O ουρανός σφοντίλι ή Oικονομικές δικτατορίες..
Όχι δεν πρέπει, δεν πρέπει να συναντηθούμε
πριν απ' τη Δύση του ήλιου
στο δάσος με τις άδειες κονσέρβες
απέναντι στη Σαλαμίνα,
στη Βηρυτό και στην Οστια.
Όχι δεν πρέπει, δεν πρέπει να συναντηθούμε
πριν απ' τη δύση του ήλιου
στην κάμαρα που παίζουν πρέφα
στην κάμαρα που παίζουν τάβλι
για ένα τσιγάρο οι χαμένοι
Όχι δεν πρέπει, δεν πρέπει να συναντηθούμε.
Κι η μάνα μου κι η μάνα σου στα μαύρα
κι ο αδερφός στο υπόγειο
όχι δεν πρέπει, δεν πρέπει να συναντηθούμε
Το πλοίο έφυγε...
Καιρός των μπουάτ τότε, ο γραφικός υπουργός, Αποστολάκος νομίζω, δημόσιας τάξης κυκλοφορούσε με ψαλίδι και έκοβε τα μακριά μαλλιά των φοιτητών..Γραφικοί και διαβόητοι συλλήβδην οι τότε υπουργοί. Με την εξαίρεση του Ιωάννη Κούλη, καθηγητή μου, της Νομικής Αθηνών, υπουργού Οικονομικών τότε, που έκανε καταπληκτική δουλειά, αθόρυβα και ήσυχα. Έφθασε μάλιστα η Ελλάς να ξεχρεώσει τα δάνεια της Αγγλίας.
Ας θυμηθούμε, τότε το 1824 και το 1825, έγινε το πρώτο ληστρικό οικονομικό μπαράζ εναντίον της χώρας μας από τους γνωστούς σάξονες τραπεζίτες, που εμφανίζονται σε όλες τις κρίσιμες καμπές της πολιτικής και οικονομικής μας ιστορίας, τους Ρότσιλντ , αλλά και τους Ρικάρντο μπράδερς, που στοχοποίησαν τη νεόκοπη δημοκρατία μας.
Δύσκολος ο οικονομικός ορίζων για μια ακόμα φορά και αυτή η νυφίτσα των Βαλκανίων, ο George, βγάζει την ουρά της δήθεν έξω. Φοβήθηκε την πολύ σωστή κίνηση στην οικονομική σκακιέρα, με τους Κινέζους δανειοδότες; Μάλλον όχι, δεν είναι ζαβός..Άλλωστε η Goldman Sachs που προξένευε την Μεγάλη μας φίλη στους Κινέζους, αποκρούστηκε.
(Αααχα.. Γι'αυτό ο Αράπογλους, σαν τον.. Αποστολάκο, ψαλλίδισε το "ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" από τον τίτλο, να είναι "έτοιμη" για προξενειό!)
Το ίδιο στοχοποιημένη λοιπόν, είναι πάλι η Ελλάς, ίσως από τους ίδιους που δεν δίστασαν πρόσφατα να παίξουν παιχνίδια με το Ντουμπάϊ αγαπητοί. Ποιοί είναι αυτοί, αυτή τη φορά; Πόσο δυνατοί στην σκακιέρα και στη μπλόφα είμαστε εμείς; Aν αληθεύουν οι πληροφορίες των ειδήσεων , μάλλον δεν είμαστε:
α). Από τα 25 δις. του δανείου, μόνο τα 8 δις. θα πάρει η Ελλάδα, (αυξάνοντας έτσι το εξωτερικό χρέος με άλλα 25δις).
Το 70% της έκδοσης το πήραν ξένοι(!). (όπως τότε το 1825..)
β). Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα δάνεισε με επιτόκιο 6,2 %, το οποίο μάλιστα προεισέπραξε, τη στιγμή που ο τρέχων τόκος για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι ΜΟΝΟ 0,50!!! Δηλαδή 11 φορές περισσότερο!!!
Η φωτογραφία είναι της σελίδας Care2-album: summer 2008 in Sozopol. Ας ελπίσουμε ότι οι περικοπές που σχεδιάζουν, για να ελέγξουν και την μαζική ψυχολογία μας, δεν θα οδηγήσει στον καιρό του..αραμπά!
Yστερον: Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την οικονομική ευρωστία της Ελλάδας τη δεκαετία '70, τα χρόνια της χούντας, δίνεται στο Μarket-talk.net
Ετικέτες Δάνεια