Τετάρτη, Απριλίου 09, 2008

Aναδάσωση Πάρνωνα 12-4-08



Αναγγέλεται προσπάθεια αναδάσωσης του Πάρνωνα το προσεχές Σάββατο 12 Απριλίου, στα Τσίτζινα. Καλή πρωτοβουλία, καλή η κίνηση και έτσι προβάλλεται από όλους μας.
Η αναδάσωση όμως, πάντα με προβληματίζει. Πρέπει το δάσος θα αφεθεί ανενόχλητο να ξαναδώσει τα καινούργια του βλαστάρια -φυσική αναδάσωση- ή θα πρέπει να παρέμβει ο άνθρωπος με τη φύτευση δένδρων, (τεχνητή αναδάσωση); Και αν αποφασιστεί ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτή η παρέμβαση, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί;

Δεν είμαι η πρώτη που προβληματίζομαι. Υπάρχουν και πιό ειδικοί με αντίστοιχες γνώσεις Είναι γνωστό ότι πάντα τα κίνητρα, ή σχεδόν πάντα σε αυτή την δημοσίων σχέσεων εποχή, είναι ευγενή και καλά. Αλλά σίγουρα πρέπει να γίνεται η αναδάσωση με προηγούμενη μελέτη, συντονισμό και τρόπο. Δεν μπορεί κάποιος με την προφανή καλή του θέληση, να μπήγει τον κασμά στο χώμα και να καταστρέφει την αυτοφυή και δυνατή ανάκαμψη, από σπόρους της χλωρίδας στα καμένα.. Ελπίζω να υπάρξει ενημέρωση και επίβλεψη σε αυτή τη νέα προσπάθεια, που αξίζει να στηριχτεί από όλους μας.
Υστερον: Η ανάρτηση του Ορειβατικού συλλόγου Σπάρτης που πρωτοστατεί στο event, με καλύπτει πλήρως.
" Στόχος είναι η φύτευση πλατύφυλλων (δρυς, ακακίες και βελανιδιές) στην περιοχή Μουργιάς-Κεραιών (στο δρόμο Βέροια – Τσίντζινα). Τα φυτά αυτά προέρχονται από το φυτώριο
του Δασαρχείου το οποίο θα επιβλέψει και την διαδικασία. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να προσέρχονται είτε απευθείας στον τόπο αναδάσωσης, είτε μεταξύ 08:00-08:30 π.μ. στην πλατεία του χωριού- στα Τσίντζινα".

Ασε που βλέπω και άλλες δραστηριότητες καθαρισμού δασικών μονοπατιών το Μάη! Πολύ καλή ιδέα για εξόρμηση, στην ωραία αυτή περιοχή που παραθερίζαμε τα καλοκαίρια όταν ήμουνα -και εγώ- μικρή..



-Το ωραιότατο multimedia banner, είναι του νεαρού Σπαρτιάτη Θεοδ.Λαμπρόπουλου και της Youthink. Eυχαριστούμε πολύ παιδί μου, αυτό έκανε στην καμπάνια τη διαφορά! Επίσης και η εκ των υστέρων φωτογραφία, από την κατάσταση που αντίκρυσαν στον Πάρνωνα οι εθελοντές. Στο βάθος, πίσω απ τα καμένα, το χωριό Τσίντζινα που γλύτωσε από θαύμα την καταστροφή..

Ετικέτες , , ,

15 Comments:

Blogger Τζων Μπόης said...

Κατερίνα, ο κώδικας έχει πρόβλημα, εκτός και αν η φιλοσοφία είναι να φαίνεται μαύρο για να θυμίζει το καμμένο δάσος...

2:41 μ.μ., Απριλίου 09, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Τζων μπόη μου, σε ευχαριστώ πολύ πρώτα πρώτα που ανταποκρίθηκες.
Ίσως φταίει η εφαρμογή (macromedeia flash) στην οποία στηρίζεται και δεν λειτουργεί στη σελίδα σου.
Θα πω στην κόρη να το δεί.

3:02 μ.μ., Απριλίου 09, 2008  
Blogger Juanita La Quejica said...

Μακάρι να έχει επιτυχία η αναδάσωση!

6:40 μ.μ., Απριλίου 10, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Εχει ξεσηκωθεί ο νεαρόκοσμος αγαπητή Juanita. O σκοπός αγιάζει τα μέσα λενε, αλλά ας προσέξουν και ας οδηγηθούν από το Δασαρχείο, τι θα προσέξουν.

8:02 μ.μ., Απριλίου 10, 2008  
Blogger Πανος Βλαχος said...

ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ ΤΟ 1962 ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΤΖΑΜΠΟΛ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΕΓΑΝΕ,ΜΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ.ΕΓΩ ΗΜΟΥΝΑ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΟΠΟΥ ΕΖΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟ 1957 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1963.
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΑΡΟΤΙ ΕΙΧΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΑΜΒΑΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ.ΕΧΩ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΩΝ.ΤΑ ΤΣΙΤΖΙΝΑ ΜΕ ΕΙΧΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΟΚΑΡΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΕΡΗΜΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥΣ.
ΠΑΡΑΦΡΑΖΩ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΛΕΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ."ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕΙΟ"
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ, ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

10:11 μ.μ., Απριλίου 10, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Ciao, Come stai Πάνο Βλάχο?
Eτοιμάζεστε για εκλογές διαβάζω στο blog σου,
Πολύ μικρή, ναι υπήρξα και μικρούλα :), παραθερίζαμε στα Βέροια και μετά παιδάκι, θυμάμαι εκδρομές με την Υπαίθριο Ζωή στα Τσίντζινα.. Σαν όνειρο! Τελευταία μου επίσκεψη στην περιοχή, ήταν στους αγ.Αναργύρους το μοναστήρι. Με ανατριχίλα σκεφτόμουνα έτσι μέσα στην οργιώδη δασική βλάστηση τι θα γινόταν σε μια φωτιά..
Φαντάσου τις τύψεις μου το καλοκαίρι που βλέπαμε τον Πάρνωνα να καίγεται, ανίσχυροι εντελώς..

2:08 π.μ., Απριλίου 11, 2008  
Blogger elie said...

Συμμερίζομαι τους προβληματισμούς για την αναδάσωση. Αλλά πώς να μην παινέσεις και την προσπάθεια. Ας γίνει τουλάχιστον οργανωμένα...

1:07 μ.μ., Απριλίου 11, 2008  
Blogger Marie-Hélène S said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

11:23 π.μ., Απριλίου 13, 2008  
Blogger Marie-Hélène S said...

Κατερίνα, Καλημέρα> ήθελα να βάλω την ανακοίνωση στην σελίδα μου αλλά λίγο αργά το πήρα είδηση. την επόμενη φορά! Marie-Helene

11:50 π.μ., Απριλίου 13, 2008  
Blogger KitsosMitsos said...

Εδώ δεν κάνανε τίποτε για την Πάρνηθα που είναι τόσο κοντά στην Αθήνα, περιμένει κανείς να ασχοληθούν με κάτι που είναι πιο μακριά;

11:51 π.μ., Απριλίου 13, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

-Αγαπητή Elie τα είπες όλα. Ευτυχώς υπήρξε συντονισμός και οργάνωση.Κόσμος όμως, άραγε;..

-Η πρόθεση μετρά αγαπητή Marie-Helene!

-Πολύ πικρό πλήν όμως αληθινό φίλε kitsosmitsos, για αυτό έχει σημασία να παρακινηθεί ο κόσμος να νοιαστεί τον τόπο του, να ξυπνήσουν οι εθελοντές..

10:08 μ.μ., Απριλίου 13, 2008  
Blogger Juanita La Quejica said...

Φρίκη! Αντίκρυσαν τα αποτελέσματα της φρίκης!

2:37 μ.μ., Απριλίου 18, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Όπως το λες Juanita μου, όπως το λες..
Αλλά όπως γράφει η λακωνική apella άρχισαν τα όργανα, νωρίς φέτος και αποκαίνε ότι κάηκε πέρυσι..

2:45 μ.μ., Απριλίου 18, 2008  
Anonymous Ανώνυμος said...

Φωτιά στα πατζάκια τους :)

6:18 μ.μ., Απριλίου 18, 2008  
Anonymous Ανώνυμος said...

Καλά τα δενδρύλλια, αν ποτίζονται. Αλλά τα εκατομμύρια στρέμματα που τα ψευτοοικολογικά λαμόγια εμποδίζουν να σπαρθούν (όπως άλλες χώρες κάνουν επίσημα!) για να προτατευθούν από τη διάβρωση, όταν τόσοι καθηγητές έχουν προειδοποιήσει;;;
http://klimatika.blogspot.com/2007/07/blog-post.html

9:51 π.μ., Απριλίου 20, 2008  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.