Τετάρτη, Φεβρουαρίου 01, 2006

Κινέζικη και η ..Πρωτοχρονιά!


H κινέζα νεαρή ηθοποιός Zhang Ziyi που έπαιξε το ρόλο της Γιαπωνέζας γκέισας στο έργο του Rob Marshall, κινηματογραφική version του best-selling μυθιστορήματος "Memoirs of a Geisha", εξ απαλών ονύχων πέρασε στον κόσμο του θεάματος. Στα 11 η Ziyi χόρευε στην Beijing Dance Academy, στα 15 πέρασε στην ηθοποιία στη διακεκριμένη Central Academy of Drama, της Κίνας, στα 27 πρωταγωνιστεί σε φίλμ που προτείνεται για Οσκαρ , στη Δύση. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα, ως το "καλύτερο δώρο της Κίνας στο Χόλλυγουντ"

Εισβολή της Κίνας τελευταία στη Δύση με την πολιτιστική και εμπορική της πέμπτη φάλαγγα. Το νόμιμο ή παράνομο εμπόριο των γνωστών μας κινέζικων, φύτρωσε και απλώνει ρίζες όχι μόνο στην ευρύτερη Δύση αλλά και στην Ελλάδα. Η επόμενη ετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων απο την τεράστια αυτή και μάλλον ακόμα "πειθαρχημένη" σε κεντρική εξουσία χώρα, φέρνει περισσότερα νέα, εικόνες και πολιτιστικές επιρροές κοντά μας.
Τώρα οι Κινέζοι, γιορτάζουν την είσοδό τους στο νέο έτος, το "έτος του σκύλου".
Εμείς μετράμε πνευματικά το γεγονός της έννοιας του χρόνου. Δηλαδή, της απόστασης απο τη γέννηση του Χριστού, έως το σήμερα. Εκείνοι παγανιστικά, με τα δώδεκα ζώα επιλογής του Βούδα.

Νομίζω
ότι ήταν ο Έφηβος που μου ευχήθηκε σε κάποιο σχόλιο «καλή κινέζικη πρωτοχρονιά» και μετά ήλθε και το ωραίο και εμπεριστατωμένο άρθρο της Snowflake, που με έκαναν να το ψάξω το θέμα. Πράγματι οι Κινέζοι εορτάζουν την είσοδο στο νέο έτος, το έτος του σκύλου, με την δική τους αντίληψη και κουλτούρα. Το ιδεόγραμμα που σχηματίζουν στην φωτογραφία, στο τέλος του κειμένου, εύχεται για την άνοιξη, που φαίνεται ότι αρχίζει από τώρα για αυτούς.

Οι εορτασμοί κρατούν 15 ημέρες και θυμίζουν τις δικές μας το Δωδεκαήμερο, από τα Χριστούγεννα έως τα Φώτα. Αυτή την περίοδο όπως και εμείς, συναντώνται οι συγγενείς και οι φίλοι, τρώνε μαζί, υποβάλλουν οι νεότεροι τα σέβη τους και τιμούν τους μεγαλύτερους, καλύτερα από ότι εμείς. Η σημειολογία των εορτασμών έχει καταντήσει και σε αυτούς όμως, τυπολογία και πρόληψη.


Έτσι π.χ. τακτοποιούν δάνεια ή άλλες οικονομικές υποχρεώσεις, ώστε ο νέος χρόνος να έχει μόνο παροχές για αυτούς. Τα δείπνα τους οργανώνονται με ορισμένη επίσης σημειολογία. Τα κρέατα ή τα ψάρια που θα σερβιριστούν πρέπει να είναι ολόκληρα, χωρίς να τους λείπουν πόδια ή κεφάλι για καλή τύχη.

Oλόκληρα γουρουνόπουλα γάλακτος με την τραγανιστή τους πετσούλα, σερβίρονται έτσι, κοτόπουλα με τα δυο τους τα πόδια και το κεφάλι απείραχτο ως το ..λειρί, ακόμα και ..καρχαρίας ολόκληρος αν η οικογένεια που θα συγκεντρωθεί είναι μεγάλη. Όστρακα επίσης βρασμένα με σκόρδο στον αχνό, ή γαρίδες ή αστακοί, ικανοποιούν την πρόληψη του «ολόκληρου ζώου». Επίσης προσέχουν να έχουν ροδάκινα στο μαγείρεμα γιατί αντιπροσωπεύουν την αθανασία, πάπια αν επιζητούν έναν αρμονικό γάμο, γαρίδες για γέλιο και πορτοκάλια για πλούτο και ευημερία, ενώ τα νούντλς για μακροζωία, σερβίρονται ολόκληρα και δεν κόβονται. Φτιάχνουν και μια πίτα, ένα γλύκισμα ρυζιού, που σερβίρεται σε φόρμα ροδάκινο, ή ιδεόγραμμα που αντιστοιχεί στην οικογένεια(100names).
Eδώ η Steamy Kitchen δίνει μια ολοκληρωμένη ιδέα παράθεσης γιορτινού τραπεζιού.

Δώρα ανταλάσσονται και στα παιδιά δίνουν χρήματα,σε πακέτα κόκκινο χαρτί τυλιγμένα , αυτό που θα λέγαμε εμείς "μποναμά". Κόκκινα βάφουν επίσης, πόρτες και παράθυρα.


Άλλα έθιμα, όπως το σχολαστικό καθάρισμα του σπιτιού ώστε η κακή τύχη να φύγει με τη σκόνη και η κάθαρση σαν συμβολισμός, οι χοροί με τους χάρτινους δράκοντες και τους αετούς, θυμίζουν τη δική μας υποδοχή της άνοιξης και της κάθαρσης, με τα έθιμα της αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας


Όπως και στη δική μας λαογραφία εντάσσεται το μασκάρεμα, το καλόπιασμα της φύσης με την υπόκριση, τους συμβολικούς ή τελετουργικούς χορούς έτσι και στην Κίνα,
χωρεί η μεταμφίεση σε κάποιο απο τα συνοδοιπόρα ζώα, ή με πολύχρωμα κουστούμια που θυμίζουν το τέλος του λευκού Χειμώνα και του ερχομού της Άνοιξης. Έτσι γιόρτασαν οι Κινέζοι, όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά παντού όπου έχουν κοινότητα, απο το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Μανίλα, την Ινδονησία, την Αμερική, έως το Λονδίνο, διανθίζοντας την πολυπολιτισμική κοινότητα των τόπων, με την ιδιομορφία της κλειστής chinatown.

Ευχόμαστε και εμείς, όπως οι κινέζοι στρατιώτες αναπτυγμένοι σε ιδεογράμματα, "ευτυχισμένη γιορτή της Άνοιξης", μεσούντος του Χειμώνος.

Ετικέτες , ,

27 Comments:

Blogger Τζων Μπόης said...

Πολύ χαρούμενος για μία ακόμα φορά που θα μουτζουρώσω το Post σας πρώτος!
Τη θυμάστε τη πολύ καλή και γλυκιά δημοσιογράφο Δήμητρα Γκουντούνα στην ΕΡΤ η οποία μας ενημέρωνε για το πολιτιστικά κι όχι μόνο δρώμενα;
Ε, λοιπόν κάτι τέτοιο μου θυμίσατε αγαπητή Κατερίνα σήμερα, κι όχι μόνο σήμερα. Νομίζω ότι η κα Γκουντούνα έχει φωλιάσει μέσα σας, τη μία μας μιλάτε για τεκταινόμενα στη Λατινική Αμερική, την άλλη στην Κίνα, την παρα-άλλη κάνετε ρεπορτάζ για τους σιδηροδρόμους στην εξωτική χώρα Σι Λα (στα κινέζικα η Ελλάδα), τι να πω...μια πρόταση από κάποιο κανάλι, ή έστω από περιοδικό ή εφημερίδα θα πρέπει να την περιμένετε, φαντάζομαι άμεσα.
Απλά τότε ελπίζω να μας καταδέχεστε και εμάς, τα ταπεινά blogόπαιδα.

Αν δε μουτζούρωσα αρκετά, μην ανησυχείτε, την επόμενη φορά θα μουτζουρώσω περισσότερο.

Ειλικρινά δικός σας
Ο μουντζούρης

9:18 π.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger Τζων Μπόης said...

Πολύ χαρούμενος για μία ακόμα φορά που θα μουτζουρώσω το Post σας πρώτος!
Τη θυμάστε τη πολύ καλή και γλυκιά δημοσιογράφο Δήμητρα Γκουντούνα στην ΕΡΤ η οποία μας ενημέρωνε για το πολιτιστικά κι όχι μόνο δρώμενα;
Ε, λοιπόν κάτι τέτοιο μου θυμίσατε αγαπητή Κατερίνα σήμερα, κι όχι μόνο σήμερα. Νομίζω ότι η κα Γκουντούνα έχει φωλιάσει μέσα σας, τη μία μας μιλάτε για τεκταινόμενα στη Λατινική Αμερική, την άλλη στην Κίνα, την παρα-άλλη κάνετε ρεπορτάζ για τους σιδηροδρόμους στην εξωτική χώρα Σι Λα (στα κινέζικα η Ελλάδα), τι να πω...μια πρόταση από κάποιο κανάλι, ή έστω από περιοδικό ή εφημερίδα θα πρέπει να την περιμένετε, φαντάζομαι άμεσα.
Απλά τότε ελπίζω να μας καταδέχεστε και εμάς, τα ταπεινά blogόπαιδα.

Αν δε μουτζούρωσα αρκετά, μην ανησυχείτε, την επόμενη φορά θα μουτζουρώσω περισσότερο.

Ειλικρινά δικός σας
Ο μουντζούρης

9:18 π.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger Τζων Μπόης said...

...εεε σας κατα-μουτζούρωσα άθελά μου...το πάρκισον την τύμη μου!

9:19 π.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger Νicola Beerman said...

Kαλημερα Κατερινα.Δεν εχω πολυ χρονο γιατι φευγω για δουλεια.Πραγματι τα τελευταια χρονια οι Κινεζοι ειναι μεσα σε ολα,και σε καλα και σε ασχημα .Εμεις βεβαια τους γνωρισαμε(οι περισσοτεροι)απο το παραεμποριο και σπευδουμε ολοι να τους καταδικασουμε.κανω μια ερωτηση:ΠΟΙΟΣ φταιει ομως και οδηγουνται οι ανθρωποι αυτοι εκει;

9:44 π.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger Juanita La Quejica said...

Καλό Μήνα Κατερίνα! Πόσο χαίρομαι που η έκφραση "εξ απαλών ονύχων" βρήκε τη σωστή της θέση εδώ! Ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που μας δίδαξαν σε κάποια σχολή δημοσιογραφίας, το πάλαι ποτέ.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, προσωπικά δεν έχω καμμία επαφή με τον κινεζικό πολιτισμό και είναι κάτι που όλοι πρέπει να αρχίσουμε να γνωρίζουμε σιγά σιγά, γιατί η Κίνα προχωρά με ζωηρά βήματα. Στο δικό μου μενού θα προτιμήσω γαρίδες για γέλιο και πορτοκάλια για πλούτο και ευημερία. Εσύ;

10:41 π.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger ci said...

H ομορφιά του Ιντερνετ : ξεκινάει ο ένας ένα θέμα κάπως, ο άλλος το συνεχίζει αλλιώς, το συζητάμε..ο καθένας με τη ματιά του:)

Καλό μήνα να έχουμε Κατερίνα μου, πάντα με όμορφες κουβεντούλες!

(Για το μενού θα πάρω ..ανοιξιάτικα ρολλά, Χουανίτα!)

11:06 π.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

armiriki, ξαπλώστε επι του καναπέως παρακαλώ!
Χαλαρώστε, 1,2, 3, είστε βαθιά χαλαρωμένος, πείτε μου παρακαλώ γιατί κάνετε προβολή σε άλλους του δικού σας μύχιου πόθου, έ, γιατί;

Υ.Γ Γκουντούνα μου διαφεύγει, Ευαγγελίδου ίσως; :)

Νicola, τις πταίει; Έβλεπα ένα καταπληκτικό ντοκυμαντέρ στην ΕΤ3 για την επανάσταση του Μαο με πάρα πολλές απαντήσεις ιστορικά τεκμηριωμένες. Πιστεύω ότι "εισβάλλουν" και θα βρεθούμε προ εκπλήξεων.
Juanita μου, καλό μήνα και σε σένα! Είμαι περίεργη μπλε, σε κάθε ethnik εισβολή, αλλά να δοκιμάσω τις γαρίδες με το πορτοκάλι μαζί θα ήταν καλή ιδέα, σημειολογικά και γκουρμεδικά!

Φιλώ σας

11:17 π.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Bρε μικρό, που ήσουνα εσύ και δεν σε είδα; Τι εννοείς snowflake μου ανοιξιάτικα ρολλά, να πέσει η συνταγή παρακαλώ!

11:47 π.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger Τζων Μπόης said...

χαααααααχαααα...βρε Κατερίνα, ο δικός μου μύχιος πόθος είναι να γίνω μπουφετζής σε τούρκικους μπουφέδες...σιγά μη τρέχω για να βγάλω ρεπορτάζ.

Όσο για την Ευαγγελίδου, νομίζω ότι μαρτυρήσατε την ηλικία σας. Πρόσκληση σε γεύμα (ή σε δείπνο;) ήταν η εκπομπή της και νομίζω προβαλλόταν κάθε Πέμπτη, αν δε κάνω λάθος σταμάτησε να προβάλλεται στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 ή μήπως στα τέλη του ’70;
Παιδάκι ήμουνα, ενώ φαντάζομαι εσείς θα τα είχατε τα χρονάκια σας :).
…όσο για την κα Γκουντούνα, είναι σαφώς μεταγενέστερή της, αλλά όπως πολύ σοφά λένε, συνήθως θυμόμαστε πιο έντονα τα περιστατικά τα οποία λαμβάνουν χώρα στη νεαρή μας ηλικία, την κα Γκουντούνα πως να τη θυμάστε λοιπόν;

Μουτζούρωσα αρκετά ή μήπως επιθυμείτε περισσότερο;

11:59 π.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger Mirandolina said...

Μοα κινεζούλα, φοιτήτρια στη χώρα μας, κρατάει τον αυτοκράτορα και του μαθαίνει τη γλώσσα της (τον έχει κάνει εξπέρ και στα τσόπστικς). Φωτίζει το σπίτι μας με την καλοσύνη, την ομορφιά της, το γέλιο της, την ευγένειά της, τους καλούς της τρόπους. Επειδή ο αυτοκράτορας είναι αγόρι, τον προσέχει ακόμη περισσότερο από ότι λέει η ευγενική της φύση. Είναι παραδοσιακοί άνθρωποι, μου θυμίζουν Ελλάδα του 50.

Εδώ και δυό χρόνια, που αρχίσαμε τα κινέζικα, εκείνο που βλέπουμε είναι πως μας ενώνουν πάρα πολλά. Θυμάμαι αυτό που είπε η κούκλα μας όταν ήρθε στο πατρικό για Χριστούγεννα: "όταν ήρθα στην Ελλάδα (Σι λα) νόμιζα, μου είχαν πει, πως είμαστε τελείως διαφορετικοί. Τώρα βλέπω πόσο μοιάζουμε".

Είναι από τη Σαγκάη. Θα κοιτάξω να ανεβάσω τη φωτογραφία της και θα της δείξω το ποστ σου - με περιμένει μετάφραση αλλά θα χαρεί πολύ.

Καλό μήνα, Κατερίνα κι ευχαριστούμε.

12:08 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Χαίρω mirandolina μου, για την απήχηση! Η μεγάλη κόρη κάνει κινέζικα, απο το Σεπτέμβρη, επιλογή της. Κοντά της χαζεύω και εγώ!

12:34 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Σήκωσε ψηλά τα κόκκινα φανάρια! ;)
Πολύ θα ήθελα ένα ταξίδι στο Πεκίνο προ ή κατά τους Ολυμπιακούς.
Έρχεσαι;
Είχα δει ένα γαλλικό dvd με ένα νεαρό που έκανε διδακτορικό στην κινέζικη φιλοσοφία,ήρθε αντιμέτωπος με τη δυτική άποψη των γονιών του (μεγάλωσες, άντε φύγε απο το σπίτι) και παντρεύτηκε κινέζα για να είναι "με οικογένεια".
Καλό μήνα, απο τα βροχερά Χανιά!

Δήμητρα Μ-κη

1:08 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger drskafidas said...

kainourgia politistikh epanastash apo th xwra tou mao????
den pisteuw...

nihao kai kalo mina and happy new year!!

1:42 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Η Κινα σε λιγα χρονια θα ειναι η Πρωτη Παγκοσμια Δυναμη...

3:54 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger Λακης Φουρουκλας said...

Πολύ καλό το κείμενο Κατερίνα. Λέει πολλά για την τόσο μακρινή, αλλά όλο και πιο κοντινή χώρα. Drugstv η Κίνα δε θα γίνει σε λίγα χρόνια η Πρώτη Παγκόσμια Δύναμη, είναι ήδη. Κατασκευάζει μεγάλες λεωφόρους που θα διασχίζουν γειτονικές της χώρες όπως το Μιανμάρ και το Λάος για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους όλο και πιο άνετα στη νοτιοανατολική Ασία, οι ταινίες τους γίνονται όλο και καλύτερες και βγαίνουν στον έξω κόσμο, ενώ το πιο δημοφιλές κανάλι τώρα στην Ασία είναι το MTV China παίρνοντας τη ρεβάνς από τα κανάλια της Ινδονησίας. Κλείνοντας ας μην παραλείψω να αναφέρω ότι η Κίνα καταβροχθίζει σιγά σιγά το ένα μετά το άλλο τα πλούσια κρατίδια της Ασίας χωρίς ν' ανοίξει μύτη.

Υ.Γ. Ζίγι Ζανγκ είναι το κανονικό όνομα της ηθοποιού, και όχι το πιο εύηχο Ζανγκ Ζιγί που μάθαμε από τον "Τίγρη και Δράκο" και τον Τζέιμς Μποντ, αφού όλα τα επίθετα στην Κίνα είναι μονοσύλλαβα. Πάντως η συγκεκριμένη μοιάζει σαν ζωγραφιά, δεν είναι;

4:14 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Ακουγονται Κινέζικα λεμε οι Ελληνες.Sounds Greek to me λενε οι Αμερικανοι. Αρχαίοι πολιτισμοι ειμαστε και οι δυο. Ομως οι κινέζοι εχουν ενα χαρακτηριστικο που λειπει σ'εμας. Ειναι υπερήφανοι για το οτι ειναι αυτο που ειναι,κινεζοι.Αντιθετα μέ εμας που ντρεπωμαστε την ελληνικότητά μας. Δεν θεώρησα ποτε τον εαυτο μου κατώτερο κανενός βλαχο-ξενου.Γιατί αν γυρίσεις τον κόσμο θα δεις να υπαρχουν πολλοί σέ καθε κράτος. Οι κινέζοι μενουν παντού απομονωμένοι κλειστοί στις Τσαϊναταουνς τους,φοβερά εργατικοι,φοβερά εκμεταλεύσιμοι σέ οποιον αποδεχτουν,και φοβερά εκμεταλευτές τής αγνοίας μας.Καταγράψετε την διυσδητικότητά τους να εχουμε να λεμε στα εγγόνια μας τον τρόπο πού αρχισε η επέλαση των Κινεζων. Αλλωστε και ο γερων Παϊσιος προφήτεψε τήν έλευση των Κινέζων στην Μεσοποταμία.

5:11 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger Λαμπρούκος said...

Κατερίνα είμαι καινούριος σου πελάτης.

Το Ante Portas είναι κάποια προστακτική για να του δίνουμε (του στυλ άϊντε βρε κουτά όξω απ' την πόρτα;) ή κάτι άλλο;

Πάντως σε βρίσκω αρκούντως ενημερωμένη...

6:06 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger ci said...

A! To Tanguy! Η ταινία την οποία περιγράφει η Δήμητρα Μ, η οποία έχει γίνει σχεδόν κλασσική στην Γαλλία - σχετικά με τους νέους που αρνούνται να αφήσουν την οικογενειακή θαλπωρή και να ενηλικιωθούν. (Η ενηλικίωση φαίνεται πως δεν είναι εύηχη σε καμιά γλώσσα πλέον? )

Όσο για την συνταγή Κατερίνα, είπα να κάνω μετάφραση του spring rolls - τα οποία πάντως διάβασα ότι όντως ανήκουν στο πρωτοχρονιάτικο μενού!

6:41 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλώς τους, νέους και παλιούς, "συνταξιδιώτες"! ( κατα το φίλο Μarco).
-Ναι ναι Snowflake, Τανγκί! Ωραίο έτσι; Δεν είναι δύσκολο να αυτοσχεδιάσει κανείς στα σπρίνγκς,νομίζω.
- Πελάτης μου είπατε Λαμπρούκο; Προτιμώ το ..θαμών, αν δεν σας πειράζει! :)
Ενδιαφέρον το blog και συμπαθώ το template σας.(Δε μου λέτε, το εμπέδωσε άραγε τελικά ο Γιώργος;) ;)

-Πολλά επι τάπητος θέτετε Καφετζή(αν μου πείτε ότι είστε και ..Ηλίας εκ Σπάρτης, ίσως υπήρξαμε κάποτε συμμαθητές). Πράγματι πολλά λέγονται για τα κοινά των δυο λαών. Εκείνοι, όμως, τώρα ξυπνάνε και εμείς κοιμόμαστε το νηδυμον..Ενδιαφέρον αυτό για τον π.Παίσιο δεν το είχα ακούσει. Ούτε και εγώ -χωρίς να παραλογίζομαι- ντράπηκα ποτέ για την ελληνικότητά μου, ακόμα και αν εξ οικείων ήταν τα βέλη.

- Aδαή σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια αλλά και τις πληροφορίες. Καταβροχθίζει τα γειτονικά της κράτη αλλα και βάζει να χορεύουν στο σκοπό της οι εταιρίες, οι πέραν του Ατλαντικού.
Eνδιαφέρον το blog σας!

-drugstv με έχει καλύψει ο αδαής. Δεν τα μαθαίνουμε όλα. Το ότι πήρανε, μάλλον τους έδωσαν τους Ολυμπιακούς, σημειολογικά λέει πολλά.
-drscafidas, ni hao ma? Kαιρό είχαμε να σε δούμε(kai plakosane ke velopouloi ke imouna moni..);) Έλεγα να σχολιάσω όταν έγραφες για Γκαίτε, αλλά σεβάστηκα την απουσία σου.

- Δημητρούλα μου γειά σου, τελευταία αν και χωρείς πρώτη! Βρέχει και εδώ! Πόσες ώρες πτήση είναι άραγε και είναι απευθείας? θα τα πούμε! Όσο για τα δυο έργα που θίγεις τα έχω δεί, με ενδιαφέρον και απόλαυση πράγματι.

Σας ευχαριστώ όλους για την επίσκεψη.

7:03 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger alombar42 said...

Ποτέ δε με κούρασαν τα ταξίδια :)

Αλήθεια, στους Κινέζους ή στους Γιαπωνέζους συνηθίζονται οι προσφωνήσεις ευγενείας "ο ανόητος πατέρας μου", "η άχρηστη μάνα μου" κλπ; Εχουμε πολλά να μάθουμε πάντως!

7:45 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger πολυβιος said...

καλό μήνα, κατερινιώ. πολύ ωραίο και ενημερωτικό το ποστίδιό σας.

8:31 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger peftasteri said...

Ένα αναπόφευκτο σφάξιμο στο κοντούπιερ μου με κράτησε off σήμερα. Τώρα, από το σπίτι μου σπιτάκι μου, φτιάχνω ζεστό καφεδάκι και ανοίγω το daily magazine των εκδόσεων katerina ante portas...

Κίνα... απέραντη, μυστήρια, θελκτική! Αν και διαφωνώ σε πολλά με την ματιά τους στον κόσμο, πολύ γενικά αυτά που με ελκύουν αρκούν για να πω ότι είναι ένας λαός αρκετά συμπαθής. Οι άνθρωποι, η κουλτούρα, ο πολιτισμός τους και.....το τσίρκο τους!!!


drugstv συμφωνώ μαζί σου.

9:24 μ.μ., Φεβρουαρίου 01, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Γνωρίζω μόνο τούτο-απο την κόρη που μαθαίνει κινέζικα- φίλε Alombar, ότι τα επίθετα είναι δισύλλαβα, σε αντίθεση με τα μικρά ονόματα και έτσι ακόμα και στις στενές τους σχέσεις,( π.χ. η σύζυγος καλεί σύζυγον,ακόμα και τρυφερά), απευθύνονται.. επωνύμως! (Τι σου κάνω Ziyi μου, ότι και ο - της anteportas, μάθια μου, για παράδειγμα!) ;)

-Χαίρε φίλτατε Πολύβιε, συ νικάς (ή όχι ακόμη, είναι νωρίς να πανηγυρίσουμε;)

-Fan κοτζάμ peftasteri, funny me! Σου αρέσει το λεύκωμά μου λοιπόν και χαίρω που σε αναπαύει! (Μεταξύ μας μου αρέσει και μένα για αυτό το κάνω και για την παρέα που μαζεύεται και τα λέμε)!

Καληνύχτα σας, αύριο μια ωραία μέρα, ακόμα και αν βρέχει!

(αν θέλετε να ακούσετε τη μπαλάντα Les Trois cloches (acoustic),όπως εγώ, μπείτε εδώ και επιλέξτε δεξιά απο τα clips το τραγούδι της Tina.

1:35 π.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Γνωρίζω μόνο τούτο-απο την κόρη που μαθαίνει κινέζικα- φίλε Alombar, ότι τα επίθετα είναι δισύλλαβα, σε αντίθεση με τα μικρά ονόματα και έτσι ακόμα και στις στενές τους σχέσεις,( π.χ. η σύζυγος καλεί σύζυγον,ακόμα και τρυφερά), απευθύνονται.. επωνύμως! (Τι σου κάνω Ziyi μου, ότι και ο - της anteportas, μάθια μου, για παράδειγμα!) ;)

-Χαίρε φίλτατε Πολύβιε, συ νικάς (ή όχι ακόμη, είναι νωρίς να πανηγυρίσουμε;)

-Fan κοτζάμ peftasteri, funny me! Σου αρέσει το λεύκωμά μου λοιπόν και χαίρω που σε αναπαύει! (Μεταξύ μας μου αρέσει και μένα για αυτό το κάνω και για την παρέα που μαζεύεται και τα λέμε)!

Καληνύχτα σας, αύριο μια ωραία μέρα, ακόμα και αν βρέχει!

(αν θέλετε να ακούσετε τη μπαλάντα Les Trois cloches (acoustic),όπως εγώ, μπείτε εδώ και επιλέξτε δεξιά απο τα clips το τραγούδι της Tina.

1:37 π.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger ellinida said...

Περίεργος λαός & αξιοθαύμαστος . Λόγω επαγγέλματος γνώρισα πολλούς Κινέζους . Γκρουπάκια με τουρίστες ήτανε και ήθελαν τον ανάλογο τρόπο συμπεριφοράς , αρκετές από τις δικές μας συμπεριφορές θα μπορούσαν να τους θίξουν .
Μοιάζουν ιδιότροποι , έχουν τους πιό παράξενους τρόπους που έχω συναντήσει . Είναι τόσο ψυχροί ώστε μπορούν να παρερμηνευθούν για αγενείς .
Νιχάου !

9:06 π.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger lemon said...

Κατερίνα, τι όμορφο πόστ! Είμαι κι εγώ νέα ..θαμών(η) σου, ξεκίνησα να σου γράψω comment σ΄αυτό το θαυμάσιο post και επειδή κατέληξε σεντόνι... το πόσταρα σε μένα… έλα
για καφεδάκι, αν θές!
Η φωτογραφία σου της Zhang Ziyi στο χιόνι-ένα ποίημα...

5:24 μ.μ., Φεβρουαρίου 05, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλώς τη νέα θαμών(η)τη lemon!
Έχουμε πολλά κοινά είδα, στο ενδιαφέρον blog σου και θα ήθελα και απο εδώ να ευχαριστήσω για την αφιέρωση!
Καλή συνέχεια!

9:40 π.μ., Φεβρουαρίου 06, 2006  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.