.

Σε αυτό το τραπέζι,όμως, το τελευταίο του Ιησού στη γή, παρατίθεται και διδάσκεται η πρώτη ευχαριστήρια Τράπεζα, από τον Ίδιο, εις Αυτού την ανάμνηση. Βασίζεται στο ψωμί - ο Ευαγγελιστής δεν μας λέει αν είναι σταρένιο ή κρίθινο, ζυμωτό ή άζυμο- μια και αποτελεί τη βάση της διατροφής του ανθρώπου στη Γή. Στο κρασί επίσης,-στον "καρπό της αμπέλου"-κεκαρμένο, ανακατεμένο με νερό.Βασίζεται σε ποιό πνευματική έννοια της τροφής και επαφής, που χρησιμοποιεί απλά καθημερινά σύμβολα διατροφής. Βασίζεται στο πνευματικό "πέρασμα", στο δικό μας Πάσχα.
Αυτό κάνουμε οι Χριστιανοί από τότε. Σε αυτή την εόρτια Τράπεζα βασιζόμαστε και παίρνουμε Ζωή. Όλες οι άλλες εόρτιες τράπεζες έπονται και θεραπεύουν την ανθρώπινη αδυναμία μας και τα πάθη!

(πρώτη δημοσίευση: Hf.L.)

Ετικέτες , , , ,

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.