Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2008

Τάρτα με ζύμη κούρου, πράσο και σύγκλινο Σπάρτης

Αποκρέψαμε χθες.. Αξιοποιήσαμε γαργαλιστικά κατάλοιπα στο ψυγείο όπως το πακετάκι αυτό το ξεχασμένο σύγλινο του Άγι από τη Σπάρτη. Μας παρακίνησαν ιδέες από τη συνταγή της Ελενας και βασικά της κ.Ιωάννας Δημοπούλου από το Gourmed επ ευκαιρία του άρθρου των Lakonika. Φτιάξαμε έτσι μια ανοιχτή πίτα, μια τάρτα, που κάλλιστα με σαλάτα στέκει σαν κύριο πιάτο.
Συστατικά: Για τη ζύμη
500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 κεσεδάκι από γιαούρτι λάδι
1 αυγό
αλάτι
Προαιρετικά ξύσμα πορτοκαλλιού , κόκκινο πιπέρι
Για τη γέμιση
1 κιλό πράσα
500 γραμμ. σύγκλινο Σπάρτης( ή μπέικον), ψιλοκομμένα
200 γραμμ. φέτα σε τρίμμα
150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι (με προσοχή μετά από δοκιμή), πιπέρι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και χυμό ενός
1 κεσεδάκι γιαουρτιού γάλα
3 αυγά, χτυπημένα
Οδηγίες:
1. Ρίχνετε το γιαούρτι, το αυγό και το λάδι σε ένα μπώλ και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτετε ξύσμα, πιπέρι (προαιρετικά) και το αλεύρι. Ζυμώνετε πολύ εύκολα μια ζύμη αφράτη και μυρωδάτη.
2. Προετοιμάζετε τη γέμιση ξεκινώντας από τα πράσσα. Τα καθαρίζετε και τα πλένετε. Χρησιμοποιείται πράσινο και άσπρο μέρος ή μόνο το άσπρο αν θέλετε. Το κόβετε ροδέλλες. Στη συνέχεια τρίβετε τα τυριά στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Ξύστε τα πορτοκάλια και στίβετε το ένα.
3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε λίγο, ελάχιστο λάδι και σωτάρετε τα πράσα. Ρίξτε λίγο νεράκι και αφήστε τα να μαλακώσουν. Προς το τέλος ρίξτε και το σύγκλινο (ή το μπέικον). Αφήνετε να κρυώσουν για λίγο, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα (αν θέλετε, αλλά δίνει χαρακτηριστική γεύση). Τελευταία τα τυριά
4. Σε στρογγυλό ταψί, χωρίς λάδωμα, απλώστε τη ζύμη με το χέρι, όπως θα κάνατε με τη ζύμη πίτσας, πατώντας και σηκώνοντας στα πλαϊνά του, μέχρι τη μέση περίπου. Αδειάστε το μίγμα και στρώσατε ομοιόμορφα.
5. Χτυπήστε τα αυγά, με το γάλα και με το μοσχοκάρυδο και ρίξτε τα επάνω στη γέμιση ώστε να την καλύπτουν ολόκληρη. Προσθέτετε λίγο από τα τριμμένα τυριά από πάνω και ψήστε στους 180 C για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. .
Τρώγεται καλύτερα ζεστή, αν και ο σύζυγος έχει άλλη γνώμη και διόλου διαιτητική!


(πρώτη δημοσίευση, H.f.L.)

Ετικέτες , , ,

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.