Παρασκευή, Νοεμβρίου 28, 2008

Κουνουπίδι γιαχνί



Σιγά τα λάχανα θα πείτε, σαν δείτε περί τίνος πρόκειται! Το πιάτο της ημέρας, αφορά το κουνουπίδι, το φτωχοπρόδρομο του ελληνικού τραπεζιού. Τα στοιχεία όμως τα διατροφικά άλλα καταδείχνουν! Γιατί και τις βιταμίνες του Α,C διαθέτει και μπόλικα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και από διαιτητικής πλευράς, ολιγοθερμιδικό(23 kcal στα 100 gr τροφίμου) και απολαυστικό είναι. Τρώγεται στα ενδιάμεσα ωμό και καλοπλυμένο σαν σνακ, όπως το αγγούρι.
Οι γνωστοί τρόποι μαγειρέματος είναι διάφοροι, βραστό, στον ατμό, ω γκραντέν, με ντομάτα, ακόμα και τουρσί. Εδώ θα καταγράψουμε μια συνταγή παραδοσιακή, της παλιάς ελληνικής κουζίνας, όπως μου την είπε η κ.Κατίνα Μανουσάκη από τον Μυστρά.

1 μεγαλούτσικο κουνουπίδι
2 ντομάτες φρέσκιες (ή ένα κουτί ψιλοκομμένα κονσέρβας)
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κλωνάρι σέλινο (λίγο μαϊντανό αν δεν έχετε σέλινο)
2 φύλλα δυόσμο
λάδι, αλάτι - πιπέρι, λίγη κανέλα, (λίγο κύμινο πρόσθεσα εγώ)

Πλένετε και χωρίζετε σε μπουκετάκια το κουνουπίδι και αφήνετε και τα γουλιά και τα πράσινα φυλλαράκια του. Το μυστικό της κ. Κατίνας, είναι ότι φτιάχνει τη σάλτσα ξέχωρα. Στο τηγάνι λοιπόν ροδίζετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ρίχνετε την ντομάτα με μια πρέζα ζάχαρη, αλατίζετε ρίχνετε την κανέλα. Όταν δέσει λίγο η σάλτσα ετοιμάζετε το μαγείρεμα.
Βάζετε σε κατσαρόλα το πλυμένο και χωρισμένο κουνουπίδι. Φυσικά εγώ προτιμώ την χύτρα! Δείτε στο λινκ της iatronet και απενοχοποιηθείτε: "Γενικά, το βρασμένο κουνουπίδι χάνει μέχρι και το 66% των συστατικών του ενώ σε χύτρα πίεσης μόνον το 47%. Μόνον σε ατμό το κουνουπίδι χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του."
Το περιχύνετε με την σάλτσα, προσθέτετε λίγο νεράκι με το οποίο ξεπλένετε τα υπολείμματα στο τηγάνι και μαγειρεύετε μεχρι να μαλακώσει το λέλουδο και δέσει η σάλτσα. Στη χύτρα ένα πεντάλεπτο μετά το σφύριγμα και άλλα πέντε λεπτά έτσι όπως είναι η χύτρα πάνω στο μάτι. Ελέγχουμε αν έχουν μείνει πολλά υγρά και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να εξαχνωθούν. Αν χρειαστεί, δένουμε με ένα κουταλάκι μπελτέ.
Tip: Για να αποφύγετε τη μυρωδιά μπορείτε να βάλετε μέσα στο νερό όπου βράζει το κουνουπίδι μια φέτα ψωμί ή ένα λεμόνι ή ένα κρεμμύδι ή να βρέξετε ένα βαμβάκι με ξίδι και να το τοποθετήσετε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας. Θα εξαφανίσει κάθε μυρωδιά!

Σερβίρετε με ελίτσες και φυτικό τυρί σε εποχή δίαιτας ή νηστείας και με φέτα οποτεδήποτε άλλοτε. Ορεκτικό ίσως μια ταραμοσαλάτα, που μπορείτε να αναζητήσετε και εδώ, συνταγή α.Αγγελικής

Ακούμε Ρεμπούτσικα -Στο πατάρι, από την Πολίτικη κουζίνα.
Ηf.L.

Ετικέτες

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.