Κυριακή, Δεκεμβρίου 04, 2005

Μικρές και μεγάλες μάχες της Ιστορίας και του..τουρισμού!


Τα τύμπανα του πολέμου, χτύπησαν πάλι στο σημερινό Slavkovo της Τσεχίας, στον ιστορικά αυθεντικό χώρο της μάχης του Austerlitz, που έγινε διακόσια χρόνια πριν.
Εκεί στα 1805 ηττήθηκαν Αυστριακοί και Ρώσσοι απο τον Γαλλικό στρατό του Ναπολέοντα. Γεγονός που οδήγησε στον αναμενόμενο Ρωσσο-τουρκικό πόλεμο.'Ομως έτσι, σηματοδοτείται και η αρχή της οργάνωσης της ελληνικής επανάστασης:
Με την κατάληψη των Ιονίων νήσων απο τους Γάλλους, δίνεται η ευκαιρία απο την Ιόνιο Γερουσία και γίνεται το πρώτο βήμα. Ορίζεται ως γενικός επίτροπος ο "καγκελάριος" Ιωάννης Καποδίστριας, που μαζί με τον Παπαδόπουλο, στρατηγό του ρωσσικού στρατού, οργανώνουν και εκπαιδεύουν τον πρώτο ελληνικό στρατό. Εκπαιδεύουν Σουλιώτες, Πελοποννήσιους και Ρουμελιώτες καπετανέους. Εκεί δένεται η προσωπική εκτίμηση Καποδίστρια και Κολοκοτρώνη και αποτιμάται η κατάσταση για την Επανάσταση, που συμπεριλαμβάνει και συμμάχους Τούρκους, τους Λαλέους Φαρμάκηδες!

Στην αναπαράσταση λοιπόν της μάχης του Austerlitz, χθές, έλαβαν μέρος 4000 εθελοντές από 23 χώρες του κόσμου, ντυμένοι με κουστούμια εποχής, φίλοι της ιστορίας. Την παρακολούθησαν δε, 30.000 θεατές απο όλον τον κόσμο. Οι παλιές έχθρες ξεπεράστηκαν στο πεδίο της μάχης και κερδισμένη βγήκε η.. μάχη του κουστουμιού, αφού οι στολές προσεγμένες ως προς την ομοιότητα με τις αυθεντικές, κορύφωσαν το ενδιαφέρον και τη θέαση.

Αναρωτιέμαι, δεν θα ήταν μια καλή ιδέα για το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με εκείνο του Πολιτισμού, να αξιοποιήσει ένα σοβαρό ενδιαφέρον και να οργανώσει για παράδειγμα την έξοδο του Μεσολογγίου; Τούτη τη φορά, όχι προς χάριν των σχολείων και για τον εορτασμό της επετείου, αλλά σοβαρώτερα και με προσδώκιμα τουριστικά ενδιαφέροντα και στόχους!

Ετικέτες

12 Comments:

Blogger Juanita La Quejica said...

Για να "κοπανιούνται" και με τα κουμπούρια της Επανάστασης τα δύο στρατόπεδα που θα προσπαθούν να μοιράσουν την "κονόμα" από το όλο έργο;
Δεν ξέρω... καλή η ιδέα σου, αλλά η εφαρμογή της με φοβίζει, μην γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο μας της μίζας και της ρεμούλας.

3:08 μ.μ., Δεκεμβρίου 04, 2005  
Blogger Νicola Beerman said...

σχολιο1:θα μπορουσαν να κανουν αναπαρασταση (φανταστικη βεβαια)προεκλογικων μαχων αναμεσα στα δυο μεγαλα στρατοπεδα(ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για οσους δεν τα γνωριζουν...).Το κοστος θα ηταν ελαχιστο και η συμμετοχη εξασφαλισμενη.Αν λεγαν δε,οτι οι επιζησαντες(λιγο αρρωστο αυτο)θα παιρναν μια θεση στο δημοσιο,τοτε θα'χαμε πανελλαδικη συμμετοχη (ακομα και απο ρομαντικους αριστερους που θα αυτομολουσαν).


σχολιο2:ειδα πριν μερικες μερες στην ΕΤ την ταινια του Γουντι Αλεν ''Ο ειρηνοποιος'' που αναφερονταν στον πολεμο μεταξυ ρωσων και στρατου του Ναπολεοντα.Αν και το χιουμορ του για τη σημερινη εποχη ηταν λιγο ξεπερασμενο,εγω γελασα αρκετα.Σκεπτομενος οτι γυριστηκε το 197... πρεπει να εκανε φοβερη αισθηση τοτε.

3:40 μ.μ., Δεκεμβρίου 04, 2005  
Blogger Katerina ante portas said...

Xα χαχα βρε παιδιά! Τέτοια εμπιστοσύνη στη ράτσα μας! Πόσα ξέρετε, πόσα ξέρετε!
Όσο για τον ειρηνοποιό Νicola μου έχεις δίκιο! Μην ξεχνάς ότι ο Άλεν ήταν πάντα μπροστά απο την εποχή του!

8:12 μ.μ., Δεκεμβρίου 04, 2005  
Blogger Juanita La Quejica said...

Καταπληκτική ιδέα αυτή nicola, ειδικά το κίνητρο του διορισμού, εξαιρετικό!
Άκουσα χθες Κατερίνα ότι 7 χρόνια ετοιμαζόντουσαν για αυτήν την αναπαράσταση. Το φαντάζεσαι; Μια ολόκληρη γενιά Δημοσίων Υπαλλήλων, πραγματικά πρωτοποριακή ιδέα!

2:51 μ.μ., Δεκεμβρίου 05, 2005  
Anonymous Ανώνυμος said...

Εγώ πιστεύω ότι κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες όπως αυτής της αναπαράστασης μιας μεγάλης μάχης όχι μόνο θα πετύχαινε αλλά και θα δημιουργούσε μεγάλη εντύπωση στους Ευρωπαίους φίλους μας

Ήδη γίνονται οι γιορτές εξόδου στο Μεσολλόγγι με αναπαράσταση της ανατίναξης του μύλου με τα γυναικόπαιδα , όπως επίσης αναπαριστάται πολύ εντυπωσιακά η μάχη της Πίνδου

Ας μην είμαστε συνεχώς καχύποπτοι
Στην Ελλάδα γίνεται συχνά πολύ ποιοτική δουλειά (σε πολλούς τομείς)και μπορεί να γίνει ακόμη περισσότερη . Τα όμορφα τα αποφεύγουν οι πάσης κατηγορίας ποντικοί ... Σε αυτά που φαίνονται ότι θα αποτύχουν , στοχεύουν ... (P)

5:01 μ.μ., Δεκεμβρίου 05, 2005  
Anonymous Ανώνυμος said...

Προσωπικά πιστεύω ότι κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες όπως αυτής της αναπαράστασης μιας μεγάλης μάχης όχι μόνο θα πετύχαινε αλλά και θα δημιουργούσε μεγάλη εντύπωση στους Ευρωπαίους φίλους μας

Ήδη γίνονται οι γιορτές εξόδου στο Μεσολλόγγι με αναπαράσταση της ανατίναξης του μύλου με τα γυναικόπαιδα , όπως επίσης αναπαριστάται πολύ εντυπωσιακά η μάχη της Πίνδου

Ας μην είμαστε συνεχώς καχύποπτοι
Στην Ελλάδα γίνεται συχνά πολύ ποιοτική δουλειά (σε πολλούς τομείς)και μπορεί να γίνει ακόμη περισσότερη . Τα όμορφα τα αποφεύγουν οι πάσης κατηγορίας ποντικοί ... Σε αυτά που φαίνονται ότι θα αποτύχουν , στοχεύουν ... (P)

5:02 μ.μ., Δεκεμβρίου 05, 2005  
Blogger Katerina ante portas said...

Ανώνυμε, μετά το δείγμα της έναρξης ειδικά και της λήξης των Ολυμπιακών αγώνων, πράγματι μπορεί κανείς με σιγουριά να πεί, ότι μπορούμε να αναπαραστήσουμε την έξοδο του Μεσολογγίου (γεγονός γνωστό διεθνώς γι'αυτό το ανέφερα), ή τη μάχη της Κρήτης ή ό,τι, με μεγάλη επιτυχία.
Η παρέα σαρκάζει την άλλη ιδιότητα της ράτσας μας, εκείνη που δυστυχώς επισκιάζει την μεγαλοφυία μας, εκείνη που δημιουργεί διαπλοκές και επιπλοκές στην πρόοδό μας, σαν δυναμικής εθνότητας. Να μη θυμηθούμε τώρα και κλάψουμε το οικονομικό θαύμα της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας μετά την ένταξή τους στην ΕΕ και τη δική μας θέση..
Είδες Juanita μου οι κουτόφραγκοι, 7 χρόνια.. Εδώ 7 χρόνια θα αλληλοδιοριζόμαστε σε επιτροπές και θα ετοιμάζαμε το θέαμα σε 7ώρες!
Όμως σαν ιδέα θα μπορούσε να περπατήσει! Θα μπορούσε βρε παιδιά!

6:37 μ.μ., Δεκεμβρίου 05, 2005  
Blogger vasvoe said...

να πω όμως ότι η μάχη είχε και τραυματίες. αληθινούς, όχι αναπαρηστημένους!

10:10 μ.μ., Δεκεμβρίου 05, 2005  
Blogger Marina said...

Λοιπόν έχει γίνει αναπαράσταση μάχης και στην Ελλάδα, γιατί γίνεσθε γκρινιάρηδες..?
Είχα πάει στην αναπαράσταση της μάχης της Κρήτης πρόπερσι στο παλιό αεροδρόμιο της Ολυμπιακής στο Ελληνικό, όπου είχε φωτιές και κανονιές και πολεμάγανε σώμα με σώμα..είχε και μιά μεγάλη οθόνη..και πολλά πυροσβεστικά γύρω-γύρω μην γίνει καμμιά πυρκαγιά..
Ορίστε μας.

10:33 μ.μ., Δεκεμβρίου 05, 2005  
Blogger Eιρήνη said...

Bρέθηκα σε πεδίο μάχης κατα τύχη, σε οικοπεριήγηση της Πίνδου. Αξιοθρήνητο το αποτέλεσμα. Είναι θλιβερό το θέαμα της "αναβίωσης" μαχών ενδόξων και μη και μάλιστα να συνδέεται με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού για να ικανοποιήσει κοντόφθαλμα σχέδια ανάπτυξης -απομακρυσμένων περιοχών -μικροπολιτικών των τοπικών εξουσιών.
Είναι αλήθεια χαρά και ψυχαγωγία ένα τέτοιο θέαμα ?.
Είναι εξίσου λυπηρό όσο λυπηρή είναι και η επέτειος της 28ης - την έναρξη πολέμου με γειτονικό φιλικό λαό- τη στιγμή που η ενωμένη Ευρωπη γιορτάζει τη λήξη του.
Ψηφίζω σχεδιο Le pasocnicola! Ποιούμενη Ειρήνη.

ps συνεχίζει να με δυσκολευει η πιστοποίηση της ταυτότητας μου μέσω κυματιστών γραμμάτων- με αποτρέπει απο το σχολιασμό - μένω ακίνητοποιημένη προ των πυλών σου Κατερίνα.

11:13 μ.μ., Δεκεμβρίου 05, 2005  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλημέρα στην υπόλοιπη παρέα και σε όλους σας βέβαια!
Ώστε είχε και τραυματίες η..μάχη η αναπαραστημένη, Vasvoe!
Είχε και πολλά διάφορα βραβεία, π.χ. γελοιογραφίας!
Πως ήταν η αναπαράσταση στο Ελληνικό Μαρίνα μου; Στο ύψος των περιστάσεων ή κατά την ψοφοδεή περιγραφή της άλλης εκείνης της Πίνδου, της Eirinetta;
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να δώσουμε μεγάλο ποιοτικό δείγμα, αν το αποφασίσουμε.
Ξέρετε πόσοι ερασιτέχνες ιστοριοδίφες υπάρχουν;

-Εirinetta, ωραία το έβαλα το σύστημα προστασίας με τα γραμματάκια και την πλάκα τους, αλλά να σου πω την αλήθεια, δεν ξέρω πως.. βγαίνουν! :(

11:27 π.μ., Δεκεμβρίου 06, 2005  
Anonymous Ανώνυμος said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it
» »

11:09 μ.μ., Δεκεμβρίου 28, 2006  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.