Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2006

Η έκθεση στο μουσείο Getty


Στο Σινά χθές Τρίτη, στις 4 τα ξημερώματα οι ρασοφορεμένες σκιώδεις φιγούρες, συγκεντρώθηκαν στην αγ.Aικατερίνα όπως κάθε πρωί για τις ανάγκες της μοναστηριακής ακολουθίας και της θ.Λειτουργίας,αναφέρει ο Economist.

Tην ίδια ώρα που η αργή βυζαντινή ψαλμουδιά παραχωρούσε τη θέση της στην πιο δραματική επίκληση και την ολοκλήρωση του μυστηρίου της θείας λειτουργίας, 12,900km μακριά, στο μουσείο P.Getty, εγκαινιάστηκε η περίφημη έκθεση βυζαντινής εικόνας από το αρχαίο Χριστιανικό μοναστήρι της ερήμου, της αγαπημένης αγίας που φέρω το όνομά της.

Οι επισκέπτες στο μουσείο, θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην αισθητική και πνευματική ζωή της αρχαίας μοναστικής κοινότητας και την ατμόσφαιρα της Λατρείας κατά την ελληνοορθόδοξη παράδοση.
Πρωτοφανές το μέγεθος των εκθεμάτων ανάμεσα από 53 εικόνες και αντικείμενα θείας Λατρείας, χειρόγραφα και άμφια. Με το στήσιμο μιας αγίας Τράπεζας με προσοχή και σεβασμό, ακόμα και ολόκληρου του τέμπλου, ο επισκέπτης του μουσείου θα αισθάνεται ότι προσεγγίζει την ιερότητα του τόπου όπου τελείται το μυστήριο της θείας ευχαριστίας και η μετουσίωση του άρτου και του οίνου σε σώμα και αίμα Χριστού, κατά τα καθ ημας στην Ορθόδοξη ανατολική εκκλησία, κατά την αρχαία χριστιανική παράδοση δηλαδή.

Bέβαια η απόσταση από την "ψηλάφηση" των λειτουργικών της Ορθοδοξίας, μέχρι να βιώσει κανείς το απόλυτο και μυστηριακό χαρακτήρα μιας θείας Λατρείας στην οποία παρατίθενται όλα αυτά τα αντικείμενα που σίγουρα εξαγιάζονται, απέχει πολύ. Αντιγράφω από τον Εconomist:
All this prompts debate about the relationship between faith, art and reality. Icons and other religious objects like manuscripts were obviously made for the purpose of representation—as signposts pointing the way to a sublime reality. But in the Eastern Christian tradition icons are also holy in themselves; they participate in holiness as well as pointing to it. Certain icons are deemed to be especially holy, generating miracles even among those who have not fully grasped their significance. At the same time that sort of sanctity is not fully affirmed—so the tradition teaches—unless people use icons as they were intended, as “windows onto heaven” through which prayers are directed.

Ήδη στα πρώτα σχόλια του κοινού, από την αναγγελία και μόνο της έκθεσης, επαινείται το Getty, από τα λίγα μουσεία στον κόσμο, όπου θα μπορούσε να αναλάβει το κόστος της παρουσίασης τόσων πολλών και ευαίσθητων σε κλιματολογικές και άλλες συνθήκες. Αλλά όχι μόνο γι αυτό, για την ευκαιρία επίσης, που προσφέρει στην Αμερική που διψά, να γνωρίσει αυθεντικά την ελληνοβυζαντινή ορθόδοξη παράδοση στη Λατρεία.

Σημεία των καιρών από τους κουρασμένους και αφυδατωμένους πνευματικά δυτικούς, που θα μπορούσαν να τονώσουν και να δυναμώσουν και εμάς, τόσο έτοιμους να απεμπολήσουμε τους θησαυρούς μας για τις χάντρες και τα καθρεπτάκια άλλων..

Σήμερα ξεκινά η ήπια νηστεία των Χριστουγέννων, αφού επιτρέπεται το ψάρι. Ας δοκιμαστούμε λοιπόν, ας ετοιμαστούμε να προσεγγίσουμε πνευματικώτερα τα φετεινά Χριστούγεννα..

Άκουσμα Τango to Evora Loreena McKennit.

12 Comments:

Blogger Juanita La Quejica said...

Καλημέρα Κατερινιώ! Ευχαριστώ για το τραγούδι.

11:31 π.μ., Νοεμβρίου 16, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλημέρα ψυχή μου, είναι απόλαυση πράγματι!

12:13 μ.μ., Νοεμβρίου 16, 2006  
Blogger tassoula said...

Καλησπέρα!Ευχαριστώ για όλο το πόστ..Πραγματα που δεν τα ήξερα!

3:37 μ.μ., Νοεμβρίου 16, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Γειά σου γλυκειά μου μαννούλα, Τassoula, με τα πολλά ενδιαφέροντα και το κέφι!
Σε ευχαριστώ για το λινκ και τα καλά σου λόγια, πάντα.

3:48 μ.μ., Νοεμβρίου 16, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Ας δοκιμαστούμε λοιπόν
καιρός είναι, πιστέυω ότι όλοι μας
το χρειαζόμαστε
το μόνο που θέλει προσοχή μεγάλη
είναι η λατρεία
πάντα φέρνει άσχημα αποτελέσματα
άλλο η πίστη άλλο η λατρεία

Να είαι καλά κατερίνα με αυτή
την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση
και τα όμορφα τραγούδια
Μπράβο !!!!!!

καλό απόγευμα

4:43 μ.μ., Νοεμβρίου 16, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Χαίρε sailor,μιλώ μόνο για αυτό που ονομάζουμε θεία Λατρεία, τουτέστιν τη λειτουργία. Ασφαλώς και προέχει η πίστη και η εσωτερική ανάταση.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, καλό απόγευμα!

5:16 μ.μ., Νοεμβρίου 16, 2006  
Blogger Marina said...

Μικρή Νεφέλη. Θα ήθελα πολύ να δώ την έκθεση αυτή. Απο το πόστ σου έμαθα πολλά που δεν ήξερα.

10:33 μ.μ., Νοεμβρίου 16, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

έχεις από τα λιγα blogs, που κάθε φορά που αφήνω τον reader μου και μπαίνω στο blog με περιμένει μια έκπληξη, μια άλλη ατμόσφαιρα, ένα διάλειμμα στις καθημερινές μου αισθήσεις.
Πολύ όμορφο post.

12:46 π.μ., Νοεμβρίου 17, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Eίσαι για ένα ταξιδάκι Marina μου;
Εντυπωσιάστηκα και εγώ για την επένδυση σε χρόνο και μελέτη του μουσείου Getty όσο και την ανταπόκριση του κόσμου, πριν ξεκινήσει η έκθεση.

-Ω φίλε μου, η ευγένεια υποχρεώνει. Σε ευχαριστώ για τα πολύ καλά σου λόγια. Το ίδιο απολαμβάνω και εγώ το δικό σου γι αυτό το υιοθέτησα απαρχής!
(Άσε που τρυπώνω και αντιγράφω το λινκ του μεταφραστή γιατί όλο το ..ξεχνάω!) ;)

1:01 π.μ., Νοεμβρίου 17, 2006  
Blogger Juanita La Quejica said...

http://download.yousendit.com/58073E6231A8D13E
Το τραγούδι που υποσχέθηκα. Verde, από τον Manzanita και τους Ketama, μουσική υπόκρουση στον αγώνα για το πράσινο.

5:55 π.μ., Νοεμβρίου 17, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Ω μα σε ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα και καλή επιτυχία με το διάβασμα!

11:01 π.μ., Νοεμβρίου 17, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Πράγματι εξαιρετικό το Verde!

9:41 μ.μ., Νοεμβρίου 25, 2009  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.