Τρίτη, Απριλίου 24, 2007

H ζωή μεταμορφώνει

H φωλιά πριν,

Πολλές φορές έχω σκεφθεί το αποτρόπαιο θέαμα του σπαραγμένου νεοσσού από γεράκι, στο μπαλκόνι της κρεββατοκάμαράς μου στη μέση της σύγχρονης Αθήνας, όπως είχα γράψει παλαιότερα εδώ.. Τα περιστέρια δεν ξαναρθαν να φωλιάσουν εκεί. Δεν είχαν εμπιστοσύνη πια, φοβήθηκαν, όλα ανεξαιρέτως.
Όμως γυρίζοντας το Πάσχα, ανακάλυψα "μια φωλιά για τα πουλιά", στο πιο πρόσφορο μέρος! Στη βεράντα του σαλονιού, μια αγγελική έχει προβάλλει εντελώς έξω από τα κάγκελλα ένα γερό κλαδί, βραχίοντα, όπου εκεί, μια δεκαοχτούρα έστησε τη δική της ανθεκτική φωλιά. Δυό αυγουλάκια παρακαλώ! Τα παρακολουθούσα με αγωνία και τρόμαζα τη μάνα τους, που φτερούγιζε μακριά φοβισμένη. Σε μια τέτοια τρομάρα, επωφελήθηκε η Ιωάννα και φωτογράφισε τη φωλιά.


H φωλιά μετά

Ίσως πιο περήφανη απ τη μάνα τους, τα παρακολουθώ να σκάζουν απ τα αυγά, δυό μπαλίτσες στην αρχή και κάθε μέρα πιο θρεμμένα κάτω απ τα φτερά της.
Τι θέλει ο κύκλος της ζωής ν' αρχίσει, αγάπη, υπομονή, φροντίδα, ζεστασιά..
Αυτό το κατέχει πολύ καλά το άλογο (;) πλάσμα του Θεού, που τα νοιάζεται. Όταν θα μεγαλώσουν θα τα εκπαιδεύσει, στο ρόλο τους κατά τη φύση τους.

Τι περίεργες συγκρίσεις κάνει το μυαλό μου, με τις μανάδες των παιδιών, που φαίνονται να προκάλεσαν το ατύχημα και τη μοιραία κατάληξη του Άλεξ.. Παιδιά στην τύχη τους αφημένα και ανατροφή .. μάλλον έξω από την ανθρώπινη φύση..

Την ίδια που δείχνει στοργή, φαίνεται ότι είχε πάρει η δεκαοχτούρα μας απ τη δική της μάνα και πέρασε στα αρχέγονα κύτταρά της.

Έτσι, συνειρμικά αναρωτιέμαι, τι συνέχεια θα δώσουν εκείνα τα παιδιά στη δική τους ζωή, στην οικογένειά τους; Τι συνέχεια θα προκύψει από αυτά στην ανθρώπινη φύση;

Ετικέτες , , ,

22 Comments:

Blogger An-Lu said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

7:40 μ.μ., Απριλίου 24, 2007  
Blogger An-Lu said...

Γλυκιές εικόνες και προβληματισμοί...καλός συνδυασμός ;-)

7:41 μ.μ., Απριλίου 24, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλησπέρα an lu μου, σε ευχαριστώ!

10:35 μ.μ., Απριλίου 24, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Η δημιουργία μπρός στο παραθύρι σου. Ευτυχία και ένα Έυγε που δεν κατέστρεψες τη φωλιά αυτή.

Τι τραβάνε τα χελιδόνια...

11:15 π.μ., Απριλίου 25, 2007  
Blogger patsiouri said...

Ναί, φοβερός συνδυασμός...

Χτές στο μαιευτήριο συνόδεψα τη λεχώνα στο μάθημα...εκεί λοιπόν που τους έλεγαν πως το παιδί πρέπει να κοιμάται χωριστά από τους γονείς...πετάγεται ένας πατέρας και λέει " Εμείς είμαστε σε μία γκαρσονιέρα οχτώ, χα χα χα, άκου εκεί χωριστά, και όποιος κάνει κίχ ξέρει τί θα γίνει..." Ο γιατρός που είναι γνωστός μας μας είπε πως αυτός έχει 5 παιδιά και στην κυριοέξία τα σαπίζει στο ξύλο, καί τη σύζυγο...και θα συνεχίσει να γεννάει...απ'όπου και να το πιάσεις...

Εγώ προτείνω να εφευρεθεί ένα ηλεκτρονικό τέστ που θα μετράει την ικανότητα κάποιου να γίνει γονιός, δέ νομίζω να είναι αντικειμενικά εφικτό, ακούγεται φασιστικό αλλά...

11:56 π.μ., Απριλίου 25, 2007  
Blogger σα said...

Αγάπη: μια μικρή αλλά τόσο σπουδαία λέξη! Δίνουμε τόσα σαν γονείς, χρήματα, φροντιστήρια, μουσική κ.ο.κ. αλλά δεν ξέρω αν δίνουμε αληθινή αγάπη (ενώ αντίθετα σχεδόν πάντα την απαιτούμε για τους εαυτούς μας). Ας αναλογιστούμε...

4:22 μ.μ., Απριλίου 25, 2007  
Blogger tolitsa said...

Πολλες φορες οταν ακουω για καποιον περιβοητο κακοποιο ή για καποιο αποτροπαιο εγκλημα, το μυαλο μου πηγαινει αμεσως στην παιδικη ηλικια του ενοχου. Πως να ηταν σαν παιδακι, ποια γεγονοτα σημαδεψαν την ζωη του , ποιοι ανθρωποι και τι καταστασεις σμιλεψαν την προσωπικοτητα του. Εχοντας μπει εδω και αρκετα χρονια, μεσα σε αυτην την περιπετεια που λεγεται γονιος, ειμαι πλεον σιγουρη οτι ο ρολος του γονιου ειναι καταλυτικος στην εξελιξη του παιδιου. Και δεν μπορω παρα να συμφωνησω με την patsiouri, οχι βεβαια για ηλεκτρονικο test, αλλα για καποια εισαγωγη μαθηματων στην εκπαιδευση που να προετοιμαζουν για τον γονεικο ρολο. Τωρα θα μου πειτε εδω δεν μπορουν να συμφωνησουν για ενα βιβλιο Ιστοριας. Κι ομως, ολα ξεκινουν απο αυτες τις τρυφερες ηλικιες. Εχουμε τον πηλο στα χερια μας και δινει ο καθενας την μορφη που του κατεβει. Χωρις γνωση, χωρις συναισθηση της τεραστιας ευθυνης.

7:09 μ.μ., Απριλίου 25, 2007  
Blogger Penelope said...

Ούτε να το αναλογιστεί κανείς (με ελάχιστη λογική), πως η προσωπικότητα και συνέπεια η ζωή ενός ανθρώπου μεγαλώνοντας, δεν εξαρτάται απο τα βιώματα που πήρε από τους γονείς του και την αγάπη και τον σεβασμό (γιατί και σεβασμός απαιτείται, άσχετα με την ηλικία του παιδιού) που εισέπραξε από αυτούς!!
Μεγάλο θέμα αυτό που άνοιξες Κατερίνα.

11:51 π.μ., Απριλίου 26, 2007  
Blogger aeipote said...

Δύσκολοι καιροί για πτηνά. Δύσκολοι και για τους ανθρώπους σε αφιλόξενες πόλεις. . .

12:19 μ.μ., Απριλίου 26, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

Tι ωραία που συμπηρώνετε το άρθρο με τις σκέψεις σας!

-Dimitri έχεις δει χελιδόνια φέτος;
-Patsiouri, καλλιεργείται με απόφαση, θυσία και συνέπεια η "ικανότητα". Πως γίνεται κάποιος ας πούμε δάσκαλος; Μαραγκός, ηλεκτρολόγος, οδηγός;
-αγαπητέ Σα, τι είναι η "αληθινή" αγάπη άραγε; Οπωσδήποτε υπέρβαση εγώ, τη στοιχειοθετεί..
Πολύ σωστα τα λες, δίνουμε τα υλικά αλλά εκείνα που είναι πολύτιμα πραγματικά, τους τα στερούμε..
-Καλώς την την Τοlitsa, όσα μαθήματα και αν γίνουν εάν δεν υπάρχει Αγάπη, γνήσια, ανόθευτη, λατρευτική, τίποτα δεν γίνεται.
Σκέψου τις δεμένες παλιές οικογένειες, που δεν είχαν γνώση και υλικά αγαθά, είχαν όμως γνήσια αισθήματα, αγάπη και πνεύμα θυσίας. Αυτά θαρρώ λείπουν σήμερα...
-Σεβασμός Penelope! Αλλά τότε και πάλι για Αγάπη μιλάς, ανόθευτη, ανυπόκριτη για την μοναδικότητα του καθενός! Θυμίσου, "εάν ταις γλώσσαις του κόσμου λαλώ, αγάπη όμως ουκ έχω..." χαλκός αλαλάζων και αλαζών καταντώ..
-Καλημέρα aeipote φιλοσοφούμεν μετ ..ευκολίας! Αφιλόξενες τις κάναμε με την αδιαφορία μας, γι ανθρώπους και πτηνα..

12:44 μ.μ., Απριλίου 26, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Το Πάσχα στο "χωρίον" μου...είδα και χελιδόνια. Πάλι καλά γιατί είχα αρχίσει να πιστεύω ότι "σβήσανε" την Ελλάδα ως χώρα προορισμού τους.

1:42 μ.μ., Απριλίου 26, 2007  
Blogger Juanita La Quejica said...

Ο σκληρός αέναος κύκλος... και πόσοι τελικά θα βρεθούν στο δρόμο παιδιών εγκαταλελειμένων; Πόσοι θα πληρώσουν την σκληρότητα και την αδυναμία των γονιών;

Ας μείνουμε στις υπέροχες φωτογραφίες και στο πρώτο μέρος του κειμένου. Αν και έχεις δίκιο... μοιραία η σκέψη μας οδηγεί σε δύσβατα μονοπάτια.

3:22 μ.μ., Απριλίου 26, 2007  
Blogger Penelope said...

Για να σας κάνω λιγάκι να χαρείτε (Dimitris & Katerina) σήμερα το πρωί είδα 2 χελιδόνια (προφανώς ζευγάρι) στα καλώδια που περνούν απέναντι από το μπαλκόνι της κρεβατοκάμαρας μας! Έψαχναν μάλλον χώρο για φωλιά. Και καθώς εμείς διατηρούμε πτηνοτροφείο καναρινιών στην ταράτσα μας (χόμπι του καλού μου) μάλλον κάτι τα τράβηξε προς τα εκεί. Η ελπίδα φαίνεται πως δεν χάθηκε ακόμη. Αν δεν μιλούμε για το κέντρο-κέντρο της πόλης μας.

Καλημέρα σε όλους σας.

10:13 π.μ., Απριλίου 27, 2007  
Blogger kiki said...

Ζηλεύω τη φωτογράφο που είχε αυτή την ευκαιρία...

12:18 μ.μ., Απριλίου 27, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

-Tυχερός είσαι dimitri, εγώ δεν έχω δει ακόμα.. Οπότε άρχισα να σκέφτομαι τα..φυτοφάρμακα!

-Μοιραία σε απασχολεί η σκέψη Juanita μου, ακούγοντας ειδήσεις, βλέποντας.. Αλλά ελπίζω πάντα στη δύναμη που κλείνουμε εντός μας.
-Καλημέρα Penelope, μου αρέσει η εικόνα που μας δίνεις! Τι σπάνιο hobby έχει ο καλός σου! Μου θυμίζει το θείο μου το Νίκο στη Σπάρτη, τον κυνηγό! Αν εξαιρέσεις τις τσίχλες όλα τα άλλα πουλιά του άρεσε να τα βλέπει και να τα διασταυρώνει, ειδικά τα καναρίνια. Είχε μισή σκεπαστή ταράτσα κλουβί!

- oneiromageiremata, επέστρεψες; Η φωτογράφος το πήρε ζεστά! :)

6:55 μ.μ., Απριλίου 27, 2007  
Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Γλυκιές εικόνες γεμάτες ζωή στην αυγή της.

7:37 μ.μ., Απριλίου 27, 2007  
Blogger patsiouri said...

Λοιπόν πάντα πίστευα πως όλα τα γεροντάκια είναι τα καλύτερα ανθρωπάκια του κόσμου...ποτέ δέν είχε περάσει από το μυαλό μου ο συνδυασμός κακός και γέρος μαζί!

Πρίν λίγο διάβασα στα Νέα για τον περιβόητο παππού, στην υπόθεση Άλεξ αναφέρομαι πάλι, τι διάολο, την ώρα της κρίσης που λένε πως φοβούνται όλοι οι γέροντες γιατί πλησιάζει δέν την έχει ακουστά???

4:45 μ.μ., Απριλίου 28, 2007  
Blogger fish eye said...

πανεμορφη η φωλιτσα σου..

12:02 π.μ., Απριλίου 29, 2007  
Blogger Markos said...

Δεν ξέρω αν μου πέφτει λόγος, αλλά προχτές Παρασκευή, αργά το απόγευμα είδα τα πρώτα χελιδόνια, εδώ στην περιοχή που μένω.
Εκείνο δε που με έχει εντυπωσιάσει είναι τα πολλά κοτσύφια!!

Σχετικά με το βαθύτερο ερώτημα που προκύπτει από το κείμενό σου, θα έλεγα ότι εκτός από τη φύση, είναι πια και οι σχέσεις των ανθρώπων που έχουν αποκτήσει τη δική τους αυτονομία και επιδρούν ισοδύναμα με τη φύση.
Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό...

Καλή εβδομάδα να έχεις

12:52 π.μ., Απριλίου 30, 2007  
Blogger Unknown said...

Καλησπέρα

Η Ζωή είναι το ωραιότερο
δώρο που μας έκανε
ο δημιουργός

Καλό σου βράδυ

8:24 μ.μ., Απριλίου 30, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

-Kαλώς τον τον δείμο.. Η ζωή που φτερώνει Δήμο μου!
-Patsiouri, απο τη στιγμή που τα "καλά γεροντάκια" είδαν στην τηλεόραση την..Αlexis και τον πως τον λέγανε, αγρίεψαν, κάκιωσαν!!
-Ευχαριστώ φεγγαριαγκαλιασμένη μου!
-Ευτυχώς Μarko μου, όσο για τα κοτσύφια μου είχε σχολιάσει κάποτε το Άωρον ότι μετά της πυρκαϊές της Πεντέλης, τα κοτσύφια κατέβηκαν στις κατοικημένες περιοχές και φώλιασαν..
Σε ευχαριστώ που πρόσεξες το βαθύτερο ερώτημα και δεν στάθηκες στη..φωλιά!
-Sailor, σας σκεφτόμουνα καθώς έγραφα τον τίτλο! Το πιστεύω..

Καλή εβδομάδα σε όλους σας και καλή Πρωτομαγιά!

3:49 π.μ., Μαΐου 01, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

7:08 μ.μ., Ιουλίου 29, 2009  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.