Τρίτη, Φεβρουαρίου 14, 2006

Λαύρο πάθος και comic στοιχείο, ανήμερα Αγ.Βαλεντίνου

"By blood, we are immersed in love of you.
The youth lose their heads for your sake.
I come to you and my heart finds rest.
Away from you, grief clings to my heart like a snake.
I forget the throne of Delhi
when I remember the mountain tops of my Afghan land.
If I must choose between the world and you,
I shall not hesitate to claim your barren deserts as my o
wn".


Ahmad Shah Durrani (Pashto Poet)


Το ποίημα του ποιητή της φυλής Παστούν του Αφγανιστάν μου θύμισε κάπως αδιόρατα το τραγούδι με τη φωνή του Βιολάρη " αν σ' αρνηθώ, αν θα σε λησμονήσω" όταν τραγούδαγε για τη δική του πατρίδα και θέλησα να το προτάξω, σε αυτό το βιαστικό πέρασμα, από τη γη των Αφγάν, την παλιά Αριάνα, με αφορμή τις δραματικές διαμαρτυρίες για τα cartoon του Προφήτη.

H ακριβή πατρίδα του Durrani, ακόμα και χιονισμένη, θυμίζει κρανίου τόπο, σεληνιακό τοπίο σε μας και δεν μας εξηγεί πως γίνεται μακριά της, εκείνος, να νοιώθει τη λύπη φίδι που του δαγκώνει την καρδιά. Όμως είναι η πατρίδα του, η γή των ονείρων του, τα χώματά του, η τιμή και η υπερηφάνεια του, που είναι βαθιά ριζωμένες στη φύση του.

Πλούσια προφανώς σε κοιτάσματα χαλκού, ψευδάργυρου, σιδήρου, πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων και πετρελαίου, κατοικείται απο έναν θεόφτωχο λαό, που μόνη πηγή εισοδήματος έχει την κατευθυνόμενη καλλιέργεια οπίου.



Ζωροαστριστές στην αρχή οι ορεσίβιοι καβαλάρηδες, όπως θέλει η ρίζα του ονόματός τους, ασπάστηκαν οι περισσότεροι τις αρχές του ισλαμικού νόμου, όταν ο σουλτάνος Qais Abdur Rashid, γενάρχης των Παστούν γνώρισε στη Μεδίνα τον Προφήτη Μωάμεθ και επέστρεψε μουσουλμάνος στη χώρα του. Σήμερα 80% σουνίτες και 20% σιίτες συστήνουν τη μουσουλμανική πλειοψηφική ταυτότητα του λαού με ελάχιστους Ινδουϊστές και Σίχ. Η γλώσσα τους έχει διαλέκτους, για αυτό οι περισσότεροι Αφγανοί είναι δίγλωσσοι. Οι μισοί μιλούν φαρσί τα.. dari, (dari=farsi=περσικά) ενώ 35% από τους υπόλοιπους τα Pashtu.

Από εκεί πέρασαν δυναμικοί λαοί κατακτητές, Μήδοι, Πέρσες, Έλληνες, Ασσύριοι,Oύνοι, Άραβες, Τούρκοι, Βρετανοί, Σοβιετικοί, φανατικοί ισλαμιστές Ταλιμπάν και τελευταία Αμερικάνοι, με αφορμή τον κρυπτόμενο Oσάμα Λάντεν και την τρομοκρατία.

Αντιδρώντας στη στρατηγική του Μπούς, που ανακοίνωσε ότι σε αυτόν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας «αυτοί που δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας», τα τελευταία δύο χρόνια ο Αφγανικός πληθυσμός πέρασε από το να κινδυνεύει, στο να θεωρείται ο ίδιος επικίνδυνος. Αυτή η λογική του άσπρου-μαύρου συγκρούεται με τη βασική αρχή που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν καλά ή κακά θύματα.
Έτσι οι Αφγανοί, πρώην θύματα των Ταλιμπάν εκδικούνται , θύτες, την Αμερική και τη Δύση, ακόμα και στο πρόσωπο αυτών που ήρθαν να τους βοηθήσουν π.χ. των Γιατρών χωρίς σύνορα, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα όταν σκοτώθηκαν πέντε συνάδελφοί τους.

Η ζωή μου είναι όπως μια κινηματογραφική ταινία, όπου δεν υπήρχε καλό σενάριο παρά μόνο σκοτωμοί και ξανά σκοτωμοί. Αλλά τώρα άνοιξαν τα σχολεία. Δεν θα ξανασυμβεί αυτό, είπε στον ρεπόρτερ του ΒΒC ο Mohammad Ramin. 'Εχει στήσει το κινητό του ανταλλακτήριο χρήματος, στο Kandahar και αισιοδοξεί, ότι η μόρφωση θα ανεβάσει και το επίπεδο του λαού του.




"I have a message - we will win after all these difficult years.
The thing that makes me most happy is when I see kids going to school. None of them are going to pick up a gun and do bad things
", δηλώνει ο Μohammad.

σχολεία ανοίγουν μεν, αλλά καίγονται. Οι εχθροί μας τα καίνε δηλώνει κάποιος και εννοεί τους Ταλιμπάν, που έκλεισαν τα σχολεία και απέκλεισαν τα νέα κορίτσια απο τη μόρφωση, ενώ άλλος εννοεί ως εχθρούς, τους Πακιστανούς, που δεν θέλουν να ορθοποδίσει η χώρα του.
Άλλοι αισιοδοξούν για την πορεία των πραγμάτων που δεν μπορούν να διορθώσουν σε 5 χρόνια τη ζημιά που έγινε τα περασμένα 25, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή. Ενώ τρίτοι θυμούνται πόσο ωραία ήταν η ζωή επι Ταλιμπάν, όπως ο φούρναρης που βλέπει να ακριβαίνει κάθε μέρα ακόμα και η..λάσπη,για να επιδιορθώσει το φούρνο του. Κάποιοι, πάλι, αισθάνονται περήφανοι που κερδίζουν τον σεβασμό άλλων χωρών, σαν χώρα ισότιμη, ή που νοιώθουν επιτέλους ελεύθεροι και όχι δούλοι. Πολλοί φυγάδες στο Ιράν ή εργάτες στο Πακιστάν, επέστρεψαν να εργαστούν στη χώρα τους.

Πως αυτός ο περήφανος λαός, με την κουλτούρα που η ποίησή του καταδείχνει,
που γνωρίζει ότι η ειρήνη του εξαρτάται απο τον αφοπλισμό των ηγετίσκων που έχουν ένοπλες φατρίες ακόμα,
που απεχθάνεται τον φανατισμό των ταλιμπάν,
που θέλει να μορφωθεί και να αναπτύξει αισθητήρια,
που θέλει το σπίτι του να έχει ανέσεις όπως το τρεχούμενο νερό και η ηλεκτροδότηση,
άγεται στη βίαιη διαμαρτυρία, με δώδεκα νεκρούς από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, για τα περίφημα καρτούν της Δανίας, που σίγουρα κανείς τους, πολύ περισσότερο οι γυναίκες πίσω απο την μπούργκα, έχoυν δεί;


Οι Ευρωπαίοι, που ήταν, είναι ακόμα, ευαίσθητοι σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, και την προσωπική ελευθερία ξαφνικά αντιμετωπίζουν την αλήθεια της διαφοράς κουλτούρας. Καλούνται να υπερασπιστούν εκείνους, που είναι έτοιμοι "δια σιδήρου και πυρός", να επιβάλλουν ό,τι η πίστη τους καλεί, ακόμα και αν πρόκειται να στραφούν εναντίον των σωτήρων τους. Ακόμα και μέσα στη χώρα που τους φιλοξενεί και οριοθετεί την ελπίδα του μέλλοντός τους (γεγονότα Γαλλίας)



Απο την άλλη πλευρά, μπαίνουν συλλήβδην, στη μαύρη λίστα μαζί με τους Εγγλέζους, Αμερικάνους, Ισπανούς και Ιταλούς, λόγω της εμπλοκής τους στο Ιράκ και οι υπόλοιποι αμέτοχοι, ειρηνιστές Ευρωπαίοι, όπως π.χ. οι Δανοί ή οι Γάλλοι.

Τι πρέπει να περιμένουμε ακόμα, βλέποντας τα νέα και ακούγοντας την αυστηρή σιδηρά κυρία της εξωτερικής πολιτικής του Λευκού οίκου;
Τι θα πρέπει να περιμένει η Ευρώπη με το άνοιγμα των κόλπων της σε ισλαμικές χώρες, όπως η επιδοτούμενη απο τους Αγγλοσάξονες Τουρκία;


Το cartoon του Simanca, είναι απο τη συλλογή του Daryl Cagle.

Ύστερον: Απολαύσατε ένα oldish αλλά πάντα επίκαιρο, εδώ, αφού το black velvet πήγε στο προηγούμενο ποστ λόγω θέματος!

16 Comments:

Blogger ci said...

Οι πάντα δημοκρατικά ευαίσθητοι Ευρωπαίοι..πάντως στα ελληνικά κανάλια δεν άκουσα ούτε τα μισά περί σκοταδισμού, μεσαίωνα κλπ γνωστών καλολογικών που ακούμε με ή άνευ αφορμής συχνά πυκνά.
Ίσως ήταν κι η γρίππη των πτηνών βέβαια..

Καλημέρα Κατερίνα μου:)

11:37 π.μ., Φεβρουαρίου 14, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Kάτι σάπιο υπάρχει ίσως και στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και δεν είναι σχήμα λόγου Snowflake μου!
Εξ ου η δημοσίευση των ανούσιων και άοσμων καρτούν που από δανέζικα κατάντησαν δανεικά για να ξεσηκωθεί τεχνηέντως το σύμπαν του Ισλάμ!
Καλημέρα και σε σένα παιδί μου!

11:56 π.μ., Φεβρουαρίου 14, 2006  
Blogger Sarasides said...

Εξαιρετικο!

Ένα παράπονο μόνο: Για να διαβάσω όλες τις παραπομπές σου, πρέπει να μιλάω τα αγγλικά... Φαρσί!

1:27 μ.μ., Φεβρουαρίου 14, 2006  
Blogger Λαμπρούκος said...

Εντάξει, εντάξει σε κατάλαβα φανερώσου.

Είσαι η κυριούλα που γράφει τα κείμενα στη Μάγια Τσόκλη.

Σε κατάλαβα, σε κατάλαβα ...

1:54 μ.μ., Φεβρουαρίου 14, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

-Ευχαριστώ απο καρδιάς alkibiades!
Όσο για τα αγγλικά, όλοι τα κουτσομιλάμε βρε παιδί μου εδώ μέσα.. Άσε που Ελληνικά λίνκς ιδρώνεις να βρείς!
(Πρέπει να με δείς που μπαίνω με θράσος π.χ. σε ισπανικά ή πορτογαλέζικα blogs και κάνω και commends κιόλας -στα αγγλικά- η αθεόφοβη! Λες να ζωγραφίσω και εγώ τη..Γκουέρνικα;) :)
-Λαμπρούκο μου, (ή Ν.Δ. ή Δ.Κ. ή Δ.Π.) ευτυχώς που με κατάλαβες!
(Να το πούμε και στην Τσόκλη μήπως το καταλάβει και αυτή; Συνεργασία δέχομαι και χωρίς -πολλά-ταξίδια!) ;)

3:56 μ.μ., Φεβρουαρίου 14, 2006  
Blogger Rodia said...

Μπράβο Κατερίνα!;) Τύφλα νά'χουν τα επαγγελματικά άρθρα.

Θυμήθηκα μια αφγανή γιατρίνα που φιλοξένησα (με είχε παρακαλέσει μια φίλη) πριν από αρκετά χρόνια, πριν γίνει η επέμβαση στο Αφγανιστάν.. τότε που οι ταλιμπάν είχαν αρχίσει το ιερό τους παιχνίδι κυνηγώντας τις γυναίκες..
Ο άντρας της είχε προσχωρήσει σε αυτό το κίνημα και είχε πάει στα βουνά παίρνοντας μαζί και το γιό της ετών 14.
Ηταν απελπισμένη.. κλείστηκε σε ένα δωμάτιο και δεν μιλούσε ούτε έτρωγε.. Ομορφη γυναίκα, μαύρα μαλλιά, κατάλευκο δέρμα και γαλάζια μάτια μεγάλα.. Λίγα αγγλικά εκείνη, λίγα και'γώ, με το ζόρι συνεννοηθήκαμε κάπως. Μετά, την πήρε η φίλη μου και από τότε δεν ξέρω τι έγινε.. αν της δόθηκε άδεια παραμονής ή απελάθηκε..
Τότε δεν πολυκαταλάβαινα ακόμα, έπρεπε να περάσει λίγος καιρός για να μάθουμε εδώ πέρα τι συνέβαινε εκεί..

Θυμήθηκα ακόμα όταν έφυγαν οι αμερικανοί, τα φορτηγά τα γεμάτα αφγανούς (που νόμιζαν πως είχαν γλιτώσει και από τους ταλιμπάν) που τραγουδούσαν Θεοδωράκη!!!

Μυστήρια χώρα που κάποτε ήθελα να επισκεφτώ, μετά από τα βιβλία της Κάτιας Αντωνοπούλου, αλλά τώρα μου πέρασε η όρεξη... παπαπαπα

6:09 μ.μ., Φεβρουαρίου 14, 2006  
Blogger Markos said...

Έξοχο κείμενο. Καταπληκτική προσέγγιση.
Μπράβο !!!

6:54 μ.μ., Φεβρουαρίου 14, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

-Marko μου, όπως πάντα πληθωρικά ευγενικός. Χαίρομαι που το εκτιμάς έτσι και που σου άρεσε! :)
-rodia μου ε τα παραλέτε απο την ευγένεια και την αγάπη σας. Χαίρομαι που σου έφερε κατά νου αυτήν την ιστορία, που δίνει την απόχρωσή της στη δική μου εξιστόρηση.

Υπάρχει ένα φύλο Αφγανών ξέρετε, που ισχυρίζονται ότι έχουν ελληνική καταγωγή, με καταπληκτικά πρόσωπα και γαλανά μάτια. Ένας φωτογράφος πριν χρόνια έκανε εξώφυλλο του Νάσιοναλ Τζεογράφικ το πορτραίτο ενός κοριτσιού με γαλάζια παράξενα μάτια. Μετά απο χρόνια, τότε μετά τους Ταλιμπάν, την ξαναβρήκε σε στρατόπεδο φυγάδων, πολιτικών μεταναστών, γυναίκα μεγάλη με παιδιά. Στο ταλαιπωρημένο της πρόσωπο, έλαμπαν τα παράξενα γαλάζια της μάτια, μόνο.

1:20 π.μ., Φεβρουαρίου 15, 2006  
Blogger Storyteller said...

Έχασα για λίγο την μπαλα αλλά θα τη βρω που θα μου παει...

9:35 π.μ., Φεβρουαρίου 15, 2006  
Blogger Juanita La Quejica said...

Μακάρι να γραφόντουσαν πολλά τέτοια κείμενα -και να διαβαζόντουσαν με την αντίστοιχη προσοχή- "ανήμερα Αγ.Βαλεντίνου".

Ευχαριστώ Κατερίνα.

11:30 π.μ., Φεβρουαρίου 15, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

-Tην αγάπη μου Juanita και σε όλους σας. Χαίρομαι που πρόσεξες το συμβολισμό.
-Storyteller μου, τι σε μπέρδεψε ακριβώς και έχασες τη μπάλλα, το "λαύρο πάθος";
Αυτό χαρακτηρίζει τον περήφανο ορεσείβιο λαό, που μιλάει σήμερα για τιμή, για πατρίδα, για μόρφωση (και μου θυμίζει τους προσπαππούδες μας που μιλούσανε για τα ίδια πράγματα, που πολεμούσανε για τα κοτρώνια και τις ραχούλες των δικών μας χωριών).
Το λαό,όποιο φιλότιμο λαό, που τόσο εύκολα μπορεί να μανιπουλαριστεί και το λαύρο πάθος να γίνει "κωμικό στοιχείο" εκτόνωσης μίσους και φόβου αλλοφρόνων, έναντι χάρτινου εισβολέα, που απειλεί τις αρχές του.

5:34 μ.μ., Φεβρουαρίου 15, 2006  
Blogger Rodia said...

Η φυλή που αναφέρεις Κατερίνα είναι οι Καλάς. Πριν μερικά χρόνια, ένα σχολείο, το Μαράσλειο θαρρώ, είχε καλέσει και φιλοξενήσει μια ομάδα παιδιών με το δάσκαλό τους εδώ, στην Αθήνα.

2:03 π.μ., Φεβρουαρίου 16, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

-Υπερβολές μηλοφάγε μου, υπερβολές! Είσαι πάντως καλοδεχούμενος!
-rodia μου, όχι, οι καλάς είναι φυλή του Πακιστάν.
Aυτή για την οποία μιλώ, λέγεται Εφίρα νομίζω,(γιατί μπέρδεψα τις πηγές μου και δεν μπορώ να το βρώ αυτή τη στιγμή.)

Ένα μέρος που θα ήθελα να πήγαινα είναι το Πακιστάν με τις τόσες εναλλαγές στο τοπίο και το κλίμα. ΘΑ λέγω, ΘΑ!

4:34 π.μ., Φεβρουαρίου 16, 2006  
Blogger Katerina ante portas said...

Εύρηκα! Afridis καλείται η φυλή και όλα -επιστημονικώς- δείχνουν ότι είναι οι αρχαίοι Απαρίτες του Ηρόδοτου, δυνατός αρχαίος λαός, λεπτός, ψηλός, αθλητικός ορεσείβιος, με μακρύ, κάτισχνο πρόσωπο, με υψηλά ζυγωματικά και ξανθή χροιά, που δεν απομακρύνεται εύκολα απο τα βουνά του.

1:21 μ.μ., Φεβρουαρίου 17, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

8:02 π.μ., Μαρτίου 18, 2007  
Anonymous Ανώνυμος said...

Very nice site! » » »

8:57 μ.μ., Απριλίου 25, 2007  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

noimage

Powered by Blogger


clock-desktop.com
  • Easy-Hit-Counters
  • Free Web Countersfrom18.11.05
  • Click for Athens, Greece Forecast Creative Commons License
    Αυτό έργοαναφορά www.katerinaanteportas.blogspot.com χορηγείται με άδεια 3.0 Unported.