Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 19, 2011

Σεπτέμβρης


Μέσιασε ο Σεπτέμβριος, ο πρώτος μήνας κατά το εκκλησιαστικό έτος, ο έβδομος κατά το Ρωμαϊκό ημερολόγιο, εξ ού -απο το septem- το όνομά του έως σήμερα. Αν και είναι δάνειο ελληνικότατο μια και το επτά δασυνόμενο γίνεται=σεπτά, σεπτός δε είναι ο σεβαστός! Το επτά λοιπόν, πάντα και σήμερα θεωρείται ιερός, σεβαστός αριθμός, "σεπτός"! (Στοιχεία ετυμολογίας κατά Α.Τζιροπούλου, από το εκλεκτό blog της Όλγας).
Φθινοπωριάρης λοιπόν τυπικά ο μήνας αν και το καλοκαιράκι και η ζέστη καλά κρατεί।
Του Σταυρού την ύψωση γιορτάζουμε μέσα στις άλλες τις γιορτές του Σεπτέμβρη, οι Ορθόδοξοι. Σαν Μεγ.Παρασκευή η μέρα! Μοιράζεται στις εκκλησιές βασιλικός και λούλουδα, για να θυμόμαστε πως εντόπισε η Αγ.Ελένη που ήταν θαμένος ο Σταυρός πάνω στον οποίο πέθανε κατά την ανθρώπινη φύση Του ο Χριστός.: Απο την αψια και γλυκειά μυρουδιά του βασιλικού που φύτρωσε επάνω από το κατάχωμα, του "σταυρολούλουδου".
Ο γλυκύτατος-σαν το πετιμέζι του τρύγου-τούτος μήνας απ'αυτό, απ το Λαό ονοματίζεται και Σταυρίτης, αλλά φέρνει και άλλα παρωνύμια, Σποράρης και Τρυγητής ή Τρυγομηνάς। Σαφές τι υποδηλοί κάθε ονομασία। Εξ ου και οι παροιμίες "Το Σεπτέμβρη στάρι σπείρε και σε πανηγύρι σύρε!" ή "Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια τον Οκτώβρη τα κυδώνια!"
Αυτή τη μέρα, εκκλησιαστήκαμε στον αι-Μόδεστο, απλά και ησύχια. Πήραμε βασιλικό απ του παπα-Μανώλη το χέρι και είπαμε να κάνουμε προζύμι.. Όμως ή στραβός ήταν ο γιαλός ή στραβά αρμενίσαμε, ή το αλεύρι δεν ήταν αρκετά σκληρό ή κάτι κάναμε ή παραλείψαμε που χάλασε την παρασκευή.. Ο βασιλικός όμως υπάρχει και θα ξαναπροσπαθήσουμε!
-Καλό Φθινόπωρο, σε όλους! (Μην πτοούμαστε με τα σκληρά, ανάλγητα μέτρα της κυβέρνησης και της ξένης Κατοχής. Η Μελαγχολία, είναι μόνο στα τραγούδια. Αλλά, κατά δύναμη, αντιστεκόμαστε..ειδικά στην κατάλυση στην πράξη του Συντάγματος που 3 του Σεπτέμβρη παραχωρήθηκε το πρώτον στο Λαό..)

Ακούμε τον Κώστα Καρρά, στο τραγούδι απ την παράστη με την Έλλη Λαμπέτη "Θυμήσου τον Σεπτέμβρη".

Ετικέτες ,

6 Comments:

Blogger Un par de neuronas... said...

Καλό Φθινόπωρο, φιλενάδα και καλό σου μήνα.
Δεν ειμαι πολύ για εκκλησίες αλλά μ'αρέσει να ζώω τα έθυμα της Ελλάδως, και πολλύ!!!

Φιλάκια.

1:44 μ.μ., Σεπτεμβρίου 19, 2011  
Blogger Katerina ante portas said...

Eπίσης Verónica, καλό μήνα και Φθινόπωρο!
Χαίρομαι τόσο πολύ για τα βαθιά σου αισθήματα για την Ελλάδα και ό,τι Ελληνικό! Βλέπω ότι και εσύ στο ποστ σου μιλάς για την αρχή του εκκλησιαστικού έτους!

8:53 μ.μ., Σεπτεμβρίου 19, 2011  
Blogger Penelope said...

Πάει πια να μας χαιρετίσει καλή μου ο Σεπτέμβριος! Και απόψε είναι και πολύ πολύ δροσερός, οπότε μας κάνει να σκεφτόμαστε κάπως "χειμωνιάτικα". Εμείς δε, εδώ μιλάμε και για τον Αϊ Βασίλη...μιας και έχουμε τον δικό μας τον καημό!
Καλό σας βράδυ.

9:08 μ.μ., Σεπτεμβρίου 19, 2011  
Blogger Penelope said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

9:08 μ.μ., Σεπτεμβρίου 19, 2011  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλημέρα αγαπητή μου Πηνελόπη! Χαχα! Ώστε μετράτε αντίστροφα για το τέλος του χρόνου; Μωρέ καλή ιδέα, να τελειώνει επιτέλους αυτή η σχιζοφρενική χρονιά..
Επιτέλους δρόσισε αλλά μόλις τώρα ακούω τα τζιτζίκια της γειτονιάς που έπιασαν ξανα-μανά δουλειά! ;)

10:42 π.μ., Σεπτεμβρίου 20, 2011  
Anonymous Όλγα said...

Καλόν Οκτώβρη, πια, Κατερίνα μου! Ξαναδοκίμασες με το βασιλικό για το προζύμι; Και σε μας κάτι πήγε στραβά φέτος (λες να τό'χει η χρονιά;! διόλου παράξενο!), αλλά τελικά τα καταφέραμε! Καλημέρα!

10:00 π.μ., Οκτωβρίου 01, 2011  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.