Τρίτη, Σεπτεμβρίου 09, 2008

Το κοτόπουλο της Κατερίνας


Το κοτόπουλο της ευκολίας, εννοείται και των διακοπών! Μου άρεσε αυτό που είπε η Έλενα για τα "συνηθισμένα" φαγητά.. Άλλωστε παίρνει κανείς ιδέες στο τι να μαγειρέψουμε σήμερα!
Το κοτόπουλο άκρως ωφέλιμο και διαιτητικό, δεν ταλαιπωρείται με τσιγαρίσματα και τοιαύτα. Αν μάλιστα προσέξει κανείς και το λάδι καθώς και το συνοδευτικό, τη γαρνιτούρα στο πλάϊ, γίνεται ένα εξαίρετο ελαφρύ πιάτο.
Θα χρειαστούμε λοιπόν,
-πιπεριά,
-καρότα,
-ντομάτα, όλα σε κομμάτια,
-δυο σκελίδες σκόρδο και ένα πορτοκαλάκι.
Φυσικά κοτόπουλο, σε μερίδες. Προτιμώ μάλιστα, να το γδύνω από την βλαβερή του πέτσα.
Διαδικασία συνηθισμένη. Πασπαλίζουμε τις μερίδες του κοτόπουλου με ρίγανη και μοσχοκάρυδο. Ζεσταίνουμε ένα τεφάλ τηγάνι καλά και ροδίζουμε από τις δυό πλευρές τα κομμάτια του.
Στο μεταξύ, ρίχνουμε στον πάτο της κατσαρόλας το μισό λάδι που αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε, π.χ. 1 κουταλιά της σούπας για κάθε μερίδα, και φτιάχνουμε μια όμορφη και αρμονική βάση με τα ωμά λαχανικά μας. Όλα μετράνε ώστε να γίνει νόστιμο το φαγητό μας. Στη μέση το μισό πορτοκάλι, με τη φλούδα, όπως βλέπετε στην φωτογραφία, αριστερά. Ψιλοκόβουμε το ένα σκορδάκι.
Σβήνουμε στο τεφάλ το κοτόπουλο, με μισό νεροπότηρο κρασί (εδώ ντόπιο σπαρτιάτικο,Χρυσαφίνα), τον χυμό από το υπόλοιπο μισό πορτοκαλιού και προσθέτουμε 4 σποράκια μπαχάρι και το άλλο σκόρδο.

Αναπτύσσουμε το κοτόπουλο πάνω στο "στρώμα" λαχανικών και προσθέτουμε τα υγρά του τηγανιού. Μισό ποτηράκι νερό, ξεπλένει το τηγάνι από τα αρώματά του και μπαίνει και αυτό στην κατσαρόλα. Αλάτι πιπέρι κατά το δοκούν, λίγη ακόμα ρίγανη, το υπόλοιπο λάδι και το πιάτο μας μετά από σχεδόν μιά ώρα, έτοιμο!
Το σερβίρουμε με ρύζι, πουρέ, τηγανητές πατάτες ή μια φρέσκια σαλάτα κατά προτίμηση.

Σημείωση: Μετά τη νόσο των τρελών αγελάδων και την προτροπή του γνωστού Oliver, έχω απενοχοποιηθεί πλήρως ως προς τη χρήση χύτρας ταχύτητας που λύνει τα χέρια για τη χρήση του χρόνου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι! Κάπου 15'-20' θα χρειαστούμε έτσι.
Αν έχει περισσότερα υγρά η σάλτσα, μπορείτε να την αφήσετε σε σιγανή φωτιά, λίγο να εξατμιστεί. Ή να τη "δέσετε" με λίγο λαδάκι ακόμα ή λίγη μουστάρδα.

(H.f.L.)

Ετικέτες

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.