Πέμπτη, Νοεμβρίου 06, 2008

Περίδειπνα και ψαρόσουπα


Όπως συμβαίνει πάντα όταν έχεις να αντιμετωπίσεις το πένθος ενός φίλου ή απλά γνωστού, νοιώθεις άβολα δεν ξέρεις πως να διαχειριστείς την κατάσταση. Υπάρχει λοιπόν μια απραξία σε αυτό το blog αυτές τις ημέρες μια και η δημιουργός του blog η Juanita μας, απέχει..

Τη συλλυπηθήκαμε ιδιαιτέρως και από εδώ, στους διαλόγους, όμως νοιώθω ότι πρέπει να ακολουθήσει ένα κάποιο ιδιαίτερο ποστ. Άλλωστε εκείνη είχε την ιδέα, εκείνη μας συγκέντρωσε, μας έκανε να "γνωριστούμε", κάποιοι από εμάς το κάναμε και κυριολεκτικά.
Έχει όλη την αγάπη μας και τη δύναμη που χρειάζεται να ξεπεράσει τα δύσκολα και "σκοτεινά" της διαδρομής που πολλοί έχουμε περάσει, χάνοντας το γονιό μας.

Επειδή όμως η ζωή συνεχίζεται και "όπου γάμος δάκρυ και κηδεία γέλιο", τι συνηθίζεται παραδοσιακά στη χώρα μας στο τραπέζι της κηδείας; Από τα αρχαϊκά περίδειπνα ως τις μέρες μας, συνηθίζεται να μην τρώγουν οι τεθλιμμένοι κρέας αλλά ψάρι. Συνηθίζεται λοιπόν μια στηλωτική ψαρόσουπα και το ψάρι σερβίρεται βραστό με τα συνήθη λαχανικά που έδωσαν ουσία στο ζωμό.
Μια σουπίτσα λοιπόν θα περιγράψουμε εδώ, με ψάρι.

Ψάρι επιλογής σας για βραστό (π.χ.μπακαλιάρος ή συνδυασμός), 1-11/2 κιλό
4-5 πατάτες (πάντα λέω 1 μέτρια πατατούλα για κάθε άτομο)
5 τουλάχιστον καρόττα
4 κολοκυθάκια
2 μεγάλα κρεμμύδια
μπόλικο σέλινο, ίσως και σελινόρριζα
Κρασί άσπρο 1-2 κ.σ.
1/2 κ.γλ. σκόνη μουστάρδα
Λεμόνι -χυμός από 1 ή 11/2 λεμόνι-
Αλάτι-πιπέρι-λάδι
4 φλ.νερό

Προαιρετικά:
Ρύζι -1 κ.σ. για κάθε άτομο, άλλως 3/4 φλ.ρύζι-
άλλα 4 φλ.νερό
1-2 αυγά για το αυγοκόψιμο της σούπας
όποιο άλλο λαχανικό επιθυμεί η ψυχή σας!


Ε τώρα πως θα την φτιάξουμε, ηλίου φαεινότερον! Πρώτα τα λαχανικά μετά το ψάρι. Πολλές φορές πολτοποιώ τα λαχανικά και τα προσθέτω στο ζωμό. Συνήθως δεν βάζω τότε ρύζι και δεν αυγοκόβω, μόνο προσθέτω το χυμό λεμονιού. Άλλες τα κρατώ ατόφια και τα σερβίρω με λάδι και λεμόνι δίπλα στο ψάρι. Το ζουμάκι το σουρώνω για τυχόν ψαροκόκκαλα και λέπια, οπότε εκεί ρίχνω και βράζω το ρύζι και σε δέκα λεπτά αυγοκόβω. Για το αυγολέμονο και ίσως μια πιθανή σάλτσα μαγιονέζας, ρίξτε μια ..ματιά εδώ!
Κάπως καθυστερημένα είδα ότι υπάρχει προηγούμενη ψαρόσουπα της Γιούλης, χαρούμενη αυτή! Οπότε καταλαβαίνετε, πάλι την ...Αμερική ανακάλυψα!

Η φωτογραφία με το κινητό μου, είναι από την ψαρόσουπα της γηραιάς,της φιλόξενης γειτόνισσάς μου στη Σπάρτη, αλλά αυτό είναι μια άλλη ωραία ιστορία

Aκούμε Roxette - Listen to your heart
(h.f.L.)

Ετικέτες , ,

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.