Δευτέρα, Μαΐου 26, 2008

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΤΩΝ.. ΕΞ (6)


Τι εννοεί ο ποιητής με το "..των εξη"; Το τιραμισού στις έξη ώρα, μαζί με το τσάι το απόγευμα; Αμαξοστοιχία των εξη, Λάρισα - Καρδίτσα με το όνομα Τιραμισού; Έκφραση με ..υπονοούμενο;
Άντε καλέ! Το τιραμισού της ευκολίας και της ευτυχίας, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, που βασίζεται στο 6 για τα υλικά! Το "ωραίο γλυκό της Κυριακής.." που θά'λεγε και ο Καββαδίας! Εδώ σε εκδοχή υλικών είτε Α.Μπαρμπαρήγου,είτε Ν.Νικολάου (ζητώ συγνώμη), γιατί σημείωνα βιαστικά, από τηλοψίας και ξέχασα να καταγράψω, από ποιά γοητευτική κυρία το άκουσα.
Υλικά:
6οο γρ. Τυρί Μασκαρπόνε
2 πακέτα σαβουαγιάρ(Savoiardi)
6 κρόκοι
6 ασπράδια σε μαρέγκα
6 κ.σ. ζάχαρη άχνη
6 κ.σ. ρούμι ( έβαλα το γνωστό brandy αστέρων συν 2 κ.σ.τεκίλλα)
2 φλ. Δυνατό καφέ (εσπρέσο κατά προτίμηση)
1 βανίλια
Κακάο για πασπάλισμα
Τριμμένη σοκολάτα.

(Η εκτέλεση γίνεται κυριολεκτικά από μνήμης και λαμβάνοντας υπόψη τη συνήθη διαδικασία)!

Αφρατεύουμε το τυρί , αναδεύοντας με ένα πειρούνι. Το αφήνουμε κατά μέρος, σε θερμοκρασία δωματίου.
Φτιάχνουμε τον βαρύ καφέ και τον βάζουμε να κρυώσει, σε ένα πλατύ μπώλ για να διευκολύνεται το μούσκεμα των σαβουαγιάρ. Προσθέτουμε το αλκοόλ. (Έβαλα επίσης, μια κουταλιά ζάχαρη σε βαρύ βρασμένο καφέ, όχι εσπρέσο δυστυχώς..)
Σε Μπεν μαρί με βραστό νερό, για το φόβο σαλμονέλλας, χτυπάμε με τον αναδευτήρα ή φορητό ηλεκτρικό μίξερ, τους κρόκους με τη ζάχαρη, μείον δύο κ.σ. που θα χρειαστούμε για τη μαρέγκα και τη βανίλια . (Εγώ έβρασα σε μια μάλλον πλατιά κατσαρόλα νερό και έβαλα επάνω το μεταλλικό μπώλ της ΙΚΕΑ που έχει ωραίο κυρτό σχήμα). Θα χρειαστεί 1 λεπτό για να αλλάξει χρώμα και γύρω στα πέντε λεπτά να πήξει. Μην ξεχνάτε να «ξύνετε» τα τοιχώματα του μπώλ. (Τα δικά μου φρεσκότατη αυγουλάκια από κοτέτσι, δεν άλλαξαν χρώμα, αλλά έπηξαν ωραία. Πρόσθεσα και 2 κ.σ. τεκίλλα και ξύσμα λεμονιού). Αφήνουμε αυτή την κρέμα ζαμπαγιόνε, να κρυώσει λίγο.(εγώ βύθισα τον πάτο του μεταλλικού δοχείου σε μπώλ με κρύο νερό, αναδεύοντας λίγο και κρύωσε αμέσως).
Προσθέτουμε το αφράτο τυρί μασκαρπόνε, χτυπώντας και ανακατεύοντας με τον αναδευτήρα στο μίγμα. Τελευταία προσθέτουμε τη μαρέγκα από τα ασπράδια που χτυπούμε στο μίξερ με μια πρέζα αλάτι (γιατί δεν είχα κρεμόριο) και ζάχαρη, μέχρι να σηκώνει κορυφές..(Εδώ, η καλή σου, τουμπάρισα όλη τη ζάχαρη, μισό φλυτζάνι ... Τελικά μου φάνηκε καλύτερο και έτσι θα κρατήσω τη διπλή ζάχαρη, έξη-έξη για κρόκους και ασπράδια!) Φυσικά προσέχουμε να τη «διπλώσουμε» προσεκτικά στο μίγμα.
Αρχίζουμε να βουτάμε από τη μιά μεριά τα δάχτυλα κυριών, τα σαβουαγιάρ, στον καφέ από τη μιά μεριά και να τα βάζουμε από την άλλη για να μη νοτίσουν πολύ, στο σκεύος επιλογής μας. (Διάλεξα ένα τάπερ-ταψί ψυγείου, που συνήθως κάνω το cheesecake που δεν ψήνεται).
Χρειάζεται ένα ολόκληρο πακέτο για την πρώτη στρώση. Μετά τα περιχύνουμε με τη μισή κρέμα. Τρίβουμε με το χοντρό του τρίφτη λίγη σοκολάτα κουβερτούρα, ή έχουμε έτοιμη τριμμένη. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο πακέτο σαβουαγιάρ, την στρώση και τελειώνουμε το γλυκό με την υπόλοιπη κρέμα. Κοσκινίζουμε μια στρώση κακάο-κατά την προτίμηση- και προσθέτουμε ξύσμα σοκολάτας.
Μπαίνει στο ψυγείο τουλάχιστον για 4 ώρες, περισσότερο καλύτερα. Μην την αφήσετε καλού κακού,περισσότερο από μια μέρα έστω στο ψυγείο, αν και ψήθηκαν οι κρόκοι..

Aκούμε Max Raabe-Ooops.., ενώ διαβάζουμε μιαν άλλη,μια Chocolate Tiramisu

(H.f.L.)

Ετικέτες , , , ,

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.