Παρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2010

I Left My Heart in Haiti ..

Πλούσιοι αλλά και φτωχοί εξισώνονται μπροστά στη φυσική καταστροφή..
Την ξέραμε σαν χώρα που πρώτη στην Καραϊβική έγινε δημοκρατία. Μοιραία,μετά από την φοβερή καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός, αναζητάς πληροφορίες για την Haiti, όχι βέβαια γιατί την μπερδεύεις με την Taϊτή . Καραϊβική η μιά Γαλλ.Πολυνησία η άλλη..Αλλά τίποτε πλέον δεν θυμίζει τους οικισμούς και τις πόλεις, αφού ούτε ένα κτίριο δεν έμεινε όρθιο.
Όλοι απο τα μέσα ενημέρωσης π.χ.το ΒΒC ή Ναυτεμπορική έως το twitter, ασχολούνται με την πολύπαθη, χώρα. Σπουδαία πληροφορία για τη φιλελληνική στάση της Αϊτής τότε, στον αγώνα της απελευθέρωσης της Ελλάδας από το μουσουλμανικό ζυγό και τούρκικο στοιχείο, αντλούμε από τον Ακέστορα
Άλλοτε η απόβαση των Αμερικανών ήταν για τουριστικούς λόγους(45.000 Αμερικανοί τουρίστες ήσαν εκεί,στο σεισμό), ή χάριν κινηματογραφικών επιτυχιών, πχ I Left My Heart in Haiti - Royal Wedding.
Τώρα κρίνεται επιβεβλημένη η απόβαση 3500 πεζικάριων και 2200 ναυτών για τη βοήθεια, (το νερό εδώ το δίνει ή το κρατεί για του λόγου του ο πρώην πλανητάρχης Κλιντον), στην "μαύρη" Δημοκρατία. Που μιλά επίσημα γαλλικά αλλά και ισπανικά και δίνει δείγματα πολιτισμού και από τις δυο τάσεις, a la creole, απέναντι από την Κούβα.
Τόσοι στρατιώτες και μερικά χιλιόμετρα γάζας είναι αρκετή βοήθεια για την πληγείσα χώρα αναρωτιούνται οι Σπανιόλοι που με ειρωνία αντιμετωπίζουν την αμερικάνικη "εισβολή". Οι ίδιοι προωθούν πετρέλαια και βενζίνη για τις πρώτες ανάγκες της φτωχής χώρας. Κανείς όμως δεν φαίνεται να οργανώνει την μετά σεισμούς ζωή των ανθρώπων, υποτυποδώς η περίθαλψη, κανείς δεν εγγυάται την ασφάλειά τους, μια και συμμορίες λυμαίνονται τις περιουσίες των ανθρώπων σε σπίτια και καταστήματα. Γεγονός είναι ότι η έλλειψη αντιβιοτικών παρά την προμήθεια 5000Κg. από τους Αμερικανούς, καθιστούσε δύσκολη την περίθαλψη και την διάσωση των ανθρώπων που σώθηκαν κάτω από τα ερείπια.
Οι πάντες εγκαταλείπουν πλέον με όλα τα μέσα, τις πόλεις για τα χωριά, την ίδια τη χώρα για οπουδήποτε αλλού τους επιτρέψουν. Πρώτοι οι εξουθενωμένοι εθελοντές, που δεν βλέπουν καμμία υποδομή να στηρίζει το έργο τους..Mε κεταμίνες, που χρησιμοποιούνται για γάτες και άλογα, χειρουργούν αντί για αναισθητικό και οξυγόνο, οι εθελοντές γιατροί..

Eίχαμε ασχοληθεί με έννοια και παλαιότερα με το θέμα των σεισμών στο χώρο μας.
Τον Ιούνιο 2008 με τίτλο Σεισμοί και καταποντισμοί..με πληροφορίες και οδηγίες τι πρέπει να γίνει την ώρα του σεισμού. Επίσης τον Οκτώβριο του 2005 με τίτλο Σεισμοί -μετασεισμοί προβληματισμοί από τον ιστορικό σεισμό της Σπάρτης, με ιστορικά στοιχεία, αλλά και την αντιμετώπιση και την οργάνωση της πολιτείας.
Ομολογώ ότι οι εμπειρίες του 1981 και του 1997 δεν άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας, αν μπορεί να οργανώσει η ελληνική πολιτεία αξιόπιστο σχέδιο διαχείρισης τέτοιας κρίσης, αν εμείς όλοι, μπορούμε να προλάβουμε, να θεωρήσουμε την πιθανότητα, να πειθαρχήσουμε στους κανόνες μιας τέτοιας εκστρατείας.
Καλού κακού αγαπημένοι φορείς της ευνομούμονης πολιτείας μας, δεν κάνετε καμμία άσκηση; Δεν ενημερώνετε τηλεοπτικά και έγκαιρα τον κοσμάκη, τι θα πρέπει να κάνει την ώρα του σεισμού και μετά από αυτόν;
Επειδή ήδη ο σεβαστός γέροντας π.Σ.Α. είχε μιλήσει για τη δοκιμασία των σεισμών μετά τις πυρκαϊές, δεν είναι άσκοπο να ζητήσουμε και την άνωθεν βοήθεια. Είθε ο Θεός να μη μας δοκιμάσει..

O τίτλος δανεικός από το μιούζικαλ "I Left My Heart in Haiti - Royal Wedding..." με τους Fred Astaire, Jane Powell, Peter Lawford, Sarah Churchill
Η φωτογραφία από το ΒΒC_news. Aκούμε María Dolores Pradera - Caballo Viejo


Ύστερον: Πρωτοφανής για τα χρονικά που καταδικάζεικαι ο διεθνής Ερυθρός σταυρός, πράξεη της ανεξέλεγκτης ομαδικής ταφής, χωρίς καταγραφή dna ή φωτογράφιση των πτωμάτων των άτυχων Αϊτινών.. Αλλά εδώ καθυστέρησε η βοήθεια θα μου πεις που άφησε χωρίς νερό, τροφή περίθαλψη των ζωντανών και όλοι είδαμε την παροχή βοήθειας, με ρίψεις από ταράτσα ανεπαρκούς ποσότητας ειδών...

Ετικέτες , , ,

17 Comments:

Blogger Juanita La Quejica said...

... Caballo viejo no puede perder la flor que le dan, porque después de esta vida no hay otra oportunidad*... μας λέει η María Dolores σε αυτό το όμορφο φολκλορικό βενεζολάνικο τραγούδι του Simón Díaz. Οι περισσότεροι -εκτός Λατινικής Αμερικής- το πρωτακούσαμε από τους Gipsy Kings ως Bamboleo.

* Το γέρικο άλογο δεν μπορεί να χάσει το λουλούδι που του δίνουν, γιατί μετά από αυτήν την ζωή δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία.

9:30 μ.μ., Ιανουαρίου 23, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Δεν γνώριζα τους στίχους. Το ένστικτό μου με οδήγησε στο τραγούδι!
Σε ευχαριστώ πολύ Juanita μου!
Ασύλληπτη η καταστροφή σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη ..

11:01 μ.μ., Ιανουαρίου 23, 2010  
Blogger KitsosMitsos said...

Διαφορετική προσέγγιση ενός επώδυνου θέματος.
Ό,τι περισσότερο μπορούμε...

11:16 π.μ., Ιανουαρίου 24, 2010  
Anonymous Ανώνυμος said...

Σχέδιο λογικής Κισιτζερ? και ο σεισμός? απέναντι απο την Κουβα?
"Οι τριτοκοσμικοί θα εκλείψουν" χαριν της Ν.τάξης Πραγματων(1974)
http://www.youtube.com/watch?v=gK8cqL8sl5k&feature=player_embedded

7:02 μ.μ., Ιανουαρίου 24, 2010  
Anonymous Ελίνα said...

Τελικά ισχύει το "όπου φτωχός κι η μοίρα του". Από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου η Αϊτή δοκιμάζεται τραγικά από τη μοίρα και θα συνεχίσει να δοκιμάζεται πλέον για πάντα, χρωστώντας τα τεράστια δάνεια που η ανάγκη θα την αναγκάσει να δεχθεί και που θα απαιτούν αργότερα την αποπληρωμή τους με σκληρούς όρους οι "φίλοι καλοί σαμαρίτες πλανητάρχες".
Ακόμα και η βοήθεια πουλιέται και αγοράζεται στις μέρες μας.

7:47 μ.μ., Ιανουαρίου 24, 2010  
Blogger Penelope said...

Είναι ορισμένες φορές που δεν θέλω να βλέπω και δεν θέλω να διαβάζω τίποτε...γιατί είναι τόσο άσχημα αυτά που βλέπω και διαβάζω που ομολογώ πως οργίζομαι και δεν το αντέχω, ενώ ταυτόχρονα ξέρω πως ελάχιστα μπορώ να κάνω για να τα καλυτερέψω. Ελάχιστα, όπως τα λίγα Euros που έδωσα τις προαλλες στο ταμείο των γιατρών του Κόσμου...
Ελάχιστα.
Πόσο άραγε μπορώ να συμβάλω με τις μικρές μου δυνάμεις σε αποκατάσταση μετά απο μια τέτοια καταστροφή της φύσης;

2:11 μ.μ., Ιανουαρίου 25, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

To καλύτερο, πράγματι, ό,τι περισσότερο αγαπητέ μου kitsosmitsos.
Aς μην ξεχνάμε και εμείς τα δικά μας..

3:48 μ.μ., Ιανουαρίου 25, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Ανώνυμε τι να πω.. Πράγματι φτάνει να πιστεύεις και στις..συνωμοσίες μετά από πανδημίες και πλουτισμούς εταιριών!! ;)

3:49 μ.μ., Ιανουαρίου 25, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Προσυπογράφω κάθε σου λέξη Ελίνα, καμμιά βοήθεια σε διακρατικό επίπεδο, δεν δίνεται έτσι αυθόρμητα στις μέρες μας, όλα ανταλάσσονται και υποθηκεύονται.
Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι και εθελοντές με πλεόνασμα καρδιάς.

3:53 μ.μ., Ιανουαρίου 25, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Ακόμα και με μια προσευχή μας αγαπητή μου Penelope μπορεί να συμβάλλουμε και με τον "οβολό της χήρας" ακόμα περισσότερο.
Στις ημέρες μας όμως σκέφτεσαι ποιός τον διαχειρίζεται τελικά τον οβολό και διστάζεις..

3:55 μ.μ., Ιανουαρίου 25, 2010  
Blogger ellinida said...

Τόση δυστυχία μας κάνει και ξεχνάμε τα χάλια μας. Και έχεις απόλυτο δίκιο, όλοι μας απροετοίμαστοι και έρμαιοι σ' αυτήν χώρα. Γιά τους σεισμούς, τις πυρκαγιές κ.α. καταστροφές θα μάθουμε από τα δελτία ειδήσεων και αφού έχουν ήδη συμβεί. (Ανάμεσα σ' αυτές και η οικονομική κρίση).
Τους ψηφίζουμε γιά να μας μαδάνε. Και καλά κάνουν αφού τους ξαναψηφίζουμε, αφού δεν διεκδικούμε τα πιό απλά, τα πιό εύκολα, τα αυτονόητα.
Καλησπέρα

10:20 μ.μ., Ιανουαρίου 25, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλησπέρα ellinida μου,έρμαιοι πολύ σωστά, σ'αυτή τη χώρα. Κάποιοι πήραν την λίστα ποιούς εμπιστεύεται ο Έλληνας περισσότερο και την ξετίναξαν..Εκκλησία, δικαιοσύνη, αστυνομία..

Τώρα, φαντάσου, κάτι απλό, πήρε το μάτι μου ένα ΗΟΑΧ μήνυμα που κυκλοφορεί με chain mail από το 2007(!)..Έχει ήδη μπει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στη μέση αλλά κάποιοι επιμένουν.. Κάποιοι που πλούτισαν με αυθόρμητη προσέλευση και εθελοντική αιμοδοσία σπάνιας ομάδας αίματος ανύποπτου κοινού..
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

11:26 μ.μ., Ιανουαρίου 25, 2010  
Anonymous Ελίνα said...

Μόλις άκουσα στην TV τα σχέδια των ΗΠΑ και των οικοδομικών τους εταιριών για την ανοικοδόμηση της Αϊτής. Εδώ ο κόσμος μετράει πληγές και κάποιοι έβγαλαν τα κομπιουτεράκια και υπολογίζουν δολλάρια.
Μου θυμίζει κάτι παλαιότερες εποχές όταν βομβαρδιζόταν η Σερβία και την ώρα που βλέπαμε διαμελισμένα κορμιά, το υπουργείο οικονομίας μας τότε, έβγαζε το μπάτζετ για τα κέρδη της Ελλάδας από την ανοικοδόμηση της αδελφής χώρας.
Ούτε ίχνος τακτ και διακριτικότητας.
Απορώ, δεν ντρέπονται;

11:09 μ.μ., Ιανουαρίου 26, 2010  
Blogger Eleni said...

Δυστυχία, δυστυχία, δυστυχία... πονάει η καρδιά μου να βλέπω τέτοια πράγματα... η φυσική καταστροφή είναι κάτι αναπόφευκτο από τους ανθρώπους, αλλά η διαχείρηση της καταστροφής και ο τρόπος που ζούσανε αυτοί οι άνθρωποι με κάνει να νιώθω προσωπικά ένα βάρος για την πλευρά αλλά και το μέρος του πλανήτη που ζω...

10:08 π.μ., Ιανουαρίου 30, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Όπου φτωχός και η μοίρα του.. Οι πεινασμένοι και άστεγοι Αϊτινοί φοβούνται ότι όλα τα λεπτά της βοήθειας θα πάνε στις τσεπες των διεφθαρμένων..

2:56 μ.μ., Ιανουαρίου 30, 2010  
Blogger Katerina ante portas said...

Οπωσδήποτε κατάπτυστοι αλλά αναμενόμενοι είναι όσοι επιχείρησαν trafficking, εδώ αμερικανοί,33 παιδιών από την Haiti, εκμεταλλευόμενοι την ορφάνια τους..

10:36 μ.μ., Ιανουαρίου 31, 2010  
Blogger ellinida said...

Ειλικρινά δηλαδή Κατερίνα μου η αηδία μου γιά την ανθρωπότητα έχει φτάσει να εύχομαι να πέσει ένας μετεωρίτης να καταστραφεί αυτή η ασυδοσία. Δεν αντέχεται πιά ο άνθρωπος, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ.

6:00 π.μ., Φεβρουαρίου 03, 2010  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.