Κυριακή, Ιουνίου 22, 2008

Σεισμοί και καταποντισμοί, μα τους αγ.Πάντες


Σεισμός με επίκεντρο στη Μεθώνη, σεισμός με επίκεντρο στην Ηλεία, στο Λεωνίδιο, στα Κύθηρα, στο Αίγιο, στην Πάτρα,στην Κεφαλλονιά, στην Αταλάντη..Η χώρα μας είναι σεισμογενής. Ας το πάρουμε απόφαση και ας προετοιμαστούμε ρεαλιστικά και ψυχολογικά. Αλλά αν το επίκεντρο είναι στην ίδια την Αθήνα, κάποτε; Αν ενεργοποιηθεί το ρήγμα που έφθανε ως τη ..λίμνη Χαλανδρίου τότε;
Αναρωτιέμαι , η λεγόμενη κρατική μηχανή, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση της οργάνωσης και της άσκησης για ένα τέτοιο μεγάλο, ίσως για ένα φονικό σεισμό; Ένα σεισμό που δεν θα έχει επίκεντρο τη θάλασσα ή τα βουνά μακριά από την Αθήνα ώστε οι συνέπειές του να μην είναι ορατές στην κοινή γνώμη. Τουναντίον, επίκεντρο θα έχει την ίδια την καρδιά της χώρας και της ομφαλοσκόπησής μας! Φαντάζεστε ένα σεισμό που θα χτυπήσει σε εστιακό βάθος, ας πούμε, την πλ. Ομονοίας;
Είναι έτοιμη λοιπόν, η αόριστα αποκαλούμενη κρατική μηχανή να αντιμετωπίσει τουλάχιστον δέκα Ρικομέξ και εκατό πεσμένες πολυκατοικίες; Αν υποχωρήσει, θεωρητικά λέμε, ο χώρος της κίνησης των ΗΣΑΠ/ΜΕΤΡΟ,υπάρχει σχέδιο και μέσα επέμβασης; Μπορεί κανείς να φανταστεί την εικόνα και την φρίκη;

Τα ρητορικά, φοβάμαι,ερωτήματα, πληθαίνουν.Υπάρχουν σχέδια για εγκατάλειψη των κατοικιών και συγκέντρωση του πληθυσμού σε ελεύθερους χώρους; Υπάρχουν εντέλει τέτοιοι ελεύθεροι χώροι; Υπάρχουν σχέδια λειτουργίας των Νοσοκομείων και των κλινικών και της παροχής περίθαλψης, ιδιαίτερα αν είναι αποκομμένοι οι δρόμοι; Υπάρχει σχέδιο τροφοδοσίας του πληθυσμού, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες; Η εμπειρία του κόσμου, η εμπειρία μας, από τους σεισμούς του 1981 και 1999 είναι αρνητική και πικρή.
'Ασε που εδώ η Πρωτεύουσα αποκλείεται και χάνεται με το παραμικρό χιόνι ή τη βροχή..

Μήπως πρέπει να υπάρξει μια εκπομπή ενημερωτική για τους σεισμούς και τη συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από αυτούς; Μήπως πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, ψύχραιμα και νηφάλια στα σχολεία ώστε να έχουμε μικρούς πυρήνες μέσα σε κάθε οικογένεια που ίσως θα καθοδηγήσουν την κατάλληλη στιγμή;
Γεγονός είναι ότι ο βαρύγδουπος σχεδιασμός Αντισεισμικής Προστασίας, έχει μια αδιάφορη ιστοσελίδα και έχει να ανεβάσει δελτίο ενημέρωσης από τις αρχές του 2008. Σε αντίθεση, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει ενδιαφέρουσα σελίδα και links.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα πληροφόρηση, που βασίζεται σε άρθρο των Nέων,που δημοσίευσαν και ταΡήγματα στην Αττική, βρίσκουμε στην ιστοσελίδα in2Life/υπογραφή Ε.Μ..

Eδώ υπάρχουν μεταφρασμένες οι οδηγίες του "τρίγωνου ζωής" όπως το ονομάζει ο Doug Copp, ένας έμπειρος διασώστης, στην ιστοσελίδα του The American Rescue Team International Website
Προσέξτε, αντιγράψτε/προωθείστε και λάβετε καλά υπόψη:

1. Είναι λάθος να κρυβόμαστε κάτω από αντικείμενα και έπιπλα όταν κάτι καταρρέει γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα συνθλιβούμε μαζί τους.

2. Η εμβρυακή θέση που παίρνουν τα ζώα και τα μωρά από ένστικτο για να προστατευτούν είναι η ιδανική σε περίπτωση σεισμού για ασφάλεια και επιβίωση, αρκεί να σταθούμε έτσι δίπλα σε ένα ογκώδες αντικείμενο ή έπιπλο.

3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή κατά τη διάρκεια ενός σεισμού γιατί το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Επιπλέον, σε περίπτωση που καταρρεύσει δημιουργεί μεγάλα καινά επιβίωσης και έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα. Τα κτίρια από τούβλα αν καταρρεύσουν θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα, θα προκαλέσουν τραυματισμούς αλλά δεν θα συνθλίψουν, όπως τα κτίρια με πλάκες από μπετόν.

4. Αν είστε ξαπλωμένος στο κρεβάτι την ώρα που ξεκινήσει ο σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι σε ένα ασφαλές κενό γύρω του αλλά κοντά στη βάση του.

5. Αν την ώρα του σεισμού δε μπορείτε εύκολα και γρήγορα να βγείτε σε εξωτερικό χώρο, ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας σε εμβρυακή στάση δίπλα σε έναν καναπέ ή μια μεγάλη καρέκλα.

6. Μην στέκεστε κάτω από το κούφωμα της πόρτας σε περίπτωση σεισμού, γιατί αν η πόρτα πέσει μαζί με το κούφωμα θα συνθλιβείτε από το βάρος της οροφής.

7. Ποτέ μην σπεύσετε προς τις σκάλες σε περίπτωση σεισμού. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλάντωση) από τον κεντρικό όγκο του κτιρίου με αποτέλεσμα να προσκρούουν μεταξύ τους μέχρι να διαλυθούν. Πρέπει να ξέρουμε πως οι σκάλες είναι από τα πιο πιθανά μέρη να πάθουν βλάβη κατά τη διάρκεια σεισμού ή να πέσουν από την υπερφόρτωση πολλών ατόμων. Επίσης, μετά το τέλος του σεισμού, οι σκάλες ενός κτιρίου που μπορεί να μην έχει πάθει βλάβη πρέπει να ελέγχονται πιο προσεκτικά για καταλληλότητα.

8. Είναι πολύ πιο ασφαλές να βρίσκεστε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους ενός κτιρίου ή έξω από αυτούς αλλά κοντά τους.
9. Αν κατά τη διάρκεια σεισμού είστε μέσα σε αυτοκίνητο σε καμία περίπτωση μην σταθείτε κάτω από ανισόπεδους δρόμους ή γέφυρες, γιατί μπορεί να πέσουν και να καταπλακώσουν το όχημα. Αν βρεθείτε αναγκαστικά κάτω από ανισόπεδο, βγείτε έξω από το όχημα και ξαπλώστε ή γονατίστε δίπλα του.

10. Αν εργάζεστε σε χώρους με πολλή χαρτική ύλη, όπως π.χ. γραφεία εφημερίδων, και γίνει σεισμός σκύψτε δίπλα σε στοίβες από χαρτί, γιατί το χαρτί δεν συμπιέζεται, δημιουργώντας γύρω του μεγάλα προστατευτικά κενά.

Βέβαια, επειδή εκείνη την ώρα θα γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος, όχι τόσο εύθυμος όσο αυτός ο αυθεντικός, καλό θα ήταν η κάθε οικογένεια να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Να ορίσει τόπο συνάντησης εκτός σπιτιού, να ορίσει χώρο συγκέντρωσης μέσα στο σπίτι, και να κάνει τη δική της πρόβα τζενεράλε σε περίπτωση σεισμού. Να στερεώσει τα βαριά έπιπλα, να ορίσει ποιος θα κάνει τι, πχ. ποιος θα κλείσει τους διακόπτες παροχής στο σπίτι, να προβλέψει ίσως σάκο με απαραίτητα για την εγκατάλειψη του σπιτιού. Ίσως οι ιδέες σε αυτή τη σελίδα είναι περισσότερες.



Aυτά και επειδή σήμερα είναι των αγ.Πάντων, ας επικαλεστούμε τη.. βοήθειά τους να φωτίσουν τους ταγούς και να προστατεύσουν τους..λαγούς, εμάς δηλαδή εκείνη την ώρα, αν έρθει, της δοκιμασίας!

H εικόνα επάνω, είναι από Βυζαντινό χειρόγραφο του 9ου αι. που περιγράφει καταστροφικό μεγάλο σεισμό, αν θυμάμαι καλά στη Βασιλεύουσα και νομίζω -γέρασα- ότι το βρήκα σε σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η πρόσφατα δοκιμασμένη από φονικό σεισμό Κίνα, ανασυντάσσεται. Ας πάρουμε ιδέες..

Μουσικό άκουσμα, από το Earthquake Quartet, τοκουαρτέτο των σεισμών,βεβαίως!! (Αφου δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί το αυθεντικό τραγούδι του εγκέλαδου και της γής..)

Yστερον: Μας ..αναδημοσιεύουν στο Ηλιοτρόπιο! Προσεκτικά και..σεμνά!

Ετικέτες , , , , , , ,

11 Comments:

Blogger Aggelos Spyrou said...

Νομίζουμε ότι οι καταστροφές συμβαίνουν πάντα για τους άλλους και όχι για εμάς.

Το χειρότερο είναι ότι και το κράτος το ίδιο πιστεύει!

Πολύ αφυπνιστική ανάρτηση, έχεις δίκιο σε όλα...

3:36 μ.μ., Ιουνίου 22, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Σε ευχαριστώ αγαπητέ aggelos spyrou!
Φύλαγε τα ρούχα σου λέει η παροιμία..
Προσωπικά φοβάμαι το ρήγμα Διονύσου, μετά μάλιστα τις πυρκαγιές που αποσάθρωσαν εδάφη στην περιοχή αλλά και του Θριασίου..

4:02 μ.μ., Ιουνίου 22, 2008  
Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

Στα παγκάκια της πλατείας θα κοιμηθώ απόψε.

Με κατατρόμαξες!

11:31 μ.μ., Ιουνίου 22, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Στο παγκάκι; Μου θυμίζει το ανέκδοτο "στο χαντάκι"! :)
Όχι δά, σε τρόμαξα, τόσα Λεκαριέρ έχεις διαβάσει!

-Χαίρομαι που σε ξανασυναντώ!

1:59 π.μ., Ιουνίου 23, 2008  
Blogger ΤΑ ΔΥΟ ΠΙ said...

Δεν ξέρω α κύριος που παντρεύεται εδώ λέγεται Κουτρούλης, αλλά ρίξε μια ματιά, αφού ψάχνεις το αυθεντικό :
http://www.youtube.com/watch?v=B2bn54A9nXs&NR=1
Κι εκεί δίπλα στα σχετικά είναι και οι 2 τύποι που τα λένε από το PC την ώρα του σεισμού. :)

7:03 μ.μ., Ιουνίου 23, 2008  
Blogger Unknown said...

αν είχαμε για τον σεισμό οργάνωση πραγματικά θα με εντυπωσιάζε, ενώ τώρα απλά μου φαίνονται όλα συνηθισμένα, κλασικά, το quartet όμως απίστευτο ;)

1:01 μ.μ., Ιουνίου 26, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλημέρα παιδιά!

-Ότι πρέπει το video αγαπητά 2ΠΙ!
Είδες πόσο -ανθρώπινα- ανέτοιμοι είμαστε για το ανεπάντεχο;


-Ποτέ δεν είναι αργά γι αυτό και για να αλλάξουμε street spirit.. Πρέπει κάποτε να πάρουμε σοβαρά τον εαυτό μας και να μην αφήνουμε περιθώρια σε αυτούς που μανιπουλάρουν το κοινό αίσθημα..


-Αξίζει να διαβάσει κανείς μιαν ακόμα αιρετική άποψη, εδώ, στην ιστοσελίδα Berlin-Athen!

2:27 μ.μ., Ιουνίου 26, 2008  
Blogger Αγγελική Ν said...

Κατερίνα μου, πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου! Νομίζω ότι το θέμα προστασίας από τον σεισμό είναι πολύ μεγάλο. Πρώτα πρώτα δεν έχει νόημα κανείς να φοβάται, αλλά να προετοιμάζεται και να ενημερώνεται. Κυρίως να διατηρεί την ψυχραιμία του.
Το κράτος μας το απαρτίζουν άνθρωποι σαν και μας, με τα προσόντα και τα ελαττώματα της φυλής μας. Έχουμε έναν από τους καλύτερους αντισεισμικούς κανονισμούς στον κόσμο. Χίλιες φορές στο στάδιο της κατασκευής των σπιτιών δεν εφαρμόζεται. Με την φοβερή δικαιολογία "Ωχ αδερφέ, στέκει και έτσι! Εγώ ξέρω καλύτερα!". Χρειάζεται να γίνει έλεγχος στα παλιά κτίρια, για να φανεί η επάρκεια: Ποιος θα αναλάβει το κόστος? Ποιος θα πληρώσει? Ο οικονομικά αδύνατος κάτοικος του παλιού σπιτιού? Ή θα φορολογηθεί όλη η Ελλάδα, για την ιδιοκτησία του κυρίου Χ, πχ στα Πετράλωνα?
Αν γίνει άσκηση για τον σεισμό, θα συμβούν δυο πράγματα: Ή δεν θα την πάρουν στα σοβαρά και θα συνεχίσουν την δουλειά τους, ή θα την πάρουν σοβαρά και θα πάθουν υστερία, με μεγάλες συνέπειες! (Νομίζω ότι συμφωνούμε ότι την αίσθηση του μέτρου σπάνια την έχουμε....)
Άσε που, οι οδηγίες, σαν αυτές που μας έγραψες, για το τι κάνουμε στον σεισμό αλλάζουν με την εμπειρία. Στην περίοδο 1980-90 λέγαν πηγαίνετε κάτω από πόρτες, κάτω από έπιπλα (θρανία), κάτω από δοκάρια. Γίναν νέοι σεισμοί, απέκτησαν νέα πείρα βρίσκοντας νεκρούς, αλλάζουν τις οδηγίες!
Οι περισσότεροι σεισμοί γίνονται σε εργαστήρια με μαθηματικά μοντέλα. Συχνά τα μοντέλα δεν υπολογίζουν όλες τις παραμέτρους και βελτιώνονται, μετά από κάθε πραγματικό σεισμό…

11:31 π.μ., Ιουνίου 27, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Αγαπητή Αγγελική Ν. σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου πάνω στο άρθρο και μάλιστα από τη σκοπιά του επαΐοντος. Δεν περιμένω να κάνουν ασκήσεις,απο πλευράς ετοιμότητας, αλλά επιβάλλεται να έχουν κάποιο σχέδιο δράσης και κυρίως τόπους όπου θα μπορούσε να συγκεντρωθεί ο πληθυσμός σε μια τέτοια δοκιμασία. Οι σεισμοί 1981 και 1999 μας πιάσανε στον ύπνο. Να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο θα ήθελα..

Επίσης θα ήθελα να αφυπνίσω όλους μας ώστε να πάρουμε ψύχραιμα και ώριμα την κατάσταση στα χέρια μας. Όλοι έχουμε ακούσει πολλά για τις διασώσεις, που βρέθηκαν πως αυτοί που σώθηκαν, όλοι έχουμε ακούσει τις παρατηρήσεις των καθηγητών του Πολυτεχνείου. Ας προετοιμαστούμε..

12:36 μ.μ., Ιουνίου 27, 2008  
Blogger Juanita La Quejica said...

Μόλις μου είπαν μηχανικοί που είχαν επισκεφθεί το σπίτι μου για άλλο λόγο, ότι έχουμε στα πλάγια μια μεγάλη ρωγμή που χρειάζεται επειγόντως φτιάξιμο. Ουφ...

4:33 π.μ., Ιουνίου 29, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Τα είχαμε όλα μας έκοψαν λόγω έργων ΔΕΗ και το τηλέφωνο! Μας το έκαναν..θερινό! Για δυο μέρες!

-Juanita μου, αυτό προέχει! Καλή δύναμη για τα υπόλοιπα..

2:10 π.μ., Ιουνίου 30, 2008  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.