Σάββατο, Μαΐου 24, 2008

Γάϊδαρος στα κεραμίδια.. .νέα στο κατώφλι!


Mου έκανε εντύπωση το άρθρο για το βελγικό εκτροφείο του αρκαδικού γάϊδαρου, στο blog Lily's stories.
Oι ευεργετικές επιδράσεις του γάλακτος εξ όνου, ήταν γνωστές παλαιόθεν! Ας όψεται η Κλεοπάτρα! Τα συμπαθή τετράποδα που εδώ τα αμελούμε και τα αποσύρουμε από την αγροτική χρήση, στο Βέλγιο, γίνονται πηγή εσόδων για ευφάνταστους παραγωγούς! Που αναγκάζονται να εισάγουν χόρτο-για γαϊδουράγκαθα δεν ξέρω- από τις μεσογειακές χώρες.. Μετά εδώ δεν ξέρουμε τι να κάνουμε το χορτάρι στα δάση το καλοκαίρι που ξεραίνεται.. Τι φτιάχνουν με το γαϊδουρινό γάλα; Μετά πείσματος, καλλυντικά σκευάσματα και άλλα! Aντιγράφω από το Lily's:
"Το σαπούνι πωλείται προς 3,5 ευρώ, το σκεύασμα για συμπλήρωμα διατροφής 55 ευρώ, το αφρόλουτρο 18,5 ευρώ, η ενυδατική κρέμα 16 ευρώ, το σαπούνι αντιγήρανσης 6,2 ευρώ, οι καραμέλες 5,4 ευρώ και το λικέρ με γάλα γαϊδούρας 16,2 ευρώ."

Δύο σχόλια που αναρτήθηκαν σε παλαιά μου άρθρα, με έφεραν σε επαφή με την ξεχασμένη γοητεία του παλιού κειμένου μου αφενός και με φρέσκα νέα από την άλλη. Επειδή πάντα αυτό το blog παρουσιάζει νέες προσπάθειες και ενδιαφέρoυσες διασυνδέσεις στο διαδίκτυο, έχουμε και λέμε:
Στο παλαιό μου κείμενο "to blog or not..", έγινε ανάρτηση κοτζάμ δελτίου τύπου!
Η θεατρική ομάδα Κοραή4-Προσβάσιμος χώρος, ανέλαβε διαδραστική επικοινωνία μέσω internet για να μας κάνει γνωστή την παράσταση σε σενάριο της Αιμιλίας Βάλβη.
Πρόκειται για έργο που πραγματεύεται τον αγώνα του ανθρώπου για αντίσταση σε κάθε μορφή απολυταρχισμού κι ελέγχου από ανεξέλεγκτους φορείς εξουσίας.
Διεύθυνση, Κοραή 4, (στο Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής)
Βραδ: καθημερινά, 10 μ.μ. εκτός Πέμ. Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 6978638355, 6974316537. Μέχρι 31/5.

Στο κείμενό μου "Ασημα και διάσ(τ)ημα", ξαναθυμήθηκα ένα παλιό μου ποίημα. Χάρις στον Fotis.K. που προβάλλει μια.. φλύαρη ομολογουμένως, ίσως από την πολύ αγάπη, ιστοσελίδα-I love Gytheio- για το Γύθειο. Aπό εδώ κρατώ για ενημέρωση ένα πολύ ενδιαφέρον pdf, εν Γυθείω.
Αλλά θυμήθηκα και τη δυσφορία για την είδηση της πρόθεσης ίδρυσης κόμματος παιδοφίλων και την ψηφοφορία που μας πρότεινε η mindstripper και ο Δημήτριος ταξιδευτής... Μερικά πράγματα, τόσο άσχημα, είναι ριζωμένα βαθιά..

Υπέπεσαν στην αντίληψή μου και άλλα χρήσιμα τοπικά νέα! ΄Ετσι,στο Ρέθυμνο, δεν ξεσηκώνονται μόνο κατά της εγκληματικότητας, με αφορμή την δολοφονία του νεαρού φοιτητή, αλλά κάνουν κάτι θετικό. Συμβάλλουν στον πολιτισμό, σχεδιάζοντας την αφήγηση παραμυθιών, με πολυμέσα, σύμφωνα με την Άγονη Γραμμή, . Εύγε!

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση Αγώνας της Κρήτης, στις 5 Ιουνίου θα βραβευτεί ο ομορφότερος κήπος, το ομορφότερο μπαλκόνι, είσοδος ακάλυπτος κλπ από το Δήμο Χανίων! Χάρις σε σχόλιο του συνεργάτη τους στο παλαιό μου κείμενο για την αυταπάρνηση, ανακάλυψα και σας συστήνω και αυτόν τον ενδιαφέροντα ιστότοπο. Δείτε το φωτογραφικό υλικό από τις εκτελέσεις των γερμανών Ναζί στα Χανιά και το Ρέθυμνο καθώς και αφιερώματα για τη μάχη της Κρήτης.

Καλό σ/κ και Καλομοίρα έρχεται! Aκούμε, "μέσα σ' αυτή τη βάρκα", Αλίκη..
(για τη φωτο από το μουσείο Πομπιντού, ευχαριστώ την Αγγελίνα, αλλά και τον Κυριάκο που επεξεργάστηκε την αρχική)!
Μια δεύτερη μουσική επιλογή, Η Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου, με το Γιάννη Χαρούλη.

Ετικέτες , , , ,

11 Comments:

Blogger Juanita La Quejica said...

Καταπληκτική η φωτογραφία!

8:25 μ.μ., Μαΐου 25, 2008  
Blogger KitsosMitsos said...

Επιστροφή στις ρίζες, γιατί τελικά είναι η λύση σε πολλά πράγματα. Γιατί η παράδοση τελικά έχει να μας δώσει!

9:08 μ.μ., Μαΐου 25, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλημέρα κόσμε!!

-Juanita μου χάρις στον Κυριάκο έγινε τέλεια!

-Αν η σύγχρονη φάρμα του γαϊδάρου συνάδει με την παράδοση τότε ναι πίσω και τους φάγαμε kitsosmitsos! ;)


Γεγονός ότι βρίσκεται έτσι ένας τρόπος να μη χαθεί απο τη συντροφιά μας το συμπαθές τετράποδο...Σκέφτομαι ότι σε κοντινή απόσταση απο τη Σπάρτη, στο Μυστρά ή το παρόρι, έχει πάψει από καιρό να εμφανίζεται στις αγροτικές εργασίες το υπομονετικό υποζύγιο και ως γραφική εικόνα..

12:34 μ.μ., Μαΐου 26, 2008  
Blogger kafetzhs said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

2:18 μ.μ., Μαΐου 26, 2008  
Blogger kafetzhs said...

Μπόλικο, χορταστικό υλικό σαββατοκύριακου στην επιτομή Katerina's! :) ΄Ετσι χορταστικά θα σχολιάσω και εγώ!
1)μου αρέσει η αλλαγή χρήσης του ονου αν και περί όνου σκιάς τυρβάζουμε με την ελάττωση των πληθυσμών στην ύπαιθρο...
2)Ενδιαφέρουσα προσπάθεια της ομάδας Κοραή4-Προσβάσιμος χώρος καλή τους επιτυχία.
3)Ωραίο ποίημα! Μακάρι η αγάπη του fotis k. και της παρέας του να βοηθήσουν το γραφικό Γύθειο που πάσχει και γίνεται απλά πέρασμα.
4)Όσο για το καρκίνωμα των παιδόφιλων τι να πώ..λοβοτομή!
5)ενδιαφέροντα τα κρητικά λινκς!
6)Moυ άρεσε ο συνειρμός του τραγουδιού που δίνεις και η προφητική άποψη για την ελληνική μοναξιά της Καλομοίρας. Αν και ανοίγεται η δική της καρριέρα.
Καλή εβδομάδα και καλά μπάνια!

2:21 μ.μ., Μαΐου 26, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Σε ευχαριστώ θερμά Κafetzhs για το σχόλιο που δείχνει ότι διάβασες το κείμενο από την αρχή ως το τέλος! Ακόμα και το τραγούδι που παράγει συνειρμούς -και με την εικόνα ακόμα-πρόσεξες!

10:32 μ.μ., Μαΐου 26, 2008  
Blogger brexians said...

ευχαριστω για την αναφορα..
εστω και χωρις τον συνδεσμο΄:(
το καρκινωμα της παιδοφιλιας πρεπει να σπασει.......

το γαλα του γαϊδαρου κανει καλο στο κρυωμα και στη λυσσα
ελεγε ενας γερος στη Σιφνο...
που εζησε στην κατοχη χαρις σε ενα γαϊδουρι!!

τωρα για την ευρωβιζιον ενα μονο σχολιο
91,2% τηλεθεαση την ωρα της καλομοιρας ητοι 4.300.000 ελληνες και αλλοδαποι ειδαν την καλομοιρα....και γενικα η τηλεθεαση δεν επεσε απο το 65 % σε ολη την διαρκεια ουτε στις διαφημισεις...

αραγε γι'αυτο ο Αλιιιεεεξης ειναι στεναχωρημενος!!

10:56 μ.μ., Μαΐου 26, 2008  
Blogger Katerina ante portas said...

Ok λάθος μου! Επανόρθωσα αμέσως, ως προς το λινκ που μου ξέφυγε!

Ξέρεις τελικά μου άρεσε και μένα το Καλομοιράκι μας! Ε δεν έχουμε και απαιτήσεις από ένα διαγωνισμούλι που μάλλον υπηρετεί την ιδέα της παγκοσμιοποίησης ανώδυνα και εύπεπτα! Σε λίγο τα αγγλικά επίσημη γλώσσα(όρα και Διαμαντοπούλου σε εμάς κάποτε..)

Πως ξέρεις βρε τόσα στοιχεία;

5:26 μ.μ., Μαΐου 27, 2008  
Blogger brexians said...

απο διαστροφη....
διαβαζω πολυ κοιμαμε λιγο
και αμα δεν ξερω ψαχνω....

6:34 μ.μ., Μαΐου 27, 2008  
Blogger Korah 4 said...

euxaristoume gia thn anafora... apla koita to parakatw... mhn berdepsoume tous anagnwstes sou!

Πληροφορίες: Για 15 παραστάσεις από 28 Οκτωβρίου 2008 (και επετιακά…) κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15.

Τιμές εισιτηρίων 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ

Το ενδιαφερόμενο κοινό πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνεί διότι οι θέσεις θεατών είναι περιορισμένες. τηλ.κρατήσεων Κοραή 4: 2103243581 /τηλ.επικοινωνίας: 6974316537 (καθημερινά 10:00-14:00)

11:42 π.μ., Οκτωβρίου 29, 2008  
Blogger Korah 4 said...

Δελτίο Τύπου.
Η Θεατρική Εταιρεία Πόλις παρατείνει την παρουσίαση της βραβευμένης από την ένωση Ελλήνων θεατρικών κριτικών, θεατρικής παράστασης Κοραή 4 - Προσβάσιμος χώρος στον χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, (πρώην Κρατητήρια της Κομαντατούρ) στο Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής της οδού Κοραή, στην Αθήνα. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 7 Απριλίου του 2009 κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15.
Ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε κατά τη γερμανική κατοχή ως χώρος βασανιστηρίων, ανήκει στην Εθνική Ασφαλιστική και 64 χρόνια μετά, μας παραχωρείται για την παρουσίαση της συγκεκριμένης παράστασης.
Το καινούργιο νεοελληνικό κείμενο της Αιμιλίας Βάλβη, εξ’ αφορμής του χώρου, επιχειρεί να μιλήσει για τους σύγχρονους τόπους αλλά και τρόπους βασανιστηρίων. Τα βασανιστήρια σήμερα δεν έχουν σαν στόχο την πληροφορία που πιθανά γνωρίζει ο κρατούμενος αλλά τον ίδιο ως προσωπικότητα. Οι άνθρωποι που σήμερα βασανίζονται στον πλανήτη δεν βασανίζονται γι’ αυτά που γνωρίζουν αλλά γι’ αυτό που είναι. Αυτό που ενοχλεί είναι οι επιλογές ζωής των κρατουμένων που πρέπει όχι απλώς ν’ αλλάξουν αλλά να πάψουν να υπάρχουν ως τέτοιες, γεγονός που συνεπάγεται την ολοκληρωτική εξόντωση του κρατουμένου. Τα σύγχρονα βασανιστήρια είναι «έξυπνα» δεν αφήνουν σημάδια, δεν αποδεικνύονται, η βία ασκείται με τους πιο ύπουλους και ταυτόχρονα τους πιο επιστημονικούς τρόπους. Η εξασφάλιση της «ασφάλειας» παραμένει, για τους μηχανισμούς εξουσίας, πάντα, μια καλή δικαιολογία που επιτρέπει την άσκηση βίας και την ανοχή μας στην αθλιότητα των βασανιστηρίων. Ο «πολιτικός» λόγος αρθρώνεται πλέον κάτω απ’ αυτό το πρίσμα και είναι λόγος παραπλανητικός, λόγος α – νόητος. Οι μηχανισμοί εξουσίας μέσω του λόγου στήνουν και συντηρούν την «παρεξήγηση» που έχει σα μοναδικό σκοπό τον έλεγχο και την αυτοπροστασία τους. Ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-44 μέσω της παράστασης συνομιλεί με τη σύγχρονη ιστορική πραγματικότητα, ανοίγεται ως τόπος συνδέοντας, το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, με το παρόν και μ’ ένα πιθανό μέλλον.
Η παράσταση αφηγείται την ιστορία μιας τυφλής γυναίκας και του συντρόφου της που ζουν σ’ ένα απολυταρχικό καθεστώς. Η ίδια τους η ζωή, μια ζωή που υπερασπίζεται το όνειρο, τον έρωτα, τις ουσιαστικές σχέσεις, την ελεύθερη πολιτική και πολιτιστική δράση, είναι αιρετική. Για το λόγο αυτό, η γυναίκα συλλαμβάνεται, και ο φορέας της εξουσίας χρησιμοποιεί κάθε προσωπική στιγμή του ζευγαριού για να μεταστρέψει τον άντρα από σύντροφο, σε βασανιστή.
Η δουλειά μας ξεκίνησε με τη μορφή ανοιχτής πρόβας, σε 15 παρουσιάσεις, με την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού το Μάιο 2008, προκειμένου να ανακαλύψουμε μαζί με το κοινό που τις παρακολούθησε, τις ιδιαιτερότητες και το φορτίο του χώρου πριν προχωρήσουμε στην τελική διαμόρφωση της παράστασης. Μαζί με τους θεατές ερευνήσαμε τον τρόπο που μπορεί κανείς να αγγίξει έναν τόσο φορτισμένο χώρο μνήμης και ιστορίας. Αναζητήσαμε τον τρόπο να σταθούμε με σεβασμό στη μνήμη αυτή, αλλά και να βιώσουμε εκ νέου την αλήθεια ενός πολύ σύγχρονου μηνύματος, που λέει πως εξακολουθούμε να μην είμαστε ελεύθεροι και να διαιωνίζουμε με την αδιαφορία, τόπους σύγχρονων βασανιστηρίων. Αυτός ο προβληματισμός εξακολουθεί να διέπει ολόκληρη τη διαδικασία της απόπειρας μας από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε : Πώς η ιστορία συναντά τη σημερινή αλήθεια, πώς η δική μου αλήθεια μίας σύγχρονης καθημερινότητας αποκτά κοινά στοιχεία με μία ζοφερή και συγκλονιστική αλήθεια ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος, και πως αυτά τα κοινά στοιχεία αποκτούν οικουμενική αξία.
Πληροφορίες: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15. Τιμές εισιτηρίων 15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ
Το ενδιαφερόμενο κοινό πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνεί διότι οι θέσεις θεατών είναι περιορισμένες. Τηλ. κρατήσεων Κοραή 4: 2103243581 και 6974316537 (καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00 - 21:00)
Με την παράκληση της δημοσίευσης.

8:55 μ.μ., Ιανουαρίου 30, 2009  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.