Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2006

Κίνηση για τη Ριζάρη και το πάρκο

Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας!
Φυτέψτε ένα δέντρο. Ένα μετρίου μεγέθους δέντρο απορροφά περίπου 6 κιλά CO2 κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου 250 κιλά CO2 σε διάστημα 40 ετών.

Europa


Γνωρίζετε την αρχική μου κίνηση για τον κήπο της Ριζάρη και την επόμενη ένα πάρκο μα ποιό πάρκο που έκαναν τη φίλη μας rodia να φτιάξει και banners!

Σήμερα του αγ.Πνεύματος, σημαδιακή μέρα, να μας φωτίσει, ανέλαβα πρωτοβουλία και έστειλα με email τα παρακάτω κείμενα:

Πρώτα στον κ. Σταύρο Δήμα, επίτροπο Ε.Ε. επειδή η ΕΕ ενθαρρύνει την πρωτοβουλία πολιτών και ενστερνίζομαι το σύνθημα "Η αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από εσάς" .

Έπειτα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ προστασίας του περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς, με κοινοποίηση
στο γραφείο του κ.Δήμα,
στο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
,
και στο ΥΠΠΟ, καθ' υπόδειξη της ΕΛΛ.ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Τα κείμενα παρατίθενται και ζητώ από όλους σας να ευαισθητοποιηθείτε και να το διαδώσετε όπως και να στείλετε emails είτε με το ίδιο κείμενο είτε με τη λέξη συμφωνώ-προσυπογράφω και αναφορά στο blog μου:


Προς τον Επίτροπο Ε.Ε.
Κύριο Σταύρο Δήμα:
stavros.dimas@ec.europa.eu

Ιστοσελίδα εποπτείας σας http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/index_el.htm
Σύνθημα: Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας


Γνωρίζουμε τις ευαισθησίες σας για την κατάσταση του κλίματος και τις επιπτώσεις που έχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η πόλη των Αθηνών, οι ρύποι από το κυκλοφοριακό και η έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου.

Με αφορμή την καμπάνια. που εγκαινιάσατε πρόσφατα στις 5 Ιουνίου 2006, στο κέντρο της Αθήνας, παίρνω την ευκαιρία σαν πολίτις και κάτοικος του κέντρου της πόλης να σας παρακαλέσω να ασκήσετε την επιρροή σας και να παραμείνει ο χώρος του κήπου της παλιάς σχολής Ριζάρη, ως έχει, πάρκο. Σε αθηναϊκή εφημερίδα τελευταία, διάβασα ένα άρθρο του κ. Γιάννη Μιχαήλ, αρχιτέκτονα και πολεοδόμου, για τη σημασία των πάρκων και ανέφερε ότι στον χώρο της Ριζάρη, πρόκειται να αναγερθεί μουσείο Μοντέρνας τέχνης.

Κατανοώ την ανάγκη να υπάρχει ένα τέτοιο μουσείο στην πόλη μας, σέβομαι και ευγνωμονώ τον χορηγό για μια τέτοια απόφαση και την υπόσχεση όποιας –ίσως όχι της παρούσας- Κυβέρνησης απέναντί του για την υλοποίησή του. Όμως κύριε επίτροπε πάνω από όλα, προέχει η «ανάσα» της πόλης και η ανανέωση του οξυγόνου, από τα πάρκα της, η ζωή εκτός μουσείου για όλους εμάς που κατοικούμε και εργαζόμαστε εδώ, πολύ περισσότερο για εμάς, που δεν διαθέτουμε δυνατότητα εξοχικού και αλλαγής αέρα και παραστάσεων.

Αιτία στάθηκε πριν ένα χρόνο, όταν σε κάποια απεργία του Μετρό, χρειάστηκε να παραμείνω στο πάρκο, στον κήπο της Ριζάρη, αρκετή ώρα και να εκτιμήσω τι θα μπορούσε να προσφέρει στο σημείο εκείνο, ένας ελεύθερος χώρος, όπως μπορείτε να δείτε σε δημοσίευμα στο blog που τηρώ στο διαδίκτυο και κάναμε –εγώ και άλλοι συμπαραστάτες bloggers- κάποιες ενέργειες προς την τότε δήμαρχο κυρία Μπακογιάννη, που ποτέ δεν απαντήθηκαν..

Διακρίνοντας την τάση τα μουσεία να φεύγουν εκτός κέντρου, και να αλλάζει η διαχείριση των παλιών βιομηχανικών κτιρίων στην οδό Πειραιώς και έχοντας υπόψη πιθανή λύση για το μουσείο, δημοσίευσα νέο αρθρίδιο στο ίδιο blog. Την άποψή μου και τις ιδέες μου ενστερνίζονται και άλλοι bloggers, όπως θα δείτε σε δικές τους σελίδες . http://arkoudos.blogspot.com/2005/11/blog-post_22.html http://arkoudos.blogspot.com/2005/11/blog-post_22.html http://rodiat2.blogspot.com/2005/11/blog-post_30.html

Σας παρακαλώ λοιπόν κύριε επίτροπε να ασκήσετε την επιρροή σας και να καταδειχθεί ότι τα εγκαίνια στις 5 Ιουνίου, δεν ήταν απλά μια παράτα, αλλά μια ουσιαστική εκστρατεία.

Με τιμή, (υπογραφή)

.

Προς την
sak@ellinikietairia.gr
cc
stavros.dimas@ec.europa.eu
nomosphysis@ath.forthnet.gr,
protocol@dpe.culture.gr
protocol@gdpa.culture.gr


Με χαρά έλαβα γνώση των εκδηλώσεων και των σκοπών της εταιρίας σας.
http://www.ellinikietairia.gr/?action=read&id=423#

Στα πλαίσια της ημέρας του περιβάλλοντος που τιμήθηκε τόσο από εσάς όσο και από τον επίτροπό μας στην ΕΕ. κ.Δήμα, http://ec.europa.eu/hellas/5news/5.6press060606b.htm,

θέτω υπόψη σας την θέση και τη σημασία που έχει στο φορτωμένο κέντρο, ένα πάρκο, λίγο εγκαταλελειμένο, ο κήπος της πρώην σχολής Ριζάρη.

Σερφάροντας σαν blogger στο διαδίκτυο, έχω καταθέσει τις σκέψεις μου εδώ, http://katerinaanteportas.blogspot.com/2005/11/illusion.html
και απευθύνθηκα στο γραφείο της τότε δημάρχου κ. Μπακογιάννη, κινώντας τη συμπαράσταση από άλλους bloggers τότε, που έστειλαν σχετικά emails ή δημοσίευσαν στις ιστοσελίδες τους σχετικά. π.χ.
http://arkoudos.blogspot.com/2005/11/blog-post_29.html
http://arkoudos.blogspot.com/2005/11/blog-post_22.html
http://rodiat2.blogspot.com/2005/11/blog-post_30.html

Ένα τελευταίο άρθρο που ανέφερε την άποψη του αρχιτέκτονα πολεοδόμου κ.Γιάννη Μιχαήλ για τα πάρκα των Αθηνών και ότι πρόκειται να χτιστεί μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο χώρο του κήπου της πρώην σχολής Ριζάρη, καθώς και η ανάγνωση των ιστοσελίδων http://ec.europa.eu/hellas/5news/5.6press060606b.htm
http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/index_el.htm
http://www.nomosphysis.org.gr/show.php?catid=7&lang=1
με έκανε αφενός να δημοσιεύσω ένα νέο άρθρο στο blog μου http://katerinaanteportas.blogspot.com/2006/06/blog-post_09.html
αφετέρου να ενστερνιστώ το σύνθημα "Η αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από εσάς" και να επικοινωνήσω μαζί σας.
Ήδη κινητοποιήθηκαν και άλλοι bloggers π.χ.
http://rodiat2.blogspot.com/2006/06/blog-post_114995897616720521.html
και ασφαλώς θα στηρίξουν ενώπιόν σας το αίτημα:
Θέλουμε την κινητοποίηση και τη στήριξή σας να διασωθεί το πάρκο, ο κήπος της Ριζάρη.

Πολύ καλύτερα από όλους, γνωρίζετε τις επιπτώσεις που έχει στο κλίμα η ύπαρξη δένδρων και στον ψυχισμό του κατοίκου των μεγάλων αστικών κέντρων το πράσινο.
Λέγεται ότι τα γεγονότα στα σοκολά προάστια των Παρισίων, έγιναν, και γιατί δεν είχε προβλεφθεί πολεοδομικά η ύπαρξη πάρκων και πράσινου.

Το μουσείο της Μοντέρνας τέχνης, θα μπορούσε να χτιστεί στον άξονα της οδ.Πειραιώς όπου και άλλα μουσεία (Νέο Μπενάκη, ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού) έχουν εγκατασταθεί. Δίνω μια ιδέα, για το χώρο της σχολής Κλωστοϋφαντουργίας, όπου θα μπορούσε να διατηρηθεί και το εξαιρετικό κτίριο και να διασωθεί η πολιτιστική κληρονομιά στα βιομηχανικά κτίρια.
Μια άλλη ιδέα θα ήταν ο χώρος της πρώην βίλλας του Ιόλα στην Αγ. Παρασκευή και είναι σίγουρο ότι πολλές άλλες ιδέες θα μπορούσαν να βρεθούν αν υπάρξει ευρύνεια και διάθεση για λύσεις αρμοδίως.

Με τιμή



Σημ. Πρέπει να τονίσω προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν έχω καμμία σχέση, προσωπική ή άλλη με τον κ. Γιάννη Μιχαήλ.


Υστερον:
Σήμερα 12/12/2009 γίνονται επιτέλους τα εγκαίνια και αποδίδεται στους δημότες ως Πάρκο, ο κήπος Ριζάρη!!

21 Comments:

Blogger Rodia said...

Διαβάζοντάς σε Κατερίνα, σκέφτηκα ένα ισχυρό επιχείρημα για όσους επιμένουν ότι ένα πολιτιστικό στατικό δρώμενο, όπως ένα Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης:

Τα διάφορα θέατρα που εγκαταστάθηκαν στα παλιά νταμάρια του Βύρωνα και της Πετρούπολης και αλλού... Γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση και η κίνηση είναι τόση που δύσκολα βρίσκει κανείς θέση στις παραστάσεις τους.

Ε, αυτά τα πολιτιστικά "σημεία" βρίσκονται πολύ μακριά από το κέντρο και δίνουν ζωή τόπους σχετικά υποβαθμισμένους, συμβάλλοντας στην αναβάθμισή τους.

Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, που λένε!!!

Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ, ΙΣΑ ΙΣΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λύσεις υπάρχουν, μάτια δεν υπάρχουν να τις διακρίνουν. Ασε που ο εγωισμός των "δωρητών" περισσεύει...

Πού είναι το πνεύμα σου, μεγάλε Γιάννη Τσαρούχη..? Ακόμα να καταλάβουν οι "έχοντες και κατέχοντες" την περίφημη πρότασή σου: «Μεγάλος ευεργέτης είναι αυτός που γκρεμίζει ένα οικοδομικό τετράγωνο και το κάνει πάρκο και όχι αυτός που χτίζει άλλο ένα τσιμεντένιο κουτί»
(και να με συμπαθάς αν δεν τη γράφω καταλεξί, πέρσαν και κάτι χρόνια.. το νόημα πάντως δεν αλλάζει)

2:10 μ.μ., Ιουνίου 12, 2006  
Blogger Rodia said...

Τα μπανερς τα βρισκεις στην 1η σελιδα, αριστερα: taparaponasas stonOHE

2:15 μ.μ., Ιουνίου 12, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Σε ευχαριστώ πολύ rodia. Ας μην ξεχνάμε, ότι ο πολύς Καραμανλής, γκρέμισε το μπετονένιο σκελετό του "μουσείου ασιατικής τέχνης Πασσά" που επί χούντας χτίστηκε στο Πεδίο του Άρεως. Το σκεπτικό βέβαια είναι ότι δεν μπορεί να χτιστεί οτιδήποτε φέρει φόρτο (ρύπων, κυκλοφοριακό κλπ) στο πάρκο και την πόλη.
Τώρα υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά;

2:16 μ.μ., Ιουνίου 12, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Το προωθώ και το προσυπογράφω μετά από αυτό!

3:24 μ.μ., Ιουνίου 12, 2006  
Blogger Stavros Katsaris said...

Προσυπογράφω.
Πρόταση: Ενδιαφέρον θα είχε να ακούσουμε και τις απόψεις των υποψήφιων δημάρχων για το συγκεκριμένο θέμα.

4:59 μ.μ., Ιουνίου 12, 2006  
Blogger tassoula said...

προσυπογράφω!!
Αν γίνεται θελω να μου πεις πως να βάλω το "εμπρός να σωσουμε τα παρκα" στο blog μου.
Ευχαριστώ

5:31 μ.μ., Ιουνίου 12, 2006  
Blogger Juanita La Quejica said...

Εννοείται ότι προσυπογράφω.

11:34 μ.μ., Ιουνίου 12, 2006  
Blogger tassoula said...

Ευχαριστώ πολύ.Το έφτιαξα..
Φιλιά
& απο τον μικρό!!

3:44 μ.μ., Ιουνίου 13, 2006  
Blogger Lorelei Am Rhein said...

Κι εγώ σίγουρα προσυπογράφω.
Activate, γιατί χανόμαστε!
Καλημέρα.
:-)

4:05 μ.μ., Ιουνίου 14, 2006  
Blogger mindstripper said...

Ένα μεγάλο μπράβο. Προσυπογράφω και το προωθώ κι εγώ όπως μπορώ.

6:36 μ.μ., Ιουνίου 14, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλημέρα κορίτσια σας ευχαριστώ!

1:01 π.μ., Ιουνίου 15, 2006  
Blogger ellinida said...

Μέσα κι'εγώ . Πες μου πως μπορώ να βοηθήσω .

1:55 π.μ., Ιουνίου 15, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Τι θα έλεγες να το έβαζες στο site σου όπως η juanita ή mindstripper αύριο ή μεθαύριο; Για να κρατηθεί στην επικαιρότητα.
Ίσως να έστελνες ένα email στον Δήμα ή στην Ελληνική προστασία περιβάλλοντος κάνοντας αναφορά στο άρθρο και λέγοντας ότι συμφωνείς/προσυπογράφεις κλπ κλπ
Ευχαριστώ ellinida!

2:02 π.μ., Ιουνίου 15, 2006  
Blogger Ελπίδα said...

Κατερίνα μου, αν και δεν ξέρω πολλά από Αθήνα και μόνο που αφορά πράσινο και πάρκο, προσυπογράφω, με χέρια και με πόδια!
Είμαι Πηλιορήτισσα και όταν έρχομαι Αθήνα, με πνίγει το καυσαέριο και με ψυχοπλακώνει το τσιμέντο.
Σώστε τα υπάρχοντα σημεία του πρασίνου και δημιουργείστε καινούργια κύριοι Δήμαρχοι.
Δώστε φύση στην Αθήνα! Το δικαιούται!

1:37 π.μ., Ιουνίου 16, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλώς την την Elpida! Το όνομά σου και μόνο μας ανοίγει την καρδιά, σε ευχαριστώ πολύ!

9:00 π.μ., Ιουνίου 16, 2006  
Blogger Ελπίδα said...

Κατερινάκι τι έγινε; Δεν ενδιαφέρθηκε άλλος; Ξεχάστηκε το θέμα;

8:30 μ.μ., Ιουλίου 01, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Όχι elpida μου, δεν ξεχάστηκε αλλά δεν έχει γίνει κάτι ακόμα. Σκέψου ότι ο Δήμας πρότεινε στην ΕΕ κάτι για το περιβάλλον και τον υπερψήφισαν όλοι ιδίως η Κύπρος και ΟΧΙ η Ελλάδα...

5:38 μ.μ., Ιουλίου 05, 2006  
Blogger Takis Alevantis said...

Γειά ! Ανακάλυψα το ιστολόγιό σου ! Μπράβο ! Θα βάλω σύνδεσμο στο άρθρο αυτό από το ιστολόγιο Για να καθαρίσουμε την Ελλάδα που έχουμε φτιάξει με μερικούς άλλους αδιόρθωτους ρομαντικούς. Νασαι καλά !

11:38 π.μ., Σεπτεμβρίου 09, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Eυχαριστώ θερμά Τάκη Αλεβαντή!
Αξίζει να "καθαρίσουμε την Ελλάδα"!

3:53 μ.μ., Σεπτεμβρίου 12, 2006  
Blogger lampros said...

Ένα άλλο πρόβλημα στο Πάρκο Ριζάρη είναι η αυθαιρεσία της Ριζαρείου.Το ίδρυμα κατασκεύασε ένα αυθαίρετο κέλυφος κάτω από την αυλή της εκκλησίας και προς τη μεριά του πάρκου.Απ΄έξω δε φαίνεται τίποτε παρά μόνο ένας τοίχος.Εσωτερικά όμως είναι κανονικά δομημένος χώρος με προκαθορισμένα ανοίγματα για μελλοντικά παράθυρα που κάποια στιγμή θα ανοίξουν βράδυ στη ζούλα.Ευτυχώς υπάρχει προς το παρόν πολεοδομική εκκρεμότητα σε όλο το ακίνητο της Ριζαρείου.Το έμπροσθεν τμήμα του οικοπέδου μπροστά απ το νεοκλασσικό είναι του δημοσίου.Όμως καταχρηστικά το Ίδρυμα το χρησιμοποιεί ως γκαράζ του τοποθετώντας μάλιστα γκαραζόπορτα αποκόπτωντας μια σημαντική πρόσβαση των επιβατών του μετρό και όλων των διερχόμενων προς τη Βασ. Σοφίας.Θα μπορούσε το δημόσιο ή ο Δήμος να το διαμορφώσει αλλά αδιαφορεί.Ελπίζω επιτέλους έστω κι αργά να επιληφθεί η πολεοδομία.

11:57 μ.μ., Οκτωβρίου 04, 2008  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

11:27 π.μ., Ιανουαρίου 27, 2010  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.