Κίνα και επέκεινα
Χθες, ξεκίνησε στο Πεκίνο επίσημα, η εβδομάδα διεθνούς μόδας για το 2006-2007. Περισσότεροι απο 20 διάσημοι διεθνείς οίκοι, σε ξεχωριστές επιδείξεις, 120 σχεδιαστές απο 24 χώρες, θα λάβουν μέρος. Θα συναγωνιστούν με εντυπωσιακές δημιουργίες, όπως φαίνεται απο τις πρώτες φωτογραφίες, όπως αυτή κάτω αριστερά .
Στην Κίνα, που σφύζει απο δραστηριότητα, υπάρχει μια τάση να γεφυρωθούν οι αποστάσεις με τις υπόλοιπες χώρες και ειδικά τις χώρες της Ευρώπης, ενόψει Ολυμπιακών αγώνων. Για παράδειγμα υποδέχτηκαν αντιπροσωπία της Ιταλίας που έδωσε παράσταση στα πλαίσια πολιτιστικών ανταλλαγών. Οι
Κινέζοι πάλι , έστειλαν τα top-models τους να φωτογραφηθούν στη Βενετία και οργάνωσαν καλλιστεία για την μις Τουρισμό.
Οι οικονομικές δραστηριότητες στην χώρα αναβαθμίζονται, επιχειρήσεις εγκαθίστανται αλλά και η παραοικονομία ανθεί, όπως είναι φυσικό.
Τα δημοφιλή ..φρουτάκια, φυτρώνουν και στο Πεκίνο. Η φωτογραφία απο την επιχείρηση εκκαθάρισης παράνομων επιχειρήσεων.
Οι ρυθμοί των Ολυμπιακών έργων είναι γοργοί. Το τίμημα για τον εκμοντερνισμό της πόλης ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων, το πληρώνουν κατά δεκάδες οι παλιές γειτονιές.
'Οπου υπάρχει ο χαρακτήρας "chai=καταστροφή", σημαίνει ότι το κτίριο είναι για κατεδάφιση και είναι πολλά, ίσως, τα σημαδεμένα. Στη θέση τους, θα ανεγερθούν μοντέρνα κτίρια, ικανά να στεγάσουν μετά, τις αυξημένες ανάγκες κατοικίας, μια και η αστυφιλία αυξάνεται τελευταία και στην Κίνα. Αλλά και ότι οι επι τούτου σχεδιαστές πολεοδόμοι αποκαλούν "Πύλη χαράς και ξενοιασιάς", δηλαδή Shopping malls, εστιατόρια, καφετέριες αλλά και σύγχρονα γραφεία.
`
Ανοίγεται στον επισκέπτη και η "απαγορευμένη πόλη", όπου στο Μουσείο των θησαυρών συγκεντρώνονται πολύτιμα αντικείμενα, όπως αυτή η επισμαλτωμένη τσαγιέρα.
Το Πεκίνο φιλοξενεί όλους τους εργάτες που συγκεντρώθηκαν εκεί απο τις περιοχές τους, συνήθως σε κοινούς κοιτώνες. Συνήθως σε πρόχειρα καταλύματα κοντά στα εργοτάξια. Στους καταυλισμούς, μπορούν να μαγειρέψουν ή να πλύνουν τα ρούχα τους.
Αλλά υπάρχουν και εκείνοι, που άφησαν πίσω τις αγροτικές δουλειές τους και ονειρεύονται ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον έστω και αν πληρώνεται στο πέμπτο του μισθού των άλλων. Αυτοί που κοπαδιαστά συρρέουν στο Πεκίνο ζητώντας δουλειά στα έργα. Αργότερα θα προστεθούν σε εκείνους που θα παραμείνουν στις πόλεις, επιτείνοντας το πρόβλημα της αστικής εποίκησης.
Μέχρι το 2020 υπολογίζουν ότι θα συρρεύσουν στις πόλεις σε μια έντονη κίνηση αστυφιλίας, πληθυσμοί, με ρυθμό που δεν έχει ξανασημειωθεί στον κόσμο!
-Οι δύο τελευταίες αριστερά φωτογραφίες είναι της Adrian Cooper. Οι άλλες, άγνωστων Κινέζων φωτογράφων.
-Το μουσικό άκουσμα απο τους "Pink Martini-Kikuchiyo To Mohshimasu".
12 Comments:
Καλά είναι όλα αυτά, να πηγαίναμε και μια βόλτα να τα δούμε...
Και όταν θα λείψει και αυτό το πιάτο ρύζι, το αναγκαίο για την στοιχειώδη επιβίωση, τί θα γίνει; Πώς θα αντιδράσουν αυτοί οι άνθρωποι; Χμ...
Η Κίνα είναι η επόμενη υπερδύναμη.Έχουν κατακλύσει τα πάντα και στον ανταγωνισμό απ' ότι φαίνεται μόνο από την Ινδία ίσως να έχουν. Άντε να δούμε τι θα κάνουν και αυτοί στους Ολυμπιακούς.
"Στρατιωτάκια, ακούνητα, αμίλητα, όλα στη σειρά..."
Πωωω τι μοντελάκια είναι αυτά ! Κλείνω αμέσως εισητήριο να πάμε για ανανέωση της γκαρνταρόμπας .
Δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω !
Θα τους σκίσουν τους Γάλλους ως χασέδες . Η προσωποποίηση της φινέτσας αυτοί οι Κινέζοι σχεδιαστές !
Μεθαύριο σε βολεύει ?
Kαι δυστυχώς ποτέ δεν θα ξεφύγουμε από αυτήν τη διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και τελευταία φωτό ..
Btw, ανάμεσα στα άλλα οι Κινέζοι είναι γνωστοί πρωταθλητές σε Πληροφορικές/Μαθηματικές Ολυμπιάδες!
Οπως φαίνεται η Κίνα δεν θα τολμήσει να ξεφύγει. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις...
Kαλησπέρα σας!
Έπεσε στην αντίληψή μου το εξής:
"Διάβαζα πριν από λίγες ημέρες το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του Αγγλου δημοσιογράφου James Kynge για την αναδυόμενη Κίνα, με τίτλο «China Shakes the World: The Rise of a Hungry Nation» (Η Κίνα Συγκλονίζει τον Κόσμο: Η Εγερση ενός Πεινασμένου Εθνους). Η έννοια τη πείνας στην εργασία του Kynge εκφράζεται σαν αστείρευτη δίψα για οικονομική επιτυχία. Και τα στοιχεία που παραθέτει θα έπρεπε να μας συγκλονίσουν. Μια κινέζικη εταιρεία λ.χ. αγόρασε έξω από το Ντόρντμουντ ένα ολόκληρο παλιό εργοστάσιο χάλυβα της Τίσενκρούπ - ενός από τους μεγαλύτερους κατά το παρελθόν γερμανικούς βιομηχανικούς κολοσσούς. Το εργοστάσιο διαλύθηκε τούβλο-τούβλο και τσιμινιέρα-τσιμινιέρα και μεταφέρθηκε ολόκληρο στην Κίνα! Δυο χρόνια γρηγορότερα από όσο οι ίδιοι οι Γερμανοί είχαν υπολογίσει πως θα χρειασθεί. Και τώρα στην Κίνα αποδίδει σημαντικά κέρδη στον νέο αγοραστή, εκεί που στη Γερμανία ήταν πνιγμένο στις ζημιές"
Αυτό προσλαμβάνω απο το σερφάρισμά μου στο διαδίκτυο, μια πείνα για προβολή και επιτυχία προς τα "έξω". Μια προσπάθεια να γίνουν "δύση" στη θέση της Δύσης. Γι' αυτό επανήλθα με τα επέκεινα στα ..κινέζικα.
=Μακάρι Λαμπρούκο μου! Τώρα πριν μοιραία, χαθούν αυτά που χαρακτηρίζουν εθνικά την παλιά και τη σύγχρονη Κίνα.
=Όπως οι οικονομικοί εμιγκρέδες στη Γαλλία, φίλτατη Juanita, υποθέτω.
=Το αστείο dimitri, είναι ότι καθήσυχάζουν την Αμερική ότι δεν θα είναι η επόμενη υπερδύναμη (σου λέει μην πάθουμε αλα Γκορμπατσώφ) και απο την άλλη προωθούν πυρηνικά προγράμματα.
=Θα φθάσουν και εκεί ellinida μου!
(Άσε άσε, δεν είναι ώρα για ταξίδια με 3 -μάλλον δύο εκτός η μεγάλη αν συνεχίσει με διδακτορικό-φοιτητριομαθήτριες και τις απαιτήσεις τους!)
=Χαριτωμένη Snowflake μου νομίζω ότι η εισαγωγή μου πρέπει να σε κάλυψε. Έχουν ανάγκη τη διάκριση. Είναι και καπάτσοι.. Διάβαζα για έναν καθηγητή σε κάποιο Πανεπιστήμιό τους που διορίστηκε προσκομίζοντας διδακτορικό με επώνυμο ηχητικά όμοιο με το δικό του -ξέρεις επώνυμα/ιδεογράμματα που αλλάζουν μεταφέροντας τον τόνο- και τη διαπόμπευση που του κάνανε.
= Δεν θα τολμήσει ακόμα,alombar42. Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι αυτάρκης, δεν υπάγεται στον έλεγχο καμμιάς παγκόσμιας τράπεζας, έχει πειθαρχημένο στρατό, πετρέλαιο, οράματα.
Στα οράματα είναι που κολλάω - εκτός αν ψάχνουμε για μια ακόμα Δύση στη θέση της Δύσης. Θα προτιμούσα μια Ανατολή, έστω για να δούμε το διαφορετικό...
Λόγω νοοτροπίας δεν θα πάψουν να είναι Ανατολή.
Αλλά είναι σαν τους νεόπλουτους, για κάθε τι που "γυαλίζει" φαντάζομαι.
Κατερίνα, ξέρω οτι πιο ουτοπική άποψη δεν υπάρχει, και δεν έχω να κάνω καμιά πρόταση, παρά μόνο να καταθέσω τη λύπη μου, γιατί εγω τους ανθρώπους μόνο έναν-έναν χωριστά μπορώ να τους δω, όχι σαν σύνολο. Εκείνος ο κύριος πάνω στα τσουβάλια, με τα παλιά παπούτσια, κρυώνει το βράδυ που κοιμάται? έφαγε χθές? έχει αγαπημένη? πόσο καιρό έχει να κάνει ένα ζεστό μπάνιο?
Μπλοκάρομαι απο τα ματάκια τους που κυτάνε την κάμερα, ξέρω οτι δεν βοηθάει σε τίποτα-οι αλλαγές γίνονται απο ιδεολογίες ή απο σύνολα ανθρώπων. Εγω θα ήμουν απλά μια καλή νοσοκόμα, μόνο αυτό θα μπορούσα.
Να μην επαναλάβω βέβαια οτι η Κίνα είναι αγαπημένη μου :)
Αν το ποστ σου είχε μείνει μόνο στις πρώτες φωτό, με τα κόκκινα φανάρια και τις πόζες στη Βενετία, πόσο ενθουσιώδες θα ήταν το σχολιό μου εδώ, ε?
Αλλά (και πολύ καλά έκανες) παρουσίασες την πραγματικότητα κι έτσι βάρυνε το σήμερα έναντι της παράδοσης!
Δεν υπάρχουν σήμερα "καλές" και "κακές" χώρες. Δυστυχώς ο αγροτικός και ίσως καθηλωμένος αγράμματος πληθυσμός, το ίδιο υποφέρει.
Άσχετα απο αυτό, ο αρχαίος πολιτισμός, αν πούμε ότι διασώζεται σήμερα και δεν έχει δεινοπαθήσει όπως ο δικός μας, (γιατί ενόψει παγκοσμιοποίησης, πρέπει ΑΥΤΑ να ξεχαστούν), είναι θέμα ξεχωριστό.
Φιλώ σε, lemon μου!
Excellent, love it! Doews hormone pills increase decrease your weight Onlinepharmacy didrex nikki benz Ionic breeze troubleshooting Roulette craps poker downloads play free casino games Saab abbott vegas style baccarat Add link protection spyware suggest ambien sale Ativan cocaina Turf management for golf courses 2nd edition videos h26r custom cabinets Washington mazda dealers Laterial file cabinets in medium tone virus scan air purifier Cream hair removal africa travel Voyeur spy videos Vip wedding invitations
Δημοσίευση σχολίου
<< Home