Τρίτη, Μαΐου 27, 2008

Aνάβρυτα και Aναβρυτές


H πρώτη σκέψη ήταν από την εντύπωση, που έκανε η ωραία φωτογραφία της marias, στα skiagmata. Έχει τη δύναμη την καλλιτεχνική, να περνά την ηρεμία του τοπίου και τη γαλήνη, που ο ήχος του νερού φέρνει στις αισθήσεις. Την ευχαριστώ θερμά και από εδώ τη co-blogger maria που μου επέτρεψε, λάθος, μου παραχώρησε ευγενικά τη φωτογραφία από τον ποταμό Ενιπέα, στον Όλυμπο.
Η επόμενη, ήταν για τη χάρη που έχουν κάποιες περιοχές στη χώρα μας και την ευλογία του νερού. Η Πιερία, με επίκεντρο τη σημασία του Όλυμπου από την αρχαιότητα έως σήμερα, στη φύση και την παράδοση του τόπου, είναι μία από αυτές.
Τι άλλο θα ήταν ένα ποτάμι τόσο πλούσιο τόσο ζωογόνο, παρά ένας θνητός που αγάπησαν ή μίσησαν οι θεοί! ΄Ηταν ο Ενιπέας κατά τη μυθολογία ένας όμορφος νέος που είχε την ατυχία να τον διεκδικήσουν δυο θεές η Ηρα και η Αφροδίτη. Η ζηλότυπη Ήρα τον έκανε ποταμό για να μην το χαίρεται ούτε η άλλη. Τον χαίρεται όμως ο κόσμος που κάνει τουρισμό στην περιοχή, τον χαίρονται τα χωράφια της Πιερίας στα οποία καταβαραθρώνεται.

Η εντονη ζέστη τόσο νωρίς αυτή την εποχή, μας φέρνει κατά νου αποδράσεις κοντά στη φύση, κοντά σε νερά. Όχι μόνο θαλασσινά. Όχι μόνο υπόγεια!
Προσωπικά χαίρομαι τις εκδρομές στα ψηλά βουνά και στις νερομάνες των φαραγγιών, με τον αγχολυτικό ήχο των νερών. Κάθεσαι δίπλα στις πηγές, τα ποτάμια, τα ρυάκια και το κελάρυσαμα γαληνεύει την ψυχή σου, όσο η δροσιά τους το σώμα σου.

Eίναι το νερό το επόμενο αγαθό της γής για το οποίο θα γίνουν πόλεμοι;Διαβάζοντας για την Ανταρκτική είδαμε πόση σημασία για την ισορροπία στο κλίμα και τον κύκλο του νερού έχει εκεί η φύση, που είναι κάτοπτρο φυσικό στην αντανάκλαση του ήλιου και τη δέσμευση νερού.
Πηγή ζωής το ύδωρ νεαρόν, αλλά και θεραπείας!Αναβρύει ιάματα, εξ ου και τοποθεσίες και χωριά με αυτό το όνομα, Αναβρυτή ή Ανάβρυτα, σε όλη τη χώρα και βέβαια στην Αθήνα και στη Σπάρτη . Ας μην ξεχάσουμε πόσες ιαματικές πηγές υπάρχουν στη χώρα μας, που γίνονται πόλοι έλξης εναλλακτικού τουρισμού!
Ε, παιδί, πιάσε μία ..Μέθανα!

Ετικέτες , , , ,

7 Comments:

Blogger ΤΑ ΔΥΟ ΠΙ said...

Η Αναβρυτή έχει ένα δρόμο με τόσο τεθλασμένη χάραξη όπως φαίνεται πάνω στην πλαγιά του Ταύγετου, που ο πατέρας μου, όταν ήμουν μικρός και δεν καλόφτιαχνα σωστά τη χωρίστρα (!) μου έλεγε :
-Η χωρίστρα σου είναι σαν το δρόμο της Αναβρυτής !...
(Αλήθεια, ο πλάτανος της Άρνας υπάρχει ακόμα; Έχει μετρήσει κανείς τη διάμετρο;)

3:17 μ.μ., Μαΐου 27, 2008  
Blogger Τζων Μπόης said...

ααααχ ο καθείς και η ηλικία του!

Για τα ιαματικά δεν θα σχολιάσω βεβαίως, όπως καταλαβαίνεις, αλλά ως αίωνια νέος (τι λέω ο πηγμένος άνθρωπος) θα σου πω ότι η ανάβαση στον Όλυμπο είναι μια από τις ωραιότερες εμπειρίες στη ζωή (ε ναι, μετά το σεξ και το φαί ασφαλώς)

3:49 μ.μ., Μαΐου 27, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

-Τι μου θύμισες τώρα!! Ναι αυτή ακριβώς η φράση χαρακτηρίζει την ιδιαιτερότητα του δρόμου που δεν έχει αλλάξει, εδώ και χρόνια από τότε που ήμουνα εγώ παιδί!



-Το σκέφτομαι σοβαρά Τζών Μπόη αν με πείσουν ότι υπάρχουν υποδομές. Έχω κάνει διακοπές spa στην Αγγλία και τις θυμάμαι ακόμα..(ήμουν και 20 χρονών..)
Με τους θεούς και εσύ λοιπόν φίλτατε!

4:37 μ.μ., Μαΐου 27, 2008  
Blogger Τζων Μπόης said...

με τους Θεούς δεν έχω πολύ καλή σχέση και προφανώς ούτε κι εκείνοι με εμένα...
τι υποδομές όμως να έχει ο Όλυμπος όταν κάνεις ανάβαση; καταφύγια, παγούρι, μπότες και όρεξη για πεζοπορία...δεν υπάρχουν spa εκεί...ίσως για αυτό και δεν πηγαίνω πλέον, έγινα εστέτ ή έστω το ανακάλυψα στην πορεία...

τώρα μόνο spa για ξε-spa, ενίοτε και city spa!

6:08 μ.μ., Μαΐου 27, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Naι είδα το εστετ spa στη σελίδα σου!!
Όχι όταν μιλώ για υποδομές, εννοώ τους χώρους και τα ξενοδοχεία που δηλωνουν spa στην Ελλάδα φίλε μου!

Για παράδειγμα υπάρχει στην αιδηψό ένα επώνυμο, που σε χρεώνει μινιμουμ ένα μισθό για ολιγοήμερες περιποιήσεις και δεν έρχεται να σε πάρει όχι από την Αθήνα, ούτε απ την Χαλκίδα!!!

9:28 μ.μ., Μαΐου 27, 2008  
Blogger neoinileias said...

πράγματι είναι ωραία στα βουνά

8:37 π.μ., Μαΐου 28, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλώς τους, neoi.n.hleias! ΄Exετε πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική σελίδα!

6:45 μ.μ., Μαΐου 28, 2008  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.