Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 14, 2006

Όμορφη πόλη


Υπάρχει στην Ελλάδα ευτυχώς τόπος, που σέβεται το πράσινο και το περιβάλλον και διασώζει τη χαμένη τιμή των υπόλοιπων αδιάφορων.
Από την κοιλάδα με τις πεταλούδες στη Ρόδο, η φωτογραφία, για να δροσιστούμε και να ελπίσουμε στη μίμηση από άλλους τόπους που δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν αναπτύξει μια παρόμοια προσπάθεια.

Στην Αθήνα, όπου κήποι παλιοί, οργανωμένοι όπως της Ριζάρη, αντί να σχεδιασθούν, να ανανεωθούν, και να παραδοθούν σαν πάρκα στους πολίτες, παραχωρούνται τόσο εύκολα για να ανοικοδομούνται κτίρια (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης). Ή οικοσυστήματα όπως αυτό της Καισαριανής, να μην προστατεύονται, ως κόρη οφθαλμού, από κάθε επιβουλή..

Στην Σπάρτη , όπου στέγνωσε ο μεγαλοπρεπής Ευρώτας με τις αλόγιστες υδροληψίες για πότισμα και τις ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις, αλλοιώθηκε και το φυσικό τοπίο.
Στις όχθες του λοιπόν, μονοπάτια πεζοπορίας θα μπορούσαν να οργανωθούν, φυσικές νεροσυρμές-που παλαιότερα κολυμπούσαν- να προβληθούν, πεταλούδες όπως αυτές της Ρόδου που ενδημούν καθώς και τα πουλιά και άλλα είδη της πανίδας να επιζούν, πλατώματα όπου θα μπορούσαν να οργανώνονται πικ νικ και να καταφεύγουν οι κάτοικοι της ασφυκτικής πλέον πόλης.

Επέστρεψα δριμύτερη μου φαίνεται! Φθινόπωρο τυπικά αλλά οι οπώρες -και άλλα φρούτα- καλά κρατούν ακόμα. Η φύση, δείχνει μια κούραση, ανθρώπινη. Η θάλασσα στη διάθεσή μας ακόμα.

Καλό Φθινόπωρο σε όλους σας.
Ευχές εόρτιες για τον φίλο Σταύρο Κάτσαρη! Ευχαριστίες για τη συμπαράσταση στο θέμα της Ριζάρη τόσο στον Τάκη Αλεβαντή, όσο και στον Mirage.
Ευχαριστίες στα κατ'ιδίαν και δημόσια σχόλια για τα καλά σας λόγια.

Φίλοι μου, καλώς σας βρήκα!

3 Comments:

Blogger Filotas said...

Καλώς όρισες Κατερίνα!:-)

2:03 μ.μ., Σεπτεμβρίου 19, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλώς σας βρήκα φίλε μου καλέ Angelito! Καλό Φθινόπωρο!

1:17 μ.μ., Σεπτεμβρίου 20, 2006  
Blogger Polykarpos said...

ΕΠΙΤΟΜΗ Αναφορικά με αρθρο για το Πεδιο του Αρεως

Αρκετές δασικές νησίδες εκχερσώθηκαν μέχρι το έτος 2008 δηλαδή την τελευταία εικοσαετία.
Έτσι αποτυπώθηκαν στο Τοπογραφικό Σχέδιο ως Δεδομένη, Πραγματική και Δομημένη κατάσταση (άνευ όμως σεβασμού για το Ισχύον Νομικό Καθεστώς) γεγονός που χαρακτηρίζεται ως εσφαλμένο και άστοχο.

Θεωρούμε και βασιζόμαστε στην Υπάρχουσα Νομοθεσία και στην Υπάρχουσα Νομολογία του Στε κλπ, αλλά επίσης και στην υπάρχουσα Κοινή Λογική, ότι δηλαδή : Τα Δομικά έργα πρέπει να έπονται του Δασικού ανάγλυφου και της Υφής του πάρκου και όχι η βλάστηση του πάρκου να έπεται του χωροταξικού σχεδιασμού. Φαεινά αρνητικά παραδείγματα (πλατείες: Βικτωρίας, Συντάγματος, Κολωνακίου).

Η αποτύπωση στο πινακίδιο : «Υπάρχοντα δένδρα με πράσινο φύλλωμα - Υπάρχουσα βλάστηση που διατηρείται», δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση καθότι δεν καταγράφεται η ακριβή ποσότητα και το είδος των.
Δεδομένου ότι λόγω διαχρονικής εγκατάλειψης και λόγω έλλειψης αναδασώσεων, το μεγαλύτερο μέρος της Νυν υπάρχουσας βλάστησης (υπάρχοντα δένδρα) είναι γηρασμένα και άρρωστα, συνεπώς έχει παρακμάσει και σύντομα οδεύει προς εξαφανισμό, άρα λογικά προκύπτει ότι η πραγματική άδενδρη έκταση του πάρκου είναι πολύ μεγαλύτερη.
Σύμφωνα λοιπόν με την ανάγνωση του Υπομνήματος «Κατηγορία Νέων Φυτεύσεων» της μελέτης επισημάναμε και παρατηρούμε ότι ελάχιστα θα είναι τα υψηλά δένδρα προς τοποθέτηση στην υπόψιν έκταση των 235 – 250 στρεμμάτων. Τούτο επιβεβαιώνεται και από το μικρό ποσοστό δαπάνης ποσοστό μόλις 9% του προϋπολογισμού που αφορά τις φυτοτεχνικές εργασίες.
Επιπροσθέτως παρατηρούμε ότι από το άνω Υπόμνημα του Φυτοτεχνικού Σχεδίου απουσιάζει παντελώς το πλέον χρήσιμο για την αναπνοή του ανθρώπου δένδρο: Ο ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ.

Κατόπιν τούτου το σχέδιο Φ.1 Γενικό Σχέδιο Φύτευσης Δεκ.2008 σχετικά με τον δασικό χαρακτήρα και τους χαρακτηρισμούς: (αχνό χρώμα φιστικί), Φυτά εδαφοκάλυψης και Χώμα φύτευσης «Συντηρημένη υπάρχουσα κατάσταση», δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Αθηναϊκού Λαού για ένα ανθρώπινο Πεδίο του Άρεως και δεν ικανοποιεί ένα επιθυμητό αποτέλεσμα νόμιμα επιβαλλόμενης αναδάσωσης.









Οι θαμώνες Εκπρόσωποι και Κάτοικοι


Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχιτέκτονας Μηχανικός TEE 46487
ΕΔΕ Ms ΕΝΕΡΓΕΙΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΓΓΑ. Υπουργείο Πολιτισμού. pmarkaras@yahoo.gr
polmarkaras@hotmail.com









Γιώργος Παρασχάκης Δικαστικός Επιμελητής, Νομικός

//kyameftopedioareos.blogspot.com

4:38 μ.μ., Ιουνίου 09, 2009  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.