Τετάρτη, Δεκεμβρίου 26, 2007

Πείτε το με μια κάρτα- The first Christmas card


Η πρώτη Χριστουγεννιάτικη κάρτα ever, απεικονίζεται πιο πάνω, με επίκαιρες ευχές.
Tη σχεδίασε ο John Callcott Horsley για τον φίλο του Henry Cole, ιδρυτή του Victoria & Albert Museum.Χίλια αντίγραφα εκδόθηκαν από τον Joseph Cundall,(children’s and illustrations publisher), στα μέσα του 19ου αιώνα, που πωλήθηκαν στο Felix Summerly’s Home Treasury Office της Old Bond Street, για ένα shilling η κάθε μια,μισθός εργάτη, στα 1843. Ίσως ένα από αυτά είναι η πιο πάνω απεικόνιση.
Αργότερα στα 1881 βγήκε και σε έγχρωμη λιθογραφία και έκανε πιέννες. Από τα τριάντα κομμάτια που σώζονται στις ημέρες μας, ένα πωλήθηκε σε δημοπρασία, περίπου 5800 λίρες στερλίνες. Το θέμα της είναι ένα party, μια συγκέντρωση μάλλον οικογενειακή όπως το θέλουν οι μέρες, με φαγητό και προπόσεις. Καλές δουλειές, καλό φανητό και ποτό ήταν τα στοιχεία των ευχών και των προσδοκιών τα Βικτωριανά Χριστούγεννα.
Η κάρτα απεικονίζει τρίπτυχο, έτσι εκτός από το πιο πάνω θέμα, έχει αριστερά το μήνυμα "ντύσατε τους γυμνούς" και δεξιά feeding the hungry-"ταΐστε τους πεινασμένους"
Από μιά σειρά άλλων καρτών με ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, τραβάει την προσοχή μας η κάρτα που εξέδωσε στις 6 Δεκεμβρίου 1890, ο εκδοτικός οίκος Hildesheimer & Faulkner. Εδώ το θέμα happy family gathering και τα μηνύματα ντύστε τους γυμνούς και ταίστε τους πεινασμένους, αντικαταστάθηκαν με όμορφα, ραφιναρισμένασχέδια, που αντέχουν στην όποια καλλιτεχνική κριτική.
Γεγονός είναι ότι οι κάρτες, ακόμα και σήμερα και στην προηγμένη ηλεκτρονική τους μορφή, είναι οι κομιστές της ελπίδας μας και των ευχών μας για ένα καλύτερο αύριο, για ένα μαγικό εξωραϊσμό με την ευχετική τους δύναμη, των παρόντων.

Εύχομαι να περάσατε τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής σας, κοντά σε αυτούς που αγαπάτε, ακόμα καλύτερα τις επόμενες γιορτές που έρχονται.


Το κείμενο βασίστηκε στο άρθρο μου:

Katerina's diary: KAΛΗΝ ημέραν αρχοντική και εορτάσιμη..

(πρώτη δημοσίευση,
H.f.L.
)

Ετικέτες , ,

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.