Κυριακή, Ιουλίου 26, 2009

Προς Σιθωνία, το πνευματικό μέρος.


Εκτός από το ονομαστό της νερό, η Σουρωτή είναι γνωστή στους Πανέλληνες, γιατί εκεί στο Ησυχαστήριο του αγ.Ιωάννου Θεολόγου, θησαυρίζεται το σώμα του π.Παϊσίου, ήδη αγίου στη συνείδηση του κόσμου. Στις 12 Ιουλίου, ημέρα μνήμης του,ημέρα που η ψυχή του άφησε τον κόσμο, το Μοναστήρι πανηγυρίζει. Είμαστε τυχερές! Είναι στο δρόμο μας!

Περάσαμε πράσινους κάμπους και όμορφα, νοικοκυρεμένα σπίτια και θαυμάζαμε την πλούσια φύση του Βορρά.Τυχεροί όσοι μπορούν, τόσο πολύ κοντά στην πόλη, να μένουν σε μονοκατοικία στην εξοχή! Φθάσαμε στις 3 το μεσημέρι,στο μοναστήρι, όχι πολύ σίγουρες ότι θα ήταν ανοιχτά. Όμως η μέρα ήταν εξαιρετική και οι πύλες ορθάνοιχτες.
Κόσμος πήγαινε και ερχότανε,χωρίς ευτυχώς συρροή αν και τρεις φορές γέμισε το πάρκινγκ και άλλες τόσες άδειασε, έως ότου προσκυνήσουμε στην εκκλησία και τον τάφο του γέροντα και περιεργαστούμε τα βιβλία και τις εκδόσεις του Ι.Ησ. στο βιβλιοπωλείο τους. Ήσυχα και μερικές φορές δακρυσμένοι οι προσκυνητές κινήθηκαν ανεβοκατεβαίνοντας τα επίπεδα της μονής.Το καθολικό και ο τάφος είναι ουσιαστικά εκτός κυρίως μοναστηριού, πράγμα απαραίτητο για την ανεμπόδιστη από τα πλήθη, πνευματική ζωή των καλογραιών.

Μπροστά στον τάφο, που κλείνει ένα απλό καλογέρι, που πλάτυνε το νου του και άνοιξε την ψυχή του ώστε να μην υπάρχει παρά μέσα στην Αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο, συστέλλεσαι. Η ανυπόκριτη αγάπη του κόσμου, έχει πνίξει τον τάφο στα λουλούδια. Κεράκια προσευχής ή ευγνωμοσύνης ανάβονται από τους προσκυνητές, που γονατίζουν και προσκυνούν τον καταξιωμένο στη συνείδησή τους άγιο. Αυτόν που βοηθά η προσευχή τους να αγγίξει το Θεό.

Με τις ευλογίες του ιδρύθηκαν σε κοντινή απόσταση, πολλά ησυχαστήρια, που έχουν την πνευματική του παρουσία έντονη. Ένα ανδρικό,στην Ορμύλια, ο άγιος Αρσένιος, προς τιμήν του πνευματικού του πατρός Παϊσίου και κάποια αξιόλογα γυναικεία. Ένα γυναικείο του Ευαγγελισμού,με σημαντικό κοινωνικό έργο και ένα άλλο, το Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου, ήταν στο δρόμο μας.
Στον αγ. Αρσένιο, μια πραγματική πνευματική κυψέλη, παρακολουθήσαμε αγρυπνία και γνωρίσαμε τους πνευματικούς της Ι.Μονής.Τον π.Θεόκλητο, τον π.Νήφωνα, τον π.Παΐσιο, γερμανό πρώην καθολικό ιερέα.
Στο πολύ ενημερωμένο βιβλιοπωλείο προμηθευτήκαμε ανάμεσα στα άλλα βιβλία, το μικρό οδοιπορικό στην παράδοση του Πολύγυρου "Νερό από τις εξι βρύσες", του μ.Συνεσίου Γεννατά, τον οποίο είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε. Μια εξαιρετική λαογραφική καταγραφή,(ISBN: 978-960-98784-0-1), με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες, πληροφορίες, τραγούδια. Ομολογώ ότι πολύ θα ήθελα ένα τέτοιο έργο για την πατρίδα μου τη Σπάρτη.
Αλλά οι διακοπές μας, μόλις άρχιζαν!
Ακούμε "Εsta noche no, Elsa Cuarta

Υστερον: Ενδιαφέρον το ποστ για την τελευταία μέρα του π.Παϊσίου στο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη πριν τον θάνατό του, διαβάζουμε εδώ.

Ετικέτες , , , , ,

9 Comments:

Blogger Penelope said...

"Τυχεροί όσοι μπορούν, τόσο πολύ κοντά στην πόλη, να μένουν σε μονοκατοικία στην εξοχή!" πόσο όνειρο να φαντάζει για μας κάτι τέτοιο καλή μου;
Περνά έντονα από την σκέψη μου πια, η μεταφορά μας, σε επαρχιακή πόλη. Ακόμη και την Σπάρτη σκέφτομαι :-)) που μου αρέσει ιδιαίτερα σαν πόλη της Πελοποννήσου.

Η πίστη, κρατά ακόμη πολλούς συνανθρώπους μας "όρθιους", είναι φανερό σ' αυτά που γράφεις.

10:37 π.μ., Ιουλίου 29, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Eγώ εκεί ζήλεψα αγαπητή μου Πηνελόπη! Ωραία σπίτια μέσα στους κήπους τους, ανοιχτά στον ήλιο και τον αέρα.. Δίπλα στη μεγαλούπολη, δίπλα στη θάλασσα..
Ανέκαθεν λάτρευα τη Θεσσαλονίκη γι αυτή της τη δυνατότητα.

Η Σπάρτη η αλήθεια είναι, προσφέρεται όσο τα παιδιά της οικογένειας είναι μικρά. Μετά αρχίζουν οι επαγγελματικοί και σπουδαστικοί προβληματισμοί...

Μάλλον ο Θεός κρατά τον κόσμο όρθιο αγαπητή μου, η πίστη μόνο και η δυνατότητα η δική μας δεν κάνουν τίποτα!

11:13 π.μ., Ιουλίου 29, 2009  
Blogger ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Κατανυκτική διαδρομή στου νου και της ψυχής τα θέλω τούτη σου η ανάρτηση,
μα είμαι έρμαιο των "πρέπει" μου αυτό το καλοκαίρι

Σ' ευχαριστώ που με ταξίδεψες, την ευλογία Του να έχεις

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

3:17 μ.μ., Ιουλίου 29, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Ti να σου πω Γλαρένια μου, έγινε αυτό το ταξίδι όταν δεν το περίμενα! Από καιρό λαχταρούσα να δώ τον τόπο αλλά δεν φανταζόμουνα και εγώ ότι θα τα κατάφερνα με τα τόσα "πρέπει".
Ήταν δώρο!!
Σε φιλώ, μακάρι να έχουμε όλοι μας την ευχή του..

3:34 μ.μ., Ιουλίου 29, 2009  
Anonymous Ανώνυμος said...

Eμένα μου αρέσει το ταξίδι έτσι όπως οι περισσότεροι δεν θα το δούμε, αλλά πιο πολύ μου αρέσει το τραγούδι.Που το ανακαλύψατε;

7:48 μ.μ., Ιουλίου 29, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

Eίναι ένα παλιό ιταλικό τραγούδι που το βρήκα τυχαία και μου θυμίζει τα παιδικά μου ανέμελα καλοκαίρια, ανώνυμε..

9:00 μ.μ., Ιουλίου 29, 2009  
Blogger kiki said...

Όμορφη η ξενάγηση Κατερινιώ!

1:45 μ.μ., Ιουλίου 31, 2009  
Blogger Ταχυδρόμος! said...

Βοήθειά μας..

9:19 μ.μ., Αυγούστου 03, 2009  
Blogger Katerina ante portas said...

-Σε ευχαριστώ Κiki μου!



-Ταχυδρόμοοοο..ος!! Επίσης σε όλους μας η ευχή Του!

6:20 μ.μ., Αυγούστου 05, 2009  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.