Δευτέρα, Μαΐου 01, 2006

Βασιλεύς ή στρατιώτης;



Μέσ του Μαγιού τις μυρωδιές, ή για να ακριβολογούμε την τελευταία μέρα του Απρίλη, μας έφυγε ο John Kenneth Galbraith, ο γνωστός οικονομολόγος και καθηγητής του Harvard, σε ηλικία 97 ετών.

Η επιρροή του εκτεινόταν απο Προέδρους,(απο τον Ρούσβελτ έως τον Κλίντον), ως σύμβουλος ειδικών επιλύσεων στα οικονομικά, έως τη διπλωματία ως πρεσβευτής στην Ινδία επί προεδρίας J.F.K.,(αν και λέγεται ότι "πικράθηκε" το Στέητ Ντιπάρτμεντ για την επιλογή του, επειδή δεν μπορούσε να ελέγξει την απευθείας πρόσβασή του στον Πρόεδρο). Η main street τύπου επιτυχία του, τον έκανε να διακριθεί τόσο ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, αλλά και ως παραγωγικός συγγραφέας best sellers και οικοδεσπότης τηλεοπτικών προγραμμάτων.
Γεννήθηκε στο Οντάριο και σπούδασε στο Τορόντο του Καναδά και το 1931 εγκαταστάθηκε στην Αμερική. Στα 1937 πήρε την αμερικάνικη υπηκοότητα και παντρεύτηκε την Catherine Atwater, την Κitty του, με την οποία απέκτησε τρεις γυιούς, τον δικηγόρο Alan, τον διπλωμάτη καριέρας Peter W. και τον επίσης οικονομολόγο James K. Ο τέταρτος γυιός του, πέθανε παιδί απο λευχαιμία.
Ηταν βαθειά επηρεασμένος απο τον Βρεταννό οικονομολόγο John Maynard Keynes, ώστε να αποκαλεί τον εαυτό του "evangelical Keynesian". Πίστευε στην εβδομάδα εργασίας λίγων ωρών, στα δικαιώματα της γυναίκας, στην καταπολέμηση της ανεργίας με κρατικά κονδύλια, στη βοήθεια των θυμάτων καταστροφών που έρχονταν απο ανθρώπινο χέρι απο ένα διεθνή φορέα και φανερά αντιτέθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η φιλοσοφία του Galbtaith, συνοψιζόταν στις φράσεις κλειδιά
"Man is an evolved creature which must, by natural law, proceed to serve his and his own family's best interests".

"Central control by the elite not only wastes precious resources, but splits society into those who have and those who do not. "
"Only in a free market will people be able to lead independently sovereign lives; and only in a free market will people be able to be productive - helping themselves, their families, and their community as a whole. The market is simply another word for freedom".



Γράφει στο ΒΗΜΑ ο Αδ.Πεπελάσης για αυτόν:
"Ο John Galbraith, για δεκαετίες, από το 1940 ως σήμερα, υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα στον ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο. Νέες ιδέες, προκλητικές σκέψεις, χρήσιμες προτάσεις. Τα γραπτά του είναι γνωστά. Οπως γνωστή είναι η καλλιέπεια που τα διακρίνει. Ενα από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι η γοητευτική χρήση της γλώσσας του. Παρά ταύτα νομίζω ότι ο σπουδαίος αυτός στοχαστής και άνθρωπος της πράξης είναι σοβαρά υπερτιμημένος και μάλιστα στη χώρα μας. Αυτό ίσως οφείλεται εν μέρει σε μια απαράμιλλη ικανότητα του Γκάλμπρεϊθ να εμφανίζει το έργο του, τις ιδέες του, κάθε τι, με μια κεκαλυμμένη εκζήτηση. Υπάρχει κάτι στη σκέψη του και στις προτάσεις του που είναι εξεζητημένο και ελκυστικό".

O καθηγητής Πεπελάσης δεν είναι ο μόνος με ενστάσεις ως προς τη θεωρία την οικονομική του Galbraith, όπως φαίνεται απο το debate εδώ

Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στη ζωή του, όπως αυτή απο την κυβέρνηση της Ινδίας που του παραδίδεται στη φωτογραφία, απο τη σελίδα του Harvard.

17 Comments:

Blogger aeipote said...

Καλημέρα και καλό μήνα! Ενδιαφέρουσα εγγραφή που μας μαθαίνει πράγματα και τιμά την μνήμη ενός ανθρώπου που και ξεχώρισε και πρόσφερε. Τα πολύτιμα ηλεκτρονικά ημερολόγια στα οποία μπορείς πλέον να βρεις τεράστια ποικιλία θεμάτων, καταθέσεων και προβληματισμών!

8:22 π.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger Μιχάλης Μπακόλας said...

Καλη σου μέρα, και καλό μήνα!

Ερώτηση κρίσεως :

Ανακάλυψα το blog σου τυχαία, και βλέπωντας ότι δεν μιλάς για ..αυγοκομένη μαγειρίτσα(λέμε τώρα,και παρόμοιες μπούρδες), αλλά κάθεσαι και θεωρείς σημαντική την
προσφορά ενός ανθρώπου και παράλληλα την προβάλεις,...θα ήθελα να πάρω την άδεια σου να σε βάλω στους bloggers στο blog μου, κάτι που το κάνω αφού ζητήσω άδεια απ τον ίδιο πρώτα, αλλά και κατόπιν αυστηρής επιλογής.

Δέχεσαι?

9:09 π.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλημέρα και καλό μήνα και σε σάς φίλτατοι!
-Χαίρομαι aeipote που εκτιμάς τα "ηλεκτρονικά ημερολόγια" σαν μέσο καταγραφής των προβληματισμών και των θεμάτων που διαμορφώνονται μακριά απο την κατευθυνόμενη τηλεοπτική υποκουλτούρα, ακόμα και την κατευθυνόμενη δημοσιογραφία. Όσο για τον δόκτορα Galbraith αξίζει πολλά περισσότερα και απο πιο ειδικούς.
-Καλώς τον τον michali Backola με το λαμπρό επικοινωνιακό χαμόγελο!
*Φίλε μου, τιμή μου, σε ευχαριστώ!
Κάποτε ρωτούσα και εγώ, αλλά τώρα επιλέγω και απο μόνη μου, χωρίς απαραίτητα αμφίδρομη ανταπόκριση, αρκεί να έχει κάτι να πεί το blog και να υπάρχει δυνατότητα έξυπνου διαλόγου.

2:58 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger Filotas said...

Καλό μήνα Κατερίνα μας!...

3:35 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Σε ευχαριστώ καλέ μου, επίσης!
Πως πάει η οδήγηση;

4:15 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Nice one! Το αντίστοιχο link από Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Kenneth_Galbraith

5:10 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Πολύ ενδιαφέρων ως άνθρωπος Τιτάνα, που σηματοδότησε ολόκληρη εποχή. Απο τους τρεις γυιούς του, Alan, Peter, and James, γνωστοί και διακεκριμμένοι είναι ο διπλωμάτης, πρεσβευτής (στη γειτονιά μας την Κροατία μάλιστα) Peter W.Galbraith και ο επίσης οικονομολόγος James K.Galbraith.
O αδελφός μου που τον είχε γνωρίσει απο κοντά, τον περιγράφει σαν εύχαρι, πανέξυπνο, γοητευτικό απο πλευράς επικοινωνίας, πανύψηλο καθηγητή. Σημαντικό είναι ότι είχε σταθερό γάμο με την Kitty του, για 70 περίπου χρόνια!

6:29 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger Τζων Μπόης said...

O Galbraith πιστεύω ότι ήταν ένας από σημαντικότερους οικονομολόγους της εποχής μας. Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία του και βρίσκω τη σκέψη του αρκετά πρωτοποριακή και παράλληλα ρεαλιστική. Κινούμενος μέσα στα πλαίσια μιας οικονομίας δυτικού τύπου καταρθώνει να κριτικάρει επικοδομητικά την καπιταλιστική οικονομία, την οποία όμως υπηρετεί, να προβάλει απόψεις, να προτείνει λύσες απλές, ρεαλιστικές και κατά την προσωπική μου γνώμη προς τη σωστή κατεύθυνση.
Δεν υπάρχουν συχνά οικονομολόγοι, ιδίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι οποίοι να προβάλλουν ως ύψιστη σημασία για μια οικονομία την παιδεία, την αποδοχή πληθωριστικών πιέσεων και την ύπαρξη ελλειμάτων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κοινωνικά αγαθά όπως η εκπαίδευση η οποία ακορογωνιαίο λύθο ανάπτυξης μιας κοινωνίας.
Μπράβο Κατερίνα, πολύ καλή αναφορά σε έναν σημαντικό άνθρωπο που έφυγε.

6:32 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger lemon said...

Κατερίνα μου, μπράβο,ξέρεις πόσο μ αρέσουν τα βιογραφικά πόστς, αν και δεν γνωρίζω απο οικονομικά...
Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την πληροφορία για τον 70ετή γάμο του...!

8:03 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger ci said...

Kαλό μήνα Κατερίνα μου!
Ενδιαφέρον στοιχείο η στάση του απέναντι στον πόλεμο του Βιετναμ.
Και επίκαιρο!

8:46 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

-Thanks armiriki, τα θέτεις διεξοδικά και εξαιρετικά. Ήταν μισό αιώνα πριν απο την εποχή του θαρρώ.
-Γειά σου lemon μου, αξιοπρόσεχτο πράγματι.Ίσως να μην ήταν ο Galbraith, αν δεν ήταν εκείνη δίπλα του.
-Επίσης Citronella μου. Τι ωραία τα πρωτομαγιάτικα λουλούδια σου!

9:54 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger hardrain said...

Θαυμάσιο ποστ Κατερίνα, μπράβο...Ο Γκάλμπρεϊθ ήταν από τους "ήρωες" του πατέρα μου και έτσι, από πολύ μικρός κάθε τόσο άκουγα αναλύσεις για τις θέσεις του και τα δοκίμιά του. Και βέβαια, δεν ήταν ένας απλός οικονομολόγος, αλλά ένας από τους σπάνιους και σημαντικούς που ως φακό και φίλτρο είχαν την Κοινωνία των Ανθρώπων.

Καλό σου μήνα!

10:51 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger S G said...

"Και βέβαια, δεν ήταν ένας απλός οικονομολόγος, αλλά ένας από τους σπάνιους και σημαντικούς που ως φακό και φίλτρο είχαν την Κοινωνία των Ανθρώπων"

περιεργο, ειχα την εντυπωση οτι ολοι οι μεγαλοι οικονομολογοι για αυτο δουλευαν...

11:16 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger Μιχάλης Μπακόλας said...

Κατερίνα σ ευχαριστώ.

Ηδη σε έχω " αναρτήσει ".

Να σαι καλά.

11:31 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλησπέρα μάλλον καλημέρα!

-Δύοντά μου, ως ποιητής ομιλείς! Υπάρχουν και εκείνοι που ξεφεύγουν απο τους πίνακες των στυγνών αριθμών, αυτό φαντάζομαι ότι εννοείς. Γεγονός είναι ότι ο Galbraith έβλεπε σφαιρικά, με προοπτική και"ανθρώπινη" ματιά.

-S.G. με εντυπωσιάζει το resume σου, τόσο ώστε να το "υποδείξω" εκεί που πρέπει(στα παιδιά μου) σαν παρακίνηση!
Μμμ, αν σκεφθείς ότι κατά βάση ο οικονομολόγος είναι φιλόσοφος και προ πάντων "αναλυτής", τότε κατανοώ την ένστασή σου.

-και εσύ να είσαι καλά michali μου.

-Συμφωνώ αγαπητέ silent attitude. Πως το λέγαμε στα αρχαία, ως χαρίεν άνθρωπος ήν..

3:04 π.μ., Μαΐου 02, 2006  
Blogger S G said...

καλα δεν τα λυπασαι τα παιδια σου? :-)

(συγγνωμη αλλα δεν μπορεσα να αντισταθω στον πειρασμο)

4:13 μ.μ., Μαΐου 03, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

:) Η μετριοφροσύνη κάνει τη διαφορά φίλε μου!

2:14 π.μ., Μαΐου 04, 2006  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.