Σάββατο, Ιανουαρίου 07, 2006

Η τέχνη είναι μία, η τεχνική αλλάζει!


Σε παλαιότερη καταχώρηση παραδεχόμουνα ότι η τέχνη είναι μία, προκειμένου να τονίσω ότι προέχει η καλλιτεχνική δημιουργία, που την απολαμβάνει ο καθένας, ενώ οι τάσεις και τα ρεύματα είναι περισσότερο για την μελέτη των ειδικών.
Το θέμα που έδωσε τη διάσταση του σε πολλά blog τελευταία, των επώνυμων ή μη συντακτών σε αυτές τις σελίδες, η εμπορική προέκταση και η προβολή στις σελίδες εφημερίδων ή αλλού των bloggers, πιστεύω ότι έθεσε αρκετά ψευδοδιλλήματα. Έτσι νομίζω ότι:
Η τέχνη του γραψίματος είναι μία! Όταν κάποιος διαβάζεται σημαίνει ότι μπορεί να συντάξει λόγο και να δημιουργήσει το ενδιαφέρον, ώστε να παρακολουθείται.
Η τεχνική, ξεχωριστή για τον καθένα, όσο το δακτυλικό του αποτύπωμα, αυτή είναι που αλλάζει και κάνει το κάθε γραπτό να δείχνει το στίγμα και την προσωπικότητα του συντάκτη του.
Όσοι αποφασίσαμε να "εκτεθούμε" σε blog, είχαμε κάτι να πούμε, ώστε ένα σύντομο σχόλιο στις σκέψεις κάποιου άλλου, δεν μας κάλυπτε, ίσως, πλέον.
Μπορεί επίσης, να θέλαμε κάτι να επιδείξουμε, ταλέντο, ευκολία καταγραφής, γνώσεις και να το εξαργυρώσουμε:
Με κύκλο φιλικό, τους σέρφερ του διαδικτύου, με τη σκέψη μιας πνευματικής παρέας, ενός μεγάλου "συμπόσιου", που μπορεί κανείς να μοιράζεται, συναισθήματα, σκέψεις, να φιλοσοφεί και να ..αμπελοφιλοσοφίσει, να μοιραστεί βιώματα, να δώσει και να δεχτεί συμβουλές. Να κάνει το κέφι του εν τέλει, ερασιτεχνικά, χωρίς ιδιαίτερο κόστος.
Μπορεί επίσης η εξαργύρωση να είχε -θεμιτό- απώτερο σκοπό υλικό, όπως η προβολή κάποιας δραστηριότητας και η προσδοκία "κοινού", fans δηλαδή, ή πελατών. Ή όπως ευκαιρία προβολής, βιοπορισμού ή συμπληρωματικού εισοδήματος, που παρουσιάστηκε τελευταία απο την πρόταση στα ΝΕΑ και φαίνεται ότι είχε αρκετούς ρέκτες, αν κρίνω απ' το θόρυβο και τον απόηχο του γεγονότος.
Η κατσίκα του γείτονα απο το γνωστό ανέκδοτο, μας στοιχειώνει, φαίνεται, γιατί η έκταση που δόθηκε στο γεγονός, έβγαλε περιέργως και χολή και κακίες.. αστείες, θα έλεγα.
Η πολυποικιλότητα των θεμάτων επίσης, που θίγονται στα διαφορετικής άποψης και έκθεσης blogs, προσωπικά μου θυμίζει τα διάφορα θέματα για τα οποία αγαπά κανείς τα βιβλία και ειδικά τα θέματα και τα βιβλία του ..Miller!
Σαν σήμερα, ας θυμηθούμε, πέθανε ο Ηenry Miller, o αμερικάνος συγγραφέας της τριλογίας Sexus, Nexus, Plexus, με την υποτιθέμενη αισχρολογία. Αντιγράφω απο το link,

"Τα βιβλία του είναι ποτ πουρί της σεξουαλικής περιγραφής, της σχεδόν-φιλοσοφικής "κερδοσκοπίας", της αντανάκλασης στη λογοτεχνία και την κοινωνία της υπερρεαλιστικής φαντασίας και του αυτοβιογραφικού γεγονότος "
Mερικοί κριτικοί, θεωρούν το ταξιδιωτικό του βιβλίο με θέμα την περιήγησή του στην Ελλάδα και τη γνωριμία του με την ελίτ παρέα του Κατσίμπαλη, "Ο κολοσσός του Αμαρουσίου" -1941 σαν το καλύτερό του.



Άραγε, θα έγραφε σε blog ο Μiller; Αν κρίνω απο τα ενδιαφέροντά του, γράψιμο, ζωγραφική, φωτογραφία στο Big Sur, California, όπου εγκαταστάθηκε μέχρι το θάνατό του και έβγαλε χρήματα χωρίς να πάψει να υπηρετεί την τέχνη, πνεύμα ανήσυχο εντέλει, πιστεύω πως ναι! Θα διεκδικούσε και αμοιβή μάλιστα αν γινόταν. Τι θα λέγαμε για αυτό, τότε;

Αλήθεια, δε σας θυμίζει Ελλάδα, η εικόνα που έβλεπε από το σπίτι του στην Καλιφόρνια και τον έκανε να σχολιάζει απο καρδιάς "Αμήν";

18 Comments:

Blogger Marina said...

Καλημέρα.
Βεβαίως και ο Μϊλλερ θα έγραφε σε μπλόγκ και ο κάθε Μίλλερ. Ισως να το έκανε για διαφήμιση, ίσως όμως να ήθελε να αραδιάσει τις σκέψεις του πρίν σκεφτεί να γράψει το επόμενο βιβλίο.
Ισως πάλι να έπαιρνε ιδέες απο τους σχολιαστές του και τέλος ίσως να έγραφε επειδή είναι μόδα..

10:26 π.μ., Ιανουαρίου 08, 2006  
Blogger Mirandolina said...

Καλημέρα Κατερίνα -- έπιασες πολλούς λόγους απ αυτούς που μας σπρώχνουν να ευλογαριστούμε. Τόσο οι λόγοι που μας κάνουν να αρχίζουμε ένα ευλογ, όσο αυτοί που μας "υποχρεώνουν" να το συνεχίσουμε είναι αποκαλυπτικοί για μας τους ίδιους πρώτα, έχεις δίκηο.

Καλημέρα (αν δεν ειχε τοσο κρύο θα με είχες στείλει εκδρομή)

10:59 π.μ., Ιανουαρίου 08, 2006  
Blogger Νicola Beerman said...

''οταν καποιος διαβαζεται σημαινει οτι μπορει να συνταξει λογο και να δημιουργησει το ενδιαφερον ωστε να παρακολουθειται''

Διαφωνω εν μερει διοτι οποιοσδηποτε γραψει κατι,εστω και με οχι τοσο καλη συνταξη ,θα υπαρξουν ανθρωποι στο απειρο διαδικτυο που θα βρουν καποιο ενδιαφερον και ισως ταυτιστουν.
Ο αριθμος αναγνωστων,οι αποψεις τους,σχολια(θετικα-αρνητικα),η εσωτερικη αναγκη,ματαιοδοξια μερικες φορες,μικρες λεπτομερειες μπορουν να απωθησουν ή οχι καποιον να γραφει...

2:35 μ.μ., Ιανουαρίου 08, 2006  
Blogger landlord45 said...

"Αραδιάζεις λέξεις που ποτέ κανείς- πιθανά- δεν συναντήσει και δεν σε νοιάζει γιατί είναι δικές σου και θέλεις να τις θαυμάζουν από μακριά αλλά να μη τις αγγίζουν.
Οσους ομοίους σου προσκαλείς , τους βάζεις όρια και ηδονίζεστε με απανωτά κύματα αλληλοεκτίμησης.
Είναι κάποιες στιγμές που η ανακούφιση είναι τέτοια όσο ένα καλό κατούρημα πάνω σε κατάλευκο χιόνι , την ώρα που μπορείς να γίνεις καλλιτέχνης του εφήμερου.
Είναι και ώρες που απορείς με το θράσος σου να βγάζεις βόλτα το μέσα σου μετά από παρατεταμένο εγκλεισμό που θα ζήλευε ως κι ο τρόφιμος του Σπαντάου.."

Πειράζει που χαλάω το σκηνικό που με τόσο κόπο στήθηκε;

3:41 μ.μ., Ιανουαρίου 08, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλημέρα -επόμενη μέρα- σε όλους σας!
#Όχι μυλόρδε μου δεν μας χαλάτε τίποτε, αφου μας αρέσουν οι ανατροπές (και τα μπουρλότα, αρκεί να έχουν το στύλ της αλήστου μνήμης Νοταρά και όχι άλλου -ας μην το θυμόμαστε καλύτερα)! Ο προσδιορισμός του blog-άρειν στο κείμενό συνεισφοράς σας! (Σας απάντησε ο κ.Δήμου;)
#Νicola μου, που διαφωνούμε ακριβώς; Μήπως συμφωνούμε και διαφωνούντες;;)
#art attack, μας βρίσκεται κάτι σε ..Pepsi για την πέψη, πειράζει;
#ευλόγ-ησον mirandolina μου, όσο για την εκδρομή, με το κρύο αξίζει μάτια μου!
#Marina γλυκειά μου, σήμερα οι έσχατοι έσονται πρώτοι! Αυτό δε σημαίνει ότι δεν εκτιμώ απεριόριστα την πρωτιά και το συμπέρασμά σου!

2:28 π.μ., Ιανουαρίου 09, 2006  
Blogger landlord45 said...

Δεν γυρεύω απαντήσεις.Ψάχνω ένα λόγο για να το κλείσω το ρημάδι ( 30 χλμ μετά την ερημιά , οικόπεδο χάλια , ωράριο με το στανιό , ούτε τα ένσημα δε βγαίνουν :-) )

8:05 π.μ., Ιανουαρίου 09, 2006  
Blogger Juanita La Quejica said...

Καλή Εβδομάδα Κατερίνα!
Συμφωνώ απόλυτα με τον τίτλο του μηνύματος. Όσο για την ιστορία των blogs, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, με ό,τι συνεπάγεται και περικλείεται σε μία τέτοια διαδικασία. Οι λόγοι μπορεί να είναι από συναισθηματικοί έως εμπορικοί, χιλιάδες... Η επιλογή δική μας!

10:22 π.μ., Ιανουαρίου 09, 2006  
Blogger Τζων Μπόης said...

Τους λένε και επαναστάτες του διαδικτύου, ταραξίες και άλλα πολλά.
Είναι;
Είναι εύκολη η επανάσταση όταν γίνεται με κοστουμάκια Armani και τσαντάκια Louis Vuitton (έστω και μαϊμούδες από την Ερμού) πάνω σε γραφεία (τουλάχιστον) Sato με laptop ευκολίες.
Είναι όμως θέμα, τουλάχιστον, καλής ανατροφής και υψηλού βαθμού αυτοελέγχου το να αυτό-συγκρατείσαι και να μην πέφτεις στην παγίδα της εύκολης και ανώδυνης κριτικής, ειδικά όταν αυτή γίνεται ανώνυμα και στρέφεται εναντίον επωνύμων (κι εδώ ο όρος ταιριάζει γάντι καθώς οι bloggers είναι συνήθως ανώνυμοι).
Φτιάχνεις λοιπόν ένα ωραίο blog κι αρχίζεις το θάψιμο ανώνυμα κι όποιον πάρει ο χάρος, που και που το διανθίζεις με φιλοσοφικές και υπαρξιακές ανησυχίες, με προσωπικές (;) απόψεις μερί παντός επιστητού, με αναμασημένα σχόλια επιφυλλίδων, τηρείς ευλαβικά τα προσχήματα ενός blog με την άσκηση (ανώνυμης) κριτικής, παράλληλα το είδωλό σου στην οθόνη του υπολογιστή ναρκισσεύεται ακατάπαυστα, ενώ την ίδια στιγμή μαζεύονται και μερικοί άλλοι γύρω σου κι έτσι αρχίζει το (ναρκισσιστικό) πανηγύρι γύρω από την φωτιά.
Κάθε blog και μια μικρή φωτιά και γύρω όλοι εμείς (;), νομάδες της επικοινωνίας (;), μα κυρίως της ευκολίας, της ανώδυνης έκθεσης και του δήθεν αυτοσαρκασμού, της πιο συγκαλυμμένης δηλαδή μορφής άκρατου ναρκισσισμού, πορευόμαστε εκ του ασφαλούς μέσα στην δήθεν ταραγμένη απεραντοσύνη του κυβερνοχώρου.
Ας ναρκισσευτούμε λοιπόν ελεύθερα, μα κυρίως ανώνυμα...είναι κι αυτό μια κάποια λύση...

11:20 π.μ., Ιανουαρίου 09, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Αγαπητέ μου φίλε landlord να μη βρείτε λόγο! Αντίθετα να καταχωρείτε -οψέποτε- τις σκέψεις σας χωρίς να νοιάζεστε αν φοράτε τα καλά σας! Το καλό του blog-άρειν είναι αυτό που θα λέγαμε η αμεσότητα με την "άνεση της παντόφλας"!;) Αφήστε που γίνεστε αιτία "γόνιμου ψαξίματος"(δεν μιλάω για ψαχούλεμα art attack,:Ρ} και αυτό σημαντικό πολύ για την παρέα μας.
Juanita μου,έτσι, έτσι, χιλιάδες λόγοι και επομένως γιατί όχι και οι εμπορικοί για όποιους το αποφασίζουν και το επιλέγουν. Καλή εβδομάδα και δύναμη, για σένα με τα τρεξίματά σου.
armiriki, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε! Καλώς ορίσατε, αλλά γιατί εγκαταλείψατε; Το άρθρο σας για τον Παμούκ μου αρέσει!Δεν με ενδιαφέρει να σας ξέρω οπτικά. Εκτιμώ αυτό που δίνει το κείμενό σας και η όλη επικοινωνία σας, όπως έλεγα και στον landlord.
Όσο για μένα, δεν έχει καμμία σχέση με ναρκισσισμούς και τοιαύτα η επιλογή μου να "εκτεθώ". Η έλλειψη χρόνου να μάθω π.χ. αν μπορώ να ζωγραφίσω, ή αν είναι εύκολο να πλέξω.. βελονάκι, με έκαναν να καταφύγω σε κάτι που έκανα ανώδυναα πάντα, το γράψιμο! Η επικοινωνία με τα γραπτά και τις σκέψεις των άλλων,- εντέλει τους επιλέγεις,όπως διαλέγεις το βιβλίο που θα διαβάσεις,- είναι το επόμενο βήμα για blog-άρισμα.
Μ'αρέσει η έκφρασή "νομάδες επικοινωνίας", έτσι υπερπληροφορημένοι και αγενείς που καταντήσαμε λόγω του εγωϊσμού μας και της περιχαράκωσής μας.

1:08 μ.μ., Ιανουαρίου 09, 2006  
Blogger Νicola Beerman said...

Κατερινα απλα νομιζω οτι δεν επρεπε να υπαρχει η λεξη ''οταν''στην αρχη της προτασης γιατι δεν νομιζω να υπαρχει ανθρωπος που να μην διαβαζεται...

4:19 μ.μ., Ιανουαρίου 09, 2006  
Blogger Νicola Beerman said...

ακομα κιεγω που νομιζω οτι διαφωνουμε καπου(και προφανως ειμαι stupid)εχεις την καλοσυνη να με διαβαζεις...

4:22 μ.μ., Ιανουαρίου 09, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Nicola μου τι είναι αυτά που λές; Επιλέγω να σε διαβάζω γιατί μου αρέσεις, όπως μου αρέσει να βλέπω έναν πίνακα ιμπρεσσιονιστή!
Γιατί το αξίζεις!

5:26 μ.μ., Ιανουαρίου 09, 2006  
Blogger Rodia said...

Εχω μια απορία κολλημένη εδώ και χρόνια στο μυαλό μου: Πώς άραγε θα έγραφε ο Κατσίμπαλης; Αυτός ο μυθικός άνθρωπος, ο εμπνευστής και αρωγός των καλιτεχνών της εποχής του...

9:24 μ.μ., Ιανουαρίου 09, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

To φαντάζεσαι; Αυτός που ανέδειξε μια πνευματική γενιά, δεν έχει γράψει γραμμή. Γιατί του άρεσε να διηγείται, ήταν ένας storyteller, ένας παραμυθάς και δεν έχει διασωθεί -νομίζω- ούτε ο λόγος του!

12:08 π.μ., Ιανουαρίου 10, 2006  
Blogger Rodia said...

Ο Χένρυ τον διέσωσε.. Οι δικοί μας ξέρανε να τραπεζώνονται μονάχα.. Καμμιά γραμμούλα αραιά και που δε σώζει την κατάσταση, έτσι;

2:00 π.μ., Ιανουαρίου 10, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Ξέρεις rodia μου, υπάρχουν άνθρωποι που ενώ έχουν το πνευματικό υπόβαθρο, ενώ μπορεί να εμπνεύσουν ή να κατευθύνουν ή ακόμα να διορθώσουν άλλους, δεν μπορούν να γράψουν.
Θυμάμαι τώρα μια παλιά φιλόλογο (είδες, ανατρέχουμε σε παλιο γιατρό και δάσκαλο), που έπαιζε την αρχαία και τη νέα γλώσσα στα δάχτυλα, όταν μας διόρθωνε εκθέσεις. Ομολογούσε ότι η ίδια δεν μπορούσε να γράψει, αλλά μπορούσε να εκτιμήσει το ταλέντο εξ αρχής.

6:27 μ.μ., Ιανουαρίου 10, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! Porsche 911 targa uk sex stories with sister in law Do vitamins really work Eva blowjobs prk+lasik+optivar+inflamese+patanol+voltaren

9:53 π.μ., Φεβρουαρίου 06, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Very cool design! Useful information. Go on! seroquel trouble bipolaire floor mats tamiflu apteka online Zocor indications dosage storage stability si modafinil for sale pharmacy uk shipping bunn coffee makers Fax answering ddf labstate farm insurance agent http://www.sex-65.info/milf-maim.html Dearborn dentists faqs about term life insurance intelliquote Sri lanka multitrip travel insurance getting life ins age 63 modafinil adhd 2002 cybersitter disable Modafinil chronic fatigue syndrome

6:49 μ.μ., Μαρτίου 02, 2007  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.