Δευτέρα, Ιουλίου 23, 2007

Luna park και πανηγύρια του καλοκαιριού




Στα μικρά και μεγάλα πανηγύρια του θέρους, οι άνθρωποι των χωριών και των πόλεων, ζωντανοί, "ανθρωπένιοι" συμμετείχαν με την κοινή σύναξη, το κρασί και το μεζέ στο τραπέζι, το τραγούδι και το χορό. Σαν εκείνους που θυμήθηκα κάποτε εγώ και περιεγραψε ο Τσαγκαρουσιάνος τόσο εύστοχα, ενώ σκιαγραφεί με την πέννα του και τη σκηνοθετική του γραμμή ο Αλέκος Σακελλάριος, π.χ.στν ασπρόμαυρη ταινία, Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο:



Με χορό λεβέντικο ! Με τραγούδια δημοτικά, που τα τραγούδαγαν χρυσά λαρύγγια μακριά από τη "νύχτα", χόρευαν καλαματιανό και συρτό ή με τραγούδια λαϊκά, ρεμπέτικα, χασάπικο ή συρτάκι.
Ανατολίτικους χορούς και λικνίσματα έκαναν οι.. γύφτισσες και για τις ανάγκες των κέντρων εποχής, οι λάγνες "ανατολίτισσες", συνήθως από το ..μακρινό Μπραχάμι! Οι μαγκιόρες και οι τσίφτισσες χόρευαν συρτάκι καλή ώρα:



Ευκαιρίες δίνονταν πολλές. Αλλά κυρίως με τα πανηγύρια, μια και η καθημερινή ζωή ήταν συνυφασμένη με τη θρησκευτική και εσωτερική ζωή, που έκανε τους απλούς ανθρώπους, κοντά στη φύση, θυμόσοφους, καρτερικούς, με απλές και πραγματικές χαρές που τις ένοιωθαν ως το μεδούλι των κυτάρων τους. Το καλοκαίρι, από τη γιορτή των αγ.Αναργύρων , της αγ. Μαρίνας και του Αϊ Λιά, της αγ.Παρασκευής και του αγ.Παντελεήμονα τον Ιούλιο, έως του Σωτήρος της Παναγιάς και του Αϊ Γιάννη τον Αύγουστο και πλήθος άλλες τοπικές, έβρισκαν την ευκαιρία της ανάπαυσης σώματος και πνεύματος, από τις πολλές αγροτικές δουλειές της εποχής και τους κόπους της χρονιάς.
Η γιορτή στα ξωκλήσσια των χωριών, προετοίμαζε για εκδρομή με προετοιμασίες και πιθανή διανυκτέρευση στο ύπαιθρο, μέσα σε δάση, κοντά σε πηγές, δίπλα στη θάλασσα, με αυθόρμητη συμμετοχή και οικειότητα, πειράγματα και τραγούδι. Ναι τραγούδι! Κάποτε τραγουδούσαμε ήχους δικούς μας όμορφους, στίχους με νόημα, για τη ζωή, το θάνατο, την αγάπη.. Κάποτε δημιουργούσαμε την προϋπόθεση να διασκεδαστεί, να σκορπίσει δηλαδή, η στεναχώρια, ο μόχθος και η έννοια. Τώρα περιμένουμε από τους άλλους, τον τραγουδιστή, την ορχήστρα και εμείς κυττάααμε... Τώρα κινούμαστε στην ταχύτητα και τους ρυθμούς της παρούσας εποχής. Την εποχή του υποκατάστατου.
Το ντούο Χάρμα στο πρώτο βίντεο, δείχνει χαριτωμένα αυτό που ήταν σύνηθες παλιά, τον χορευταρά και γλετζέ, μα σε γάμο και βαφτίσια, μα σε πανηγύρι και την ανάδραση της σύναξης! Τα γέλια, τα πειράγματα, το "μοίρασμα"..
Η γιορτή στα χωριά και την πόλη πάλι, έφερνε την εμποροπανήγυρη στην κοινότητα, παράλληλα με την θρησκευτική που έχει πάντα την πρώτη θέση. Γινόταν-γίνεται η εμποροπανήγυρη λοιπόν και σήμερα, σε καθιερωμένα σημεία του τόπου, που προσφέρονται εδαφικά και οδικά, και αποτελούν θεσμό. Όχι πλέον λαογραφικό, μια και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο έχει πάρει άλλη μορφή. Η εμπορική συναλλαγή σε αγορά ζώων, σε είδη εργαλείων γεωργικών, είδη υπόδησης και ένδυσης, παιχνίδια, πέρασε και στη διασκέδαση. Το μαλλί της γριάς αντικατέστησε το λουκούμι και η μπύρα, την γκαζόζα και το κρασάκι, δίπλα σε φανταχτερά λουνα πάρκ, φώτα και εκωφαντικούς ήχους. Οι χοροί και τα τραγούδια έδωσαν τη θέση σε μετακλητούς σταρ, μάγους της διασκέδασης. Όσο για την τσίκνα από τα ψημένα σουβλάκια και άλλα κρέατα, αυτή καλύπτει το λιβάνι και τα άλλα αρώματα της πραγματικής πανήγυρης, που σιγά σιγά σφραγίζεται και αυτή σφραγίδα εμπορίου..

Ετικέτες , , , ,

16 Comments:

Blogger fevis said...

Να ΄σαι καλά... Εικόνες και χρώματα, και μυρωδιές καλοκαιριού...

8:26 μ.μ., Ιουλίου 23, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

Και εσύ fevis μου! Μόνο το γιασεμί και ο Χιώτης λείπει για το διάλλειμα στα θερινά τα σινεμά!

11:36 μ.μ., Ιουλίου 23, 2007  
Blogger Juanita La Quejica said...

Χιώτης... έπεσες στην περίπτωση! Αυτές τις μέρες ψάχνω να βρω τραγούδια του για τον πατέρα μου για το καινούργιο του cd player. Έχω γυρίσει 30 χρόνια πίσω και ακούω, ακούω... και θυμάμαι...

11:59 μ.μ., Ιουλίου 23, 2007  
Blogger patsiouri said...

Kαι στην πατρίδα κάνουν υπέροχα πανηγύρια, έ???

(Αντε και μετράμε μέρες!!)

12:59 π.μ., Ιουλίου 24, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

Aυτό είναι Juanita, το τραγούδι γέφυρα εποχών και ηλικιών!(Δεν θα φύγετε για Σίφνο;)

Patsiouri μου, κάποτε περιμέναμε σαν παιδιά το πανηγύρι του Μυστρά όπως τα Χριστούγεννα, για τα παιχνίδια που μας αγόραζαν. Αλλά δεν ξέρω, ξέφτισε σαν ιδέα βρε παιδί μου..

Kαλά να περάσουμε όλες το υπόλοιπο καλοκαίρι!

1:31 π.μ., Ιουλίου 24, 2007  
Blogger patsiouri said...

Μπα, εγώ για των χωριών έλεγα!

Του Μυστρά καλό είναι, τίποτα συγκλονιστικό, μόνο εκείνη η μπαλαρίνα...άαχ...με πόση χαρά την περίμενα...τώρα μόνο οι απίστευτες τιμές του με ενδιαφέρουν! Κάθε χρόνο κάνω την προίκα μου σε καλτσάκια!

3:22 μ.μ., Ιουλίου 24, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Τα πανηγύρια αντικαταστάθηκαν, από τις Εκθέσεις, (διεθνείς και άλλες).
Οι ανάγκες διασκέδασης από τα μπαράκια που "φυτρώνουν" παντού.
Οι θρησκευτικές αναζητήσεις παραμερίστηκαν για να δώσουν τη θέση τους στο κυνήγι του χρήματος.

Ααα και τα κλαρίνα, από συνθεσάιζερ κακής ποιότητας.

Έμεινε μόνο η λαχτάρα της αναζήτησης των ριζών, αλλά και αυτή ....

Συγνώμη που σου χαλάω τη θετική διάθεση, αλλά φοβάμαι ότι καλά θα κάνουμε όλοι μας να προσαρμοζόμαστε.

Καλησπέρα

6:10 μ.μ., Ιουλίου 24, 2007  
Blogger aeipote said...

Η νοσταλγία στην υπηρεσία της νοσταλγίας. Μου αρέσει!

καληΗμέρα
[κι ας ζέστη κάνει φοβερή]

9:56 π.μ., Ιουλίου 25, 2007  
Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Πολύ όμορφο κείμενο. Η παράδοση δε χάνεται, απλά μετασχηματίζεται και γίνεται το πλατύσκαλο της εξέλιξης και της προόδου.

12:45 μ.μ., Ιουλίου 25, 2007  
Blogger witchofdaffodils said...

πράγματι ωραίο κείμενο, μου φέρνει νοσταλγία για κάτι που..ποτέ δεν έζησα :)
μερσί

11:03 π.μ., Ιουλίου 30, 2007  
Blogger Juanita La Quejica said...

Ετοιμαζόμαστε Κατερινάκι!
Την Πέμπτη Ιβηρική και αργότερα Σίφνος. Σταθεροί και φέτος στις προτιμήσεις μας, χαχα!
Καλή Συνέχεια και Καλές Διακοπές!

9:18 μ.μ., Ιουλίου 31, 2007  
Blogger tassoula said...

Καλό μήνα και καλή συνέχεια στις διακοπές!Καλά να περνατε!

10:55 π.μ., Αυγούστου 01, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Μου άρεσε η προσέγγιση που έκανες για τα Πανηγύρια. Μου θύμισε κάποιες εικόνες από άλλες εποχές.

Μάλλον στη σύγχρονη εποχή γίναμε "για τα πανηγύρια".

11:30 π.μ., Αυγούστου 02, 2007  
Blogger maria_pin said...

Εμείς πηγαίναμε κάθε της Παναγίας στο ξωκλήσι που είναι πάνω από το Κεφαλάρι ( Δράμας). Πηγαίναμε περπατώντας από το πάνω το χωριό, γιατί ο δρόμος κάποτε σταματούσε εκει, δεκάδες κόσμος, ίσως και εκατοντάδες, σταματούσαμε κάπου στη μέση για νερό και φαγητό, και μετά πάλι δρόμο για πάνω! Το θυμάμαι γιατί δε μου άρεσε- ήταν πολύ κουραστικό για μας τα παιδιά! Τώρα τρελαίνομαι για κάτι τέτοια. Εδώ στο Λήντς μέσα στον Αύγουστο έχουμε το καρναβάλι της Chapeltown, που το οργανώνει η Τζαμαϊκανή κοινώτητα, με χωρό, τραγούδι, μπόλικο ρούμι, jerk chicken και Curry goat. Το περιμένουμε πως και πως!! Και λίγο αργότερα, είναι και η Μελα, των ινδών- εκεί να δεις πανηγύρι!!

4:29 μ.μ., Αυγούστου 02, 2007  
Blogger σα said...

Μας ταξίδεψες με το δικό σου ξεχωριστό τρόπο. Νάσαι καλά. Καλή συνέχεια στις διακοπές!

11:35 π.μ., Αυγούστου 06, 2007  
Blogger ellinida said...

Χρώματα και οι ήχοι του πανηγυριού. Ωραία που τα απέδωσες!
Μας λείψατε κυρία μου.
Να μου είστε καλά. :))

7:44 μ.μ., Αυγούστου 21, 2007  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.