Τρίτη, Μαρτίου 06, 2007

Μελαχροινό και melacrinaki! (traditional recipe)


Νηστείας το προκείμενο! Παλιά παραδοσιακή συνταγή από τα Ολύμπια στον Πύργο, περιοχή παραγωγής εκλεκτής σταφίδας. Η συνταγή του Παρλιάρου δημοσιεύτηκε πολύ παλιά στο Ε της Κυρ.Ελευθεροτυπίας, όταν το Gourmet ήταν..σελίδα! Δοκιμάστηκε χθές, λόγω της νηστήσιμης εκδοχής και εγκρίθηκε! Το πετιμέζι αγοράστηκε από κατάστημα βιολογικών προϊόντων.

Μελαχρινό (παραδοσιακή συνταγή )
100 γρμ ελαιόλαδο
100 γρμ νερό
300 γρμ πετιμέζι
200 γρμ ζάχαρη
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κ.σ. σόδα
½ κ.γλ κανέλλα
¼ κ.γλ γαρίφαλο
400 γρμ αλεύρι μαλακό
Προαιρετικά, μερικές κ.σ. σουσάμι
Σε ένα βαθύ μπολ, σε mixer, ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το πετιμέζι και το νερό. Ανακατεύουμε καλά. Στο χυμό λεμονιού ανακατεύουμε τη σόδα και τη ρίχνουμε στο πρώτο μίγμα Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το πρώτο μίγμα. Προαιρετικά προσθέτουμε το σουσάμι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι/φόρμα, διαμέτρου 20 εκ. Αδειάζουμε το μίγμα και ψήνουμε στους 170 C για μισή ώρα και στους 160 C για άλλη μισή ώρα.
Το ξεφορμάρουμε χλιαρό και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Παραδοσιακό άκουσμα, Αχ μελαχρινό μου, με τον Πάριο.

Melachrino (Α traditional cake recipe from Olympia, Greece, with petimezi, grape must syrup)
100 grm olive oil
100 grm water
300 grm petimezi (grape must syrup)
200 grm sugar
Juice from 1 lemon
1 tablespoon. soda
½ teaspoon cinnamon
¼ teaspoon cloves
400 grm flour soft
Optionally, 3-4 tablespoon sesame seeds
Sift the flour and spices together in a bowl.
Beat the olive oil and sugar together in a large bowl with an electric mixer until creamy. Slowly add the grape syrup and continue beating for about 5-7 minutes. Add water and beat another 5 minutes. Dissolve the soda in lemon juice, add and beat for a while in the mix.Add the flour to the liquid in increments, mixing well. Optionally add the sesame seeds.
Bake in a preheated oven at 170 degrees C. for half an hour and 160 degrees C. for another half. Cover with alum.foil in case.
Dust with caster sugar and serve lukewarm.

Ύστερον: Προσοχή, χρειάστηκε να το καλύψω με αλουμινόχαρτο μετά κάποιο διάστημα, νομίζω στα 20 λεπτά. Επειδή η Lupa με το σχόλιό της το προκάλεσε και έτερον άκουσμα, παλιό όσο το Μελαχρινάκι του Καζαντζή.

(πρώτη δημοσίευση H.F.L.)

Ετικέτες , ,

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.