Μα τον Όσιρι και μα τον..Ape
Πρόσφατα βραβεύτηκε στο Παρίσι στις 17 Iανουαρίου, με το χρυσό μετάλλιο της UNESCO και της Λεγεώνας της τιμής, η Jane Goodall. Η επιστήμων ,
που με το έργο της μας έκανε να δούμε τη θέση των πλασμάτων στη φύση και την ίδια τη Φύση σαν σύνολο, με πιο ανθρώπινο μάτι, με την πεποίθηση ότι αλληλένδετη είναι η παρουσία των ειδών στη Γή. Η μελέτη της ειδικά πάνω στον Ape, στους χιμπατζήδες, που γενετικά πλησιάζουν το δικό μας κώδικα, την έκανε διάσημη. To σύντομο βιογραφικό της εκπληκτικής αυτής γυναίκας, με την συναρπαστική ζωή, είναι περίπου το εξής:
"H Τζέιν Γκούντολ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1934 και μεγάλωσε στο Μπόρνμουθ, στις νότιες ακτές της Αγγλίας. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκίνησε όταν ήταν μικρό παιδί. Στα 23 της χρόνια, χωρίς ειδική πανεπιστημιακή μόρφωση, με ελάχιστες οικονομίες, ταξίδεψε στην Αφρική. Εκεί γνώρισε τον περίφημο ανθρωπολόγο δρ. Λούις Λίκεϊ, που έγινε μέντοράς της και την ενθάρρυνε να μελετήσει τη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων στο φυσικό τους περιβάλλον. Το 1960 έφτασε στην Τανζανία, στο σημερινό Εθνικό Πάρκο του Γκόμπε,
και ξεκίνησε την έρευνα που την καθιέρωσε ως έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον κόσμο. Πέντε χρόνια αργότερα πήρε διδακτορικό στην Ηθολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Εδώ και χρόνια αφιερώνει όλο της το χρόνο, ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα, στην προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και την ίδια μας τη ζωή, και ηγείται της παγκόσμιας περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής οργάνωσης Roots and Shoots, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. "
Η πυκνότητα εκπαίδευσης και δράσης του βιογραφικού της, δεν αφήνει περιθώρια για γάμο και δημιουργία οικογένειας.
Πέρα απο αυτά η Jane, το 1977 στην Καλιφόρνια, δημιούργησε το Ινστιτούτο που φέρει το όνομά της, οργανώνει και κατευθύνει τις ακτιβιστικές και άλλες ενέργειες που αφορούν το περιβάλλον, την επιστημονική μελέτη και την παρακολούθηση της απρόσκoπτης διαβίωσης των χιμπατζήδων στο φυσικό τους περιβάλλον και την εκπαίδευση εθελοντών και νέων. Επίσης, διαχειρίζεται την έκδοση των επιστημονικών της μελετών και άλλων βιβλίων ακόμα και παιδικών. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το αυτοβιογραφικό της με τίτλο Στα χνάρια της Ελπίδας,εκδ.Ωκεανίδα .
Αξίζει να επιμείνετε στο σερφάρισμα στο διαδικτυακό τόπο του Ινστιτούτου και εφιστώ την προσοχή σας σε αυτήν τη σελίδα που μου φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη.
Ύστερον: Ένας άνθρωπος, αυτή η γυναίκα, παρατήρησε, φαντάστηκε, κινήθηκε και παρακινήθηκε, εκπαιδεύτηκε, δίδαξε, διέκρινε την αλληλουχία και έβαλε τα θεμέλια για τη μελλοντική έρευνα και προστασία, όχι μόνο του είδους των χιμπατζήδων, αλλά του περιβάλλοντος ολόκληρου. Γιατί το πίστεψε και το θέλησε. Σίγουρα θα πολεμήθηκε, θα αποθαρρύνθηκε, θα σαμποταρίστηκε, θα κατηγορήθηκε, θα γελοιοποιήθηκε, θα αντιγράφηκε, αλλά ΔΕΝ εγκατέλειψε. Άνοιξε τους δρόμους, για τις επόμενες γενιές. Το μετάλλιο δεν είναι παρά τυπικό για την αναγνώρισή της.
5 Comments:
Ηταν αξιέπαινη η προσπάθειά της που όσα μετάλλεια να της απονείμουν, ποτέ δεν θα καλύψουν το κέφι και την θέληση που είχε για να κάνει το έργο της.
Είχε γυριστεί και η ζωή της συγκεκριμμένης σε ταινία, με πρωταγωνίστρια τη Σιγκούρνι Γουϊβερ..
Mα τον ..Απι σπουδαία γυναίκα. Επιστήμων απο μεράκι και έξυπνη "επιχειρηματίας" ταυτόχρονα.
Καλημέρα παιδιά, με γοήτευσε η προσωπικότητα και το έργο της, έργο προσφοράς. Συναρπαστική βρήκα και την εξέλιξή της σαν άνθρωπο. Είναι η προσωποποίηση του motto μου, αφού ένας άνθρωπος μπορεί, όλοι μπορούν.-
Καταπληκτικό αφιέρωμα!!!
Είναι τόσα πολλά αυτά τα σημαντικά που περνάνε γύρω μας...
Και μεις δίνουμε σημασία σε κάτι ανοησίες.
Ω ναί Λαμπρούκο μου, ω πράγματι ναί!
Καλημέρα!
Δημοσίευση σχολίου
<< Home