Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2009

Προπαραμονή Χριστούγεννα 2009


Προπαραμονή, παραμονή Χριστουγέννων εννιά χρόνια μετά την αλλαγή χιλιετίας. Εορτάσιμοι στολισμοί, φώτα , λαμπιόνια, σχήματα .. Aγορές, ψώνια,βιτρίνες.. Μακάρι για όλους μας να αντανακλούν εσωτερική διάθεση, δύναμη για εορτασμούς και χαρές. Προ πάντων, εσωτερική ισορροπία και δύναμη ώστε και την ουσία της κατ' εμέ "Εορτής εορτών" να προσεγγίσουμε και στην αθωότητα του θείου βρέφους να καθρεφτιστούμε και να συνάγουμε συμπεράσματα..
Πρέπει να μερώνει η καρδιά μας αυτές τις ημέρες.. Όμως οι πάντες έχουν βαλθεί να παίζουν με την νοημοσύνη, τις αρχές, τις παραδόσεις μας, την ιθαγένειά μας και τα νεύρα μας βέβαια. Τόσο πολύτιμο θέλουν να καταστήσουν τον σημερινό πρωθυπουργό οι Εγγλέζοι εταίροι; Τόσο πολύ ήθελε αυτός την εξουσία, ώστε στο βωμό της παγκοσμιοποίησης, παρέα με τον πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, (που Αρχιεπίσκοπος πήγε στο Φανάρι και..) Θού Κύριε φυλακή τω στόματί μου και θέλω να κοινωνήσω....
Η σημερινή και η αυριανή ημέρα σημάδεψαν για πάντα τις γιορτές μας με την αποχώρηση απο τα γήινα της ψυχής του αγαπημένου μου πατέρα, κάμποσο καιρό πριν. Δεν μπορούμε να μη θυμόμαστε αυτή τη μέρα και βέβαια παρά τις βιοτικές και άλλες μέριμνες να θησαυρίζουμε τις καλές μας στιγμές. Κάποια τέτοια στιγμή αποτύπωσα παλαιότερα και εδώ στο blog.
Σήμερα έκανα μια κοντινή βόλτα σε αγαπημένα μέρη (βρε,πως προσκολλώμαι ενίοτε..) Πέρυσι πίναμε το καφεδάκι μας περίπου συνεχώς στο Stretto στον Πειραιά, φέτος προτιμούμε το Μονακό! Εεε στη Νέα Μάκρη βρε, τι φανταστήκατε,παρέα με Ραινιέδες; Παρά τη συννεφιά η δύση κατάφερε να διεισ-δύσει και από ψηλά έβαψε ορίζοντα και νερά με κοκ ντε ροζ χρωματάκια. Αναψαν τα φωτάκια και τα λαμπιονια, οι ασχήμιες κρύφτηκαν, εξωραίστηκαν τα πέριξ, ακόμα και το κουφάρι του παλιού ένδοξου ξενοδοχείου.
Είχαμε μαζί μας τη μεσαία μας κόρη, το ξεχωριστό αυτό παιδί μου. Κρυφοκαμάρωνα την νεαρή αυτή κυρία, που ζέστανε η αγκαλιά μας και η αγάπη μας. Μας εξηγούσε τα σχέδιά της, τη μελέτη και το πρόγραμμα που εκπονεί στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της και εμείς κάναμε ότι καταλαβαίναμε απολύτως τις προχωρημένες για τα μέτρα μας έννοιες.
Διαλέξαμε ένα καινούργιο μεζεδοπωλείο και αυτό γιατί μας συνόδευε ο ημίαιμος Μούργος μας, ώστε να καθίσουμε έξω στο uπήνεμο χώρο του. Όμως με ευχαρίστηση ανακαλύψαμε το Ψήνεσαι και τις νοστιμιές του. Γρήγορο και διαδοχικό σέρβις, ομολογουμένως,χωρίς πίεση κόσμου σήμερα,οπότε δεν αξιολογείται ακόμα, από ευχάριστο σερβιτόρο που σερβίρησε πλούσιες και ισορροπημένες μερίδες. Ίσως λείπει το ψάρι ή κάτι άλλο νηστήσιμο, αλλά πιστεύω ότι θα βρει κάποια στιγμή το δρόμο του στην κουζίνα του σέφ.

Γιατί το προμοτάρω; Έτσι απλά, για το καλόγουστο λιτό περιβάλλον του, την αισθητική στο τραπέζι και τα σκεύη του, μέχρι και τον ευρηματικό κατάλογό του, που έρχεται στη σχάρα! Την ξεκάθαρη, χωρίς περιττά λίπη, γεύση του.Ψήνεσαι/ ψηνόμαστε λοιπόν και θα έχει και συνέχεια.
Τα προεόρτια λοιπόν, αρχίζουν με τραγούδια από αυτά που η δυτική παράδοση μας έχει συνηθίσει.Εδώ θα μου πείς, τα συνήθισαν και οι Ινδοί στα φανάρια! Ακούστε μια σειρά τραγουδιών θεματική, γύρω απ τα Χριστούγεννα, στο YouTube.
Δεύτε, ας ετοιμαζόμαστε, να απαντήσουμε όλα εκείνα που θυμίζουν που εγεννήθη ο Αστήρ.

Ετικέτες ,

16 Comments:

Blogger ΤΑ ΔΥΟ ΠΙ said...

Χμμμ! Ώστε τόσο κοντά μένουμε; Εγώ, από τα τελευταία σπίτια ενός "διχασμένου" οικισμού. Ο κάδος μου είναι ο προτελευταίος που μαζεύει το απορριματοφόρο της Ραφήνας. Κι απέναντι, έξω από του φίλου μου του Πέτρου κάνει μεταβολή το αντίστοιχο της Νέας Μάκρης.
Γειτονιά αιμοδότης κριτών για τηλεοπτικά talent show...
Βέβαια συγνώμη, αλλά το μόνο που με δένει προς το παρόν με τη Νέα Μάκρη είναι η πέτρα στη μάντρα του σπιτού μου, που την έχτισε ο ίδιος μάστορας του "De facto" (μοιάζει κιόλας), κάτι θερινά σινεμαδάκια στο "Φλωρίς" και το "Σίσσυ", μια Τσικνοπέμπτη στο "Sitting Bull",κάτι βραδινά καλοκαιρινά ποτάκια στο "Φάρο" και παλιότερα, λίγο πιο πάνω, οι τρίγωνες τυρόπιτες της Δήμητρας.
Καλά Χριστούγεννα, East Coast. Μια μέρα θα γράψω πολλά για την Ανατολική Ακτή...

1:17 π.μ., Δεκεμβρίου 24, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Μμμ όχι αγαπητά μου ΤΑ ΔΥΟ ΠΙ! Ή τουλάχιστον όχι ακόμα! Γιατί πολύ ψηνόμαστε να κατοικήσουμε την περιοχή, αν ψήσουμε τον άνδρα μου να πάρει επιτέλους σύνταξη!!;))
Όλα όσα μου εξιστορείς δεν τα γνωρίζω αλλά ευκαιρίας δοθείσης θα προσπαθήσω!
Η Ραφήνα ήταν παλαιά, με τα παιδιά μικρά, εκδρομικός προορισμός και βόλτα. Έχω καιρό να πάω. Μάλλον πρέπει να βρούμε νεα στέκια!
Καλά Χριστούγεννα να έχετε!

1:22 π.μ., Δεκεμβρίου 24, 2009  
Blogger δεσποιναριον said...

Καλα Χριστουγεννα Κατερινουλα. Σημερα παρατηρησα οτι γραφεις πολλα χρονια αυτο το ημερολογιο. Πολυ ομορφα.

4:33 π.μ., Δεκεμβρίου 24, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Σε ευχαριστώ γλυκύτατον Δεσποινάριον!
Εύχομαι να περάσετε τα ωραιότερα Χριστούγεννα φέτος, ειδικά αν είναι χιονισμένα!

(Είδες,είδες, τόσα χρόνια μυαλό δεν έβαλα!);)

4:58 π.μ., Δεκεμβρίου 24, 2009  
Anonymous Όλγα said...

Καλά Χριστούγεννα Κατερίνα.. ουσιαστικά και φωτεινά! Μακάρι να μερώσει η καρδιά μας (αν κι όπως λες, με όλα αυτά που λαμβάνουν χώρα... δύσκολα τα πράγματα..).Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη και χαμόγελα ψυχής..

1:22 μ.μ., Δεκεμβρίου 24, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Eυχαριστώ πολύ Όλγα, χαίρομαι που σε γνώρισα μέσα από το blog σου!
Αντεύχομαι, Υγεία και Αγάπη!

-Καλά Χριστούγεννα

4:52 μ.μ., Δεκεμβρίου 24, 2009  
Blogger kiki said...

Καλά Χριστούγεννα Κατερίνα!

12:27 π.μ., Δεκεμβρίου 25, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Eπίσης Κική μου! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου. Αν δε είσαι με τη μαμά σου, θα της δώσεις ένα φιλάκι και ευχές από μένα!

3:59 π.μ., Δεκεμβρίου 25, 2009  
Anonymous Antwnis said...

Ελπίζω να περνάτε καλά. Υγεία Αγάπη Ευτυχία, προσωπική οικογειακή και οτι επιθυμήσετε να γίνεται!
Καλά Χριστούγεννα

3:42 μ.μ., Δεκεμβρίου 25, 2009  
Blogger σταυροδρόμι said...

Τις θερμότερες ευχές μας για τις ευλογημένες αυτές ημέρες. Με το καλό να συνεορτάσουμε και τα άγια Θεοφάνεια!

2:59 π.μ., Δεκεμβρίου 26, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Antwni, σε ευχαριστώ πολύ, αντεύχομαι. Να περνάς και εσύ καλά και ευλογημένα.

3:25 π.μ., Δεκεμβρίου 26, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Αγαπητό Σταυροδρόμι, ευχαριστώ πάρα πολύ. Αντεύχομαι για όλους σας.
Πράγματι με το καλό τα Θεοφάνεια.

3:26 π.μ., Δεκεμβρίου 26, 2009  
Blogger ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

12:50 π.μ., Δεκεμβρίου 27, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Ευχαριστώ πολύ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, αντεύχομαι! Με Υγεία - Αγάπη - Χαρές οι υπόλοιπες γιορτές.

3:08 π.μ., Δεκεμβρίου 27, 2009  
Blogger Marina said...

Επιτέλους τα καταφερα Κατερίνα μου να ανοίξουν τα σχόλια για να σου αφήσω τον οβολό μου. Ολα σου τα άρθρα τα διάβασα..μόνο αυτό όμως μου έδωσε το ελεύθερο για τα ενδότερα..
Καλή να είναι η χρονιά με καλή πρόοδο για τις κορούλες σου. Να συνεχίσουν να πετάνε στα ύψη της μόρφωσης, να σας εκθέτουν τις ιδέες και ας μη τις καταλαβαίνετε..τι χαρά..ότι τα παιδιά μας ξεπέρασαν.
Καλοί οι τσακωωμοί με τον συζυγο-γατούλη για τα μικρά..διαξιφισμοί της αγάπης που λέω.
Με υγεία να περιπλανιέσθε σε μεζεδοπωλεία και καφενεία..στις παλιές γειτονιές του Αγίου Φιλίπου (αγαπημένου), στα Βοτσαλάκια, στη Νέα Μάκρη (αγνώριστη - τη θυμάμαι όταν μέναμε εκεί τα καλοκαίρια)τα ίχνη μας μπερδεύονται..

Εύχομαι να βροντήξεις και να αστράψεις για τα πολιτικά τεκταινόμενα και φέτος..αυτοί που δένανε τους σκύλους με τα λουκάνικα, τώρα απορούν..για τα χαμένα..λουκάνικα! Ηδη ο λαός πληρώνει κερατιάτικα λεφτά για το σήμα των αυτοκινήτων..και που είσαι ακόμη..
Καλή χρονια με κέφι και υγεία.

8:46 μ.μ., Ιανουαρίου 12, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Aνασηκώνω τα μανίκια μου αγαπητή μου Μarina! Σε ευχαριστώ πολύ για τα γλυκά σου λογάκια και τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια!

Πορευόμεθα λοιπόν, μια νεα χρονιά μας περιμένει!

8:00 μ.μ., Ιανουαρίου 21, 2010  

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.