Τρίτη, Μαρτίου 16, 2010

Σεισμοί ενόψει


Το θέμα της εκπομπής ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ απόψε, μάλλον χθες βράδυ αφορούσε προειδοποίηση για επικείμενο σεισμό στην περιοχή της Φθιώτιδας/Βορ.Ευβοίας, από σοβαρούς επιστήμονες σεισμολόγους.
Το ανησυχητικό όμως είναι,ότι σε αυτήν την περίπτωση, ίσως δεν μείνει αλώβητη η Αθήνα, που θα δεχθεί κίνδυνο σεισμικό, με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται στα πυκνοκτισμένα και πυκνοκατοικημένα τετράγωνα, ιδίως του Κέντρου, αλλά και άλλων περιοχών. Διαβάζουμε στον ΒΗΜΑ:

Η γιγάντωση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, έχει ως αποτέλεσμα αρκετά ενεργά ρήγματα (γνωστά και άγνωστα) «να αποτελούν πλέον άμεσο κίνδυνο για τη σεισμική ασφάλεια της μητρόπολης,αυξάνοντας τη σεισμική επικινδυνότητα».

Α
νησυχητικό επίσης είναι, ότι δέκα, ένδεκα χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό του 1999, με τόσους θανάτους και το σκάνδαλο Ricomex νωπό, καμμία ενέργεια από πλευράς πολιτείας για τον έλεγχο των δημοσίων κτιρίων τουλάχιστον, δεν έχει γίνει, όπως επίσημα δηλώθηκε από τον Νομάρχη Αθηνών, κ. Γ.Σγουρό.
Ανασύρουμε από το αρχείο το παλιό μας άρθρο για Σεισμούς και καταποντισμούς, για τους προβληματισμούς αλλά και για τα χρήσιμα link.
ολογουμένως χρήσιμες οι επί χάρτου λήψεις αποφάσεων οργανωτικής υφής και παρέμβασης μετά σεισμό, αλλά στην πράξη, έχει γίνει σχετική άσκηση άραγε ή στου κασίδη το κεφάλι πάλι θα αυτοσχεδιάσουμε; Οι σεισμοί και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ομάδες διάσωσης και προσφοράς βοήθειας, στους τελευταίους μεγάλους σεισμούς Αϊτή κλπ, ίσως θα πρέπει επειγόντως να μελετηθούν. Επίσης θα θέλαμε να ξέραμε τι γίνεται με τις μικροζωνικές μελέτες , που είναι βασική θωράκιση, εναντίον των σεισμών.
O Θεός να μη δώσει..
(Παρατηρώ ότι σεισμολογούμε γενικώς πολύ σε αυτό το blog, αφού τέσσερα ποστ αφορούν σεισμούς!)

Ετικέτες , , ,

12 Comments:

Blogger aeipote said...

Καλημέρα,

Ο Θεός να φυλάει. . .

7:10 π.μ., Μαρτίου 16, 2010  
Blogger Penelope said...

Πραγματικά ο Θεός να μας φυλάει απο τα χειρότερα, αλλά μάλλον μας έχει βαρεθεί κι' αυτός.
Βέβαια δεν ξέρω πια, πόσο καλό είναι να λέγονται συνέχεια ειδήσεις για σεισμούς ενόψει, όπως λες και συ καλή μου. Ο κόσμος δεν διαχωρίζει πολύ τον πανικό, από την προσπάθεια για έγκαιρη ενημέρωση...
Ας ελπίσουμε, ότι αν γίνει, θα έχει όσο το δυνατόν λιγότερα άσχημα αποτελέσματα.

10:12 π.μ., Μαρτίου 16, 2010  
Blogger Juanita La Quejica said...

Και εγώ τον ίδιο προβληματισμό με την Πηνελόπη έχω.
Σε ατομικό επίπεδο πολύ λίγα μπορούμε να κάνουμε ούτως ή άλλως, οπότε ποιά η χρησιμότητα μιας ενημέρωσης ότι σε εκείνο το χώρο θα γίνει κάποτε (το χρονικό διάστημα αλλάζει συνέχεια) μεγάλος σεισμός; Επειδή έχω δικούς μου στην Εύβοια, ακούω γι αυτόν τον μεγάλο σεισμό εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια ότι πλησιάζε. Να είμαστε σε επιφυλακή μια δεκαετία; Δύο; Σαν πολίτες; Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Να κοιμόμαστε μόνιμα σε σκηνές ας πούμε στην ταράτσα;
Το να κάνει το Κράτος αυτά που οφείλει και να τηρεί τα μέτρα ελέγχου, δεν νομίζω ότι έχει σχέση με το αν κάποιοι σεισμολόγοι βγαίνουν και λένε ότι περιμένουν να γίνει ένας μεγάλος σεισμός μέσα στην επόμενη εβδομάδα (που το ίδιο έλεγαν μάλιστα και για την προηγούμενη).
Το Κράτος υποτίθεται ότι λειτουργεί ανεξάρτητα των φημών κάποια δεδομένη στιγμή. Στην Ελλάδα Κράτος δεν υπάρχει ούτως ή άλλως σε πολλά επίπεδα τα τελευταία 20 χρόνια, οπότε τί κερδίζουμε τελικά με εκπομπές σαν τις χθεσινές;
Αναστάτωση, τρόμος, πανικός; Και τηλεθέαση;

10:38 π.μ., Μαρτίου 16, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλημέρα φίλε μου aeipote! Πράγματι, αν δεν έχουν πέσει έξω οι έγκριτοι επιστήμονες, ο Θεός να φυλάει.

10:46 π.μ., Μαρτίου 16, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Πηνελόπη μου ε όχι και μας βαρέθηκε! Πάρε παράδειγμα από σένα ας πούμε. Επειδή ο παίδαρος κάνει ζαβολιές παύεις να νοιάζεσαι;(παρεπιπτόντως, σκάσε του δυο φιλάκια!)
Κάλλιο γαϊδουρόδενε που λέει η παλιά βουκολική παροιμία, παρά γαϊδουρογύρευε! Πολύ ψύχραιμα ετέθη το θέμα. Ο Τσελέντης είπε ότι ίσως το εστιακό να είναι στο υποθαλάσσιο χώρο που θα κάνει τα πράγματα καλύτερα..

10:49 π.μ., Μαρτίου 16, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλημέρα και σε σένα αγαπητή μου Juanita la Quejica!
Όχι δεν είναι το ίδιο..
Αν ακούσεις στο πρώτο λινκ τη συνέντευξη, μιλάνε για τις επόμενες δέκα ημέρες όπου πρέπει να προειδοποιηθεί ο κόσμος και να είναι σε ετοιμότητα. Τώρα! Χωρίς πανικούς..
Σαν πολίτες να είμαστε έτοιμοι στο σπίτι μας, που θα προφυλαχτούμε,πως θα ασφαλίσουμε βαριά έπιπλα κλπ πως θα κάνουμε μια μικρή επιστασία νερού,τροφής για παράδειγμα..
Όσο για το κράτος.. άσε καλύτερα μη τα πάρω πρωί-πρωί, γιατί και επιστήμονες υπάρχουν και έργο πρόληψης έχει γίνει αλλά αυτή οι ωχαδελφισμοί για το περίφημο "πολιτικό κόστος"..

10:55 π.μ., Μαρτίου 16, 2010  
Blogger KitsosMitsos said...

Μισή δουλειά κάνουν όμως οι κύριοι. Ή βγαίνεις και ενημερώνεις επίσημα να ακολουθηθούν οι διαδικασίες ή αν δεν είσαι σίγουρος δε λες τίποτε.

12:15 μ.μ., Μαρτίου 16, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Απ ότι είπαν kitsosmitsos μου, μέχρι Εισαγγελέα επικαλέστηκαν κάποιοι,τα επίσημα "όργανα", για να τους κάνουν να σωπάσουν, να μη θορυβηθεί ο κόσμος, γι αυτό κατέφυγαν στον πάντα πρόθυμο Τριανταφυλλόπουλο!

12:37 μ.μ., Μαρτίου 16, 2010  
Anonymous Ανώνυμος said...

Λοιπόν : κι ο Τσελέντης επιστήμονας, κι εγώ επιστήμονας. Ο Τσελέντης βγααίνει και πιθανολογεί ότι ίσως κάπου κάποτε να γίνει ένας σεισμός. Εγώ με χαρτί και μολύβι μπορώ να σου αποδείξω ότι αν γίνει ένας σεισμός των 6 ρίχτερ που θα βρει μπροστά του σπίτια φτιαγμένα πριν το 85, μπορεί να τα γκρεμίσει (λέω ΜΠΟΡΕΙ γιατί είναι ικανή αλλά όχι αναγκαία συνθήκη - να το πω πιο τραγικά, κανεις δε θα σου πει σήμερα ότι το σπίτι σου θα πέσει, αλλα αν πέσει θα σου πει ότι έπεσε εφόσον δεν είχε αντισεισμική μελέτη...).
Αυτό τι σήμαίνει; Να βγω κι εγώ να λέω μετακομίστε σε σπίτια μετά το 85; Ή μετά το 95; Δυστυχώς τα σπίτια προϋπήρχαν του 85, και του 59, και τα έφτιαχναν μηχανικοί όπως τους έλεγε η Πολιτεία να τα φτιάχνουν. Αν η πολιτεία είχε χάσει το τρένο κι ερχόταν με τα πόδια, κανείς μηχανικός δε μπορούσε να γίνει προφήτης.
Τρανό παράδειγμα για τα παλιά σπίτια ο Κανονιζμός Επεμβάσεων, που γραφει πως να τα επισκευάσουμε για να αντέξουν, αλλά φυσικά... δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα (!).

Όποιος λοιπόν έχει φοβίες, ας δώσει τα φώτα του στην επιροπή σύνταξης του Αντισεισμικού Κανονισμού, και όχι στους Τριανταφυλλόπουλους.
Και για να σας τρομάξω ακόμα περισσότερο, ο Αντισεισμικός Κανονισμός εξελίσσεται πάνω σε ερείπια σπιτιών και ανθρώπινες απώλειες. Έτσι έχει εξελιχτεί στην Ελλάδα, απο το 59 που δεν είχαμε καθόλου, έως την τελευταία έκδοση το 2004.
Μπορεί η επόμενη έκδοση να μη βασιστεί σε τραγικές εμπειρίες;
Ή καλύτερα είναι με το πολύ μπλα μπλα κάποτε τελικά να πετύχουμε κι ένα σεισμό και να μας κάνουν άγαλμα;

4:55 μ.μ., Μαρτίου 16, 2010  
Blogger ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Ωχ...Κατερίνα μου...
Από το '99 έχω μια φοβία άλλο πράμα. Φορτηγό να ακουστεί από μακριά ή οποιοσδήποτε παρόμοιος θόρυβος και κρατάω την αναπνοή μου για να αφουγκραστώ καλύτερα

Χαχα...λες και θα σώσω την κατάσταση.

Είναι δίκοπο μαχαίρι και η ενημέρωση. Με το Θεό και τα στοιχεία της φύσεως προβλέψεις δε γίνονται.
Ο Τσελέντης τώρα είναι υποστηρικτής του Βαρώτσου τον οποίο παρεμπιπτόντως έχω ιδίοις όμμασιν δει να ελέγχει τα μηχανήματά του κυριολεκτικά κρεμασμένος σε απόκρημνες πλαγιές της πέριξ του Λουτρακίου περιοχής. οΚντολογίς του έχω μεγαλύτερη εκτίμηση ως επιστήμονα.

Και αν υποθέσουμε πως γίνεται επίσημη προειδοποίηση φαντάζεσαι μια Ελλάδα να κοιμάται στους δρόμο ή να μην πηγαίνει στη δουλειά;
Να ευχηθούμε αν είναι να γίνει να έχει μεγάλο εστιακό βάθος και να είναι μικρής έντασης.
΄Οχι άλλη τρομάρα για κανένα μας.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

5:24 μ.μ., Μαρτίου 16, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Aγαπητά ανώνυμα 2π, μας μελαγχόλησες.. Όχι τίποτε άλλο, γιατί με έκανες να θυμηθώ πόσο παλιό είναι το τσαρδί μας, καθώς και το συγκάτοικο που ανακαίνησε το διαμέρισμά του γκρεμίζοντας τούβλα και τοίχους.. Άραγε είχε συμβουλευτεί μηχανικό;
Όχι ο Τσελέντης ήταν ψύχραιμος. Είπε ψαχτείτε και οργανωθείτε. Μην κοιμηθείς κάτω από το σύνθετο για παράδειγμα που θα σε παγιδέψει, στερέωσε έπιπλα, σιγούρεψε εύθρασυστα, σκέψου σε περίπτωση σεισμού που πας, τι κάνετε ως οικογένεια, τι κάνεις εντέλει σε κατάσταση ανάγκης. Τώρα που είσαι ψύχραιμος και όχι υπο το κράτος πανικού.
Δεν είναι κακό. Πρέπει και εμείς ο λαός της υπερβολής να οργανωθούμε και να ζούμε και με τους σεισμούς..

6:09 μ.μ., Μαρτίου 16, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και αυτό γλαρένια μου..
Πρέπει να μάθουμε -και να οργανωθούμε- να ζούμε έτοιμοι να αντιδράσουμε ψύχραιμα σε περίπτωση σεισμού.
Όχι βρε παιδί μου, ο άνθρωπος δεν είπε να πάμε στα παγκάκια, αλλά να μην κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Τι προσέχουμε στο σπίτι μας, τι έχουμε έτοιμο να πάρουμε μαζί μας, πως προστατεύουμε τα αδύναμα μέλη της οικογένειας..
Ο Νομάρχης Αθηνών με πόνο ψυχής κατέθεσε, ότι άρχισαν να κάνουν μελέτες για τα σχολικά κτίρια και την ασφάλεια των μαθητών, μέχρι να βγεο ο οργανισμός των σχολικών κτιρίων και να τους απαγορεύσει την μελέτη και την έρευνα! Ελλαδιστάν είμαστε, ότι θέλει ο καθένας που επικαλείται αρμοδιότητα(ή το αντίθετο), κάνει..

6:15 μ.μ., Μαρτίου 16, 2010  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.