Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2007

Na τανε τo .. 21


Ώστε οι Τούρκοι, που ακύρωσαν εγκεκριμένη συναυλία στην Κωνσταντινούπολη, διέγνωσαν στο πρόσωπο του Γιώργου Νταλάρα, του αγαπημένου παιδιού της Μίνως Μάτσας και Υιός, έναν..τρομοκράτη! Μάλλον έναν επικίνδυνο εθνικιστή προβοκάτορα!! Καλά έκαναν. Η πολιτιστική διεισδυτικότητα του τραγουδιού και του θεάματος είναι μεγάλη. Σκεφθείτε να έπιανε τον Νταλάρα το μεράκι και να τραγούδαγε live αυτό το τραγούδι του Κουγιουμτζή, Νάτανε το 21, που ακούγεται!!
Εμείς όμως, δεν ακυρώσαμε το θέαμα με τους περιστρεφόμενους σούφι δερβίσηδες, ως άκρον εθνικιστικό και..επικίνδυνο! Ούτε καν μας πέρασε από το μυαλό τι κίνδυνο συνιστούν για τα..ήθη οι ανθρώπινες σβούρες!!
Πρόσφατα στα πλαίσια του αφιερώματος της UNESCO τους έτους στον Τζελαλεντίν Ρουμί, τον Πέρση ποιητή και δάσκαλο Θεολογίας, είδαμε :

Πρώτον, τον Μάϊο, "In rhe Blink of the Eye" "Δερβίσηδες σε Έκσταση", έργο βασισμένο σε μια πρωτότυπη ιδέα των Ρόμπερτ Γουίλσον και Κουντσί Εργκονέρ, σε σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Γουίλσον και μουσική: Κουντσί Εργκονέρ
Συμμετείχαν χορευτές, τραγουδιστές και μουσικοί από την Κωνσταντινούπολη.

Δεύτερον, στις αρχές Ιουλίου, στα πλαίσια του 21 Φεστιβάλ Υμηττού, δώδεκα χορευτές και οκτώ μουσικοί των Μεβλεβί,του αρχαιότερου Δερβίσικου τάγματος, εμφανίστηκαν στο Θέατρο Βράχων Υμηττού Βύρωνα «Μελίνα Μερκούρη».
Κανείς δε είδε το «Σεμά», τον εκστατικό περιστροφικό χορό, σαν προσπάθεια προσηλυτισμού στις θεωρίες του Celâleddin Mehmed Rumi ή προσβολής του δικού μας θρησκευτικού ή άλλου πολιτιστικού συναισθήματος. Τουναντίον σχολιάστηκε θερμά από τις εφημερίδες.

Όπου έχει μυίγα μυγιάζεται λέει ο σοφός λαός μας και μάλλον οι Τούρκοι, δεν μπορούν να ξεπεράσουν την αλήθεια και τα αισθήματα ενοχής, ότι σφετερίζονται περιοχή, πόλεις και παλαιό πολιτισμό καθώς και περιουσίες, που δεν τους ανήκουν..
Ύστερον: Ένα πολύ ενδιαφέρον ποστ έγραψε ο Τύπος Νυχτερινός, από τον οποίο δανείζομαι ένα εξαιρετικό αυθεντικό μουσικό κομμάτι,το Ya Rayah του Rachid Taha, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο:
Y

Ετικέτες , , ,

12 Comments:

Blogger Αρχαιόπληκτος said...

Ακόμα να σώσετε το πάρκο μαζί με τον Πιπαρτουά;
Ο Πιπαρτουά πάντως κάνει ό,τι μπορεί.
Όλα τα τεκνά εκεί στο πάρκο Ριζάρη τα παίρνει.

12:00 π.μ., Ιουλίου 17, 2007  
Blogger aeipote said...

Οι Τούρκοι κάνουν, με συνέπεια, τη "δουλειά" τους; Για τους "Έλληνες" διατηρώ πλέον σοβαρές επιφυλάξεις.

Καλημέρα

8:19 π.μ., Ιουλίου 17, 2007  
Blogger fevis said...

Ίσως φταίνε όλες αυτές οι φούρλες... Που να σταθεί μυαλό στην θέση του...:-)

8:22 π.μ., Ιουλίου 17, 2007  
Blogger witchofdaffodils said...

πολιτικά παιχνίδια κατερίνα, εκλογές έχουνε, μην εχουν και καμμια διαρροή στους γκρίζους λυκους..εμείς τι κάναμε..

10:28 π.μ., Ιουλίου 17, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

-xα, αρχαιόπληκτε!
(Δεν κάηκε πάντως ακόμα):)

-Συμφωνώ φίλε aeipote απολύτως. Οι συνέπειες του ΕΛΑ_ΜΩΡΕ_ΤΩΡΑ_ΛΙΣΜΟΥ ως αντίληψη ζωής..Μια περίεργη πνευματική μας υποδούλωση..
Όμως χαίρομαι που δεν είμαστε προκατειλημμένοι και κολλημένοι!

-Λες fevis μου; Μήπως οι περιστροφές κουρντίζουν το μυαλό τους πάντα αρνητικά;
(Τώρα που είπες φούρλα, τα ονόματα λένε δεν είναι τυχαία, λες να έχει σχέση η αποτυχία συντονισμού στις φωτιές με το όνομα του συντονιστή;):)

10:29 π.μ., Ιουλίου 17, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλημέρα αγαπητή μου witch of daffodils!
Σκέψου το μίσος και την πίεση κολλημένων μυαλών..

10:31 π.μ., Ιουλίου 17, 2007  
Blogger PD said...

Hello to u all
Μήπως, λέω μήπως, να σταματήσουμε να συγκρίνουμε εαυτούς και πράξεις με τα των άλλων; Ειδικά από την στιγμή που όλοι συμφωνούμε ότι είναι λίγο ή πολύ υπανάπτυκτοι;

5:17 μ.μ., Ιουλίου 17, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Κατερίνα μου, εκλογές έχουν! Μην τους αδικείς και τόσο. Επιπλέον, η δημοκρατία τους δεν είναι και τόσο δημοκρατία. Τουλάχιστον με τα δυτικά πρότυπα. Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο, και εμείς όταν έχουμε εκλογές ή όταν ψάχνουμε να βρούμε μια αφορμή να κάνουμε πρόωρες εκλογές, με τους γείτονες τα βάζουμε. Αυτούς επικαλούμαστε.
Όσο για το σχόλιο που έκανες σε ένα άλλο blog, η φιλανθρωπία δεν γίνεται ποτέ δωρεάν. Αν έχεις χρόνο διάβασε το βιβλίο του Max Weber 'H Προτεσταντική Ηθική και το Πνεύμα του Καπιταλισμού". Ένας Γερμανός (ο Weber) θα στα εξηγήσει πιο σωστά από τις μπουρδολογίες του κυρ Αλέκου και της Κυρά Αλέκας.

9:00 μ.μ., Ιουλίου 17, 2007  
Blogger Νicola Beerman said...

συνεχισε Κατερινα κι ασ'τους να λενε...

2:26 μ.μ., Ιουλίου 18, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

-p.d, hello to U too! Συγνώμη, είπες ..υποανάπτυκτοι; Ποιοί, οι μέλλοντες συγκάτοικοι στην ΕΕ; Χα!

-apos, δεν νομίζω ότι αδικώ κανέναν σχολιάζοντας τα αυτονόητα. Με κανόνα τα του Βέμπερ, που αναφέρεις, αυτή η κοινωνία θα ενταχθεί στην ΕΕ και θα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια τεκταινόμενα; Αναρωτιέμαι,όπως και ο Βέμπερ, με ποιους όρους,«εντός πολιτικής», με ποιες αξίες και με ποια δράση σε κοινωνικό ή οικονομικό επίπεδο;

( όσο για την κυρα αλέκα, ποιά εννοείς την κ.Παπαρρήγα ή την Κανελλίδου; και κυρ αλέκο, τον ..Φασιανό; Είναι άλλωστε γνωστή η ροπή μου, σε όσους με διαβάζουν, στο καλό τραγούδι και την τέχνη!) :))


-Nicola beerman, βιβλικός σήμερα! Άφες αυτοίς ου γαρ κλπ!!
(Καλώς επέστρεψες)

9:06 μ.μ., Ιουλίου 18, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Όταν μπλέκεται η πολιτική με τον πολιτισμό τότε το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. Σήμερα είναι η ακύρωση της συναυλίας του Γ.Νταλάρα, άυριο κάτι άλλο...και όλα έχουν ως στόχο τη μείωση του ελληνικού στοιχείου στη πόλη.Να καμφθεί το Πατριαρχείο.

12:11 μ.μ., Ιουλίου 20, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

΄Έχεις δίκιο φίλε footsteps.. Πιλάφι κακομαγειρεμένο και δυσκολοχώνευτο!;)

11:36 μ.μ., Ιουλίου 21, 2007  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.