Τετάρτη, Δεκεμβρίου 17, 2008

Κυπριακά κίφιλλα, νηστήσιμα-HfL


Οι κόρες μου μου είπαν ότι τρώνε ντόνατς νηστήσιμα! Μπορεί να έχουν απόλυτο δίκιο, έτσι μοιάζουν στα υλικά και τη γεύση, χωρίς γάλα και αυγά όμως. Είναι τα κυπριακά παραδοσιακά γλυκίσματα Κίφιλλα. Τα πρωτοδοκίμασα από τα χεράκια της συνονόματης Κατερίνας, Κυπρίας φίλης της κόρης και πριν ένα χρόνο, με κέρασαν από αυτά, σε ένα από τα μοναστήρια της πατρίδας μου, όπου Κύπριοι φίλοι των μοναχών, τους τα πήγαν δώρο. Τα θυμήθηκα βλέποντας την εκπομπή του chef Χρίστου Χριστοδούλου από το CYBC-ΡΙΚ, τη συνταγή του οποίου ακολούθησα.

Για τη ζύμη:
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ξερή μαγιά
1 κ/κι ζάχαρη
1/2 -"- αλάτι
3 κ.σ. φυτικό λάδι (1 φυτικό βούτυρο)
1/2 κ/κι βανίλια
1 φλ. νερό χλιαρό
Για τη γέμιση:
1/2 φλ. φυτικό λάδι (ή λυωμένο φυτικό βούτυρο)
3-4 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλλα
1/2 φλ. σταφίδες



Για το γλάσο (προαιρετικά):
1 φλ. ζάχαρη άχνη
1/2 φλ/κι νερό

Σε σκεύος ανάμιξης κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε τη μαγιά, ζάχαρη και αλάτι. Σε λακουβίτσα στο κέντρο, ρίχνετε το λάδι και το χλιαρό νερό. Με το κουτάλι της σούπας ανακατεύετε τα υλικά παίρνοντας το αλεύρι από τα τοιχώματα. Έπειτα ζυμώνετε, όπως θα κάνατε με κάθε ζύμη μαγιάς (π.χ πίτσας, ψωμιού κλπ) Σκεπάζετε το σκεύος και το αφήνετε για λίγο (μισάωρο) να φουσκώσει.
Ανοίγετε τη ζύμη μπαλίτσες-μπαλίτσες (λίγο μεγαλύτερες του τέννις) σε μακρόστενο φύλλο ζύμης. Ο ίδιος ο chef, Χρίστος Χριστοδούλου, προτείνει και το άνοιγμα της ζύμης, με το ειδικό μηχάνημα φύλλου, αν υπάρχει.
Με το φυτικό λάδι αλείφετε το εσωτερικό του φύλλου, και πασπαλίζετε ζάχαρη και κανέλλα χρησιμοποιώντας ένα μικρό κοσκινιστήρι (χρησιμοποίησα το σουρωτήρι του τσαγιού). Σκορπίζετε τη σταφίδα. Από τις άκρες της μεγαλύτερης διάστασης, διπλώνετε σε ρολό το φύλλο, σαν μακρόστενο "λουκάνικο". Γυρίζετε από τη μία άκρη σαν σαλίγκαρο και με ένα μαχαιράκι κόβετε τη ζύμη του ρολό. Πατάτε με την παλάμη σας ώστε να πατικωθεί σε στρογγυλή πιτούλα. Αραδιάζετε τις πιτούλες σε ταψί με χαρτί αντικολλητικό και ψήνετε σε ζεστό φούρνο 180οC για 20'. Θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας..
Όταν κρυώσουν αρκετά και θέλετε, τα περιχύνετε με το ευκολώτατο γλάσσο ή με σοκολάτα.
Τips: -Στη γέμιση μπορεί να προστεθούν ξηροί καρποί, μαρμελάδα ή κομματάκια σοκολάτας αν αυτό προτιμάτε. (Το δοκίμασα με μαρμελάδα φράουλα και καρύδια χοντροκομμένα..)
-Στο γλάσο θα πρόσθετα λίγη βανίλλια.(Προσωπικά τα άφησα σχέτα,θερμίδες γαρ). Μπορείτε για αλλαγή, να ρίξετε λυωμένη σοκολάτα -κουβερτούρα στη νηστεία-πάνω στα κίφιλλα ή ίσως να αλείψετε αραιωμένη μαρμελάδα και να προσθέσετε φιστίκι Αιγίνης ή άλλα κατά τη φαντασία σας.
(Παράλληλη δημοσίευση στο

Ετικέτες , , , ,

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.