Παρασκευή, Ιουλίου 24, 2009

Θεσσαλονίκη, πριν τη Σιθωνία

Οι διακοπές μας στο Βορρά,εγώ και τα 2/3 των κορών, ξεκίνησαν από Θεσσαλονίκη. Εξ.. Αρχής άρξασθε! Η όμορφη πόλη, η συμπρωτεύουσα, μου φάνηκε αγνώριστη. Πιο μεγάλη, πιο χτισμένη, πιο ασφυκτική! Ευτυχώς όμως, οι εξοχές της είναι κοντά!
Παραθαλάσσια, με το απέραντο γαλάζιο, να φαίνεται σε κάθε κάθετο προς την παραλία δρόμο, εξ αυτού λοιπόν σαγηνευτική! Ο ονειρικός όμως Θερμαϊκός ήταν βρώμικος..Οι παλιές πολυκατοικίες, τείχη νεώτερα, που έκλειναν τα μνημεία.. Ο θρυλικός Τόττης, εκμοντερνισμένος και εξαφανισμένος..

Ξέρετε, οι διακοπές αρχίζουν πρώτα στο μυαλό μας. Αν δεν γίνει αυτό δεν είσαι έτοιμος να αφεθείς.. Αλλά και αν γίνει, μπορεί να τις εξιδανικεύσεις και την "πατήσεις" κατά το λεγόμενο, κοινώς.
Βέβαια πολύ θέλαμε, αλλά δεν βρήκαμε τρίκλινο για ενήλικες στο αγαπημένο μας ΗΛΕΚΤΡΑ. Το CITY όμως, παραδίπλα, αποδείχτηκε εξίσου καλό και φιλόξενο. Σε μικρότερες διαστάσεις, γενικώς...
Το μεσημέρι το Σάββατο έβρεξε καταρρακτωδώς στη Θεσσαλονίκη. Αφήσαμε τα σχέδια για φαγητό στην Καλαμαριά ή το Καραμπουρνάκι. Στριμωχτήκαμε στη γνωστή στοά Καρύπη, συστημένοι για τη ΡΟΥΓΑ. Όμως εμείς προτιμήσαμε το πριν μεζεδοπωλείο, με τα χαριτωμένα τζιν τραπεζομάντηλα και το όνομα που παράπεμπε σε γνωστό Αθηναϊκό. Φυσικά την πατήσαμε.. Οι γεύσεις βαριές, οι σερβιτόροι παραπλανητικοί, να φύγει η "αμαρτία" της κουζίνας..

Το βραδάκι όμως αποζημιωθήκαμε! Πήραμε το ποτό μας στην ταράτσα του ΗΛΕΚΤΡΑ απολαμβάνοντας δροσιά και θέα. Τα καραβάκια διέσχιζαν το Θερμαϊκό, κάνοντας βόλτα τον κόσμο που ήθελε να απολαύσει τη θέα της πόλης από τη θάλασσα. Σαν έπεσε η νύχτα στη ζεστή καλοκαιρινή πλατεία Αριστοτέλους, ο κόσμος κινήθηκε νωχελικά στα κέντρα και τα μπαράκια πέριξ. Μιά ομορφιά! Πολύ μετανοιώσαμε που δεν σκεφθήκαμε να πάρουμε 2 δίκλινα στο ΗΛΕΚΤΡΑ... Ένα σαββατοκύριακο στο τέλος -τέλος ήταν αυτό, σταθμός προς Σιθωνία..To πρωϊνό με θέα το Θερμαϊκό, στην φωτεινή σάλα του Ξενοδοχείου, θα μας έφτιαχνε σίγουρα τη μέρα!

Τ
ην επομένη, Κυριακή πρωί ένα ταξί μας έφερε στον άγιο Δημήτριο, να προσκυνήσουμε τον Μυροβλήτη άγιο και να εκκλησιαστούμε. Μεγάλη εκκλησία καλοφτιαγμένη, χάριν του Έλληνα αγίου, που παρά την καλοκαιρινή απόδραση των πολλών, ήταν γεμάτη. Μια κυρία στην είσοδο μας κόλλησε χαρτάκια στο γιακά, για την πανήγυρη της αγ.Μαρίνας σε άλλη ενορία. Είχα να το δώ αυτό από παλιά!
Προσκυνήσαμε και την αγία Ανυσία,την εκ Θεσσαλονίκης, για την οποία δεν είχα ξανακούσει και κοινωνήσαμε με τις "εκκλησιάζουσες" του Βορρά!
Ο τάφος του Παναγ(ρ)ιώτατου μακαριστού μητροπολίτη Παντελεήμονος Β, ο Θεός ας τον αναπαύσει, στο προαύλιο του ναού, μας επανέφερε στα μάταια και τα γήινα. Πριν ξεκινήσουμε για Σιθωνία, ένα πλούσιο πρωϊνό στον μπουφέ του ξενοδοχείου που ήταν ευτυχώς στη διάθεσή μας μέχρι της 11 και ασφαλώς τσουρέκια Tερκενλή, που μας έσπασαν τη μύτη από τη μοσχοβολιά της ετοιμασίας τους, φθάνοντας στην πλατεία!

Στο σχεδιασμό για τη Σιθωνία, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από τη Σουρωτή. Μνήμη πατρός Παϊσίου,πανηγυρίζει το μοναστήρι αγ.Ιωάννου του Θεολόγου, το προσκύνημα απαραίτητο..
Aκούμε Al Bano, Bianca di luna

Ετικέτες

14 Comments:

Blogger philos said...

Καλή συνέχεια αν συνεχιζονται οι διακοπές σας!
:D

9:38 π.μ., Ιουλίου 26, 2009  
Blogger Juanita La Quejica said...

Πήγαν όλα καλά στη Σιθωνία;

12:23 μ.μ., Ιουλίου 26, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλημέρα philos μου, θα έχουν συνέχεια σίγουρα! Οπότε ευχαριστώ και ανταποδίδω ευχές! ;)

1:31 μ.μ., Ιουλίου 26, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Αυτό είναι το επόμενο ποστ οπότε σε κρατώ σε "αγωνία" αγαπημένη Juanita!! *
*(αυτό το..Μέλαθρο με κυνηγάει φαίνεται!) :)

1:33 μ.μ., Ιουλίου 26, 2009  
Blogger Penelope said...

Σας "ζήλεψα" λιγάκι, μιας και έχω χρόνια και εγώ να βρεθώ στην όμορφη (κατά το παρελθόν) Θεσσαλονίκη, σήμερα πνίγεται κι' αυτή στο τσιμέντο δυστυχώς όπως κι η άλλωτε ωραία Αθήνα.
Περιμένουμε το επόμενο άρθρο φίλη μας...

12:35 μ.μ., Ιουλίου 27, 2009  
Blogger Ταχυδρόμος! said...

Είσαι στα μέρη μας! Σούπερ, τώρα που σε ξαναβρήκα δεν σε χάνω!

8:04 μ.μ., Ιουλίου 27, 2009  
Blogger luna said...

Katerina mia kai tha pas Sourwth pane kai ston Ag.Prodromo gia souvlakia! (kapote htan monadika, twra den kserw h alhthia :))
kala na perasete

10:36 μ.μ., Ιουλίου 27, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Penelope, μακάρι να ήσουν μαζί μας! Ήταν πολύ ωραία!

10:25 μ.μ., Ιουλίου 28, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Ταχυδρόμοοοοοοοοοος ! ! δεν μας είχες χάσει και ποτέ, αλλά τώρα μας "παρακολουθείς" και επίσημα! Σε ευχαριστώ.
Τα μέρη σας είναι πανέμορφα, παρά τις προσπάθειες του κοσμάκη για το αντίθετο..

10:27 μ.μ., Ιουλίου 28, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Αχ αγαπητή μου Luna, περάσαμε πηγαίνοντας εσωτερικά προς τον προορισμό μας, να αποφύγουμε την κίνηση του κυρίως δρόμου μέχρι Μουδανιά. Δεν σταθήκαμε όμως.. Την άλλη φορά!

10:29 μ.μ., Ιουλίου 28, 2009  
Blogger Penelope said...

Μακάρι να ήμουν μαζί σας σε τούτο το οδοιπορικό δεν λές τίποτε Κατερίνα μου. Θα ήταν "ταξίδι" για μένα. Θα τα καταφέρουμε όμως σίγουρα κάποια στιγμή, για ένα ομαδικό ταξίδι.
Πάντως με την επιστροφή μας την Κυριακή, ο γνωστός καβαλιέρος μου, μου ζητούσε τις κόρες σου. Τις θυμήθηκε μετά το βραδινό του μπάνιο. Να τους το μεταφέρεις....

10:33 π.μ., Ιουλίου 29, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Αχά! Τι να κάμνομεν είμεθα ομορφόσογο!! ;))
Θα τους το μεταφέρω!
Κάποτε παλιότερα επ ευκαιρία του ποστ για την "Υπερηφάνεια και Προκατάληψη", σχεδιάζαμε ...ομαδικό bloggeriko ταξίδι στην Ηγκλετέρα! Δεν θα ήταν άσχημο λοιπόν!

11:17 π.μ., Ιουλίου 29, 2009  
Blogger ΤΑ ΔΥΟ ΠΙ said...

Μια φορά μ' εφερε κι εμένα το καλοκαίρι σ' αυτή την πόλη.
Δε θα ξεχάσω το χλωμό ηλιοβασίλεμά της και τα μπουζουκάδικα που παίζουν φυσικά και τις καθημερινές...Μάλιστα σε μια από τις (συχνές) καλοκαιρινές καταιγίδες, κάποια από αυτά πλημμύρισαν και βγήκαν off, προς μεγάλη απογοήτευση της παρέας...
Παραθέτω τους στίχους από τη "Δύση στο Θερμαϊκό" του Γ. Βαφόπουλου :

Τον ήλιο δες, Λυδία, πώς γέρνει ανάμεσα
στων καταρτιών το δάσος, που αργοτρέμοντας,
τις άπειρες κορφές σαλεύει μ' έκσταση
στο θαύμα μπρος, που φλέγεται, της δύσης.

Α, πόσο είναι μεθυστικό το λίκνισμα
των καραβιών που απλώνουνε στη θάλασσα
το ρίγος των μακρών σκιών, που πάλλονται
σαν κόμη εξαίσια, οι αύρες που ανεμίζουν.

Τον κύκλο δες, Λυδία, που αστράφτει πύρινος,
στων καταρτιών μπλεγμένος το κυμάτισμα,
σαν πορφυρή καρδιά πελώριου γίγαντος,
που ένας μεγάλος πόθος τη φλογίζει.

Από τη συλλογή Τα ρόδα της Μυρτάλης (1931)

2:10 μ.μ., Αυγούστου 05, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Πάντα μας φέρνεις δώρα αγαπητά μου ΤΑ ΔΥΟ ΠΙ! Ομορφη πόλη, θα μπορούσε να είναι ομορφότερη αν αυτή η καταραμένη αντιπαροχή, δεν έκανε τη ζημιά..

6:23 μ.μ., Αυγούστου 05, 2009  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.