Πέμπτη, Ιουλίου 06, 2006

Εκεί ψηλά στον Υμηττό..


Το θέμα σήμερα, με βρήκε μόνο του! Ένα φιλικό μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο, συνέπεσε με μνήμες. Τις προάλλες, με αφορμή τον κήπο της Ριζάρη, θυμήθηκα την Καίτη Αργυροπούλου! Από παιδί τη θυμάμαι να αγωνίζεται για τη διάσωση και τη διαμόρφωση του αισθητικού δάσους Καισαριανής στον Υμηττό. Θυμήθηκα επίσης, που οργάνωνε τον περίφημο "χορό της αμυγδαλιάς", κοινωνικό γεγονός της τότε Αθήνας και που φωτογραφίες του δημοσίευαν τα Επίκαιρα (ή μήπως ήταν ακόμα Εικόνες)! Τα έσοδα από αυτόν, πήγαιναν στον Σύλλογο της Φιλοδασικής για αναδάσωση και η δημοσιότητα έκανε γνωστούς τους σκοπούς του Συλλόγου. Ευτυχώς ο σύλλογος υπάρχει ακόμα και μάλιστα αγωνίζεται εξίσου δυναμικά να προστατεύσει το δάσος και πολλές φορές να επιτύχει το αυτονόητο, όπως το να εφαρμοστεί απόφαση του Αρείου Πάγου κατά των αυθαίρετων καταπατήσεων και των προσώπων των καταπατητών!
Η Κ.Αργυροπούλου λοιπόν, ταξιδευμένη για την εποχή της, επομένως με γνώση για τη σημασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της περιοχής και εικόνες από τα άλση τα πάρκα και τα δάση της Ευρώπης και άλλων τόπων, προσπάθησε μεταπολεμικά, για την αναδάσωση του κατεστραμμένου Υμηττού και την αναστήλωση του Βυζαντινού μοναστηριού των Εισοδίων της Θεοτόκου. Πρώτα οι κατακτητές αποψίλωσαν το βουνό και αργότερα, σε απόγνωση, οι κάτοικοι των γύρω συνοικισμών, έκοψαν τα δένδρα για να τα χρησιμοποιήσουν ως καύσιμη ύλη. Αρχικά αγωνίστηκε μόνη, αλλά κατάφερε να ξεσηκώσει και άλλους, όλα τα σωματεία της Ομοσπονδίας Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος, τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο (Ε.Ο.Σ), την Περιηγητική Λέσχη, τους Πρόσκοπους και οδηγούς, ώστε να συμβάλλουν στην αναδάσωση και άλλων τμημάτων του Υμηττού.

Μια ατυχής χρονικά στιγμή για το αισθητικό δάσος του Υμηττού και το χώρο της Καισαριανής, ήταν επι δικτατορίας, όπως τότε ατύχησε αρχικά και ο κήπος και γκρεμίστηκαν τα νεοκλασσικά κτίρια της σχολής Ριζάρη.



Μόλις χθές, στην σελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, διάβασα:
"Με την παρέμβαση αυτή δημιουργείται ένα Πολιτισμικό Πάρκο που εκτείνεται από το Ζάππειο, το Λυκαβηττό, τα Κουντουριώτικα, μέχρι το Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. Το Πολιτισμικό Πάρκο έχει ως πόλους αναφοράς το Ζάππειο, τα Μουσεία Μπενάκη, Βυζαντινό, Μοντέρνας Τέχνης, την Εθνική Πινακοθήκη, το Ωδείο και το Μέγαρο Μουσικής. Η ενοποίηση επεκτείνεται από τον κόμβο Αλεξάνδρας - Κηφισίας, μέχρι το Γουδί - Πολυτεχνειούπολη, το Πεδίο του ΄Αρεως - Τουρκοβούνια, Λόφο Στρέφη και Λυκαβηττό".
Τι είπαν, Μοντέρνας τέχνης; Μα υπάρχει; Tα άλλα μουσεία, το Νέο Μπενάκη και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τα αποκλείομε από το .."Πολιτισμικό Πάρκο";

Eίναι θαρρώ σκόπιμο, να στραφούμε και να ζητήσουμε τη βοήθεια ΚΑΙ του συλλόγου Φιλοδασική, την πολύτιμη εμπειρία τους στις διελκυνστίδες με το δημόσιο, τους φορείς και τους "κουτοπόνηρους" ανευθυνοϋπεύθυνους.
Προσέξτε για παράδειγμα τον αγώνα του συλλόγου της ενημέρωσης και του εντοπισμού των υπεύθυνων για την εγκληματική εξάπλωση της Marchalina hellenica, που προκαλεί τη λεγόμενη βαμβακίαση των πεύκων και ίσως της ελάτης!

Ίσως με τον τρόπο μας να βοηθήσουμε και εμείς στην δική τους προσπάθεια.

Μουσικό άκουσμα Green on Red, και TIME AIN'T NOTHING, με το καλοκαίρι να παίρνει τα πάνω του.

'Yστερον: Παρουσιάζω την πρωτοβουλία του Sociothoughts, σε σχέση με το περιβάλλον και την επαινώ, ιδιαίτερα εφόσον την απαγκιστρώνει από κομματικές και άλλες σκοπιμότητες


Υστερώτερο:
Σήμερα 12/12/2009 γίνονται επιτέλους τα εγκαίνια και αποδίδεται στους δημότες ως Πάρκο, ο κήπος Ριζάρη!!

Ετικέτες

14 Comments:

Blogger Epicuros said...

Πολύ ενδιαφέρον το ποστάκι. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να βοηθήσει ο ανώνυμος πολίτης. Η Marchalina έχει κάνει μεγάλη ζημιά αλλά δεν φαίνεται να την πέρνουν στα σοβαρά οι Δήμοι. Αυτοί πρέπει να πιεστούν να πάρουν μέτρα. Μπορεί η φιλοδασική να πιέσει προς τα εκεί;

6:14 π.μ., Ιουλίου 06, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

άκρως ενδιαφέρον ο σύνδεσμος προς το άρθρο για τη Marchalina hellenica. Δεν είχα ακούσει (ούτε και διδαχθεί) ποτέ για τους εμβολιασμούς παρ'ολο που γνώριζα κάποια πράγματα για το έντομο.

6:14 π.μ., Ιουλίου 06, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

-Μια πικρή απάντηση θα πάρεις αγαπητέ epicure στο θέμα της πίεσης. Εδώ σηκώνονται οι λαϊκίζοντες δημοτικοί άρχοντες και χάριν ψήφου, υπερασπίζονται καταπατητές και αυθαίρετα και γράφουν στα παλαιά τους υποδήματα το Νόμο, αποφάσεις του Αρείου Πάγου δηλαδή...
Όμως αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να ασκήσει ο ανώνυμος πολίτης, διαδίδοντας και ενημερώνοντας και διασκεδάζοντας τα σχέδια των κουτοπόνηρων.
Ας κάνουμε μάλιστα αρχή από το blog μας.

-Χαίρε Magica, σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Αντιαισθητικό και επικίνδυνο για τα πεύκα και τα κωνοφόρα το αποτέλεσμα της αλόγιστης εκτός εργαστηρίου πειραματιστικής(;) εφαρμογής.

10:04 π.μ., Ιουλίου 06, 2006  
Blogger Dimitris Stefosis said...

Κατερίνα, αυτονόητο ότι συμφωνώ με όσα γράφεις...
... κι ευχαριστώ για το... link!

11:16 π.μ., Ιουλίου 06, 2006  
Blogger Dimitris Nikolsky said...

Καταπατητών αγώνος έπρεπε άγωνος αλλά δυστυχώς συχνά δίκαιως.

Εν όψη δημοτικών εκλογών έχουμε να δούμε πολλούς συλλόγους ιδιοκτητών αυαθαιρέτων να ζητούν τη δικαίωσή τους. Ίσως κατά περίπτωση να εξετάζονται κάποια τέτοια θέματα αλλά ρυθμίσεις που αφορούν μαζικά χιλιάδες οικοπεδοφάγους, μάλλον κακό κάνουν.

12:07 μ.μ., Ιουλίου 06, 2006  
Blogger hardrain said...

Είναι άσχετο με το σημερινό post (είναι;;;) αλλά το βάζω εδώ προς ενημέρωση και η Κατερίνα ας το χρησιμοποιήσει αναλόγως.

Προ ημερών, είχα στείλει μία ηλεκτονική επιστολή στο γραφείο του κου Δήμα , του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε. αναφορικά με το ζήτημα του Κήπου Ριζάρη. (η επιστολή μου είναι στα σχόλια προηγούμενου post της Κατερίνας)

Με χαρά, σήμερα είδα πως υπήρξε μία απάντηση από το γραφείο του κου Δήμα, την οποία και παραθέτω:


Αγαπητέ κ. Πήττα,

Ο Επίτροπος κ. Δήμας μου ζήτησε να απαντήσω στο από 20/6/2006 ηλεκτρονικό σας μήνυμα.

Η Επιτροπή επιλαμβάνεται υποθέσεων παραβίασης του Κοινοτικού περιβαλλοντικού δικαίου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν στοιχειοθετείται παραβίαση των διατάξεών του και άρα δεν νομιμοποιείται να παρέμβη η Ευρωπαική Επιτροπή.

Επιπρόσθετα η Επιτροπή δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα πρόταση συγχρηματοδότησης για την αποκατάσταση του Κήπου της Ριζάρη, στην Αθήνα.

Σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι σχετικές Διαχειριστικές Αρχές δεν έλαβαν ποτέ πρόταση συγχρηματοδότησης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον ή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττική.

Για τη γενικότερη ενημέρωσή σας παραπέμπω στην ανακοίνωση της Επιτροπή προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως προς τη θεματική στρατηγική για το αστικό περιβάλλον {SEC (2006) 16}: «οι αστικές περιοχές διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ΕΕ. Στις αστικές περιοχές οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις απαντώνται με τον πιο έντονο τρόπο.

Οι πόλεις είναι εκείνες οι περιοχές όπου κατ' εξοχήν συγκεντρώνονται πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά είναι επίσης οι οικονομικοί οδηγοί, οι τόποι όπου πραγματοποιείται το επιχειρείν και γίνονται οι επενδύσεις.

Τέσσερις στους πέντε ευρωπαίους πολίτες ζουν στις αστικές περιοχές, και η ποιότητα ζωής τους επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση του αστικού περιβάλλοντος.

Ένα υψηλής ποιότητας αστικό περιβάλλον συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων - προτεραιοτήτων της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισσαβόνας, που θέλει να κάνει την Ευρώπη ελκυστικότερο τόπο για να δουλεύει κανείς και να επενδύει.

Τα Κράτη Μέλη έχουν την ευθύνη να βοηθούν τις περιφερειακές και τοπικές αρχές για να βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των πόλεων της χώρας τους».

Η ευθύνη για την υλοποίηση των ανωτέρω ανήκει πρωτίστως στις εθνικές και τοπικές αρχές στο μέτρο των αρμοδιοτήτων τους.

Τέλος, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός και οι τρόποι με τους οποίους ένα Κράτος - Μέλος επιλέγει να διαχειρίζεται το αστικό και περιφερειακό του τοπίο, αποτελoύν εθνικές αρμοδιότητες.



Γιώργος Κρεμλής
Προιστάμενος D3
ΓΔ Περιβάλλοντος



Απάντησα στον κο Κρεμλή με το εξής ηλεκτρονικό μήνυμα:



Αγαπητέ κ. Κρεμλή,

Να σας ευχαριστήσω για την απάντησή σας.

Δυστυχώς, οι Ελληνικές Αρχές, Υπηρεσίες κλπ δεν μας έχουν συνηθίσει σε ανταπόκριση και απαντήσεις.

Μπορείτε αν θέλετε, να μεταβιβάσετε στον κ. Δήμα πως η επιστολή σας αυτή, πέρα από την ενημέρωση που παρέχει, επιβεβαιώνει ταυτόχρονα και την σοβαρότητα του profile του Έλληνα Επιτρόπου.

Την απάντησή σας, θα την προωθήσω σε φίλους στην Αθήνα που σε συντεταγμένο πλαίσιο εργάζονται για την υπόθεση του Κήπου της Ριζάρη.

Αναφορικά με την τελευταία σας παράγραφο, περί εθνικών αρμοδιοτήτων σε ζητήματα πολεοδομικού σχεδιασμού, διαχείρισης του αστικού και περιφερειακού τοπίου, δεν σας κρύβω, πως μελαγχολικά,

ως Έλληνας επιθυμώ και μάλιστα έντονα, το Ελληνικό Κράτος να μην έχει απολύτως καμία «εθνική» αρμοδιότητα.
Μέσα από τη λογική της διαφύλαξης όχι του τοπικού αλλά του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Λυπούμαι που το γράφω αυτό, αλλά...
Με εκτίμηση,
Γιώργος Πήττας



O κος Κρεμλής, απάντησε αστραπιαία σε αυτό, ζητώντας, αν είναι εφικτό να έχει ενημέρωση για την υπόθεση.

1:03 μ.μ., Ιουλίου 06, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

-Επάνω που ετοιμαζόμουν να ξαναστείλω email και να επιβεβαιώσω ότι έλαβαν το αρχικό μου μήνυμα, αγαπητέ μου Δύοντα,ανατέλλοντα!
Να που η Κύπρος λειτούργησε θετικότερα παράλληλα!
Διάβαζα ότι σε κάποια προσπάθεια περιβαλλοντολογικού χαρακτήρα του κ. επιτρόπου, η Ελλάς δεν ψήφισε υπέρ,(άτιμες χρωματοκομματικές αντιθέσεις), σε αντίθεση με την Κύπρο που συντάχθηκε!!
Σε ευχαριστώ πολύ για όλα και κυρίως για την αρχική σου σπουδαία και επώνυμη στήριξη, που μέτρησε περισσότερο φαντάζομαι..

Θα το δώσω ως ποστ το νέο, αν το επιτρέπεις!

-Dimitri έχουμε να δούμε πράγματα και θαύματα
-Σε ευχαριστώ και εσένα Δημήτρη από το sociothoughts, πρέπει να στηρίζουμε ότι αφορά το περιβάλλον, γιατί οι καιροί ου μενετοί, τελεία και παύλα

1:27 μ.μ., Ιουλίου 06, 2006  
Blogger vasvoe said...

χαίρομαι πάρα πολύ που κινητοποιείστε.
μπράβο σας!

2:36 μ.μ., Ιουλίου 06, 2006  
Blogger ηω-λιθικός said...

συνεχίζω να σε διαβάζω και ας μην σου γράφω ...
Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρώτο comment που μου έγραψες ....

3:12 μ.μ., Ιουλίου 06, 2006  
Blogger hardrain said...

Ελεύθερα Κατερίνα, έτσι και αλλιώς, είναι ήδη δημοσιευμένο, εδώ, από μένα :-)

4:58 μ.μ., Ιουλίου 06, 2006  
Blogger ci said...

Εξαίσιο το τραγούδιο, εξαίσια κι η προσπάθειά σου Κατερίνα, που δείχνει ότι τελικά το "δε βαριέσαι" δεν είναι αναγκαστική λύση!

5:12 μ.μ., Ιουλίου 06, 2006  
Blogger πολυβιος said...

θαυμάζω αυτές τις πρωτοβουλίες. αποδεινύεται έπίσης ότι ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι κάποιοι προβληματίζονται ακόμα. και ως προς τα τραγουδάκια, συμφωνώ με την citro.

9:56 μ.μ., Ιουλίου 06, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλησπέρα παιδιά, μάλλον καλημέρα!
-Χαιρόμαστε και εμείς Vasvoe μου και επειδή σε διαβάζουμε!
-Σε ευχαριστώ πολύ Ηωλιθικέ μου, νοιώθω το "άρωμα", είναι και αυτό δυνατή συμπαράσταση. (My way ε;);)
-Μπορεί αγαπητέ μου Δύοντα να μην ήθελες να γίνει κραυγαλέα γιαυτό σε ρώτησα.
-Ευχαριστώ αγαπημένη φίλη, χαίρομαι που σου άρεσε το τραγουδάκι.
-Ευχαριστώ και σένα φίλτατέ μου Πολύβιε! (Τι λες επί του πρακτέου και με την επιστημονική σου άποψη;)

12:59 π.μ., Ιουλίου 07, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

11:02 π.μ., Μαρτίου 03, 2007  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.