Σάββατο, Μαρτίου 17, 2007

Πιβώ, Προμηθέα, παιχνίδι των Πέντε και άλλα..Π, όπως Paroles!


O Μπερνάρ Πιβώ στην ελληνική κρατική τηλεόραση από 19 Μαρτίου! Σίγουρα χωρίς το απορημένο ύφος "Ποιός είναι αυτός ο Ελύτης", όταν βραβεύτηκε με Νόμπελ ο ποιητής, εφόσον το θέμα των εκπομπών του θα αφορά τους Έλληνες λογοτέχνες που μεταφράστηκαν γαλλικά και τους Γάλλους στα ελληνικά. Γράφτηκε στην εφημερίδα TΑ ΝΕΑ γι αυτόν:

Μα τι σχέση έχει ο κύριος Πιβώ με την κριτική; Απολύτως καμία. Απλώς ο κύριος Πιβώ υπήρξε ο πρωταγωνιστής της λογοτεχνικής κριτικής, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται, ανεξαρτήτως μέσου, στην τηλεοπτική εποχή. Καλοδιαβασμένος πάντα, ποτέ προκλητικός, με φυσιογνωμία αξιοπρεπούς μεσοαστού ­ ο οποίος έχει τελειώσει κάποια πανεπιστημιακή σχολή, όχι απαραιτήτως λογοτεχνίας ­ έπαιρνε το πιο απορημένο ύφος για να ρωτήσει τις πιο κοινότοπες ερωτήσεις. Ο Πιβώ υπήρξε ο ενορχηστρωτής της λογοτεχνικής ευπρέπειας και όχι μόνον στην Γαλλία. Ακόμη και στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλές ­ αποτυχημένες ευτυχώς ­ προσπάθειες να μιμηθούν τον ευπροσήγορο και καλοσυνάτο τηλεοπτικό αναγνώστη, ο οποίος, εν τέλει, για το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι να είναι εκεί, κάθε Παρασκευή βράδυ, εβδομάδα μπαίνει και εβδομάδα βγαίνει, ξέροντας ότι από τα χείλια του και το χαμόγελό του κρίνονται οι πωλήσεις των βιβλίων και όσοι ενδιαφέρονται γι' αυτές: συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες.

Μ' αυτόν τον τρόπο είχε επιβάλει την παντοδυναμία του. Παντοδυναμία του είπατε; Ε, ναι! Φτάνει να ακούσει κανείς την περίφημη Μαρί Νταριεσσέκ, η οποία ισχυρίστηκε, ενώπιον τρίτων δε, ότι όταν ήταν μικρή έπαιζε με τις κούκλες της «Αποστρόφους» ­ την τότε εκπομπή του κυρίου Πιβώ. Ή να ακούσει το θλιμμένο και σίγουρα θλιβερό παράπονο όσων συγγραφέων δεν πέρασαν ποτέ από την εκπομπή του, δεν πήραν το χρίσμα του «θείου Πιβώ», ο οποίος ήξερε να γκρουπάρει όχι λογοτεχνικές σχολές, αλλά θέματα ανεξαρτήτως λογοτεχνίας, να χαμογελάει ή να σουφρώνει τη μύτη του αφήνοντας τον κριτικό νου για όσους εξακολουθούν και δεν βαριούνται να πιστεύουν στην πνευματικότητα της λογοτεχνίας


Αποδεικνύεται έτσι ότι η ET1, δεν γράφει στα παλαιά της υποδήματα την ποιότητα στις εκπομπές της!

Όπως το κάνει για την ιστορία και την παράδοση η γνωστή πλέον 15χρονη Προμηθέα Πυθία κλπ. Παιδί θαύμα για πολλούς, εντυπωσίασε την ελληνική κοινή γνώμη που είχε τελευταία υπόψη μόνο την καλομοίρα ..Καλομοίρα, από τη νέα γενιά των ελληναμερικανών! Έωλα τα επιχειρήματά της για το κρυφό σχολειό, έωλη και η επιχειρηματολογία του κ.Τ.Μίχα, που βυσσοδομεί αυτή τη φορά, ως δανεικός κοντυλοφόρος για την "Ε" δυστυχώς.
Το καλύτερο κείμενο που διάβασα στα blog για αυτό το θέμα, όπου αντικειμενικά κρίνεται ΜΟΝΟ η περίπτωση αυτού του παιδιού, idiot savant το χαρακτηρίζει, είναι στη σελίδα aspripetraxexaspri.

Σε τέτοιες περιπτώσεις σαν αντίδοτο, "μνημονεύετε διονύσιο σολωμό" όπως διαβάζουμε στην πολύ καλή αυτή σελίδα

Όσο για την Προμήθεια εε συγνώμη Προμηθέα, Πυθία κάτι, "θεά τον έκανε τον ..μουσακά", όπως θα έλεγε ο γνωστός Τ.V. κριτικός και κυνηγός ταλέντων! (Ως γνωστόν, ο μουσακάς, είναι γνωστό ελληνικό αχταρμά-πιάτο)!



Τηρώντας τον άξονα ως μου εδόθη, από τον τρίτο που με κάλεσε στο παιχνίδι των πέντε λέξεων,τον φίλο μας τον Marko, παρέθεσα σε άλλου είδους κείμενο τη σειρά: κοντυλοφόρος, μουσακάς, καλομοίρα, υποδήματα, έωλα

Η φωτογραφία του ανοιξιάτικου ελαιώνα στη Σπάρτη, είναι και πάλι του Κυριάκου Τριλιούρη!
Ακούμε Δαλιδά, στο Paroles, paroles (αδυναμία σε αυτό το τραγούδι πιά), το επιβάλλει το κείμενο!

Ετικέτες , , , , ,

9 Comments:

Blogger Markos said...

Χαμόγελο μεγάλο και χειροκρότημα θερμό !!!!
Κλαπ κλαπ ...
Κυρία μου, καταπληκτικό !!! :):)

Καλησπέρα.

9:37 μ.μ., Μαρτίου 17, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

(Yποκλίνομαι!)
Καλησπέρα!

9:40 μ.μ., Μαρτίου 17, 2007  
Blogger Νicola Beerman said...

Eυχαριστουμε καλη μας Κατερινα για την πληροφορια για τον κ. Πιβω.Ειχα διαβασει ενα σχετικο αρθρο πριν λιγοπ καιρο αλλα δεν ηξερα ποτε θα ξεκινησουν οι εκπομπες.Καλη σου μερα και καλο Πασχα.

8:55 π.μ., Μαρτίου 18, 2007  
Blogger Τάσος Ν. Καραμήτσος said...

Χείμαρρος αυτό το ποστ, με πληροφορίες και απόψεις.
Καλησπέρα

10:35 μ.μ., Μαρτίου 18, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

-Καλώς τον Nicola μας, σε ευχαριστώ και εγώ για τον χαρακτηρισμό και το σχόλιο. (Από τώρα εύχεσαι για το Πάσχα; Αποσύρεσαι πάλι;)

-Καλησπέρα Τάσος Ν. Καραμήτσο, ελπίζω να μην κούρασα!

10:42 μ.μ., Μαρτίου 18, 2007  
Blogger Τζων Μπόης said...

...σταυροβελονιά κεντάς Κατερίνα!

Για το paroles, paroles δεν το συζητώ, κολάει παντού!

10:43 π.μ., Μαρτίου 19, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλημέρα John και εσύ βεβαίως-βεβαίως κατά πως φαίνετα εδώ!

11:12 π.μ., Μαρτίου 19, 2007  
Blogger Νicola Beerman said...

...ειλικρινα Κατερινα, οταν εχω κατι που θεωρω οτι αξιζει να ειπωθει,το μοιραζομαι μαζι σας.Δεν θελω να γραφω για να γραφω...και σε καμια περιπτωση δεν εχω αποσυρθει,απλα μ'αρεσει να ακουω και να διαβαζω τους αλλους(και να μην προσπαθω να κλεψω την παρασταση οπως οι περισσοτεροι στις μερες μας...δυσκολο πραγμα ν'ακους!)

9:14 μ.μ., Μαρτίου 20, 2007  
Blogger Katerina ante portas said...

Sε θυμήθηκα τελευταία άπειρες φορές Nicola..
Φυσικά, δυσκλώτερο ν' ακούς..

9:59 π.μ., Νοεμβρίου 13, 2009  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.