Δευτέρα, Μαΐου 19, 2008

Antarctica, θαυμασμός και σημασία


Mια τέτοια ζεστή βραδυά, μάλλον ξημερώματα επόμενης ημέρας, μόνο μια τέτοια εικόνα ονειρική μας σώζει! Eίναι η εικόνα ενός τεράστιου κύματος, που μόνο στην Ανταρκτική,με θερμοκρασία Χειμώνα από −80 °C έως −90 °C και το καλοκαίρι από 5 °C έως 15 °C, θα μπορούσε να συμβεί: Να παγώσει στον αέρα! Να σχηματίσει παγόβουνο.

Η Ανταρκτική,στο Νότιο Πόλο, κρατά την ελληνική προσωνυμία -Antarctica- και σημαίνει την απέναντι στην Αρκτική περιοχή, στο Βόρειο Πόλο. Flora και Fauna είναι γνωστά αναμενόμενα. Υποτυπώδης βλάστηση πχ.άλγη, λειχήνες, βρύα. Γνωστές φιγούρες ο ζωϊκός πληθυσμός των πάσης φύσεως πιγκουΐνων. Με γούνα ή χωρίς φώκιες επίσης, άλμπατρος και άλλα πουλιά, ψάρια, καλαμάρια κ.ά.

Μια ενδιαφέρουσα virtual περιήγηση γίνεται εδώ και ενδιαφέροντα επίσης videos όπως αυτό! Αλλά οπωσδήποτε, λίγη γεύση της μοναδικής αυτής μικρής ηπείρου παίρνει κανείς. Tης γής που περιβάλλεται από ωκεανούς και που η σπουδαιότητά της για το κλίμα στη γή, την καθιστά επίκαιρη.

Mην την φανταστείτε απολιτίκ την ερημία! Κάθε άλλο! Πρώτη η Βρεττανία διεκδίκησε την περιοχή για να προκύψουν έπειτα οι διεκδικήσεις της Γαλλίας, Ν.Ζηλανδίας, Νορβηγίας, Αργεντινής, Χιλής και βέβαια των ΗΠΑ και Ρωσσίας. Η Διεθνής συνθήκη που επικυρώθηκε στις 23 Ιουνίου 1961, επιτρέπει πολυεθνικό επιστημονικό προσωπικό αλλά και στρατιωτικό ως υποβοηθητικό στην έρευνα, που αφορά καθαρά επιστημονικούς σκοπούς και πειράματα και αποκλείουν άλλην έρευνα π.χ για μεταλλεύματα. Όμως όπως ανανεώθηκε το 1991, άφηνε περιθώριο για τέτοια εκμετάλλευση, μέχρι το 1998 όπου με το πρωτόκολλο της Μαδρίτης αποφασίστηκε ότι είναι ‘natural reserve devoted to peace and science’, ίσως ένα World Park για την προστασία του περιβάλλοντος και για την επιστήμη.

Ευχαριστίες στη φίλη Νένα για το φωτογραφικό υλικό!

Ετικέτες ,

7 Comments:

Blogger Τζων Μπόης said...

Φιλτάτη Αικατερίνη (των Μεδίκων;),

Εάν με 28 βαθμούς κάνεις ανάρτηση τα παγόβουνα της Ανταρκτικής για να δροσιστούμε, τότε με τους 40 και βάλε που έρχονται με τι θα μας δροσίσεις; με εικόνες από το μακρινό υπερπέραν;

11:45 π.μ., Μαΐου 19, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Eίπα να θυμηθούμε πως είν το μαύρο χιόνι γιατί με το χειμώνα που (δεν) είχαμε...
-Καλημέρα! Είχα φούντωση, μια φλόγα χθες βράδυ..Έπιασα με το copyscape έναν πονηρό να με έχει επακριβώς κοπιάρει, χωρίς την απαιτούμενη αναφορά που-ΜΟΝΟ-ζητώ.. Όχι τίποτε άλλο, με πείραξε η κουτοπόνηρη απόκρυψη και η επιλήψιμη πρωθύστερη ημερομηνία.. Είναι και προφέσσορας, τι να πεις για τους άλλους...

12:42 μ.μ., Μαΐου 19, 2008  
Blogger Τζων Μπόης said...

Αικατερίνη, οκ συμφωνώ είναι ενοχλητικό, αλλά πες μου ειλικρινά πόσο αξία έχει να αναφέρει κάποιος την πηγή, όταν εδώ γράφουμε δωρεάν, δημόσια κι όταν, ειδικά στο θέμα blogging, δεν υπάρχει - από όσα γνωρίζω βέβαια - καμία ουσιαστική νομική κάλυψη σε περίπτωση αντιγραφής.
Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που δημοσιοποιούμε κείμενα ελεύθερα, τότε κατά την γνώμη μου θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αποδεχθούμε ότι μπορεί να γίνει χρήση τους από τρίτους ελεύθερα.
Ως εκ τούτου, η αναφορά στην πηγή, μόνο ηθικά ερρίσματα έχει και ουσιαστικά ικανοποιεί την προσωπική μας ματαιοδοξία.

...πάντα μέσα στον αντίλογο όπως βλέπεις φιλτάτη Αικατερίνη :)

1:31 μ.μ., Μαΐου 19, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Με αυτό το σκεπτικό ανάρτησα μόνο ένα εικονίδιο το ask2use. Αλλά είναι καθηγητής και συγγραφέας, πως μπορεί να παραβλέψει βάναυσα τα πνευματικά διακαιώματα άλλου απλά για να του πούνε μπράβο για τις επιδόσεις στην ετυμολογία!!
Επειδή είμαι τυπική ως προς τη δουλειά των άλλων που σέβομαι και προβάλλω και επειδή ενοχλήθηκα αν δεν το διορθώσει θα τον "ξεφωνίσω" και εδώ και στην πατρίδα του..

1:51 μ.μ., Μαΐου 19, 2008  
Blogger Τζων Μπόης said...

αυτό το οποίο πάντα με ενοχλούσε και με ενοχλεί στο blogging είναι το «ξεφώνημα», ως ένα εργαλείο εξουσίας...
...απλά θεωρώ ότι όπως ενοχλητική ηθικά είναι η αντιγραφή χωρίς αναφορά στην πηγή, άλλο τόσο, ίσως και περισσότερο είναι η δύναμη η οποία εκπορεύεται μέσα από τη χρήση ή την κατάχρηση ενός μέσου.

Δεν σε μέμφω ασφαλώς, γιατί αντιλαμβάνομαι τι λες, απλά όσον αφορά εμένα η αντιγραφή δε με ενοχλεί, εφόσον δημοσιοποιώ κάτι δωρεάν και δημόσια...
Το εικονίδιο το οποίο έχω αναρτήσει κι εγώ στο blog μου δεν έχει τον σκοπό να με προστατεύσει από την αντιγραφή, αλλά της ενημέρωσής μου και μόνο αναφορικά με τη χρήση των κειμένων μου από τρίτους, ακόμα κι αν αυτοί είναι καθηγητές ή απλοί βιομηχανικοί εργάτες...

Ενδιαφέρον αλλά αμφιλεγόμενο αυτό το θέμα Αικατερίνη...

2:12 μ.μ., Μαΐου 19, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλησπέρα Τζών Μπόη, έχεις δίκιο για το "ξεφώνισμα" είναι αστείο..
Αλλά όταν ξέρεις πως δούλεψες και χάρηκες για την πρωτοτυπία και τη δύναμη του κειμένου σου είναι αστείο να έρχεται κάποιος και να σου κλέπτι "κολλίκιον και ωόν πορφυρούν"... :(

1:38 π.μ., Μαΐου 20, 2008  
Blogger brexians said...

καλη αναρτηση ομως δυο σχολια

αρκτικη = αυτη που εχει αρκτους
ανταρκτικη = αυτη που δεν εχει αρκτους...

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ηξεραν πολλα περισσοτερα απο οτι νομιζουμε....

η συνθηκη παραβιασθηκε προσφατα απο τους Ρωσσους και τους Αμερικανους οι οποιοι πλεον διατηρουν πληρεις στρατιωτικες βασεις στην ανταρκτικη..

α να μην ξεχασω
υπαρχει πλεον και τακτικη συγκοινωνια 2 φορες την εβδομαδα απο Αυστραλια..

αυτα...

10:46 μ.μ., Μαΐου 26, 2008  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.