Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2006

Λιτή συνέχεια και κινέζικα ποιήματα






Bamboo Adobe by WangWei:

I sit alone in the dark bamboo grove,
Playing the zither and whistling long.
In this deep wood no one would know -
Only the bright moon comes to shine
.

Το ρομαντικό ποίημα είναι η λιτή συνέχεια του προηγούμενου ποστ, σε ότι αφορά την Κίνα, που ρίχνει γέφυρες και προωθεί με τα ινστιτούτα Κομφούκιος (πως λέμε Γκαίτε), τη διάδοση της μανδαρίνικης διαλέκτου.
Ένα ποίημα ακόμα, που λέγεται ότι ήταν το τελευταίο του πριν αυτοκτονήσει, του Chie Yuan (340-277 πΧ) του ποιητή για τον οποίο φτιάχτηκε ένας κήπος, ο "κήπος του ψαρά":

How hurried a day in summer is!
Why the day so hazyand the night so dark?
How far my destination of life is!
Why is my dream so longAnd my day so short?
I do not know how rough and bumpymy road tomorrow will be.
I do know no one can tell me how -I have to ask the moon and stars.
If I could not reach the destinationin my life,
Let my soul go the rest of the wayled by the moon and stars.




Ονειρική, μια εκπληκτική φωτογραφία, δεξιά, της Zhang Ziyi απο το έργο "memoirs of a gheisha".

Ακολουθεί πάλι ποίημα, που έγραψε ένας άγνωστος και το αφιέρωσε στον ποιητή Chie Yuan, στο περίπτερο "πλύνε το καπέλλο σου" στον κήπο, που δημιούργησαν για εκείνον.

Let my white hair growto three thousand feet!
Let me tackle those ten thousand problems of human lives with laughter.
Who do I love?
What do I care?
I love the rocky mountain for being so still since the remotest times.
I care for the winding water for being so hurried through remote places.
We, the green mountain and the blue water and myself,
Are alike face to face and sympathetic heart to heart.




Απο την κλασσική συλλογή ενδεικτικά, ένα επίσης ποίημα,:
Garden Poem: Who Knows?

As the swans landing on the South Lake in couples,
I lean myself upon the window due westseeing the setting sun down to the mountain beyond mountains
The sun and myself are both single--both being forgotten by every one.
Might the fragrant flower stare at me with her deep sympathy - who knows
!

Προς το τέλος του Φεβρουαρίου, ακολουθεί η δεύτερη μεγάλη γιορτή των Κινέζων, η ημέρα των φαναριών, Lantern Festival, Yuan Xiao Jie[Yuan Hsiao] όπως τα ιδεογράμματα, στην κορυφή του άρθρου.
Στις 11 Ιουνίου (άκου και δες Mirandolina) θα γιορτάσουν το Duanwu στο ποτάμι,προς τιμήν του μεγάλου τους ποιητή Qu Yuan, που έπεσε εκεί και πνίγηκε.

Οι άνθρωποι που τον λάτρευαν, παρότι έτρεξαν με τις βάρκες τους δεν βρήκαν το σώμα του ούτε νεκρό. Ο μύθος θέλει να τον πήραν οι δράκοντες των νερών, και έτσι έκαναν αυτό το φεστιβάλ του Δράκου, τιμώντας τον. Κωπηλατοδρομίες, καθώς και λατρευτικό φαγητό, πακετάκια ρύζι τυλιγμένα σε μπανανόφυλλα, τα zongzi, αφήνονται στα νερά,στη μνήμη του Υuan, τυλιγμένα σε χρωματιστές μεταξωτές κλωστές, για να φεύγουν τα πλάσματα των νερών και να μην τα τρώνε.

Ενώ η γιορτή των εραστών,QiXi Festival, Qi Xi Jie,[Seventh Evening]
κάτι σαν το Valentine'ς day της Δύσης, γιορτάζεται την έβδομη μέρα του έβδομου μήνα, δηλαδή περίπου τον Αύγουστο.

Μιλώντας για γέφυρες, σύγχρονες γέφυρες σε πλωτά ποτάμια, όπου προβλέφτηκε να περνάνε αυτοκίνητα και τραίνα,(άκου rodia) αλλά και παράκτιες συνδέσεις στον ωκεανό,
κατασκευάζονται, διευκολύνοντας την κίνηση και την επικοινωνία και μας κάνουν να χαμογελάμε πικρά για τη δική μας αβελτηρία της μικρής παράκαμψης του "πέταλου" του Μαλιακού, με την περίφημη πια θαλάσσια γέφυρα.

Πως αυτοί οι καλλιεργημένοι άνθρωποι, φθάνουν να δείχνουν ένα σκληρό πρόσωπο, όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το λαό τους; Πως μπορούν να στερούν την οικογένεια, απο την απόκτηση περισσότερων παιδιών; Πως μπορούν να πετούν στο δρόμο, κυριολεκτικά, τα μωρά που είχαν την ατυχία να γεννηθούν κορίτσια για να μπορέσουν να γεννήσουν κάποτε το αγόρι, που όπως και εδώ, θεωρείται ότι διαδέχεται τον πατέρα, στην οικογένεια;

Ύστερον: Για όλους εσάς που συντροφεύσατε το ταξίδι -του μυαλού- μου, αφιερωμένο εξαιρετικά, Pink Martini- Kikuchiyo To Mohshimasu.

Ετικέτες , ,

19 Comments:

Blogger ellinida said...

Καλημέραααααα
Μου έφτιαξες την διάθεση σήμερα !
Απίθανο !

8:46 π.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger ci said...

Πανέμορφοι κι οι στίχοι, και οι ζωγραφιές, και κυρίως η αφιέρωση στο τέλος.
Σε ευχαριστώ για όλα αυτά τα όμορφα λοιπόν Κατερίνα μας, και σου στέλνω την ηλιόλουστη καλημέρα μου από τα βόρεια:)

Όσο για το πώς "ξεχνιούνται" αξίες και παραδόσεις, δυστυχώς συμβαίνει κι αλλού. Για εμάς ασύλληπτο, για κάποιους αυτονόητο!

8:48 π.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger πολυβιος said...

ποταμός είσθε πρωινιάτικα. και όχι κίτρινος, αλλά γλυκός και γάργαρος. καλημέρα.

9:24 π.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger peftasteri said...

Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως για να κατανοήσουμε όσον το δυνατόν περισσότερο έναν λαό, θα πρέπει να γνωρίσουμε την λογοτεχνία του πρώτα.

που χου...

Άγγλοι και Βρεταννικό μαύρο (το λατρεύω) χιούμορ, υπέροχη λογοτεχνία, εν τούτοις κρύοι για τα γούστα μου άνθρωποι.

Κινέζοι - πρώτη γνωριμία η "Μάνα". Ρουφώντας τον γραπτό λόγο έκανα μια γύρα στα γονίδια, την κουλτούρα τους και δίψασα περισσότερο.

Στην συνέχεια κινηματογραφικές ταινίες που αποδίδουν έστω και ακραία την κουλτούρα.

Και Τέχνη, τέχνη, τέχνη.
Για παράδειγμα η μεγαλειώδης αραβική τέχνη. Άνθρωποι που δημιουργούν τέτοια αριστουργήματα που τα μάτια σου βουρκώνουν από ομορφιά δεν μπορεί παρά να έχουν την ομορφιά μέσα τους.

Λαοί που με την πρώτη ματιά διαφέρουν όσο και οι εξωγήινοι στο Babylon 5. Στα γραπτά τους όμως -βιβλίο, σενάριο, μουσική, τέχνη - βρίσκεις την αλήθεια τους. Στη συνέχεια παρατηρείς πως οι διαφορές δεν είναι απροσπέλαστες ή τουλάχιστον αυτά που μας ενώνουν είναι πιο σημαντικά, πιο ανθρώπινα.
Ο πόνος είναι παντού ίδιος και δω και στην Κίνα και στην Αλάσκα. Η χαρά της γέννησης, η ζωή, ο θάνατος, το δίκιο και το άδικο, το ίδιο παντού και πάντα.

Τελικά, μήπως αυτό που μας χωρίζει είναι ασήμαντο μπροστά σε αυτό που μας ενώνει;

10:48 π.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger Mirandolina said...

Κατερίνα, πρέπει να αναλάβεις πρόεδρος του κινεζικού φαν κλαμπ της ευολογερίας! Κι από δίπλα κι εγώ να κάνω τσάι για τους φίλους!

11:38 π.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Kαλημέρα παιδιά, όλοι σας! Ηλιόλουστη η μέρα και εδώ!

Με απασχολεί αυτό που σημείωσες στο προηγούμενο post ellinida. Είδα πρόσφατα κάποια ντοκιμαντέρ στην ΕΤ3. Πράγματι οι άνθρωποι που υπέστησαν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς με την παράνοια των ηγετών για την προσωπική τους ασφάλεια και την ίντριγκα των συνωμοτών που ανακάλυπταν πάντα κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο, δεν μπορεί κάπου θα έχουν σταπατσαριστεί. Όταν μάλιστα γκρεμίζεται το είδωλο που λάτρεψαν, Χίτλερ Μουσολλίνι κλπ ο διχασμός πρέπει να είναι μεγάλος.
Σκέφτομαι και αυτό που έγραψε ο καφετζής, ότι είναι έτοιμοι να υποταχτούν και να δουλέψουν σκληρά, αλλά σε αυτόν που θα επιλέξουν..
Απο την άλλη είναι και οι στόχοι οι μεγαλόπνοοι για να γίνουν η επόμενη υπερδύναμη. Σε προσωπικό επίπεδο πρέπει να εκμηδενιστούν.
Είδατε όμως ότι τιμούν εθνικά έναν..ποιητή, ας πούμε σαν τον Όμηρο το δικό μας, που απο το277 π.Χ έως σήμερα είναι διαχρονικός γι αυτούς, γιατί δεν κατάργησαν τη γλώσσα τους, την πρωταρχική αξία τους.
Xαίρομαι που σας άρεσε η αφιέρωση. Όσο για το τσάι, πράσινο παρακαλώ, ευπρόσδεκτο Μιραντολίνα (αλλά όχι και πρόεδρος βρε παιδί μου, δεν μου ταιριάζει, ειδικά που δεν έχω καταλήξει αν είμαι φαν τελικά ή όχι) ;)

11:53 π.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger Juanita La Quejica said...

Μήπως τελικά η σκληρότητα είναι απαραίτητη για να κρατά σε τάξη την ανθρώπινη φύση; Για να μπορεί να επιβιώσει και να ξεδιπλωθεί ένα είδος πολιτισμού; Και -ίσως- να επιβληθεί στους υπόλοιπους, κάποια δεδομένη στιγμή; Εμείς πάλι είμαστε διαφορετικής σχολής. Αλλά είναι απαραίτητο να μελετούμε προσεκτικά το τι υπάρχει γύρω μας, γιατί μπορεί να βρούμε κάποια στοιχεία που αν τα αφομοιώσουμε θα μας φανούν πολύ χρήσιμα στην πορεία.
Λοιπόν, τα γενέθλεια της Mirando θα τα γιορτάσουμε μαζί με το Duanwu στο ποτάμι;

12:46 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger peftasteri said...

"Μήπως τελικά η σκληρότητα είναι απαραίτητη για να κρατά σε τάξη την ανθρώπινη φύση;"

....η σκληρότητα φέρνει μόνο σκληρότητα. Η επίτευξη του προσδοκούμενου αυτής είναι πάντα και μόνο κατάσταση προσωρινή...

12:56 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger Mirandolina said...

Αχ, Χουανίτα, με ξεσηκώνεις συνεχώς!

Κατερίνα, ξέχασα να σου πω ότι την έβαλα την φωτογραφία του κοριτσιού μας, να σας συστήσω!

12:58 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger Filotas said...

Άντε να κάνουμε και κανένα ταξίδι προς Ανατολάς, όλο δυτικά κοιτάζουμε! Κατερίνα εξαιρετική η βόλτα! Με θύμισες το "raise the red lantenrs" που ήταν εξαιρετική ταινία!
Καλησπέρες!

2:50 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Analysis Paralysis Ψυχολογικος και Managerial ορος. Πολλες φορές αναλύουμε κατι τοσο πολυ που επερχεται παράλυση από την υπερβολική ανάλυση. Η επιστήμη εφτασε σ'αυτό τό βαθυστόχαστο συμπέρασμα ξεχνωντας αυτό που ειπε Ο Χριστός "Μάρθα Μαρθα μερυμνάς και τυρβάζεις περί πολλα ενός δε εστι χρεία" Η υπερβολική αναλυση πού παμε και γιατί μήπως εκτός από ωραιες ειναι καί ολίγον επιζήμιες????

4:41 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Analysis Paralysis Ψυχολογικος και Managerial ορος. Πολλες φορές αναλύουμε κατι τοσο πολυ που επερχεται παράλυση από την υπερβολική ανάλυση. Η επιστήμη εφτασε σ'αυτό τό βαθυστόχαστο συμπέρασμα ξεχνωντας αυτό που ειπε Ο Χριστός "Μάρθα Μαρθα μερυμνάς και τυρβάζεις περί πολλα ενός δε εστι χρεία" Η υπερβολική αναλυση πού παμε και γιατί μήπως εκτός από ωραιες ειναι καί ολίγον επιζήμιες????

4:41 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger peftasteri said...

Καφετζής@ μου θύμισες την αρχαία Ελληνική ρήση "πίστευε και μη ερεύνα". Δεν είν' κακή.
Προτιμώ όμως την του Χριστού προτροπή "Ερευνάτε τας γραφάς"

5:08 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

-Juanita μου για την Mirando και μέσα στο ποτάμι! Αυτό ακριβώς έθιξα, η σκληρότητα και ο φόβος ελέγχουν το πλήθος. Που αν "επιλέξει" τον δυνάστη του, τότε γίνεται πιόνι και όργανο ισοπέδωσης.
-Μirandolina πολύ όμορφη,η Joy, τύφλα να έχει η Ζιγί. Της έκανα ολόκληρο ποστ.
-Αngelito, συμφωνώ, μου άρεσε και μένα, Σήκωσε ψηλά τα κόκκινα φανάρια"., Το ανέφερε και η Δήμητα χθές. Τώρα με τους Ολυμπιακούς,θα υπάρξουν ευκαιρίες ταξιδιών.
-peftasteri, χειμμαρώδης με εντυπωσιάζετε. "Τι είναι αυτό που μας χωρίζει μας ενώνει", όπως λέει το άσμα. Μα η κοινή ανθρώπινη φύση μας και η αναζήτηση της Αλήθειας θαρρώ, που ελευθέρώνει και σώζει.
-καφετζή, το παράκανα λέτε, αλλά η μαιευτική για την αλήθεια, θέλει υπομονή και έρευνα όπως το θέτει η peftasteri. Υποθέτω ότι έχετε γνωρίσει τους Κινέζους και διαφωνείτε άραγε με τι ακριβώς; Οι περισσότεροι, ούτε καν βουδιστές δεν είναι,ίσως άθεοι. Ίσως ακολουθούν τα παγανιστικά τους παρελθοντικά χνάρια. Λέτε η ψυχράδα και η παραξενιά που μας ανέφερε η ellinida να οφείλονται στην έλλειψη Αγάπης, όπως την εγγίζομε εμείς οι χριστιανοί;
Ίσως.Υπάρχουμε όμως ως ορθόδοξοι και εκεί.

6:36 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Εις επίρρωσιν αληθείας, παραθέτω αγαπητέ καφετζή αυτήν την περικοπή απο τον Fr Jonah Mourtos,εδώ:

"Fear governs Chinese society and, generally speaking, Eastern societies. Fear is everywhere. First of all, there is the fear of ghosts. Ghosts are everywhere, and many people have told me that they have seen them. In a hotel, for example, it's very likely to hear someone shouting "ghost!". Everybody will believe it, they will panic, they will burn paper money and will beg the ghost not to hurt them. The phrase "please, don't do any harm to me..... please accept these......" is very typical. At first, I didn't believe them, but now, I am not so sure anymore"

6:53 μ.μ., Φεβρουαρίου 02, 2006  
Blogger Juanita La Quejica said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

12:09 π.μ., Φεβρουαρίου 03, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

8:26 μ.μ., Φεβρουαρίου 07, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

11:30 π.μ., Φεβρουαρίου 16, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

5:46 π.μ., Μαρτίου 03, 2007  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.