Παρασκευή, Δεκεμβρίου 17, 2010

Φούρνος να μην καπνίσει


O εξάδελφος Κυριάκος Τριλιούρης, φροντίζει να κεντρίζει τη νοσταλγία μου με τις ωραίες φωτογραφίες του. Δεξιά ο Κούτσης, έτσι λένε οι ντόπιοι το βράχο πάνω από το Παρόρι. Πάνω από ένα πανέμορφο φαράγγι που κατεβάζει τα νερά του Ταΰγετου, βουερά το χειμώνα, χειμαρρώδη, ήπια το καλοκαίρι. Που κατεβάζει παγωμένες ριπές αέρα ακόμα και τα ζεστά βράδυα κατακαλόκαιρο.
Ιδιαίτερη η χλωρίδα και πανίδα του, (ακόμα μιλούν οι ντόπιοι για το μαύρο δρακόμορφο φίδι στο μονοπάτι), δεσπόζει στις μικρές και μεγάλες σπηλιές. Μιά από αυτές φιλοξενεί ναΐσκο της Παναγίας της Λαγκαδιώτισσας και γιορτάζει στις 2 Ιουνίου. Αυτή η γεωλογική διαμόρφωση έχει αιτία τον παλαιό μεγάλο σεισμό του 464 π.Χ. Η "εύσειστος και καιετάεσσα" Λακωνία άλλωστε, έχει να παρουσιάσει πολλά σπήλαια γνωστά και άγνωστα, όπως και "καιετούς" (χάσματα), με την αποταγή των κορυφών του Ταΰγετου..

Στα πόδια του Ταΰγετου, έχουν χτιστεί πολλά όμορφα χωριά, με ζεστούς ανθρώπους, με καλονοικοκυρές, που περιποιούνται σπίτια, αυλές και κήπους, που φτιάχνουν όμορφα πράγματα, νόστιμα φαγάκια και γλυκά. Μιας τέτοιας χρυσοχέρας νοικοκυράς είναι και ο φούρνος που φωτογράφισε ο εξάδελφος.
Από τα χεράκια της έχουμε φάει γλυκό ψωμί, παξιμάδια,κουλουράκια, μοσχοβολιστές καρυδόπιτες και ραβανί. Κατσικάκι επίσης, με πατάτες, αγκινάρες και φρέσκια ρίγανη... ούπς..Σας μύρισε; Μοσχοβόλησε θαρρώ από τις χαραμάδες του φούρνου..
-Δήμητρα, καλή επιτυχία στα μελομακάρονα και τους φημισμένους σου κουραμπιέδες, καλές γιορτές με υγεία!

Ετικέτες

2 Comments:

Blogger Juanita La Quejica said...

Καλές Γιορτές να έχουμε όλοι Κατερίνα μου!

10:51 π.μ., Δεκεμβρίου 19, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Ευχαριστώ πολύ Juanita μου! Πράγματι, καλές γιορτές σε όλους! Και..μη μασάμε! Δεν θα λυγίσει το φρόνημά μας! Εδώ κοτζάμ Ιταλογερμανικό φασισμό και χούντα κατάπιαμε, ως Λαός, καθόλου χθεσινός...
Δεν θα αφήσει ο Θεός για κάποιους, εκλεκτούς που προσεύχονται..

2:44 π.μ., Δεκεμβρίου 20, 2010  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.