Κυριακή, Απριλίου 30, 2006

Επιστροφή με το Χριστός Ανέστη


Επιστροφή εις τα ίδια, με το μισό κήπο πολύχρωμα, κίτρινα, ροζ και κατακόκκινα τριαντάφυλλα , λευκές κάλλες και μοσχοβολιστές πασχαλιές,αγκαλιά. Στο δρόμο, προσθέσαμε και κίτρινα μοσχοβολιστά σπάρτα, τα σκορπίσαμε σε ανθοδέσμες κατά λουλούδι και χρώματα και παρηγορηθήκαμε γιατί τελειώσανε τα όμορφα, κοντά στην ανανεωμένη ανοιξιάτικη φύση της πατρίδας.



Από τη Μεγάλη Πέμπτη που φύγαμε για την πατρίδα, οι αλλαγές μοιάζουν κοσμογονικές.
Στο μπαλκόνι μου, το αγιόκλημα άνθισε και οι αγγελικές άπλωσαν μικρά μπουκετάκια κιτρινόλευκα μικρά μοσχοβολιστά ανθάκια. Η ανθισμένη αμπαρρόριζα σκίασε την καχεκτική γαρδένια και τη βοήθησε να αναζωογονηθεί. Πελαργόνια με βαθύ πορφυρό χρώμα και μολόχες φούξιες ζωηρεύουν με χρώματα το άναρχο πράσινο απο τις ρολογιές και τα γιασεμιά. Ο κότσυφας, εξακολουθεί να επισκέπτεται τις γλάστρες μου και τον έπιασα να κάθεται άφοβος στο ψηλό κλαδί του δένδρου του δρόμου και να γλυκοκελαϊδεί. Άρα η φωλιά του είναι κοντά.


Στην πόλη της Σπάρτης πάλι, οι αλλαγές, αν και ευπρεπείς, είναι επίσης ραγδαίες. Ό,τι έχει κάνει στην Αθήνα ο Βωβός που άλλαξε την φυσιογνωμία της Κηφισίας με τυποποιημένης μορφής απρόσωπα κτίρια, το ίδιο έχει κάνει και συγκεκριμένος κατασκευαστής στη μικρή μας πόλη, που παραδίδει αμαχητί τα ωραία νεοκλασσικά της και τους κήπους της στον ξενόφερτο επιχειρηματία. Τελευταία επέλασή του, η πατρώα οδός Μυστρά...
Κρίμα Σπαρτιάτες.. Αν οι κάτοικοι αυτής της πόλης είναι ακόμα Σπαρτιάτες..




Στο παλιό σπιτάκι, με τη μυρωδιά του ξύλου και τη γνώριμη θαλπωρή, ανασυνταχτήκαμε. Οι μυρωδιές της πορτοκαλλιάς που τρύπωναν απο τα ανοιχτά παράθυρα η θέα του κήπου της γηραιάς γειτόνισσάς μου, η αγάπη των ανθρώπων μας ημέρεψε και έδιωξε τις έννοιες και τη στεναχώρια μας. Είμαστε πίσω στο Σπίτι..
Το βράδυ, ζεστό ανοιξιάτικο, προτιμήσαμε να ακούσουμε τα Ευαγγέλια σε μικρό κοντινό χωριό, με δυο πολύ καλούς ψαλτάδες που έκαναν συναυλία βυζαντινής μουσικής την παρακολούθηση της ακολουθίας και έναν απλό και ησύχιο παπά, δίπλα στην ποταμιά με τα πλατάνια και τα αηδόνια, στο Παρόρι.
Ο αέρας, ξαφνικά, βουερός απο τον Ταύγετο, στροβιλίστηκε στο φαράγγι της Λαγκαδιώτισσας, πήρε μυρωδιές βουνίσιες και στριμώχτηκε στις ανοιχτές πόρτες της εκκλησιάς. Θορύβησε τους επίτροπους, ανακατεύτηκε με το λιβάνι, μπερδεύτηκε στα λευκά γένια του παπά, που κουβάλαγε στους ώμους τον Εσταυρωμένο και έπειτα σαν παιδί που το μάλωσαν, σύχασε και άφησε τις ευωδιές που έφερνε μαζί με τα λουλουδένια στεφάνια στα πόδια Εκείνου.

Η Μεγάλη Παρασκευή ήταν βροχερή, πένθιμη. Η συνάντηση των Επιταφίων κατά το έθιμο, δεν μπόρεσε να γίνει στην Κεντρική πλατεία της Σπάρτης. Εκεί, όπου σμίγουν οι επιτάφιοι της Ευαγγελίστριας, του Αγ.Νίκωνα, του αγ.Νικολάου και εκείνος των Παλαιοημερολογιτών. Εκεί που οι ενορίες συγκρίνουν το στόλισμα και την καλαισθησία του ποιμνίου και όλοι παίρνουν την ευλογία απο τον ευλαβέστατο Μητροπολίτη Σπάρτης, που επισκοπεί και μιλά επίκαιρα στον κόσμο απο το παλιο Δημαρχείο.
'Ετσι, είπαμε να πάμε στο Μυστρά, όπου η αποκαθήλωση γίνεται κατ έθος στις 4 μμ, το απόγευμα και λίγο μετά ξεκινά, η ακολουθία του επιταφίου.
Η εκτεταμένη ενορία του παλιού και νέου Μυστρά, δεν θα μπορούσε να βρεί ιδανικότερο παπά παρά στο πρόσωπο του δάσκαλου και θεολόγου, του αεικίνητου π.Λαζάρου Σκάγκου. Στην παλαιική εκκλησιά του Αγ. Σπυρίδωνα με το παλιό ξύλινο τέμπλο και τις πριμιτίφ εικόνες, την αμφιθεατρική διάταξη των θέσεων για τις γυναίκες, έστεκε ο επιτάφιος στολισμένος μπρος στον Εσταυρωμένο. Ένα στεφάνι πλεγμένο με αγριολούλουδα αλλά και τριαντάφυλλα δέσποζε στο σταυρό, φτιαγμένο απο τα ευλαβικά χέρια ενορίτισσας και μου θύμισε τα ήμερα και άγρια που συνάζει γύρω του ο Χριστός και τα ομορφαίνει. Η βροχή που δυνάμωσε, έκανε την έξοδο του επιταφίου λιτή, στον περίβολο του Ναού και το ανηφορικό δρομάκι. Τα μουσκεμένα παπαδάκια και οι παιδίσκες μυροφόρες, με πολύ ζήλο συνόδευσαν ψάλτες και παπά, κάτω από τον πένθιμο ουρανό και την παρόμοια διάθεση που έφερε η δική μας κατάνυξη και οι υπέροχοι ύμνοι.

Η Κυριακή του Πάσχα, όμως ήταν λαμπρή και ηλιόλουστη. Συγκεντρώσαμε μέρος του σογιού,που ηδύνατο, γιατί αυτές οι μέρες θέλουν αγάπη και μοίρασμα. Ανάψαμε τον πέτρινο παλιό φούρνο και χρέη φούρναρη ανέλαβε ο συζυγάτος μου, καθοδηγημένος απο παλιά, απο τη μαστόρα του είδους, θειά Χαρίκλεια. Εγώ και τα κορίτσια αναλάβαμε τα ορεκτικά και τα συνοδευτικά καθώς και τις σαλάτες.

Το τραγουδήσαμε και το καταφχαριστηθήκαμε. Κοίταζα τα αγαπημένα πρόσωπα γύρω και αναρωτιόμουνα αν θα είμαστε μαζί και του χρόνου. Έτσι οι εκδηλώσεις και η αγάπη πλήθαινε. Η μνήμη πισωγύρισε και ιστορίες αστείες του σογιού μας, άνθρωποι αγαπημένοι που έζησαν κάποτε ανάμεσά μας, μπερδεύτηκαν στα σημερινά, σαν να ήταν τωρινά, σαν να ήταν ανάμεσά μας, μαζί με την παπαΛάμπραινα και τη Ρούσσα παπαδιά, που ζωντάνεψαν με το τραγούδι μας, γέμισαν κρασί ντόπιο κονιακί τα ποτήρια μας και έτερψαν την ακουστική μας μνήμη.

Περίεργο δεν είναι να αντλεί κανείς δυνάμεις απο το παρελθόν για το μέλλον; Περίεργο δεν είναι ο Θάνατος να συντηρεί τη Ζωή;

-Χριστός Ανέστη, φίλοι μου! Να είσθε όλοι καλά και να χαίρεσθε όπου αγαπάτε!
Μου λείψατε και ανυπομονώ να διαβάσω τα κείμενά σας!


'Υστερον: Οι φωτογραφίες των λουλουδιών και του τραπεζιού, είναι δικές μου με το κινητό μου. Ο πίνακας είναι του Νικήτα Φλέσσα. H σταύρωση είναι στο αρχείο μου καιρό και δεν θυμάμαι ακριβώς, νομίζω απο το μοναστήρι της Καισαριανής. Η φωτογραφία της εκκλησίας είναι του Claude Vittiglio και το άκουσμα τέλος, είναι απο την εξαίρετη σελίδα των Αρκάδων.

15 Comments:

Blogger Mirandolina said...

Αληθώς ο Κύριος, μαμά Κατερίνα. Μου έλειψες!

8:50 μ.μ., Απριλίου 30, 2006  
Blogger Markos said...

Αληθώς Ανέστη.
Καλώς ήλθες Κατερίνα.
Και του χρόνου να είσαι καλά να περάσεις όμορφο Πάσχα μαζί με όσους αγαπάς.
Χρόνια Πολλά.

9:47 μ.μ., Απριλίου 30, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Xρόνια πολλά και σε εσάς φίλοι μου. Νοιώθω την αγάπη σας και σας ευχαριστώ πολύ! Μου λείψατε και εσείς! Καλώς σας βρήκα λοιπόν!

2:16 π.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger Juanita La Quejica said...

Καλώς την! Κι εσύ μας έλειψες!
Και του Χρόνου Κατερινάκι, να γιορτάσετε και πάλι όλοι μαζί, υγιείς και αγαπημένοι!
Καλή Πρωτομαγιά!

11:26 π.μ., Μαΐου 01, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Το καλύτερο post που διάβασα για το Πάσχα. Καλό μήνα Κατερίνα.

11:46 π.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

-Ω λατρεύω τον Γκάτσο! Σε ευχαριστώ Κ.Μ (με γειά! Θα πρέπει να αλλάξω το λινκ να έχω και τα 2 σου blog).
- Eυχαριστώ αγαπημένη Juanita! Kάποτε κάναμε πρωτομαγιά στη Φιλαδέλφεια. Τώρα έχουμε πολύ καιρό να βρεθούμε εκεί.
-Ευχαριστώ artosdia, αλλά ότι είναι βιωματικό έχει μια αυθεντικότητα και αυτό σου αρέσει.
Άλλη μια φορά απο καρδιάς, συγχαρητήρια για τη σελίδα των Αρκάδων.

2:44 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger Filotas said...

Αληθώς ο Κύριος Κατερίνα! Καλώς σε βρήκαμε και πάλι!...

3:38 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Γειά σου χαριτωμένε μου φίλε! Σε ευχαριστώ για τίς εγκάρδιες ευχές σου !

4:14 μ.μ., Μαΐου 01, 2006  
Blogger philos said...

Να είσαι καλά, μου έφερες ωραίες αναμνησεις από την Μεγάλη Εβδομάδα στο Μυστρά πριν 8 χρόνια.
Καλό μήνα!

12:22 π.μ., Μαΐου 02, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Καλώς ώρισες, καλό μήνα philos!
Xαίρομαι που σου θύμισα ωραία το Μυστρά μετά απο τόσο καιρό!

2:25 π.μ., Μαΐου 02, 2006  
Blogger ellinida said...

Εστω και αργοπορημένα ... αληθώς ο Κύριος Κατερινιώ .

4:47 μ.μ., Μαΐου 04, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Από φιλολογικής άποψης καλό το blog σου, αλλά από πλευρά ψυχαγωγίας: αναγκάστηκα να αγοράσω καινούριο πληκτρολόγιο γιατί κοιμήθηκα πάνω του και το ρίμαξα.
Ενδιαφέροντα blog είναι του pitsirikou, της Kourounas, της belle de jour, αλλά και της πρωτοεμφανιζόμενης mermaid.
Θα τα βρείτε:
www.pitsirikos.blogspot.com
kourouna
belledejour
mermaid10diary

6:31 μ.μ., Μαΐου 08, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

anonyme, πιστεύω πως κάθε άλλο παρά ανώνυμος είσαι, αφού το σχόλιο έγινε σε μεταχρονολογημένο άρθρο απλά για να το λάβω στο email μου!

Λοιπόν όποτε έχεις αϋπνίες, καλόδεχτος! Ο ύπνος στις ημέρες μας παιδί μου, είναι πολύτιμος.

Όσο για τους bloggers που προτείνεις δεν καταλαβαίνω το νόημα.
-Τους διαφημίζεις;
-Τους συστήνεις; (έλα παππού να..)
-Ζητάς να τους..μιμηθώ;
Κάτι δύσκολο βέβαια γιατί θεωρητικά Κουρούνα και Πιτσιρίκος που εκτιμώ, είναι "παιδιά" μου!

1:23 μ.μ., Μαΐου 22, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Very cool design! Useful information. Go on!
Best runners excercise gear radio headsets for runners atlantic city hotel Maytag dishwasher replacement parts Chuck berg and oxford health plans travel insurance for longer than 18 months Debt burden of bumi resources 1971 cougar convertible

6:58 π.μ., Αυγούστου 17, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Credit card finance charge argentina travel guide chester internet web marketing area rugs deals special http://www.bonnyflowergirldress.info/Usa-zyrtec-no-prescription-needed.html lightning reaction game Xanax info keyword hysterectomy and vaginal cancer Isdn courier modem fax setup Motorhome coffe maker loved to dance and had cancer movie play bingo for kids online grassy ass Paintball sponsors Decks patios driveways walnut ridge arkansas

1:39 π.μ., Μαρτίου 02, 2007  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.