Τετάρτη, Ιουνίου 14, 2006

Robotics


Διάβαζα το φίλο blogger κ.Μιχάλη Μπακόλα τις προάλλες και δεν πίστευα στα μάτια μου! Robots που θα είναι πιθανόν αυτονομημένα ή καθοδηγούμενα για επίθεση; Δεν μας φτάνει η ανθρώπινη ασυδοσία και η παγιωμένη βία; Δεν μας φθάνει ο εισαγόμενος και ντόπιος χουλιγκανισμός; Δεν μας φτάνει η ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα που δεχόμαστε και που όπως διάβασα μπορεί να ευθύνεται για την άνοδο της βίας, την καθήλωση της μάζας σαν υπνωτισμένης και τον έλεγχο του νου; Τι είναι αυτό το καινούργιο;

Το σημερινό δημοσίευμα του Spiegel είναι εύγλωττο. Δέκα χρόνια οι επιστήμονες "έπαιζαν ποδόσφαιρο" προσπαθούσαν δηλαδή να δημιουργήσουν έναν Robot-παίκτη, γρήγορο και ίσως οικονομικώτερο ενός πραγματικού : "Playing soccer is now the great challenge of latter-day robotics: Researchers have been working for ten years to get machines to chase balls. The scientists' enthusiasm for the sport should hearten anyone who ever wished bloody shins on a soccer-innocent intellectual. Chess, in computer-science circles, these days is for nimrods -- the cool kids are on the soccer field. "

Είχα υπόψη μου ότι οι έρευνες και οι δημιουργίες της NASA οδήγησαν και σε εφαρμογές στην καθημερινή ζωή, ειδικά όπου υπήρχε κατάσταση ανάγκης και ανθρώπινο χέρι θα ήταν δύσκολο να φθάσει, όπως θα δείτε επίσης εδώ.

Είχα υπόψη μου επίσης κατηγορηματικά, ότι ρομπότ είναι μια έξυπνη μηχανή που μπορεί με αλγοριθμική "σκέψη" να συγκεντρώσει πληροφορίες από το περιβάλλον και να ενεργήσει βάσει των εντολών που διαθέτει, (αισθήσεις-σκέψη-δράση). Μια μηχανή κάτω από τον έλεγχο του ανθρώπου/νου που την έφτιαξε, επομένως απόλυτα ελεγχόμενη και θεωρούσα επιστημονική φαντασία και θέμα κινηματογραφικό οτιδήποτε άλλο.
Όπως ότι ήδη δίνονται εκλαϊκευμένα μαθήματα ρομποτικής και κυκλοφορούν kits με ότι χρειάζεται για να φτιάξεις το δικό σου ρομπότ είναι τόσο ενδιαφέρον όσο και τρομαχτικό, για την ελευθερία και την ανεξέλεγκτη χρήση της δυνατότητας!

Όμως βάσει ποιας ηθικής και κώδικα δεοντολογίας δημιουργούνται τα νέα κατασκευάσματα, αυτά που οι επιστήμονες θριαμβικά αποκαλούν "ανθρωποειδή";
Άραγε στη χώρα μας, σε ποιο επίπεδο έρευνας και αφύπνισης για τη χρήση των robotics βρισκόμαστε;
H έρευνα στο διαδίκτυο ήταν φτωχή. Στο πανεπιστήμιο Πατρών φαίνεται να γίνονται παρόμοια ερευνητικά προγράμματα. Στο πολυτεχνείο Κρήτης επίσης, με δημοσιότητα των προγραμμάτων όπως θα δείτε στον τοπικό τύπο. Aς ελπίσουμε ότι όλα γίνονται για το καλύτερο και κυρίως ο ελληνικός νούς συμβάλλει αποφασιστικά, όπως πάντα, στην επιστήμη.

Χαρισμένο στα παιδιά από την Κρήτη αλλά και την αγαπημένη Πελοπόννησο, ετούτο, πρόλογος του Νίκου Ζωϊδάκη από ζωντανή ηχογράφιση.

'Yστερον: Δείτε εδώ την παράκληση της Χρύσας.

11 Comments:

Blogger twocows said...

Τι θα προτιμούσες, να πολεμάνε άνθρωποι και να σκοτώνονται ή να πολεμάνε για μας ρομπότ (γιατί δεν βλέπω να εξαφανίζεται η ιδέα του πολέμου από τον πλανήτη μας).
Επίσης δεν θα ήταν προτιμότερο να στέλνουν ρομποτ παρά ανθρώπους στο διάστημα και σε πλανήτες απ'ότι ανθρώπους για την αποφυγή άλλων δυστυχημάτων; κτλ. Πάντως πολύ καλά τα λινκς σου! Και συμφωνώ για την ηθική παρεμβολή που μπορούμε να έχουμε για ένα καλό αποτέλεσμα

5:48 μ.μ., Ιουνίου 14, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Δεν διαφωνώ, για τις εφαρμογές που έτσι και αλλιώς έχουν μπεί στη ζωή μας από την πόρτα και απ' το παράθυρο, φίλε μου!
Το κομμένο πόδι ή το χέρι που το αντικαθιστά συσκευή ρομποτική, το μάτι που κάνει τυφλό εκ γενετής να βλέπει..
Επειδή όμως η γνώση αποκτήθηκε, και ερήμην μας, θέλω να πω ο κόσμος ο πολύς δεν γνωρίζει το τεράστιο θαύμα που έχει συντελεστεί, πρέπει να σκεφτούμε και το αρνητικό μέρος αυτού.
Σκέφτεσαι έναν τροχονόμο robot που δεν θα καταλαβαίνει τίποτε, έναν άλλον που έχει προγραμματιστεί να σε συλλάβει για..ας πούμε φορολογικές παραβάσεις ενώ πρόκειται για συνωνυμία; (Αυτό ειδικά στην οργανωμένη Ελλάδα..)
Σκέφτεσαι έναν ληστή τραπεζών;
Ποιός θα μπορεί να ελέγξει μελλοντικά τα εργαστήρια δημιουργίας ρομπότ και τους σκοπούς τους;
Άρα πρέπει να καθίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε ΕΓΚΑΙΡΑ και στην Ελλάδα.

6:26 μ.μ., Ιουνίου 14, 2006  
Blogger twocows said...

Αυτά που λες μπορούν να αντιμετωπισθούν πιστεύω και να προβλεφτούν. Αλλά πάντως εκεί που χρειάζεται η ανθρώπινη κρίση δεν νομίζω να αντικατασταθεί ο άνθρωπος με ρομπότ. Σίγουρα για πολλές δεκάδες χρόνια. Εγώ δεν κολλάω σε αυτό, αλλά στο πότε τα ρομπότ θα αρχίσουν να πέρνουν δικαιώματα. Aν θα αρχίσουν ποτέ να του δίνουν αυτονομία. Βλέπε animatrix. Αλλά μιλάμε για πολύ στο μέλλον.

10:19 μ.μ., Ιουνίου 14, 2006  
Blogger aggelos-x-aggelos said...

Χρόνια μας πολλά!!!

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα των bloggers!!!

Το avatar σου είναι Botero;

11:09 μ.μ., Ιουνίου 14, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

-Aυτό έλεγα στον Μιχ.Μπακόλα φίλε twocows, ότι μέχρι να τα δούμε στην Ελλάδα -και αν- και εκείνος ένιψε τας χείρας του!
-Χαίρε aggele-X-aggele, μας ήρθες από μακριά; Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλη τη bloggo-σφαιρα!
Πράγματι το εικονίδιο είναι η Πρώτη Κυρία όπως μπορείς να δείς, του Botero που πρόσφατα έκανε opening στην Εθνική Πινακοθήκη.

12:16 π.μ., Ιουνίου 15, 2006  
Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Θελουμε ή οχι το μελλον ανοικει στις μηχανες...Ψυχρο και αποξενωμενο.

1:06 π.μ., Ιουνίου 15, 2006  
Blogger ellinida said...

Δεν μπορεί να σταματήσει κανείς την εξέλιξη . Συμφωνώ ως κάποιο σημείο με την ανάπτυξη της ρομποτικής αλλά όντως οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι . Και από τρελλούς επιστήμονες ένας σωρός .
Ποιός ξέρει τι άλλο θα δούμε !

1:53 π.μ., Ιουνίου 15, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Mε το γνωστό πρόβλημα της υπογεννητικότητας φίλε ΠρέζαΤV σίγουρα το μέλλον ανήκει στις μηχανές..
Ποιό θα είναι αυτό το σημείο; Θα πρέπει θαρρώ, να μας προβληματίσει έγκαιρα.

2:05 π.μ., Ιουνίου 15, 2006  
Blogger Dimitris Nikolsky said...

Αργεί εποχή των Robots. Προς το παρών, ζούμε στην εποχή των ανθρώπων που συμπεριφέρονται σαν robots. Το ίδιο και το αυτό.

12:09 μ.μ., Ιουνίου 15, 2006  
Blogger twocows said...

Είδα και σχετικό όνειρο! Κλικ στο λινκ: http://oneirologio.wordpress.com/2006/06/15/electric_robot_alien/

8:31 μ.μ., Ιουνίου 15, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλησπέρα παιδιά! Ελληνίδα από παραδρομή δεν μπήκε το όνομά σου στο σχόλιο για το "σημείο". Μη μου το χρεώσεις!
Dimitri έχεις δίκιο, χρόνος και αισθήματα, παγωμένα..
Τwocows απόψε όνειρα γλυκά!

Με την ευκαιρία, αν θέλετε, στείλτε ένα email από το link δεξιά κάτω από τα b anners της Ριζάρη!

9:45 μ.μ., Ιουνίου 15, 2006  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.