Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2010

O ουρανός σφοντίλι ή Oικονομικές δικτατορίες..

Δεν μπορώ να θυμηθώ τους "λόγους" που η τότε λογοκρισία της δικτατορίας απαγόρευσε αυτό το τραγούδι. Ασφαλώς έφταιγε το ..υπόγειο και η μαυροφορούσα μάνα! Στίχοι του Γ.Χρονά που το ερμήνευσε ο Θέμης Ανδρεάδης και η Λιλή Χριστοδούλου. Τραγούδι της πρώιμης νιότης μου όπως καταλαβαίνετε:

Όχι δεν πρέπει, δεν πρέπει να συναντηθούμε
πριν απ' τη Δύση του ήλιου
στο δάσος με τις άδειες κονσέρβες
απέναντι στη Σαλαμίνα,
στη Βηρυτό και στην Οστια.

Όχι δεν πρέπει, δεν πρέπει να συναντηθούμε
πριν απ' τη δύση του ήλιου
στην κάμαρα που παίζουν πρέφα
στην κάμαρα που παίζουν τάβλι
για ένα τσιγάρο οι χαμένοι

Όχι δεν πρέπει, δεν πρέπει να συναντηθούμε.
Κι η μάνα μου κι η μάνα σου στα μαύρα
κι ο αδερφός στο υπόγειο
όχι δεν πρέπει, δεν πρέπει να συναντηθούμε
Το πλοίο έφυγε...


Καιρός των μπουάτ τότε, ο γραφικός υπουργός, Αποστολάκος νομίζω, δημόσιας τάξης κυκλοφορούσε με ψαλίδι και έκοβε τα μακριά μαλλιά των φοιτητών..Γραφικοί και διαβόητοι συλλήβδην οι τότε υπουργοί. Με την εξαίρεση του Ιωάννη Κούλη, καθηγητή μου, της Νομικής Αθηνών, υπουργού Οικονομικών τότε, που έκανε καταπληκτική δουλειά, αθόρυβα και ήσυχα. Έφθασε μάλιστα η Ελλάς να ξεχρεώσει τα δάνεια της Αγγλίας.
Ας θυμηθούμε, τότε το 1824 και το 1825, έγινε το πρώτο ληστρικό οικονομικό μπαράζ εναντίον της χώρας μας από τους γνωστούς σάξονες τραπεζίτες, που εμφανίζονται σε όλες τις κρίσιμες καμπές της πολιτικής και οικονομικής μας ιστορίας, τους Ρότσιλντ , αλλά και τους Ρικάρντο μπράδερς, που στοχοποίησαν τη νεόκοπη δημοκρατία μας.
Δύσκολος ο οικονομικός ορίζων για μια ακόμα φορά και αυτή η νυφίτσα των Βαλκανίων, ο George, βγάζει την ουρά της δήθεν έξω. Φοβήθηκε την πολύ σωστή κίνηση στην οικονομική σκακιέρα, με τους Κινέζους δανειοδότες; Μάλλον όχι, δεν είναι ζαβός..Άλλωστε η Goldman Sachs που προξένευε την Μεγάλη μας φίλη στους Κινέζους, αποκρούστηκε.
(Αααχα.. Γι'αυτό ο Αράπογλους, σαν τον.. Αποστολάκο, ψαλλίδισε το "ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" από τον τίτλο, να είναι "έτοιμη" για προξενειό!)
Το ίδιο στοχοποιημένη λοιπόν, είναι πάλι η Ελλάς, ίσως από τους ίδιους που δεν δίστασαν πρόσφατα να παίξουν παιχνίδια με το Ντουμπάϊ αγαπητοί. Ποιοί είναι αυτοί, αυτή τη φορά; Πόσο δυνατοί στην σκακιέρα και στη μπλόφα είμαστε εμείς; Aν αληθεύουν οι πληροφορίες των ειδήσεων , μάλλον δεν είμαστε:
α). Από τα 25 δις. του δανείου, μόνο τα 8 δις. θα πάρει η Ελλάδα, (αυξάνοντας έτσι το εξωτερικό χρέος με άλλα 25δις).
Το 70% της έκδοσης το πήραν ξένοι(!). (όπως τότε το 1825..)
β). Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα δάνεισε με επιτόκιο 6,2 %, το οποίο μάλιστα προεισέπραξε, τη στιγμή που ο τρέχων τόκος για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι ΜΟΝΟ 0,50!!! Δηλαδή 11 φορές περισσότερο!!!

Η φωτογραφία είναι της σελίδας Care2-album: summer 2008 in Sozopol. Ας ελπίσουμε ότι οι περικοπές που σχεδιάζουν, για να ελέγξουν και την μαζική ψυχολογία μας, δεν θα οδηγήσει στον καιρό του..αραμπά!

Yστερον: Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την οικονομική ευρωστία της Ελλάδας τη δεκαετία '70, τα χρόνια της χούντας, δίνεται στο Μarket-talk.net

Ετικέτες

22 Comments:

Blogger Τζων Μπόης said...

Πάλι μας επιβουλεύονται οι Ξένες Δυνάμεις και κυνηγούν την πτωχή πλην τίμια Ψωροκώσταινα για να της ρουφήξουν το μεδούλι με το μπουρί της σόμπας.
έχω συγκινηθεί τα μάλλα!
καιρός να τους καλοδεχτούμε σεμνά και ταπεινά (μπρρρρρρ)
γνωστές και η ρίσεις, ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, Τσοβόλα δωσ' τα όλα, επίσης συγκινούμαι απίστευτα με τις λέξεις απογραφή, στατιστική και επανίδρυση του κράτους,
τέλος!
όλα είναι δάχτυλος των Αμερικάνων!!!

7:24 μ.μ., Ιανουαρίου 29, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Aστεία-αστεία, σεμνά και ταπεινα, από τη χούντα έως την..φούντα, δάχτυλος όπισθεν! Τώρα αν είναι του μπαρμπα Σαμ ή άλλου μπάρμπα, η ιστορία θα δειξει!
Τώρα αι ξέναι δυνάμεις έχουν να κάνουν με αριθμούς και πιέσεις, αστα.. Ημείς δε αμυνόμεθα του πατρίου ..εμμ εμμ.. κορβανά εις τα άπονα ξένα!
Καλά καλά Τζων Μπόη μια μίζαν θα την πάρομεν

-Μια όμως ιστορική ταύτιση και επανάληψη δεν μπορείς να την αρνηθείς φίλε μου!

8:15 μ.μ., Ιανουαρίου 29, 2010  
Blogger Τζων Μπόης said...

γνωστή δε και η ρίσις του μακαρίτου Καρόλου Μαρξ: "η ιστορία επαναλαμβάνεται ως κωμωδία"

όσο δια τον δάχτυλον...όπισθεν από τη χούντα...έως τη φούντα ή διατί όχι από την Ελούντα και εντεύθεν, αυτό αποτελεί μοναδικήν εθνικήν απόλαυσην.

...ας μην ήμεθα όμως τόσο μονοδιάστατοι, εκτός από τους μπαρμπάδες υπάρχουν και οι κουμπάροι!

8:23 μ.μ., Ιανουαρίου 29, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Γροίκα!! Κουμπάροι.. Ξέρουν από καλούς κουμπάρους εις την Ιγγλετέρα;
Τσ τσ τσ..Σόγια σου λέει ο άλλος..

9:09 μ.μ., Ιανουαρίου 29, 2010  
Blogger Τζων Μπόης said...

Εις την Ιγγλετέρα γνωρίζουν άλλα -φαντάζομαι δια αυτούς πιο διασκεδαστικά - πράγματα Αικατερίνη, αλλά αυτά φρονώ ότι δεν είναι του παρόντος να τα αναλύσουμε, ευελπιστώ σε εμβριθή σου ανάλυση εν ευθέτω χρόνω (σε έχω ικανή!) :)

9:33 μ.μ., Ιανουαρίου 29, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Ναι, το δαιμόνιον του..blogger! ;)

Όμως ωραία τα "χώνετε" και υμείς Τζων, κλαίγοντας έστω, δεν λέγω, αλλά εκείνοι οι σπαραξικάρδιοι δίκην μακαρισμών μονόλογοι..
Με κάνατε και δάκρυσα και εγώ! Μια Αικατερίνη!!

9:58 μ.μ., Ιανουαρίου 29, 2010  
Blogger Τζων Μπόης said...

ευχαριστώ Αικατερίνη, το δάκρυ - φευ - είναι κροκοδείλιο, λέω μπας και συγκινήσω κανέναν φιλεύσπλαχνο δανειστή και τον πιάσουμε πάλι Κώτσο!

10:15 μ.μ., Ιανουαρίου 29, 2010  
Anonymous Antwnis said...

"Κύριοι, είναι "Διός ανάθεμα" στην εποχή μας και αίρεση της οικονομικής μας μεθόδου και της οικονομικής μας πολιτικής το ότι θα φέρναμε σε αγωνία την Σκύλλα του νομισματικού πληθωρισμού και τη Χάρυβδη της οικονομικής μας αναιμίας. Δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μου να είμαι ειρωνικός ή σαρκαστικός αλλά η διάγνωσή μου θα ήταν ότι οι πολιτικοί είναι μάλλον κρυπτοπληθωριστές. Αν και με έμφαση στιγματίζουν τον νομισματικό πληθωρισμό, τον ενεργοποιούν μέσω της τακτικής τους και των πρακτικών τους. Η πολιτική μας θα έπρεπε να βασίζεται περισσότερο σε οικονομικά και λιγότερο σε πολιτικά κριτήρια. Γνώμων μας πρέπει να είναι ένα μέτρο μεταξύ οικονομικής, στρατηγικής και φιλανθρωπικής σκοπιάς. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από μονοπώλια, ολιγοπώλια, μονοπωλιακό ανταγωνισμό και πολύμορφες ανελαστικότητες, οι πολιτικές μας πρέπει να είναι πιο ορθολογιστικές, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να μεταμορφώνεται σε πληθωροφοβία, η οποία είναι ενδημική στους ακαδημαϊκούς οικονομολόγους. "
τάδε εφη ο ακαδημαϊκός Ξεν.Ζολώτας!!

4:39 μ.μ., Ιανουαρίου 30, 2010  
Blogger Lila Xagorari said...

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!

9:44 π.μ., Φεβρουαρίου 01, 2010  
Anonymous Ανώνυμος said...

Κάνεις ένα σημαντικό λάθος, δεν είναι σάξονες τραπεζίτες αλλά εβραίοι, σιωνιστές τραπεζίτες.

4:32 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Antwnis, σε ευχαριστώ θερμά για αυτό το κομματάκι χρυσού! Ο οικονομολόγος και ακαδημαϊκός Ξενοφ.Ζολώτας...

6:47 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Λίλα μου, επίσης, καλό μήνα!

6:48 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Έλα, ανώνυμε! Τους έδωσε ιθαγένεια στους μετανάστες η Ιγγλετέρα; ή μόνο υπηκοότητα;
-Όπως είδες τους χαρακτηρίζω σάξονες.

7:25 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2010  
Anonymous Θεία Λένα said...

Για τις βουλές των ξένων δακτύλων στη χώρα μας δεν θα μιλήσω, έχουμε συνηθίσει πλέον, κανείς δεν ασχολείται, πέρα απο εσένα Κατερίνα που αισχύνεσαι. Πότε εμφανίζονται για να μας σώσουν (με το αζημίωτο) πότε για να μας τιμωρήσουν (με το αζημίωτο).

Για το Θέμη να σου πώ τώρα, ότι επί Χούντας δεν μπορούσε να βγάλει τραγούδι της προκοπής (σαν αυτό που δημοσιεύεις) του τό έκοβε συνέεια η λογοκρισία...Απηυδυσμένος λοιπόν συνέθεσε το "Θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν" και εκεί παρά τις έντονες βολές εναντίον του καθεστώτος, θεώρησαν οι λογοκριτές ότι είναι ένα αστείο τραγουδάκι και επιτέλους το πέρασαν!

2:12 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2010  
Blogger Τζων Μπόης said...

αχά λοιπόν!!!

Δεν είναι σάξονες, αλλά είναι σιωνιστές!
Δηλαδή εάν ήταν σάξονες θα πονούσε λιγότερο, αλλά είναι σιωνιστές που απεργάζονται το καλό ολόκληρου τα πλανήτη για να πλουτίσουν κι αυτό μας κακοφαίνεται!
Έχω ειλικρινά συγκλονισθεί, τρέχω στο πλησιέστερο μικροβιολογικό για να διαπιστώσω την πατρότητα και το DNA του τελευταίου εικοσάευρου (γενική πτώση ε?) που έχω στο πορτοφόλι μου, ουαί κι αλίμονό του εάν έχει εβραϊκό αίμα μέσα του!!!

Ελπίζω μετά από αυτό το σχόλιο να γίνει της κακομοίρας (αλλά δε το βλέπω).

Υ.Γ.: όσοι όμως επιθυμούν να μου τα χώσουν, η Αικατερίνη δεν φέρει ουδεμία ευθύνη, οπότε ας κοπιάσουν στο τσαρδί μου (θα σβηστούν πάραυτα βεβαίως).
Να με συμπαθάς πάντως Αικατερίνη μου, αλλά το ξέρεις μωρέ, δεν τον ξέρεις? έχω μια καρμική σχέση με το χρήμα (χο χο χο!)

2:16 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλώς την Θεία Λένα! Απήλαυσα τους περίπατους στο Γεναριάτικο φώς!
Όσο για τους δαχτύλους.. εε ας ασχολείται κάποιος και με αυτούς γιατί όλοι κατατρύχονται με τα..παλούκια! Να της εφορίας, να οι περικοπές, να τα πανωτόκια, να οι σιωπηρές και κραυγαλέες αυξήσεις, να, να, να....
Ο γλυκύτατος Θέμης! Κατά σύμπτωση ταξιδεύοντας άκουσα ραδιοφωνική του συνέντευξη που έλεγε για τον Ταρζάν!

5:12 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Σε συμπαθώ ιδιαιτέρως Τζων Μπόη! Εδώ ιντερνετική συγγένεια ετοιμάσαμε, χάριν σου!;)
Τιμώ και τις καρμικές σχέσεις το ίδιο σοβαρά! :)
Γνωρίζεις ότι το blog τούτο αντέχει τα σχόλια-επιτρέπει άλλωστε τα ανώνυμα-, ενίοτε τα απολαμβάνει ιδίως όταν οξύνονται τα πνεύματα, γιατί υπάρχουν και οι..τελείες! ;)

-Καλέ άσε κάτω το 20ευρω, ούτε για καφέ για δύο δεν θα φθάνει σε λίγο..

5:18 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2010  
Blogger Τζων Μπόης said...

το 20ευρο αναλύθηκε.
διαπιστώθηκε με μπασταρδεμένο αίμα, ο μικροβιολόγος μου εκμυστηρεύτηκε ότι το ίδιο ισχύει για το 5ευρο, το 10ευρο, το 50ευρο, το 100ευρο, το 200ευρο και 500ευρο.
Μετά από όλα αυτά διαπίστωσα (όχι ότι δεν το ήξερα δηλαδή, ότι το χρήμα είναι μπάσταρδο)
η καρμική μου σχέση με αυτό με ανάγκασε τότε να το αντιμετωπίσω με την δέουσα σοβαρότητα:
Μπήκα στο site της Aegean και έβγαλα εισητήρια για Λονδίνο, ώστε να προλάβω τις προσφορές στην Ooxford street.

Τώρα μπήκε η τελεία
...και η παύλα.

Τα σέβη μου Αικατερίνη (το κάρμα φυγείν αδύνατον.

7:38 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2010  
Blogger ellinida said...

Πάντως εγώ σοβαρά το σκέφτομαι να πάω στην ζούγκλα και να παίξω τον ρόλο της Τζέην, ουπς λάθος αγρότισσας. Αισθάνομαι ότι ζούμε κάτι σαν τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας και είμαι ψυχολογικά προετοιμασμένη γιά το χειρότερο. Μην μου έρθει κι' απότομα στην επικίνδυνη ηλικία που βρίσκομαι.
Γιά να δούμε κι' αυτήν την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, των ταμείων κλπ
Νομίζω ότι ωσονούπω θ'αρχίσει και το mega real estate, όπου το Βατοπαίδι θα είναι ένα μικρό ψιλικατζίδικο.
Γιατί όχι; Πάει κανείς μέσα από δαύτους σ' αυτήν την χώρα;

5:55 π.μ., Φεβρουαρίου 03, 2010  
Anonymous Eλινα said...

Συγνωμη, αλλα αλλιως τα ξερω εγω τα πραγματα σχετικα με τον Θεμη Ανδρεαδη...
Επι χουντας εμφανιστηκε και ακουγοταν(οπως βλεπω απο τους δισκους που βρηκα στην δισκοθηκη του πατερα μου). Τοτε ας πουμε προωθηθηκε.
Αγαπητη Θεια Λενα που γραφετε παρα πολυ ομορφα,λετε ομως, πως επι χουντας, δεν μπορουσε να βγαλει ουτε ενα τραγουδακι της προκοπης...
Κι εγω με ολη μου την αφελεια, σας ρωτω : ...γιατι ; έβγαλε μετα τη χουντα ;

10:20 π.μ., Φεβρουαρίου 03, 2010  
Anonymous Ελινα said...

Την ραδιοφωνική συνέντευξή του την ακουσα κι εγω αγαπητη Κατερινα και εντυπωσιαστηκα ακομα μια φορα με το θρασσος των ανθρωπων. Ποσοι εχουν βγει παιζοντας το αντιστασιακοι και επαναστατες..
Μια παρομοια συνεντευξη ειχε παρει το αυτι μου απο την Ελενη Ερημου..
Και ξαφνικα η ζουγκλα με τον Ταρζαν εγινε σημειολογικο αντιστασιακο τραγουδι. Στο καζανι κι η μαμα του Κιτσου... Τωρα κατανοω πως και το αλλο, το...του κιτσου η μανα κάθονταν... κι αυτο αντιστασιακο ήταν!!!
Λοιπον αν θελουμε να μιλησουμε για αντιστασιακους και αξιους, ας πιασουμε τον τεραστιο Μικη, τον χιλιοβασανισμενο Ξυλουρη, τον Ριτσο και ολους αυτους που την επανασταση τους την εκαναν κατα τη διαρκεια, και οχι κατοπιν εορτης...
Συγνωμη για την εκρηξη, αλλα καποια πραγματα για τους ευνοημενους της χουντας ειναι γνωστα και δεν μπορουμε να τα ξεχασουμε..

10:29 π.μ., Φεβρουαρίου 03, 2010  
Anonymous Ανώνυμος said...

O Θέμης το τραγουδά και σήμερα!

3:15 π.μ., Φεβρουαρίου 04, 2010  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.