Κυριακή, Οκτωβρίου 14, 2007

Blending rye - Ψωμί σικαλης


Μεγαλώνοντας, αρχίζεις και εκτιμάς τις πρωταρχικές γεύσεις τους απλούς συνδυασμούς και ίσως τις παραλλαγές σε ένα θέμα. Όπως αυτό του ψωμιού. Θέλησα να πειραματιστώ με αλεύρι σίκαλης και κατέληξα πως θα ήταν καλύτερα με ένα μίγμα αλεύρων σίκαλης και λευκού για όλες τις χρήσεις. Έτσι χρειάστηκα

250 γρ αλεύρι σίκαλης (250 gr rye flour)
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250 gr white flour for all purposes)
50 γρ μαγιά νωπή - 8 γρ ξερή (50 gr. br. yeast-8 gr Dry yeast)
1-2 κ.σ. λάδι (1-2 sp. Oil)
10 gr ζάχαρη (10 gr sugar)
1 φλ. χλιαρό νερό, (1 cup warm water)
προαιρετικά/optionally: - 10 γρ. αλάτι στη ζύμη ( 10 gr salt)
1 αυγό για άλειμμα, (1 egg for spreading)
σπόρους πχ παπαρουνόσπορο, σουσάμι κλπ για πασπάλισμα. (All kinds of seeds, even oats, for sprinkling about 50 gr)

Σε μπολ ζυμώματος, ανακατεύω τους δύο τύπους αλεύρι, προσθέτω τη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω, προσθέτοντας αλεύρι ή νερό αν χρειαστεί.
Σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη και αφήνω σε ζεστό μέρος τη ζύμη να διπλασιαστεί.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 250°C (χωρίς αέρα).
Πλάθω τη ζύμη σε μια φραντζόλα. Στο σημείο αυτό έχω δύο επιλογές.
Πρώτον, μπορώ να ψήσω τη φραντζόλα όπως βλέπετε στη φωτογραφία, ή δεύτερον, μπορώ να τη χωρίσω σε κομμάτια γύρω στα οκτώ, δέκα και να πλάσω μικρά ψωμάκια.
Σε κάθε περίπτωση, αλείφω με το αυγό χτυπημένο με σταγόνες νερό και πασπαλίζω σπόρους. Χαμηλώνω το φούρνο στους 200°C (μετά από λίγο μπορώ να γυρίσω στον αέρα). Ψήνω για 18-35 λεπτά και βεβαιώνομαι ότι ψήθηκε, αν χτυπώντας το κάτω μέρος του ψωμιού, ακούγεται κούφιος ήχος. Το αφήνω να κρυώσει σε σχάρα.
Τip: Στο κάτω μέρος του φούρνου τοποθετώ απ αρχής ένα παλιό ταψάκι με νερό που δίνει στο φούρνο την υγρασία να γίνει το ψωμάκι αφράτο.
Mε αυτό το άρθρο συμμετέχω στο event World bread day, της 16 Οκτωβρίου.


Put rye flour in a bowl adding flour and water as you go. You can use a mixer as well. Sprinkle over the yeast and the sugar, and work for some minutes. Add the oil and the salt optionally, and work for some minutes again.

Cover the bowl with plastic wrap as it will stick. Use a towel – above all-to keep it warm and leave it to rise (for about 1 hour) or unti double in size.
Prepare a large surface with lots of flour, and prepare a baking sheet with parchment paper. Pour the dough onto the flour. Don't knead it at all. With generously floured hands, gently form a form or little bans. Dust with more flour, brush with water or spread the egg optionally on the surface. Then sprinkle the seeds as you want.
Preheat the oven to 250°C, with the vent closed, if your oven permits. Put a large pan of water near the bottom of the oven, so that you'll get steam.
Then lower the heat to 200°C, and open the vent if you like. Bake the breads for 18-20 minutes - for bans- to 35 minutes. It is ready if it sounds hollow. (Experiment with the heat of your oven).
Remove, and let cool uncovered on a rack.
World Bread Day '07

(πρώτη δημοσίευση H.f.L.

Ετικέτες , , , ,

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.