Πέμπτη, Μαΐου 29, 2008

Στο αλέτρι της ιστορίας


Επέτειος της Άλωσης σήμερα, της Πόλης βέβαια και στον Αι Δημήτρη στον αρχαίο Μυστρα, γίνεται λειτουργία και σεμνή τελετή στη μνήμη του τελευταίου αυτοκράτορα του γένους και Δεσπότη Μυστρά. Ο Πάνος Βλάχος στο Τουρίνο, θυμάται, ¨"εις μνημόσυνον αιώνιον". Ανακαλούμε από το αρχείο μας, επίκαιρο πάντα παλαιό άρθρο με κάποιες απώλειες στα λινκ του Spiegel..
To κείμενο έχει ως εξής:

Ποιός είναι αυτός ο λαός που κανακεύτηκε και κανακεύεται από την εποχή του Μέτερνιχ μέχρι σήμερα, από τους ισχυρούς της γής;
Αυτός λοιπόν, ο δυνάστης λαός, ο αιμοσταγής και αβυσσαλέου μίσους και φρικαλεοτήτων πρωταίτιος, εμφανίστηκε σαν φυλή πολεμοχαρής υπο τον Oğuz Han, στα βάθη της Ανατολίας. Όταν άρχισε να καταλαμβάνει εδάφη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, κίνησε το ενδιαφέρον των ηγεμονίσκων που στις εμφύλιες διαμάχες τους, χρησιμοποίησαν την πολεμική αυτή φυλή σαν μισθοφόρους. Μοιραία αρχή, μοιραίο το εθνικό μας -εμφύλιο-σπορ, οι αδερφοφάδες..


Σαν πολιορκήθηκε η Πόλη τέτοια μέρα Μαγιού, 29 Μαΐου 1453, οι κουρασμένοι αμύντορές της, ορθώθηκαν με αξιοπρέπεια στον υπέρ πάντων αγώνα. Ο βασιλέας τους, ο Κωνσταντίνος Δραγάτσης Παλαιολόγος, δεν τους έταξε πιλάφια σαν τον πολιορκητή Μωάμεθ τον Β΄. Ζήτησε να αντικρούσουν την επίθεση όπως αρμόζει σε κυρίαρχους και έλληνες και όχι σε ζώα κυνηγιού, όπως όμοιά τους ήταν οι πολιορκητές. Η Κερκόπορτα όμως, η πύλη της εβραϊκής συνοικίας, έμελλε να γίνει η ιστορική πύλη της εισόδου των Τούρκων στην Ελληνική επικράτεια και στην Ευρώπη. "Εάλω η Πόλις.." Μαρμάρωσε ο βασιλιάς της, στους θρύλους και τη συνείδηση του Έθνους.

Οι διανοούμενοι Έλληνες που κατέφυγαν στη Δύση, βοήθησαν να τερματιστεί ο Μεσαίωνας εκεί και να αρχίσει η Αναγέννησή της. Οι δυτικοί δεν ασχολήθηκαν πλέον με το δράμα του κατακτημένου ελληνισμού. H δυναστεία των Παλαιολόγων και οι συγγένειες (πως λέμε σήμερα κουμπαριές), για πολιτικές σκοπιμότητες που δημιουργήθηκαν, ξεχάστηκαν.
Βλέπετε, οι δρόμοι της Μεσογείου προς την Ασία, των μπαχαρικών και του μεταξιού,δηλαδή, που ήταν πολύτιμα είδη, πρώτες σχεδόν ύλες τού διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου, έκλεισαν από τους Τούρκους.

Νέοι δρόμοι άνοιξαν, για τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο, την Αμερική, τις δυτικές Ινδίες όπως τις ονόμασε αρχικά ο Κολόμβος,ψάχνοντας να παρακάμψει την μουσουλμανική κυριαρχία, στο δρόμο για τις Ινδίες, σαράντα χρόνια μετά τη πτώση της Πόλης. Λέτε αυτό να χρωστούν, μια πατρίδα, οι..Αμερικάνοι στους Τούρκους και το ξεπληρώνουν με τη στοργική τους προσήλωση;
Το παράδοξα μοιραίο είναι ότι, στις 29 Μαΐου 1460, πέφτει και ο Μυστράς από όπου ξεκίνησε ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, στα χέρια των Τούρκων.

Άλλαξε νοοτροπία ο λαός αυτός στα χρόνια που πέρασαν και μπροστά στην πόρτα της ενωμένης(?) Ευρώπης; Τα ένστικτά του δυστυχώς, παραμένουν ίδια. Γεγονότα του 55, Πόλη, Σμύρνη, γεγονότα 73, αιχμάλωτη Κύπρος, Ίμια. Ο φονιάς του τελευταίου ιπτάμενου μαχητή Ηλιάκη, εμβόλισε με τα φτερά που ανοιγόκλεινε, το κουβούκλιο του αεροπλάνου και το κεφάλι του άτυχου πιλότου. Στο video που καταγράφει το γεγονός, λένε, αυτό είναι σαφές και επίσης το ότι επιχειρήθηκε και προκλήθηκε η κατάρριψη, ίσως ακολουθώντας κάποιο σχέδιο σε εξέλιξη. Ίσως επιχειρώντας να μας εκφοβίσουν και να αποτρέψουν να ασκήσουμε το δικαίωμά μας για επέκταση σε δώδεκα μίλια του ορίζοντα της υφαλοκρηπίδας του τόπου μας, που θα τους κλείσει στα όριά τους.

Η έγκριτη Spiegel αναφέρει το σπεκουλάρισμα των "επιτήδειων ουδέτερων" Τούρκων* σε ένα αναλυτικό άρθρο της με τη σφαγή των δικαστών μετά από σχολαστική προετοιμασία, από το νεαρό δικηγόρο/δράστη και την κηδεία του δικαστή, ως επίδειξη δύναμης του στρατιωτικού κράτους. Στο άρθρο της για το φόβο της μειονότητας των Χριστιανών μετά τη δολοφονία του Καθολικού ιερέα από δεκαεξάχρονο δράστη, στη χώρα που επίμονα ζητά να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει ότι συμβουλεύουν τους Χριστιανούς να μη φορούν σταυρούς ή άλλα διακριτικά της πίστης τους, πάνω από τις μπλούζες τους!

Περιμένουμε και παρακολουθούμε την κυρία Υπουργό εξωτερικών που η ίδια και η οικογένειά της πέρασε από τα ίδια Καυδιανά** δίκρανα του πόνου, που περνά η οικογένεια Ηλιάκη πρωτίστως, με την απώλεια του συζύγου και πατέρα τους, που περνάμε και εμείς με την σιωπηρή και πάντα χωρίς συνέπειες για τους δράστες, απώλεια του πιλότου μας.
Θα φθάσουμε στον σημείο, προ των ιταμών απαιτήσεων τους να συνδιαχειρίζονται το Αιγαίο, για να πετάξουμε στη Χίο ή τη Μυτιλήνη να ζητάμε άδεια απο το FIR Τουρκίας;


Έως πότε αυτός ο λαός θα σώζεται στα διθνή φόρα και τις αγορές; Έως πότε το αίμα των τραγικά αδικοχαμένων θα ζητά δικαίωση;
Έως πότε θα ανάβουμε κεριά, στη μνήμη των σκοτωμένων;



ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ *: Από το βιβλίο του Frank Weber, Ο Επιτήδειος Ουδέτερος, Athens, 1983

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ **:Καυδιανά δίκρανα, λέγεται στη φράση "περνώ μέσα από τα καυδιανά δίκρανα" αναγκάζομαι να υποστώ ταπεινώσεις.
Η φράση προέρχεται από την ταπεινωτική ήττα του ρωμαϊκού στρατού στο Καύδιο, στην Αππία οδό, όπου ο ρωμαϊκός στρατός υποχρεώθηκε να περάσει κάτω από ένα ζυγό σε σχήμα Π κατασκευασμένο από δόρατα (καυδιανά δίκρανα).

Ετικέτες , , ,

10 Comments:

Blogger ΤΑ ΔΥΟ ΠΙ said...

Για δευτερόλεπτα με πρόλαβες!...

1:48 μ.μ., Μαΐου 29, 2008  
Blogger Τζων Μπόης said...

έχω περιέργεια να δω τι θα μαζέψεις παρακάτω στα σχόλια...

Γ. Λεονάρδος. Τον συνιστώ ως ιστορικό μυθιστοριογράφο ο οποίος έχει γράψει αρκετά για το Βυζάντιο...

2:18 μ.μ., Μαΐου 29, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Ναι πράγματι, βλέπω!

5:57 μ.μ., Μαΐου 29, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Ωπ, βιάστηκα!!
Τζων Μπόη ας το πούμε από τώρα να ξορκίσουμε: σιξ, σιξ, σέξ/σιξ!

Το έχω υπόψη για το καλοκαίρι στη βεράντα του παλιού σπιτιού, με θέα το κάστρο!

6:02 μ.μ., Μαΐου 29, 2008  
Blogger Τζων Μπόης said...

εγώ δεν ξέρω από εξ εξ εξ αλλά μόνο από σεξ!

Φαντάζομαι θα έχεις επισκφτεί στον Μυστρά τα ερείπια από τα ανάκτορα των Παλαιολόγων και την εκκλησία στέψης του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου...
λοιπόν να πας και στον Κεράτιο κόλπο στην Πόλη να δεις και τα υπολείματα των ανακτόρων του Βυζαντίου...
ε ναι, μετά θα πας για μπακλαβά στον Βόσπορο, η αλήθεια είναι ότι θα κλάψεις όπως κι εγώ (με τη γεύση του μπακλαβά εννοείται)

6:23 μ.μ., Μαΐου 29, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Γειά σου Τζων Μπόη! Θα οργανώσεις μια διε_blogger_ική εκδρομή και θα μας ξεναγήσεις προτείνω!

-Ναι, συνήθως είμαι παρούσα στο μνημόσυνο στον αγ.Δημήτριο, με σεβασμό στο χώρο και τον ευρύτερο τόπο.. Φιλοξενείται και το μουσείο εκεί, που φυλάσσεται το γοβάκι της Παλαιολογίνας το φόρεμα και η κοτσίδα της.. Θα σωζόταν ίσως και η μούμια της αν ήταν προετοιμασμένοι, όταν άνοιγαν ηλιθίως τον τάφο της..

8:26 μ.μ., Μαΐου 29, 2008  
Blogger Τζων Μπόης said...

there is no doubt!
Βαρκάδα στον Βόσπορο, αλλά μετά βγάζω τον πίρο από τη βάρκα, ωσάν το στόρυ στο Κορίτσι με τα Μαύρα και μπλουμ όλοι οι bloggers στον πάτο του Μπογάζ που λένε και οι γείτονες.
Την Λαμπέτη της ιστορίας θα επιθυμούσα να την υποδυθείς εσύ φιλτάτη Αικατερίνη και μετά ως ανταμοιβή για την ανυπέρβλητη ερμηνεία σου σε καλώ στο μηνημόσυνο του μακαρίτη του Παλαιολόγου και φυσικά όλων σκυλοπνιγμένων bloggers στον Μυστρά, καλώντας παράλληλα και τον Γεώργιο Πλήθωνα τον Γεμιστό να βγάλει τον επικήδειο σε άπταιστη αρχαίζουσα, τη στιγμή κατά την οποία η χαροκαμένη Παλαιολογίνα θα τραγουδάει Μάνο Λοίζο ως άλλη Βουγιουκλάκη στην Νεράιδα και το Παλικάρι: "Θα κεντίιιιιιισωωωωω πάααααααανω στ΄αλόοοοοογου σου τη σέεεεεελαααααα", κλαίγοντας γοέρα για την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την 3η θέση της Καλομοίρας στη Eurivision, λίγο πριν ο Μωάμεθ ο Πορθητής την πάρει μέσα στο Πόρσε Καγιέν του για αναζωογονητικό spa στην Πόλη!!!

...και που να σφήξουνε οι ζέστες Κατερίνα μου :)

10:53 μ.μ., Μαΐου 29, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

΄Εχω παρατηρήσει ότι τα "εθνικά" ειδικά περί την Πόλη, σου πατάνε..κάλο!! :)

11:34 μ.μ., Μαΐου 29, 2008  
Blogger Τζων Μπόης said...

απλώς τα «εθνικά» γενικώς δεν είναι το φόρτε μου...

στα «πολυεθνικά» έχω το σχετικό εξπερτίζ! :)

8:52 π.μ., Μαΐου 30, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλησπέρα εστέτ μου, ασφαλώς ασφαλώς!!

Με έχουν λινκ εδώ, αλλά δεν βγαίνει στο κάτω μέρος του ποστ..Δεν θα έπρεπε;

1:04 π.μ., Ιουνίου 01, 2008  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.