Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2006

Στεφανώματα


«Τρισεύγενη στο γάμο σου στα στεφανώματά σου,
τα χιόνια αλεύρια να γενούν και τα πουλιά δαμάλια». Δημώδες


"Δε φέραν τα στολίδια σου έμποροι Βενετσάνοι
και καβαλάροι Κιούρτηδες του γάμου τα προικιά
μόνο απ’ το δρόμο εφτιάξαμε στεφάνια από κλωνάρι
κι ήταν απογεματινή και Κυριακή γλυκιά
.." Στίχοι: Δημ. Αποστολάκης-τραγουδούν οι Χαίνιδες


Πολλοί γάμοι και χαρές, τελευταία. _Στα δικά σας οι ανύπαντροι!_ Είδα και την κίνηση και τα δημοσιεύματα στα δικά σας blogs π.χ. Μarina, markos, Χρύσα.
Πόσο εύκολες είναι σήμερα οι προσωπικές σχέσεις, αν σκεφθεί κανείς τις προηγούμενες γενιές, τους τύπους, τις ηθικές αρχές, τα συμφέροντα και τις τάξεις που δημιουργούσαν εμπόδια και προβλήματα. Θα πίστευε μάλιστα κανείς ότι αυτό θα λειτουργούσε εναντίον του θεσμού που εισάγει ένα ζευγάρι στην κοινωνική σκηνή και στη δημιουργία της οικογένειας που τόσο βάλλεται σαν κύτταρο συνοχής της κοινωνίας, σήμερα.
Είναι ο Γάμος ο αποδιοπομπαίος τράγος για τη σημερινή ελεύθερη συμβίωση των ζευγαριών;
Ο αριθμός των τελετών θρησκευτικών και πολιτικών μάλλον το αντίθετο καταδείχνει. Όνειρο πολλών, νέων ανθρώπων όπως πάντα είναι τελικά η επισημοποίηση προσωπικού δεσμού. Σήμερα μάλιστα, με τις τόσες προκλήσεις και εκλύσεις, της έλλειψης μέτρου, ενόσω αμφισβητείται και η διάρκεια των γάμων!
Λίγα ζευγάρια βέβαια φθάνουν ώριμα στην ανάληψη των ζυγών ως σύζυγοι. Πολλά από αυτά, έχουν κοντόφθαλμους στόχους, ή αγνοούν την ουσία του δεσμού στον οποίο υπεισέρχονται.
Το νυφικό, το χτένισμα, η δεξίωση, είναι τα ρηχά κίνητρα να αποφασίσει κανείς μια τέτοια δέσμευση. Σπάνια σκέφτεται κάποιος, τη συμπόρευση, την συν-ωρίμανση, τη δημιουργία απογόνων και τη χαρά των παιδιών, τους κοινούς οικονομικούς στόχους και τη δύναμη που αντλεί ο ένας από τον άλλο, σαν ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους.
"Συμπερασματικά βλέπουμε ότι οι υγιείς συζυγικές σχέσεις που χαρακτηρίζονται από αγάπη, αλληλοεκτίμηση, ισχυρό αίσθημα αφοσίωσης του ενός προς τον άλλο και καλή ποιότητα επικοινωνίας, είναι ευεργετικές για την ψυχική και σωματική υγεία των ανδρών και των γυναικών" γράφεται εκλαϊκευμένα στην medlook, μια και "Η αγάπη βελτιώνει ουσιαστικά τους ανθρώπους σε όλους τους τομείς. Η υγιής συζυγική ζωή προσφέρει πλεονεκτήματα για την ψυχική και σωματική υγεία."
Η αλήθεια είναι, ότι η δημιουργία οικογένειας είναι ένα σοβαρό κίνητρο ακόμα. "Η οικογένεια έπαιξε σημαντικό ρόλο όσων αφορά την οικονομική επιβίωση αλλά και αποτέλεσε τη βάση της κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης στον ελλαδικό χώρο από τα προεπαναστατικά, ακόμη, χρόνια και αναφερόμαστε στην πυρηνική οικογένεια", γράφεται σε αυτήν την ιστοσελίδα. "Για να κάνη κανείς έναν επιτυχημένο γάμο, θα πρέπει από μικρό παιδί να πάρη κατάλληλη αγωγή. Όπως το παιδί πρέπει να διαβάζη, όπως μαθαίνει να σκέπτεται και να ενδιαφέρεται για τους γονείς του ή για την υγεία του, έτσι θα πρέπει να ετοιμασθή, για να μπόρεση να κάνη έναν επιτυχημένο γάμο" καταγράφεται ακριβώς στη Μυριόβιβλοαπό τον π.Αιμιλιανό Σιμωνοπετρίτη.

O Ιούνιος-Ιούλιος και γενικά το καλοκαίρι, σμίγει πράγματι πολλά ζευγάρια επίσημα. Ευκαιρία για άνετη τελετή και μετά καλοκαιρινή απόδραση συνδυασμένη με το μήνα του μέλιτος! Παρούσα και εγώ σε δυο τρείς γάμους, εδώ και.. εξαποδώ, βρήκα την ευκαιρία να ξαναδώ μακρινούς και αγαπητούς συγγενείς, φίλους και να γνωρίσω υπέροχους.. άγνωστους με τους οποίους συμφάγαμε και συνομιλήσαμε σαν από πάντα γνωστοί, στο τραπέζι του γάμου που επακολούθησε και να καμαρώσω νύφες και γαμπρούς τους νέους που την τελευταία φορά που τους είδα ήταν μικρά αγοράκια ή κοριτσάκια, το πολύ στην πρώτη τους εφηβεία!

Τα περίφημα χτήματα, όπου μπορεί να γίνει ο γάμος σε ειδυλλιακό περιβάλλον σε κάποιο εκκλησάκι που είναι εκεί, και οι καλεσμένοι να περάσουν στο χώρο της δεξίωσης δίπλα συνήθως σε πισίνα, σε λευκοστρωμένα τραπέζια πάνω στο γρασίδι, πληθαίνουν. Προσφέρουν λύση και ολοκληρωμένες τις υπηρεσίες προς το νέο ζευγάρι και τους γονείς του. Καθ'οδόν προς το χτήμα που μας είχαν καλέσει στη Βαρυμπόμπη, μέτρησα τα νέα παρόμοια, που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια και όλα με κόσμο που όδευε συνωθούμενος.

Προσωπικά, παρά την διευκόλυνση, μου φάνηκε σαν σκηνικό μιας δήθεν χαράς, που έπρεπε να υπερτονιστεί. Δεν λέω για εκείνους τους παλιούς παραδοσιακούς γάμους και τις συνήθειες, κατά τόπους , που τους έχω ζήσει από παιδί και μου έχουν αφήσει μια νοσταλγία στην καρδιά για ανθρώπους, ήθη, τραγούδια και γνήσιο γλέντι. Αλλά γιατί η γαμήλια τελετή, γίνεται αιτία για μια ακόμα καταναλωτική υπερβολή και ένα κοινωνικό δήθεν. Ιδίως όταν καλούνται και σμίγουν τα σόγια, που τις άλλες χρονικές στιγμές, αγνούνται μεταξύ τους, πιασμένα στη μέγγενη του προσωπικού τους αγώνα και εκείνου του χρόνου.
Στη "βιομηχανία γάμος", πολλαπλές επιχειρήσεις παίρνουν μέρος. Νυφικού, φορέματος, παπουτσιού, κουφέτου, μπομπονιέρας, ανθοστολισμού, χώρου δεξιώσεων, ζαχαροπλαστικής, δώρων κλπ κλπ. Καμμιά φορά και η εκκλησία με ανάξιους ιερείς και ας ελπίσουμε αυτοί να είναι η εξαίρεση στον κανόνα..




Eυχές στον Ηλία και τη Μαίρη, τον Αντώνη και την Ελένη, στην Ρούλα και τον Πέτρο, που ένωσαν τη ζωή και την αγάπη τους τελευταία :

..Ένα τραγούδι θα σας πω απάνω στο πεπόνι
να ζήσει η νύφη κι ο γαμπρός κι οι συμπεθέροι όλοι

Ωραία είν’ η νύφη μας, ωραία τα προικιά της
Ωραία κι η παρέα της που κάνει την χαρά της


Για εκείνους και όλους μας χαρισμένο, Still Loving You, των Scorpions και το Sympathy, των Marillion, αν και προσωπικά προτιμώ την αρχική εκτέλεση των Rare Bird, στο -Sympathy και συγκρίνετε- .

Ετικέτες , , , ,

11 Comments:

Blogger tassoula said...

καλημέρα!
είναι ότι ποιο όμορφο να βρείς τον άνθρωπο σου αλλά να είσαι ως ένα βαθμό σιγουρος-η ότι είναι ΑΥΤΗ-ΟΣ.
Φαντάσου ότι αν κάνεις την ερώτηση σε πολλά απο τα ζευγάρια "την-ον αγαπάς?νιώθεις ότι μπορείς να ζήσετε μαζί?" δεν απαντάνε(αυτο συμφωνα με ερευνες).Μακάρι να είναι όλοι ευτηχησμένοι.Αυτο που βλέπω γυρω μου όμως είναι ότι προτιμούν να είναι μόνοι οι άνθρωποι της ηλικίας μου π.χ.

10:54 π.μ., Ιουλίου 21, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Aλήθεια Τασσούλα, το βλέπω στις κόρες μου, δεν μοιάζει να έχουν τη διάθεση να δεσμευθούν.. Η εποχή της φιλαυτίας παιδί μου..
Είσαι αξιέπαινη που αγωνίζεσαι στο δύσκολο "αγώνισμα" της συζυγίας και της συνύπαρξης. Να θυμάσαι ότι καλείστε να λύσετε την εξίσωση 1+1=1 !! Να θυμάστε δε πάντα ότι και γιατί αγαπηθήκατε, που δεν το θεωρώ τυχαίο.

11:02 π.μ., Ιουλίου 21, 2006  
Blogger tassoula said...

αυτό είναι το βασικό.να θυμάσαι και να ξέρεις ότι όπως ο άλλος έχει ελλατώματα έχεις και εσύ.αυτο γιατι πλέον χωρίζουν για το παραμικρό.πάντως είναι καλύτερα να είναι μόνοι απο ένα λάθος γάμο.χάνει και ο ένας και ο άλλος πολυτιμο χρόνο απο την ζωη του.

11:08 π.μ., Ιουλίου 21, 2006  
Blogger Λύσιππος said...

Για να στεριώσει ένας γάμος πρέπει κι οι δύο να τροφοδοτούν τη σχέση. Οταν μόνο ο ένας το πράττει, ο γάμος παραπαίει.

7:51 μ.μ., Ιουλίου 21, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

-Συμφωνώ Λύσιππε απόλυτα. Να τροφοδοτούν τη σχέση και να κρατούν τρίτα πρόσωπα απέξω..
-Όταν δουλεύεις σε μια σχέση Τassoula μου, δεν χάνεται ο χρόνος. Αρκεί να μην υπάρχουν άγονοι εγωϊσμοί (εξ ου η ..εξίσωση 1+1=1). Εδώ αδέλφια και δεν ταιριάζουν αλλά συνυπάρχουν, πόσο μάλλον δυο "ξένοι" που θα γίνουν μυστηριακά, "ο ένας για τον άλλο".

2:29 π.μ., Ιουλίου 22, 2006  
Blogger Juanita La Quejica said...

"-Όταν δουλεύεις σε μια σχέση Τassoula μου, δεν χάνεται ο χρόνος..."
Αντίθετα, κερδίζεται μία ευτυχισμένη, σταθερή σε βάσεις συμπόρευση. Κατερινάκι, τα παιδιά σήμερα φοβάμαι μήπως μεγαλώνουν διαφορετικά. Σε ένα κόσμο εξατομικευμένο, εγωιστικό, μοναχικό. Έχουν άραγε τα εφόδια που χρειάζονται για να μπορέσουν να μοιραστούν τον αγώνα;

4:59 μ.μ., Ιουλίου 22, 2006  
Blogger tassoula said...

σιγουρα όταν δουλέυεις δεν χάνετε χρόνος σε μια σχέση.αυτο που ήθελα να πω είναι να καταλαβαίνουν τα ζευγάρια τι κάνουν όταν παντρευονται γιατι πολλοί πιστέυουν ότι πάνε στην παιδική χαρα και να μην φτάσουν να εχουν χασει πολυτιμο χρόνο όταν δούν ότι ο γάμος δεν είναι το χτένισμα,το γλέντι κ.τ.λ.αλλαζει εντελώς η ζωή σου.σιγουρα ένα ζευγάρι που προσπάθει και δουλέυει την σχέση του μόνο χρόνο δεν χάνει.πολλά φιλιά...

1:16 π.μ., Ιουλίου 23, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλημέρα σας!
-Juanita μου επέστρεψες! Εύχομαι να περάσατε καλά! Είναι περίεργο τι κερδίζει κανείς όταν "δουλεύει" σε σχέσεις οποιεσδήποτε, εφ'ω ετάχθη. Υπάρχει και εκείνο το γνωμικό που λέει "βαριά η καλογερική κι αβάσταχτος ο γάμος"! Αλλά κάποιος με ώριμη απόφαση δεν γίνεται ρίψασπις, το πολεμά, γιατί έχει να κάνει αγώνα, πρώτα με τον εαυτό του και τον εγωϊσμό του, που είναι πολύ φυσιολογικό σαν πρώτη αντίδραση..Όταν συγκεντρώνεσαι στο σύντροφό σου και δεν "ξενοκοιτάς", ξεφυτρώνει μια μυστήρια βαθιά ακατανόητη αγάπη για τον άλλο, σαν να είσαι εσύ ο ίδιος απέναντι..
Ευλογημένοι καρποί τέτοιας αγάπης, στη δεύτερη φάση του γάμου, είναι τα παιδιά.
Τα παιδιά σήμερα που ζούν σε ενωμένη οικογένεια, πρέπει να θεωρούν τον εαυτό τους πολύ ευνοημένο και ευλογημένο. Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και η φιλαυτία πλεονάζει. Ακόμα και τα πρόσωπα αντιμετωπίζονται σαν "καταναλωτικά αγαθά". (-Ψηλές ξανθές αδύνατες χοντρές..- που λέει και το τραγουδάκι)!
Τassoula μου, εύχομαι σε σένα και το Σταύρο, να είσαστε σαν τα "μυγδαλάκια στο τσάγαλο", μια ευχή που μου είπε μια κυρούλα κάποτε στην Κρήτη!

12:46 μ.μ., Ιουλίου 23, 2006  
Blogger tassoula said...

καλημέρα ή μάλλον καλησπέρα τετοια ώρα!!ευχαριστούμε πολύ..

1:33 μ.μ., Ιουλίου 23, 2006  
Blogger nanakos said...

Μεγάλη απόφαση ο γάμος. Και ωραία! Προσωπικά δεν νομίζω πως υπάρχει σπουδαιότερη στιγμή στη ζωή του ανθρώπου από εκείνη που αποφασίζει πως για όλη την υπόλοιπη ζωή του θα αγαπάει τη μια και μοναδική γυναίκα.
Δεν είναι να θαυμάζεις τους ανθρώπους που ξέρουν τι θα πει 'για πάντα'?

Όλα μου τα σέβη :-)

8:12 μ.μ., Ιουλίου 25, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Dεν "ξέρουν" περισσότερα από τον καθένα καλέ μου Νανάκο, απλά αγωνίζονται σταθερώτερα από άλλους ίσως..
Φιλώ σε!

11:37 μ.μ., Ιουλίου 28, 2006  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.