Σάββατο, Μαρτίου 25, 2006

Με γέλασε μια χαραυγή


<<Το χάραμα επήρα
Του Ήλιου το δρόμο,
Κρεμώντας τη λύρα
Τη δίκαιη 'ς τον ώμο,
Κι' απ' όπου χαράζει
Ως όπου βυθά,
Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι
.>>Διον.Σολωμός-Για τούτο, κατά τα χρόνια της σκλαβιάς, χιλιάδες παλληκάρια σφαχτήκανε και κρεμαστήκανε και παλουκωθήκανε για τη πίστη τους, αψηφώντας τη νεότητά τους, και μη δίνοντας σημασία στο κορμί τους και σε τούτη την πρόσκαιρη ζωή. Στράτευμα ολάκερο είναι οι άγιοι νεομάρτυρες, που δε θανατωθήκανε για τα υλικά αγαθά τούτης της ζωής, αλλά για την πολύτιμη ψυχή τους, που γνωρίζανε πως δε θα πεθάνει μαζί με το κορμί, αλλά θα ζήσει αιώνια. Ακούγανε και πιστεύανε ατράνταχτα τα λόγια του Χριστού, που είπε: «Μη φοβηθήτε εκείνον που σκοτώνει το σώμα, και που δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω. Αλλά να φοβηθείτε εκείνον που μπορεί να θανατώσει και το σώμα και την ψυχή.»

Εκείνος οι απλές ψυχές, που ζούσανε στα βουνά και στα ρημοτόπια, ήτανε διδαγμένες από τους πατεράδες τους στην πίστη του Χριστού, και γνωρίζανε, μ’ όλο που ήτανε αγράμματες , κάποια από τα λόγια του, όπως είναι τούτα: «Τι θα ωφελήσει άραγε τον άνθρωπο, αν κερδίσει τον κόσμο όλο, και ζημιωθεί την ψυχή του;» «Η ψυχή είναι πιο πολύτιμη από τη θροφή, όπως το κορμί από το φόρεμα!» -κ.ά.
«Πονεμένη Ρωμιοσύνη» Φώτη Κόντογλου Εκδ. ΑστήρΗ συνείδηση ο άγραφος ριζωμένος νόμος που γεννιέται και πεθαίνει μαζί μας, η πυξίδα που κατευθύνει τους πλόες μας, διαγράφει το πλαίσιο που κινούμαστε στο χωρόχρονο.

Η συνύπαρξη των γενεών στο χώρο, μας φορτώνει το βάρος της πνευματικής κληρονομιάς και διαδοχής.

Η σύγκρουση της Ελευθερίας με τη δήθεν ελευθερία επιλογών , έχει σχέση όσο η κριτική σκέψη, με την παθητική παραδοχή.

Ζήτω η 25 η Μαρτίου, με ό,τι συμβολίζει η Ημέρα..


ΘεόδωροςΚολοκοτρώνης: o Λόγος στην Πνύκα (απόσπασμα)
-Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.

Εις τον πρώτο χρόνο της Επαναστάσεως είχαμε μεγάλη ομόνοια και όλοι ετρέχαμε σύμφωνοι. Ο ένας επήγεν εις τον πόλεμο, ο αδελφός του έφερνε ξύλα, η γυναίκα του εζύμωνε, το παιδί του εκουβαλούσε ψωμί και μπαρουτόβολα εις το στρατόπεδον και εάν αυτή η ομόνοια εβαστούσε ακόμη δύο χρόνους, ηθέλαμε κυριεύσει και την Θεσσαλία και την Μακεδονία, και ίσως εφθάναμε και έως την Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τους Τούρκους, οπού άκουγαν Έλληνα και έφευγαν χίλια μίλια μακρά. Εκατόν Έλληνες έβαζαν πέντε χιλιάδες εμπρός, και ένα καράβι μιαν άρμάδα...

Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ' ολίγον περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθή η νύκτα του θανάτου μας, καθώς την ημέραν των Αγίων Ασωμάτων θέλει διαδεχθή η νύκτα και η αυριανή ήμερα. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε• και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του Θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία.Υστερον: Ο πίνακας, βυζαντινής τεχνοτροπίας, είναι της Ασπασίας Μακρή.
Το παραδοσιακό άσμα είναι απο την εξαιρετική αυτή ιστοσελίδα.

10 Comments:

Blogger Dimitris Nikolsky said...

Μεγάλη ημέρα για το Έθνος και τη Χριστανοσύνη. Εξαίσο το κείμενό σου και πράγματι όταν υπήρχε ομόνοια είχαμε καταφέρει πολλά το 1ο χρόνο της επανάστασης. Δυστυχώς ο εμφύλιος μας τύφλωσε και οδήγησε ακόμα και τον Θ.Κολοκοτρώνη στη φυλακή στο Παλαμήδη.

Τουλάχιστον ας μην ξεχνάμε...

3:03 μ.μ., Μαρτίου 26, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Μεγάλη μέρα, φίλε μου!
Οι νεώτερες ιστορικές εξελίξεις δείχνουν dimitri, ότι δυστυχώς ξεχνάμε.
Ότι δυστυχώς ακόμα, αγόμαστε και φερόμαστε απο παράγοντες και παραγοντίσκους, χρώματα και φούμαρα.

Μακάρι να ΜΗΝ Ξεχνάγαμε!

4:43 μ.μ., Μαρτίου 26, 2006  
Blogger Λαμπρούκος said...

Πόσο ωραία τα λόγια του αγράμματου Κολοκοτρώνη. Και πόσο πολύ τα ξεχάσαμε...

4:56 μ.μ., Μαρτίου 26, 2006  
Blogger Mirandolina said...

Χρόνια μας πολλά Κατερινάκι - πάντα λεύτεροι!

10:03 μ.μ., Μαρτίου 26, 2006  
Blogger Citronella said...

Πολύ όμορφα αποσπάσματα..
Ακόμα ετούτη η Άνοιξη, και
Χρόνια μας Πολλά Κατερίνα!

12:08 π.μ., Μαρτίου 27, 2006  
Blogger Λύσιππος said...

Η Λευτεριά δύσκολα αποκτάται, ακόμη δυσκολότερα κρατιέται - μα πάνω απ'όλα, πολύ εύκολα χάνεται.

1:08 π.μ., Μαρτίου 27, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

-Απόσταγμα σοφίας, Λαμπρούκο μου!
Αν ήταν γραμματιζούμενος, φοβάμαι, δεν γινόταν ο πολέμαρχος και ο Νούς που όλοι του χρωστάμε.
-Χρόνια πολλά, Μιραντολίνα μου! Λεύτεροι ακόμα και όταν κατακτιόμαστε!
-Ακόμα το καλοκαίρι, snowflake μου! ;)
Ο Ρήγας και ο θούρειος, άλλη μεγάλη σελίδα της ιστορίας μας.
-Αλήθεια Λύσιππε.
Έχεις δει κάποιους που κληρονομούν πόσο εύκολα ξεπουλάνε ή χάνουν αυτά που άκοπα απόχτησαν;

11:51 π.μ., Μαρτίου 27, 2006  
Blogger Juanita La Quejica said...

Γι αυτό και ο Κοραής ζήταγε να μορφωθεί πρώτα ο λαός, πριν την Επανάσταση, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί σωστά την ελευθερία του...

6:45 μ.μ., Μαρτίου 27, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Βάζεις το δάχτυλο στον τύπο των ύλων Juanita μου..

11:03 μ.μ., Απριλίου 01, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! Brand big o tires Dr yune-atlanta plastic surgeon domain names order ambien Fitness clubs and gyms in western mass Mazda mx3 service manuals Motor  driven vacuum cleaner Loans for dog grooming school flowers car rental Keno powerball games supplements herbal

8:30 μ.μ., Απριλίου 26, 2007  

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.